Oczyszczanie i Mineralizacja Wody RO: Poradnik Krok po Kroku
- Szczegóły
Własne ujęcie wody to duża oszczędność, ale też wymaga odpowiedniego uzdatniania. Jeśli widzisz, że czysta woda ze studni po czasie staje się brudna - jesteś w bardzo dużym gronie osób, które zmagają się z tym problemem. Korzystanie z wody ze studni może wiązać się też z pewnymi komplikacjami. Czemu woda jest mętna i brązowa? Jeśli mamy styczność z żelazem na II stopniu utleniania, woda zawiera związki siarczanu (IV) żelaza (II) oraz kwaśny węglan żelaza (II), który zawarty jest w wodzie w formie rozpuszczonej, przez brak dostępu do powietrza.
Norma żelaza w wodzie to 0,2 mg Fe/l. Przekroczenie tej normy wiąże się z mętnością, zmianą barwy na brązową i znacznym skróceniem żywotności instalacji oraz sprzętów AGD. Sposobem na usunięcie żelaza jest instalacja profesjonalnych systemów odżelaziających wykorzystujących napowietrzanie wody. Obecnie najczęściej stosowany uzdatniacz wody do usuwania żelaza są systemy z napowietrzaniem wewnątrz butli.
Po określonym czasie użytkowania, urządzenie potrzebuje regeneracji, która w przypadku systemów Oxyline odbywa się wyłącznie za pomocą wody i powietrza, bez soli (jak w zmiękczaczach i stacjach wielofunkcyjnych) i bez nadmanganianu potasu (jak w starych modelach odżelaziaczy). Ze względu na zróżnicowanie składu wód głębinowych w różnych regionach, warto zainwestować na początku w analizę fizyko chemiczną i bakteriologiczną. Jest to kluczowy krok w celu wyboru najskuteczniejszej metody uzdatniania wody.
Oprócz obecności żelaza, analiza fizykochemiczna może wykazać też inne problemy jak: twarda woda, niepoprawny smak wody , czy konieczność instalacji lampy UV. Wybór takiego systemu powinien być skonsultowany ze specjalistami, ponieważ po drodze możesz popełnić wiele błędów.
Samodzielna Mineralizacja Wody RO
Wielu akwarystów decyduje się na samodzielne mineralizowanie wody RO (odwróconej osmozy), aby precyzyjnie dostosować parametry wody do potrzeb konkretnego zbiornika. Posiadając odpowiednie sole i kalkulator, można uzyskać wodę o pożądanych parametrach gH i kH.
Przeczytaj także: Oczyszczacz Powietrza - Czy Warto?
Jak to zrobić?
Użytkownik forum zapytał, jak mineralizować wodę RO, mając większość soli z Akwarium Net i korzystając z kalkulatora zulixa. Chciał osiągnąć gH-8 i kH-4. Pojawiło się pytanie, czy siarczany (60) i chlorki (20) będą odpowiednie, czy nie trzeba zwracać na te parametry szczególnej uwagi.
Sole używane do mineralizacji:
- Azotany - KNO3
- Fosforany - KH2PO4
- Potas - KCl , K2SO4 , KHCO3
- Wapń - CaCO3 , CaSO4 , CaCl , CaNO3
- Magnez - MgSO4 , MgCl , MgNO3
Ważne jest rozróżnienie nawożenia od mineralizacji RO. Mineralizacja ma na celu dostosowanie parametrów wody, natomiast nawożenie dostarcza składniki odżywcze dla roślin. Rodzaj podłoża, oświetlenie, rośliny oraz ilość i rodzaj zwierząt w akwarium mają wpływ na proces nawożenia.
Chlorki powinny być w minimalnej ilości, podobnie jak sód. Siarczanów może być zdecydowanie więcej. Większość dzisiejszych mineralizatorów jest oparta na chlorkach, ale chlorki mogą szkodzić roślinom. Zamiast chlorków lepiej użyć węglanów.
Przykładowe sole:
Przeczytaj także: Opinie o oczyszczaczach Stadler Form
- Ca - CaSO4
- Mg - MgSO4*7H2O
- K - KHCO3
Ogólnie, jonów dwuwartościowych powinno być więcej niż jonów jednowartościowych lub przynajmniej równo. Ważne jest, aby zaopatrywać się w czyste chemicznie odczynniki (czda), np. w sklepach akwarystycznych lub Chempur, a unikać soli "rolniczych", które mogą być bardziej zanieczyszczone.
Filtry Odżelaziające EcoWater
W ofercie EcoWater znajdują trzy filtry odżelaziające:
- Filtry EcoWater eXPERT Oxy 700
- Filtry EcoWater eXPERT Iron 700
- Filtr odżelaziający eXPERT OXY 700+
Filtry EcoWater eXPERT Oxy 700 oraz eXPERT Iron 700 są urządzeniami uniwersalnymi, które można dopasować do danego przypadku. Filtr odżelaziający eXPERT OXY 700+ jest z kolei fabrycznie wyposażony w aktywne złoże zeolitowe, które w zetknięciu z napowietrzoną wodą skutecznie utlenia, a następnie usuwa z niej żelazo, mangan i siarkowodór - najczęściej pojawiające się problemy w wodzie z przydomowej studni.
Sok z Pomarańczy: Właściwości i Przepisy
Świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy to skarbnica witamin i minerałów. Pomarańcze posiadają liczne właściwości zdrowotne i szereg wartości odżywczych. Sok z pomarańczy to przede wszystkim prawdziwa skarbnica witaminy C, która wspiera pracę układu odpornościowego i wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Jedna szklanka domowego soku z pomarańczy pokrywa około 90% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.
Sok z pomarańczy zawiera również dużo beta-karotenu, witamin z grupy B, które wykazują korzystny wpływ na skórę i układ nerwowy oraz potasu, tj. minerału niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu krążenia. Sok z pomarańczy wyciskany posiada wiele błonnika pokarmowego usprawniającego pracę układu pokarmowego, a także hesperydynę i flawonoidy intensyfikujące działanie witaminy C, które chronią organizm przed chorobami nowotworowymi oraz minimalizują ryzyko pojawiania się stanów zapalnych.
Przeczytaj także: Oczyszczacz powietrza idealny do wiejskiego domu
Tak szerokie, bogate właściwości pomarańczy sprawiają, że wypijanie dziennie jednej szklanki soku wyciśniętego z tych owoców powoduje wzmocnienie układu odpornościowego, odstresowuje, poprawia pracę mózgu, pamięć i koncentrację, wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego oraz korzystnie wpływ na wzrok. Sok pomarańczowy może stanowić idealne uzupełnienie codziennej diety w czasie ciąży.
W 100 g soku znajduje około 44 kalorii.
Jak wycisnąć sok z pomarańczy?
Sok z cytrusów można wycisnąć na kilka sposobów:
- Ręczna wyciskarka do cytrusów
- Elektryczny wyciskacz do cytrusów
- Wolnoobrotowa wyciskarka do owoców cytrusowych
- Sokowirówka
Ręczna wyciskarka do cytrusów
To stosunkowo tanie, proste w budowie sprzęt, który jednak wymaga użycia siły. Doskonały wybór dla osób, które potrzebują podręcznego sprzętu do wyciskania niewielkiej ilość soku.
Elektryczna wyciskarka do cytrusów
Jest szybka i prosta w obsłudze, nie wymaga użycia siły, i pozwala na jednorazowe wyciśniecie naprawdę dużej ilości soku. Ważna jest moc, pojemnik i rozmiar stożka. Lepiej postawić na wyciskarkę, która nie ma zbyt wymyślnych kształtów, ponieważ taki model będzie się łatwiej czyściło.
Wolnoobrotowa wyciskarka do pomarańczy
To urządzenie, które w wolny i bardzo dokładny sposób miażdży każdy składnik. Zmiażdżone owoce i warzywa następnie przeciskane są przez sitko, prze które do pojemnika zaczyna spływać sok. Sok jest bardziej bogaty w cenne składniki odżywcze, gęsty, niezbyt klarowny, ale niezwykle intensywny, jeśli chodzi o smak i aromat. Tego typu sprzęty doskonale sobie radzą z wyciskaniem wszystkim owoców i warzyw, nawet tych twardych i liściastych.
Sokowirówka do pomarańczy
Rozdrabniają składniki na gładki sok, przy pomocy obracających się ostrzy. Wysokie obroty sprawiają jednak, że sok jest klarowny, ale mocno napowietrzony i najlepiej go spożywać bezpośrednio po przygotowaniu. Sokowirówka nie potrafi wydobyć wszystkich cennych składników przeciskanych warzyw i owoców. Jednak wysokie obroty pozwalają na przygotowanie dużej ilości soku w bardzo krótkim czasie.
Przepisy na soki i koktajle z pomarańczą
Sok z marchwi i pomarańczy
Składniki:
- 1 kg marchewki
- 1 kg pomarańczy
Przygotowanie:
- Marchew obierz i pokrój na kawałki.
- Pomarańcze obierz i podziel na cząstki.
- Marchewki i pomarańczę włóż do wyciskarki i wyciśnij sok.
- Świeżo wyciskany sok pomarańczowy przelej do szklanek.
Sok z jarmużu i pomarańczy
Składniki:
- 1,5 kg pomarańczy
- 200 g jarmużu
Przygotowanie:
- Pomarańcze umyj i obierz.
- Jarmuż dokładnie umyj i osusz.
- Obydwa składniki przepuść przez wyciskarkę lub sokowirówkę.
- Gotowy sok wymieszaj, przelej do szklanek, pij bezpośrednio po przygotowaniu.
Koktajl z mango i pomarańczy
Składniki:
- 1 duże mango
- 2 pomarańcze
- 0,5 szklanki mleka kokosowego
Przygotowanie:
- Mango umyj, obierz , obkrój miąższ od pestki.
- Wyciśnij sok z mango przy użyciu wyciskarki wolnoobrotowej.
- Pomarańcze obierz ze skórki, podziel na cząstki, zrób sok przy pomocy jednego z urządzeń do wyciskania cytrusów.
- Sok z mango połącz z sokiem z pomarańczy. Wymieszaj. Dodaj mleko kokosowe. Przelej do szklanek.
Smoothie z pomarańczy, jabłka i banana
Składniki:
- 2 pomarańcze
- 1 jabłko
- 1 banan
- 1 szklanka wody
Przygotowanie:
- Jabłko i pomarańczę obierz i podziel na mniejsze kawałki. Z obu owoców wyciśnij sok.
- Banana obierz i zmiksuj blenderem na gładką masę.
- Wszystkie składniki połącz ze sobą, wlej wodę, wymieszaj. Podawaj w szklance lub kubku-słoiku.
Smoothie z pomarańczy, grejpfruta i banana
Składniki:
- 2 pomarańcze
- 1 grejpfrut
- 1 cytryna
- 2 banany
- 1 szklanka wody
Przygotowanie:
- Pomarańcze, grejpfruta i cytrynę obierz, podziel na mniejsze kawałki i przy użyciu ręcznej lub automatycznej wyciskarki do cytrusów zrób sok.
- Banana obierz i zmiksuj blenderem.
- Połącz ze sobą wszystkie składniki, wlej wodę i wymieszaj. Smoothie przelej do szklanek.
- Napój najlepiej smakuje schłodzony.
tags: #oczyszczacz #wody #sól #pomarańczowy #jak #zrobić

