Odwrócona Osmoza: Kompletny Filtr Kuchenny - Zasada Działania

Filtry kuchenne to bardzo szeroka gama produktów, wśród których dużą popularnością cieszą się urządzenia oparte na nanofiltracji oraz systemie odwróconej osmozy. Czym różnią się od siebie te dwie metody uzdatniania wody? Jakie są ich zalety?

Czym jest Odwrócona Osmoza?

Odwrócona osmoza jest to proces, w którym zanieczyszczona woda pod wpływem ciśnienia, przechodząc przez membranę z roztworu o większym stężeniu do roztworu o mniejszym stężeniu, zostaje trwale oddzielona od zanieczyszczeń. Odwrócona osmoza to jeden z najskuteczniejszych sposobów oczyszczania wody, zarówno w zastosowaniach domowych, jak i w profesjonalnych aplikacjach przemysłowych. O tym jak dokładnie działa odwrócona osmoza, opowiada ekspertka polskiej marki Ecoperla.

Odwrócona osmoza, podobnie jak nanofiltracja, to kilkuetapowy system uzdatniania wody napędzany różnicą ciśnień po obu stronach membrany osmotycznej. Podstawowe systemy obejmują zazwyczaj cztery etapy oczyszczania wody, podczas gdy te najbardziej rozbudowane składają się nawet z ośmiu. System odwróconej osmozy obejmuje filtr mechaniczny, membranę osmotyczną oraz wkłady z węglem aktywnym przeznaczone do “szlifowania” parametrów organoleptycznych wody.

Dodatkowo można go uzupełnić o bakteriobójczą lampę UV, dzięki której woda zostaje oczyszczona z wszelkich mikroorganizmow, w tym patogenów i drobnoustrojów chorobotwórczych. Membrana osmotyczna usuwa z wody cząsteczki o wielkości 0,0005 mikrona, a dla porównania grubość ludzkiego włosa wynosi 0,02 - 0,08 mikrona. W praktyce oznacza to, że z wody usuwane są zanieczyszczenia z dokładnością do pojedynczych jonów.

Specjaliści polecają tym samym systemy RO (ang. reverse osmosis) do usuwania konkretnego problemu z wody (azotany lub mangan). Największą zaletą tego systemu filtracji jest poprawa parametrów wody spożywczej niezależnie od rodzaju ujęcia. Filtr kuchenny z systemem odwróconej osmozy sprawia, że woda nadaje się do bezpośredniego spożycia oraz jako doskonała baza do przygotowania posiłków i napojów (zarówno zaminych, jak i gorących).

Przeczytaj także: Sterowniki i usterki ASUS K52J

Imponująca jest także różnorodność dostępnych na rynku filtrów kuchennych wykorzystujących system odwróconej osmozy. Dzięki temu można z łatwością dobrać urządzenie według swoich preferencji oraz indywidualnych oczekiwań domowników.

Zasada Działania Filtra Odwróconej Osmozy

Zasada działania opiera się na zjawisku odwróconej osmozy, procesie membranowym wykorzystującym ciśnienie do separacji cząsteczek. Woda poddawana jest wysokiemu ciśnieniu (zwykle powyżej 2,5 MPa), które przewyższa ciśnienie osmotyczne roztworu zanieczyszczeń. Kluczowym elementem filtra RO jest membrana osmotyczna. Wykonana z syntetycznych materiałów, posiada strukturę wielowarstwową o bardzo małych porach (rzędu 0,001 μm).

Procesy osmotyczne to przenikanie wody z roztworu o niższym stężeniu do tego o wyższym stężeniu. A co z procesem odwróconej osmozy w domu? Jak można się domyślić, jest to proces odwrotny, wymagający dodatkowej siły. Jest to możliwe, dzięki przepustowości specjalnej membrany. Membrana o strukturze sitka zatrzymuje najmniejsze zanieczyszczenia, sprawiając, że woda jest jeszcze czystsza.

Typowy filtr odwróconej osmozy składa się z kilku etapów filtracji filtrów mechanicznych, węglowych, oraz membrany. Podczas działania systemu, woda poddawana jest ciśnieniu, dzięki czemu przechodzi przez kolejne warstwy filtracyjne, które skutecznie usuwają z wody zanieczyszczenia.

Etapy filtracji w systemie RO7 Slim:

Przeczytaj także: Zastosowanie wężyków do filtra osmozy

  1. Filtr sedymentacyjny 5 mikronów: Woda przepływa przez filtr, a większe cząstki stałe zostają zatrzymane na powierzchni włókniny lub w jej wnętrzu.
  2. Blok węglowy - węgiel aktywny: Podczas przepływu wody przez filtr cząsteczki zanieczyszczeń są przyciągane i zatrzymywane na powierzchni porów węgla.
  3. Membrana osmotyczna: Cienkowarstwowe arkusze polimerowe nawinięte spiralnie na perforowany trzpień.
  4. Filtr bioceramiczny (jonizator): Jonizator w systemie RO7 jest oparty na naturalnych wkładach bioceramicznych, które emitują promieniowanie podczerwone dalekiego zasięgu (FIR - Far Infrared Rays).

Zalety i Wady Odwróconej Osmozy

System odwróconej osmozy, choć uznawany za jeden z najdokładniejszych i najdoskonalszych sposobów filtracji, nie jest pozbawiony wad. Odwrócona osmoza budzi bowiem liczne kontrowersje w kontekście usuwania z wody minerałów. Warto jednak pamiętać, że na rynku dostępne są wkłady mineralizujące i rewitalizujące, dzięki którym woda uzyska taki skład, jaki najbardziej nam pasuje.

Nie ulega też wątpliwości, że tak rozbudowany filtr kuchenny zajmuje sporo miejsca. Niektóre modele posiadają dodatkowo zbiornik przeznaczony do magazynowania wody, który wymaga wygospodarowania dodatkowej przestrzeni na montaż. Na szczęście dostępne są także odwrócone osmozy wykorzystujące przepływowe zbiorniki ciśnieniowe, które zajmują stosunkowo niewiele miejsca (np. Ecoperla Revo).

Warto również pamiętać, że filtr z odwróconą osmozą wytwarza spory odrzut wody. Można ją jednak wykorzystać do spłukiwania toalety lub podlewania roślin, a w najbardziej nowoczesnych systemach odwróconej osmozy często udaje sie ograniczyć straty wody do minimum. W modelu Ecoperla Rosa odrzut wynosi zaledwie 2 litry na litr wody przefiltrowanej, co jest naprawdę świetnym wynikiem.

Wysoka skuteczność wiąże się jednak ze stratami wody, co na pewno jest minusem tego rodzaju filtrów. Część czyszczonej wody (tak zwany odrzut) odprowadzana jest do kanalizacji. Dlatego odrzut wody warto przechwycić i wykorzystać ponownie. Na przykład do nawodnienia ogrodu lub podlewania kwiatków.

Nanofiltracja a Odwrócona Osmoza

Zarówno nanofiltracja, jak i system odwróconej osmozy doskonale sprawdzają się w filtrach kuchennych do zastosowań domowych. Nie są to jednak metody, które można traktować zamiennie. Podsumowując, nanofiltracja sprawdzi się lepiej, jeśli chcesz korzystać z jonizatora. Woda po filtracji na membranie osmotycznej nie nadaje się do jonizacji choćby ze względu na brak przewodności.

Przeczytaj także: Odwrócona osmoza: Twój przewodnik

Jak Wybrać Odpowiedni Filtr?

O zakupie filtra nie warto zatem decydować pochopnie lub kierując się tylko i wyłącznie ceną urządzenia. Bez względu na to, jaki system filtracji membranowej wybierzesz, postaw na urządzenie od sprawdzonego dostawcy. Tylko w ten sposób masz gwarancję, że z Twojego kranu popłynie czysta i pozbawiona wszelkich zanieczyszczeń woda, idealna do bezpośredniego spożycia oraz przygotowywania posiłków i napojów.

Jeśli nie wiesz, jaki filtr kuchenny będzie najbardziej optymalnym rozwiązaniem, skontaktuj się z nami. Przed zakupem konkretnego filtra kuchennego, najlepiej wcześniej sprawdzić warunki montażu.

Montaż i Serwis

Montaż systemów odwróconej osmozy do domu wykonasz samodzielnie lub z pomocą instalatora filtrów wody. Niezbędne do instalacji elementy znajdują się w kompletnym zestawie filtrów RO. Aby być pewnym prawidłowego montażu filtrów z odwróconą osmozą, należy postępować zgodnie z zaleceniami.

Po pierwszym pół roku użytkowania należy wymienić komplet wkładów wstępnych (3 szt) o symbolu KW-RO-HS (lub inne: KW-RO-AQF, KW-RO-USTM). Membranę osmotyczną wymienia się przeciętnie co 3 lata. Okres ten może ulec skróceniu w przypadku silnie zanieczyszczonej wody (zwłaszcza żelazem i wapniem).

Przykładowe Systemy Odwróconej Osmozy

Filtr kuchenny RO7 Slim:

Filtr kuchenny RO7 Slim to nowoczesny system odwróconej osmozy, który zapewnia krystalicznie czystą i zdrową wodę prosto z kranu. Dzięki siedmiu etapom filtracji skutecznie usuwa niemal 100% zanieczyszczeń, jednocześnie wzbogacając wodę w cenne minerały i poprawiając jej smak. Kompaktowa konstrukcja ułatwia montaż w każdej kuchni, a modułowa budowa pozwala na szybką wymianę wkładów.

Filtr Odwrócona Osmoza RO7 + MINERALIZATOR:

Najlepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie Filtra kuchennego Odwrócona Osmoza RO7, który poprawi jakość i smak wody w Twoim domu. Główną rolą Filtra kuchennego Odwrócona Osmoza jest usunięcie z wody wszelkich zanieczyszczeń, toksyn, bakterii, wirusów i metali ciężkich za pomocą membrany półprzepuszczalnej.

Koszty Filtrów Odwróconej Osmozy

Cena filtra odwróconej osmozy zależy od jego budowy, liczby etapów filtracji oraz zastosowanych rozwiązań technologicznych. Podstawowe modele do użytku domowego kosztują od około 600 do 1500 zł. Bardziej zaawansowane systemy, z mineralizatorem, pompą ciśnieniową czy sterowaniem elektronicznym, mogą sięgać 3000-5000 zł.

Podsumowanie

Systemy odwróconej osmozy są idealnym rozwiązaniem do codziennego użytku w domu i biurze. Dzięki nim możesz pić czystą wodę prosto z kranu, bez konieczności kupowania butelek z wodą. Dodatkowo, systemy te pozwalają na znaczne oszczędności i eliminację śladu węglowego, ponieważ rezygnujesz z kupna wody od producentów wody butelkowanej.

tags: #odwrócona #osmoza #kompletny #filtr #kuchenny #zasada

Popularne posty: