Dieta przy Dnie Mocznowej: Klucz do Łagodzenia Objawów

Dna moczanowa, nazywana również artretyzmem lub podagrą, to choroba związana z zapaleniem stawów wywołanym nadmiernym stężeniem kwasu moczowego we krwi. Dotyczy głównie mężczyzn po 50 roku życia. Przyczyną dny moczanowej jest nadmierne stężenie kwasu moczowego we krwi, który ulega krystalizacji i odkłada się w stawach. Powoduje to nawracające epizody ostrego zapalenia stawów, które są bardzo bolesne i często uniemożliwiają normalne funkcjonowanie.

W leczeniu dny moczanowej ogromną rolę odgrywa dieta, ponieważ to, co jemy, wpływa na poziom tego kwasu w organizmie. Bardzo duży wpływ na rozwój i przebieg tej choroby mają dieta i styl życia. W terapii dny moczanowej stosuje się m.in. leki przeciwzapalne i leki z paracetamolem. Bardzo ważna jest również odpowiednia dieta, ponieważ sposób żywienia wpływa m.in. na poziom kwasu moczowego we krwi.

Kryształki kwasu moczowego najczęściej odkładają się w stawie śródstopno-paliczkowym (u podstawy dużego palucha stopy). Dieta przy dnie moczanowej powinna ograniczać produkty zawierające duże ilości puryn, czyli substancji zwiększających poziom kwasu moczowego we krwi. W swoich posiłkach warto uwzględnić żywność obniżającą poziom kwasu moczowego.

Co Powinno Się Jeść Przy Dnie Mocznowej?

Świeże Warzywa i Owoce

Powinny być podstawą codziennej diety. Warzywa są bardzo wartościowym element diety w dnie moczanowej i nie należy się ich obawiać. Mimo że w niektórych z nich, zwłaszcza w nasionach roślin strączkowych, występują puryny, wpływają one jednak w zdecydowanie mniejszym stopniu na poziom kwasu moczowego niż puryny obecne np. w mięsie. Spośród owoców szczególnie polecane są wiśnie, zarówno jedzone w całości, jak i w formie soków.

W jednym z badań wykazano, że przyjmowanie 240 ml soku z wiśni 100% przez 4 tygodnie redukowało poziom kwasu moczowego i prozapalnego białka CRP o ok.

Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?

Produkty Mleczne

Spożywanie produktów mlecznych o obniżonej zawartości tłuszczu zmniejsza ryzyko zachorowania na dnę moczanową oraz wystąpienie ataków ostrego zapalenia stawów. Produkty mleczne mają działanie przeciwzapalne i obniżają ryzyko hiperurykemii (nadmiaru kwasu moczowego). Warto jednak podkreślić, że dotyczy to głównie naturalnego, niesłodzonego i nieprzetworzonego nabiału.

Nawodnienie

Bardzo duże znaczenie ma również odpowiednia podaż płynów. Osoby z dną moczanową powinny spożywać minimum 3 litry dziennie. Większość powinna stanowić woda, jednak częściowo można ją zastąpić np. herbatami ziołowymi lub owocowymi.

Czego Unikać?

Dieta dla osób z dną moczanową wymaga pewnych eliminacji. Ograniczyć należy przede wszystkim produkty bogate w puryny, które są metabolizowane do kwasu moczowego.

Alkohol

Nawet sporadyczne spożycie alkoholu zwiększa ryzyko wystąpienia ataków dny moczanowej, dlatego zalecana jest całkowita abstynencja.

Duże Ilości Mięsa

Nie ma konieczności przechodzenia na dietę wegańską ani wegetariańską, jednak warto ograniczyć ilość produktów mięsnych ze względu na wysoką zawartość puryn. Najlepszym wyborem będą chude, nieprzetworzone mięsa, np. pierś z kurczaka lub indyka. Ilość puryn w mięsie można obniżyć też poprzez odpowiednie techniki kulinarne.

Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach

Inne Produkty

  • Wywary i buliony gotowane na kościach i dużej ilości mięsa.
  • Produkty zawierające duże ilości tłuszczu.
  • Produkty będące źródłem cukrów prostych m.in. słodzone napoje.

Dieta przy Dnie Mocznowej - Tabela Produktów Zalecanych i Niewskazanych

Poniższa tabela w przejrzysty sposób przedstawia, które produkty można bezpiecznie włączyć do jadłospisu, a których należy unikać.

Kategoria Produkty zalecane Produkty niewskazane
Mięso Chude części drobiu (kura, kurczak, indyk), wołowiny, wieprzowiny (w ograniczonych ilościach), chude szynki Tłuste mięso czerwone (baranina, cielęcina, dziczyzna), podroby (wątróbki, móżdżki), wędliny, kiełbasy, boczek, konserwy, galarety, wywary z mięsa i kości, rosoły, mięsa wędzone
Ryby i owoce morza Sandacz, dorsz, mintaj, flądra, lin, łosoś (w umiarkowanych ilościach) Sardynki, szproty, śledzie, tuńczyk, pstrąg, ryby wędzone, konserwy rybne, owoce morza (małże), galarety rybne
Nabiał Mleko, jogurt naturalny, kefir, maślanka, chudy lub półtłusty ser biały, serek wiejski ziarnisty, sery twarogowe, mozzarella, naturalne serki kanapkowe Tłusty ser biały, ser żółty, ser pleśniowy, ser topiony, mascarpone, śmietana
Tłuszcze Oleje roślinne (dodawane na zimno), orzechy (laskowe, migdały, włoskie, ziemne), pestki dyni i słonecznika, awokado Smalec, słonina, masło, łój
Warzywa Prawie wszystkie -

Pamiętaj, że powyższa tabela może nie sprawdzić się u każdego. Dietę warto uzupełnić suplementacją po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem.

Dodatkowe Zalecenia i Domowe Sposoby

  • Nawadnianie: Pij dużo płynów - nawet do 3 litrów dziennie, głównie wodę.
  • Źródła białka i tłuszczu: Zmniejsz spożycie mięsa, a białko uzupełniaj nabiałem i jajami. Kluczowe jest ograniczenie tłuszczów oraz zwiększenie spożycia węglowodanów, które wspomagają wydalanie moczanów.

Domowe Sposoby Wspierające Leczenie Dny Mocznowej

Domowymi sposobami wspierającymi leczenie dny moczanowej są m.in.:

  • Zimne okłady z lodu (należy pamiętać, że kostki lodu nie wolno przykładać bezpośrednio do skóry).
  • Maści o działaniu przeciwbólowym i przeciwzapalnym (Niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ) obecne w maściach zmniejszają stany zapalne oraz łagodzą ból).
  • Picie ziół o działaniu moczopędnym i detoksykującym, w tym liści pokrzywy, brzozy, nawłoci pospolitej, arniki górskiej, korzenia mniszka lekarskiego i lubczyku (należy skonsultować zasadność ich przyjmowania z lekarzem).

Przykładowe Posiłki

Poniżej przedstawiamy kilka ciekawych propozycji posiłków, które pomogą Ci w praktycznym zastosowaniu diety ubogopurynowej:

  • Owsianka na mleku z owocami i orzechami: pożywne i łatwe w przygotowaniu.
  • Pieczony dorsz z kaszą jaglaną i duszonymi warzywami (cukinia, marchew, pietruszka).

Woda Alkaliczna w Leczeniu Dny Mocznowej

W ramach profilaktyki i leczenia dny moczanowej, zaleca się picie 2-2,5l wody. Wielu dietetyków i lekarzy naturopatów podkreślają zwłaszcza zalety wody alkalicznej. Jej struktura przypomina tą, która znajduje się w ludzkim organizmie, dzięki czemu jest lepiej przyswajalna niż inne rodzaje wód. Picie wody alkalicznej przyspiesza proces oczyszczania się organizmu i pozwala na złagodzenie objawów dny moczanowej.

Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety

Podsumowanie

Właściwa dieta przy dnie moczanowej jest jednym z narzędzi terapeutycznych. Zmiana nawyków żywieniowych na stałe może poprawić komfort życia osób cierpiących na dnę moczanową, zmniejszyć intensywność ataków oraz poprawić ogólną kondycję organizmu.

tags: #podagra #dieta #woda #mineralna

Popularne posty: