Nowoczesny Przegląd Małych Systemów Odwróconej Osmozy
- Szczegóły
Filtry kuchenne to doskonały sposób na poprawę jakości wody, którą wykorzystujemy do celów spożywczych. Ich popularność cały czas rośnie, toteż stale pojawiają się nowe, ciekawe rozwiązania. Tylko które z nich sprawdzi się najlepiej? Woda płynąca z kranu nie zawsze spełnia nasze oczekiwania i wydaje się być w pełni zdatna do picia.
Co nas konkretnie odstrasza? Czasami chodzi o zapach, czasami o smak niedopasowany do potrzeb, a czasem o to, co pozostawia po sobie woda po gotowaniu. Niektórych może zniechęcać biały lub rdzawy osad na dnie czajnika. Oczywiście, wiele osób nadal zastępuje kranówkę wodą butelkowaną, jednak w trakcie rozrostu w siłę trendu ekologicznego nie jest to już tak oczywiste rozwiązanie.
Właśnie z tych wszystkich względów na znaczeniu coraz bardziej zyskują filtry kuchenne. Wcześniej mogliśmy usłyszeć jedynie o systemach odwróconej osmozy, jednak obecnie możliwości są znacznie większe. Pojawiły się systemy nanofiltracji oraz ultrafiltracji. Oprócz tego jest jeszcze wiele innych odmian. Ponadto dochodzą różnice w etapach filtracji wody oraz budowie urządzeń.
W dzisiejszym artykule przyjrzymy się konkretnie dwóm rodzajom filtrów kuchennych: odwróconej osmozie oraz ultrafiltracji. Pojawienie się w ofercie ultrafiltracji Ecoperla Slimline POU wywołało spore zainteresowanie, ale też dylematy dotyczące wyboru najlepszej opcji.
Ultrafiltracja - co to jest?
Systemy ultrafiltracji to niewielkie filtry kuchenne, składające się zazwyczaj z membrany ultrafiltracyjnej, wkładu mechanicznego oraz wkładu węglowego. Ogólnie przyjmuje się, że tą metodę oczyszczania wody stosuje się przy wodzie zanieczyszczonej w niewielkim stopniu. Jeśli chodzi o budowę ultrafiltracji, to uwagę zwracają dwie szczególne cechy - brak zbiornika na magazynowanie wody oraz brak potrzeby montażu przewodu odprowadzającego odrzut do kanalizacji. Wszystko dlatego, że membrana ultrafiltracyjna działa przepływowo. Do działania nie jest potrzebny prąd - filtr pracuje dzięki ciśnieniu w instalacji. Membrana ultrafiltracyjna zatrzymuje substancje niejonowe, koloidalne oraz makromolekuły. Podczas przepływu przez system ultrafiltracji woda zachowuje wszystkie występujące w niej naturalnie minerały. Ultrafiltracja nie jest dobrym pomysłem na oczyszczanie wody w kuchni, jeśli ta charakteryzuje się wysokim stopniem twardości. Przez to może dochodzić do bardzo szybkiego zapchania membrany i utraty jej właściwości.
Przeczytaj także: Małe biologiczne oczyszczalnie ścieków: Przewodnik
Odwrócona osmoza - definicja
Odwrócona osmoza jest z kolei jednym z najdoskonalszych i najbardziej precyzyjnych sposobów na uzdatnianie wody. Sercem każdego systemu odwróconej osmozy jest membrana osmotyczna, składająca się z układu cienkich błon osmotycznych. Dokładność tego komponentu to nawet 0,0005 mikrona. Oprócz tego, co jest usuwane na drodze ultrafiltracji, odwrócona osmoza usuwa z wody także małe związki chemiczne i jony. Przez membranę osmotyczną jest w stanie przedostać się jedynie naprawdę czysta woda i taka jest podawana do użytkownika. Wszelkie zanieczyszczenia są odprowadzane do kanalizacji. W klasycznych systemach odwróconej osmozy można znaleźć zbiornik na magazynowanie wody. Należy liczyć się z tym, że zajmie trochę miejsca.
Przy okazji omawiania popularnych procesów membranowych należy jeszcze wspomnieć o nanofiltracji. Są to urządzenia o dokładności oczyszczania pomiędzy ultrafiltracją, a odwróconą osmozą. To również rodzaj systemów, którym do działania wystarcza ciśnienie z instalacji. Oprócz membrany nanofiltracyjnej składają się z układu filtrów mechanicznych oraz węglowych. Podczas uzdatniania redukowany jest stopień twardości wody, dlatego te filtry kuchenne bardzo często są polecane właścicielom jonizatorów wody. Są w stanie uchronić je przed przedwczesnym zużyciem, jednak z drugiej strony pozostawiają w wodzie minerały niezbędne do wytworzenia wody żywej i martwej.
Odwrócona osmoza vs. Ultrafiltracja
Odwrócona osmoza i ultrafiltracja to dwie zupełnie inne metody oczyszczania wody przeznaczonej do celów spożywczych. Oba filtry kuchenne różni od siebie przede wszystkim budowa. Ultrafiltracja jest dość często rekomendowana do mieszkań w bloku, gdzie jest naprawdę niewiele miejsca w kuchni na montaż urządzenia filtracyjnego. Odwrócona osmoza może być rozbudowana nawet do ośmiu etapów oczyszczania wody. Ultrafiltracja sprawdza się najlepiej przy wodzie wodociągowej oraz ogólnie lekko zanieczyszczonej do poprawy jej właściwości organoleptycznych, jak smak, zapach i barwa. Odwrócona osmoza sprawdza się do każdego rodzaju wody. Z nią zawsze można mieć pewność bardzo dokładnej i wydajnej filtracji. Możliwość rozbudowania filtrów RO o mineralizator lub wkład rewitalizujący zapewnia wodzie dodatkowe właściwości.
Jeśli woda ma ogólnie dobre właściwości i potrzebuje tylko lekkiej poprawy smaku, to dość dobrym rozwiązaniem będzie system ultrafiltracji Ecoperla Profine POU. Składa się jedynie z dwóch lub trzech etapów filtracji wody i zajmuje naprawdę niewiele miejsca. Wkłady są w stanie przefiltrować nawet do 10 000 litrów wody. Z wody usuwany jest chlor oraz jego pochodne. Ecoperla Profine POU może być całkiem dobrym wyborem do wynajmowanych mieszkań. Oprócz miejsca na wylewkę nie trzeba właściwie robić żadnych dodatkowych wwierceń.
Nieodłącznym elementem odwróconej osmozy Ecoperla Rosa jest wkład Ecoperla Elixir, którego złoże stanowi magnez w najczystszej postaci. Taka woda idealnie sprawdza się w przypadku sportowców, osób dbających o zdrowie i dobre samopoczucie. Ostatnią bardzo ciekawą propozycją jest odwrócona osmoza Ecoperla Revo - naprawdę nowoczesny filtr kuchenny, który zajmuje minimum miejsca. Zachwycające jest nie tylko rozwiązanie w postaci dwóch membran osmotycznych filtrujących wodę równolegle oraz wkładu z membraną ultrafiltracyjną, ale także mieszacz. Ten element pozwala na regulację ilości minerałów obecnych w wodzie.
Przeczytaj także: Sterowniki i usterki ASUS K52J
Choć zarówno odwrócona osmoza, jak i ultrafiltracja należą do procesów membranowych i do działania wystarczy im jedynie ciśnienie z instalacji, to jednak ciężko jest je ze sobą porównywać. Dostęp do czystej wody to priorytet dla każdego z nas. Chcąc pozbyć się zanieczyszczeń, znajdujących się w kranówce, stajemy przed trzema podstawowymi rodzajami urządzeń, które możemy zastosować w naszych domach. Trudno dziś znaleźć dom, w którym nie znajdowałby się choćby najprostszy dzbanek filtrujący.
Co najwyżej średnia jakość wody, z którą mieliśmy do czynienia przez całe dekady, wyrobiła w nas nawyk wcześniejszego gotowania jej przed podaniem, co miało chronić przed potencjalnymi drobnoustrojami. Krystaliczna czystość, którą zapewniają filtry i inne urządzenia, służące do jej oczyszczania, pozwalają zapomnieć o tej konieczności.
O ile jakość kranówki poprawia się z roku na rok, tak w dalszym ciągu nie możemy liczyć na jej stuprocentową czystość i bezpieczeństwo. Problem stanowią nie tylko przestarzałe przewody instalacji wodociągowej, ale też nie zawsze w pełni szczelne instalacje wewnątrz budynkach, często nieobjęte nowoczesną aparaturą uzdatniającą. Zgodnie z badaniami w wodzie pitnej może znajdować się kilkaset związków, potencjalnie szkodliwych dla ludzkiego organizmu, a które mogą zostać usunięte przez zastosowanie odpowiednich filtrów.
Od lat 50. ubiegłego stulecia ludzkość wyprodukowała blisko 10 miliardów ton plastiku i jak szacuje ONZ, zaledwie 10% z nich zostało prawidłowo zutylizowane. W 2018 roku produkcja tego tworzywa osiągnęła aż 359 milionów ton. Ryzyka, które taki stan niesie ze sobą, są nie do przeoczenia - mówimy tu o stale rosnącym zagrożeniu dla ekosystemów i wszystkich organizmów, żyjących na Ziemi. Co więcej niektóre źródła wskazują, że w 90% wód butelkowanych znajduje się mikroplastik, czyli drobiny plastiku o wielkości od 0,1 do 5000 mikrometrów, z łatwością przedostające się do naszego organizmu.
Znajdujące się w wodzie siarczany, bakterie, chlor oraz szereg substancji chemicznych wpływają negatywnie na jej smak. To natomiast przekłada się na zdecydowanie mniejszą chęć sięgania po kranówkę podczas przygotowywania napojów czy gotowania. Sprawdzone urządzenia filtrujące, dzięki swojej zdolności ich eliminowania, są w stanie zagwarantować pyszną wodę w każdej chwili. To świetny wybór w szczególności dla osób, zakochanych w przygotowywaniu najbardziej wytrawnych posiłków, dla których każda obca nuta w palecie smaków jest niemile widziana.
Przeczytaj także: Zastosowanie wężyków do filtra osmozy
Naszą listę rozpoczniemy od najprostszej metody zapewniania czystej wody. Dzbanki filtrujące są zdecydowanie najtańszą spośród nich i najbardziej popularną. Ich rdzeń stanowi specjalny wkład filtrujący, którego konstrukcja może różnić się w zależności od konkretnego producenta. Dzbanki filtrujące wyposażone są zwykle w pojemnik na wodę przefiltrowaną o pojemności w granicach od 1 do nawet 8 litrów, przy czym do zastosowań domowych w zupełności wystarczą nam modele do 3 litrów. Wkłady filtracyjne, o których wspomnieliśmy wcześniej, należy poddawać regularnej wymianie, zwykle po ok. 30 dniach użytkowania.
Z najprostszych dzbanków przejdziemy przewrotnie do zdecydowanie najbardziej zaawansowanych rozwiązań. Na budowę filtrów do wody składają się zazwyczaj filtry mechaniczne do usuwania największych zanieczyszczeń, filtry węglowe, neutralizujące chlor, pestycydy, herbicydy, rozpuszczalniki i szereg innych związków oraz przywołane wcześniej systemy odwróconej osmozy. Filtry do wody pitnej do domu możemy znaleźć w dwóch wersjach: nablatowej i podblatowej. Pierwsze z nich przeznaczone są dla osób, które z różnych powodów nie chcą decydować się na model, wymagający podłączenia do sieci wodociągowej. W ich przypadku konieczne będzie więc napełnianie pojemnika co jakiś czas. Drugie z nich, czyli filtry podblatowe, dzięki podłączeniu do instalacji, zapewniają stały dostęp do czystej wody, usuwając z niej zanieczyszczenia na bieżąco.
Dystrybutory wody to kolejne z proponowanych przez nas rozwiązań. Zwyczajowo spotkamy je przede wszystkim w biurach, poczekalniach, hotelach i innych miejscach pracy. Jednak w ostatnim czasie nasze domy zaczęły pełnić coraz więcej funkcji - nie tylko w nich mieszkamy, ale też coraz częściej pracujemy, prowadzimy biznesy i organizujemy duże imprezy. Jeśli więc nasz dom ma być gotowy na wszystkie te aktywności, możemy rozejrzeć się ofercie dystrybutorów. W ofercie niektórych marek znajdziemy modele, które z łatwością wpisują się w potrzeby nowoczesnych domów i mieszkań. Mamy tu na myśli w szczególności dystrybutory wody Borg&Overström - prestiżowe rozwiązania podblatowe, wyposażone w eleganckie krany, zaawansowane systemy filtrujące (w tym we wkłady do odwróconej osmozy) oraz rozbudowane możliwości przygotowywania wody.
Jaką metodę filtrowania wody do domu wybrać?
Metoda Filtracji | Stopień Oczyszczania | Mobilność | Typ Instalacji | Wymiana Wkładów | Dodatkowe Koszty | Dostępność |
---|---|---|---|---|---|---|
Dzbanki filtrujące | średni | przenośna | nablatowa | co ok. 30 dni | w zależności od modelu i częstotliwości zużycia | Dostępny jest duży wybór filtrów na każdą kieszeń. Od ekonomicznych modeli, aż po urządzenia klasy światowej, które zapewniają niemal idealnie czystą wodę do picia. |
Filtry do wody | bardzo wysoka, nawet na poziomie 99,99% | - | nablatowa, podblatowa lub wolnostojąca | w zależności od modelu i częstotliwości użytkowania | w zależności od modelu i częstotliwości zużycia | Dostępny jest duży wybór dystrybutorów w różnych przedziałach cenowych - od ekonomicznych modeli, po urządzenia klasy premium o unikalnym designie. |
Dostęp do wody o wysokiej jakości nie tylko wpływa korzystnie na nasze codzienne życie, ale także chroni nas przed potencjalnymi zagrożeniami zdrowotnymi związanymi z zanieczyszczoną wodą. Kluczowym elementem w utrzymaniu najlepszej jakości wody pitnej jest regularny serwis filtrów. Wymiana wkładów filtrujących oraz serwisowanie elementów systemu to czynności, które mają fundamentalne znaczenie dla efektywności działania systemów uzdatniających wodę. Zachęcamy, aby nie traktować serwisu filtrów jako opcjonalnego dodatku, ale jako nieodłączną część procesu dbania o jakość wody w domach.
Filtracja wody w domu to temat bardzo aktualny, ale wciąż nieco bagatelizowany. Zazwyczaj, docierająca do naszych domów woda pochodzi z pewnego i stale kontrolowanego źródła, jednak droga, którą musi pokonać, może zmienić jej skład i wartości. Stąd też warto rozważyć montaż domowych do wody. Odwrócona osmoza to proces dobrze znany w przyrodzie. Wykorzystanie jej potencjału w układach uzdatniania wody pozwoliło na uzyskanie bardzo czystej wody niewielkim kosztem. Sam proces osmozy polega na przechodzeniu wody przez błonę półprzepuszczalną. A sekret tkwi w sile napędowej, którą jest różnica stężeń. Dążąc do wyrównania stężeń, woda przechodzi z ośrodka o mniejszym stężeniu związków rozpuszczonych do tego o większym stężeniu. A osmoza odwrócona działa oczywiście na odwrót. W efekcie tego zjawiska otrzymujemy wodę w 99% pozbawioną wszystkich soli.
Woda pozbawiona substancji mineralnych budzi obawy, jeśli chodzi o jej spożywanie. Nawet jeśli jest bezpieczna, to czy w ogóle warto ją pić, skoro nie dostarcza nam żadnych korzyści? Okazuje się, że rozpuszczone w wodzie składniki mineralne stanowią niewielkie źródło naszego dziennego zapotrzebowania na mikro- i makroelementy. W normalnych warunkach dostarczamy je wraz z pożywieniem i tylko w nielicznych przypadkach spożywanie czystej filtrowanej wody może budzić zastrzeżenia. W diecie zdrowego człowieka nie ma przeciwwskazań do picia wody poddanej procesowi odwróconej osmozy.
Nowoczesne urządzenia do odwróconej osmozy wyposażone są zatem zazwyczaj w filtr końcowy węglowy oraz mineralizator. Pierwszy odpowiedzialny jest za zatrzymywanie gazów i substancji lotnych oraz poprawia smak i zapach wody, drugi nasyca wodę (w sposób kontrolowany) usuniętymi mikroelementami (związkami magnezu, wapnia i potasu). Decydując się na montaż systemu odwróconej osmozy, musimy wybrać filtr spełniający nasze oczekiwania. Dostępne są proste i tanie filtry bazujące na filtracji węglowej lub prostej filtracji mechanicznej, w miejscach gdzie mamy ograniczoną przestrzeń, jak i rozwiązania bardziej zaawansowane. Ale wiemy już z tego artykułu, że warto bardziej zwrócić uwagę na systemy odwróconej osmozy wyposażone w dodatkowy filtr mineralizacyjny.
RO5 to linia ekonomiczna filtrów odwróconej osmozy produkowanych przez lidera branży firmę Ecosoft. Może on być zainstalowany kompaktowo pod zlewem w kuchni zarówno pionowo, jak i poziomo. Instalacja zajmuje mniej niż godzinę. Urządzenie to zostało wzbogacone o Wkład liniowo-mineralizujacy. Woda, przechodząc przez taki filtr, zostaje wzbogacana w cenne minerały. Ten 5-stopniowy system Pallas Enjoy Slim należy do rozwiązań domowych i półprzemysłowych. Odwrócona osmoza jest doskonałym sposobem na zapewnienie sobie smacznej, bezpiecznej i świeżej wody przez cały rok! Co do tego przekonuje się coraz więcej właścicieli domów, jak i mieszkań. Tylko na którą odwróconą osmozę najlepiej będzie się zdecydować? Co wybrać do swojej kuchni? Te wszystkie cechy wypisane w nagłówku z pewnością można odnieść do systemów odwróconej osmozy.
Kupowanie zgrzewek plastikowych butelek staje się niemodne! Coraz większe grono zdaje sobie sprawę z tego, że jest to praktyka właściwie nieopłacalna. Jej owocem są nie tylko wysokie wydatki, ale przede wszystkim ogromna ilość odpadów produkowana w gospodarstwie domowym. Przeciętna rodzina zużywa w przeciągu tygodnia około dwóch zgrzewek wody, co przekłada się na 12 butelek, w skali miesiąca zbiera się ich już koło 50.
Odwrócona osmoza jest filtrem kuchennym, który montuje się w miejscu ujęcia wody w kuchni, czyli najczęściej w okolicy zlewozmywaka. Obecnie na rynku dostępne są produkty ze zbiornikiem na magazynowanie wody, jak też odwrócone osmozy bezzbiornikowe. Można znaleźć produkt, który zajmie minimum miejsca, jeśli dysponujemy małą przestrzenią. Najważniejszą zaletą odwróconej osmozy jest to, że dostarczana do nas woda jest naprawdę doskonale oczyszczana. Zawsze możemy liczyć na szklankę świeżej i smacznej wody.
Choć może się wydawać, że odwrócona osmoza zapewnia wyłącznie wodę do picia na zimno, jest to nieprawdziwe przekonanie. Może nam podarować znacznie więcej! Woda z odwróconej osmozy świetnie sprawdza się do zasilania ekspresu do kawy czy żelazka, ponieważ nie pozostawia po sobie osadu. Będzie też świetna do przyrządzania napojów gorących, jak kawy czy herbaty.
Wynika to z faktu, że te urządzenia towarzyszą nam od lat 90-tych. Od tamtej pory jednak sporo zdążyło się zmienić. Obecnie systemy odwróconej osmozy są znacznie bardziej wydajne i ekonomiczne. Systemy odwróconej osmozy generują znacznie mniejszą ilość odpadów niż woda butelkowana. W nich należy wymieniać jedynie wkłady raz na pół roku i zestaw roczny. Obecnie odrzut do kanalizacji jest naprawdę mały, a to, co pozostaje z produkcji można zastosować do podlewania wielu gatunków roślin czy też spłukiwania toalety lub prac porządkowych. Oprócz wymiany wkładów nie ma dodatkowych kosztów. Serwisowanie odwróconej osmozy jest bardzo łatwe, niezależnie od modelu, na który się zdecydujemy.
Obecnie wybór systemów odwróconej osmozy jest naprawdę duży. Znajdziemy systemy z różną ilością etapów, z membranami osmotycznymi o zróżnicowanej wydajności, działające w różny sposób. W tym artykule chcieliśmy zaprezentować szybki przegląd propozycji, które cieszą się dużym zainteresowaniem oraz są wykonane z trwałych solidnych komponentów. Można je śmiało polecić ze względu na doskonałe wykonanie, skuteczność, zaskakujące rozwiązania.
Ecoperla Rosa jest odwróconą osmozę dedykowaną wszystkim, którzy chcieliby korzystać z wody najwyższej jakości oraz takiej, która wyróżnia się swoimi właściwościami na tle innych. Ecoperla Rosa to sześć etapów, na których woda najpierw jest dokładnie oczyszczana, a w ostatnim wzbogacana. Odwrócona osmoza Ecoperla Rosa daje możliwość pobierania dwóch rodzajów wody. Po pierwsze, jest to woda po prostu oczyszczona, nie pozostawiająca osadów. Taka fantastycznie nadaje się do gotowania, przygotowania ciepłych napojów, mycia warzyw i owoców, napełniania drobnego AGD. Nie pozostawi po sobie charakterystycznego białego nalotu, zwanego kamieniem kotłowym. Po drugie możemy pobierać wodę do bezpośredniego spożycia o właściwościach prozdrowotnych! Umożliwia to wkład rewitalizujący Ecoperla Elixir, o którym dokładne informacje znajdziecie w artykule: Wkład rewitalizujący - czym jest? Czy opłaca się go kupić?
Ecoperla Elixir jest wypełniony wewnątrz magnezem w najczystszej postaci. Kiedy woda przepływa przez wnętrze, dochodzi do reakcji na drodze której zyskuje wolny wodór, dużą ilość magnezu, wyższe pH. Ecoperla Rosa jest dla osób, które przede wszystkim cenią sobie wygodę w korzystaniu z wody. Szansa pobierania dwóch rodzajów daje niemal nieograniczone możliwości w kuchni, ale nie tylko. To również doskonała propozycja dla osób poszukujących wody o właściwościach prozdrowotnych. Woda dostarczana przez wkład rewitalizujący Ecoperla Elixir pozwala na czerpanie wody alkalicznej, z dużą ilością wolnego wodoru, o wysokim pH. Czerpanie wody z tej odwróconej osmozy jest bardzo łatwe, a sam koszt zakupu nie za wysoki. Ecoperla Rosa, ze względu na potrzebę instalacji dodatkowego zbiornika na magazynowanie wody, zajmuje nieco więcej miejsca.
Ecoperla Revo to prawdziwa, nowoczesna rewolucja wśród filtrów kuchennych. Nie ma podobnych sobie! Pierwszym, co się rzuca w oczy jest przede wszystkim budowa. Nowoczesna, minimalistyczna, możliwa do montażu zarówno w pionie, jak i poziomie. Umożliwia szybką i bezproblemową wymianę wkładów - wystarczy przekręcić, wyjąć i założyć nowy na miejsce starego. Zmieści się zarówno w szafce, jak i nawet w szufladzie. Prawdziwą rewolucją jest jednak fakt, że Ecoperla Revo umożliwia bieżącą kontrolę nie tylko stanu wkładów filtracyjnych, ale i jakości pobieranej wody. Jest ona określana na bazie wbudowanego miernika TDS. Poszczególne informacje sygnalizuje kolor na wyświetlaczu przy wylewce. Dla osób, które nie dysponują dużą przestrzenią na montaż filtra kuchennego. Ecoperla Revo jest bezzbiornikową odwróconą osmozą. Cała woda jest oczyszczana na bieżąco po odkręceniu kurka. Mamy tu do czynienia tylko z jedną, niewielką obudową. To w pełni kompaktowy i skuteczny sposób uzdatniania wody spożywczej! To również dobra propozycja dla fanów nowinek technologicznych. Tu znajdziemy wiele udogodnień. Ecoperla Revo będzie dobrą propozycją dla tych, którzy cenią wygodę i z łatwością chcą mieć na oku zarówno stan wkładów filtracyjnych i nie zastanawiać się, kiedy je wymienić na nowe.
Odwrócona osmoza Atlas Filtri OASIS DP SANIC to propozycja od włoskiego producenta Atlas Filtri. Słynie on z wielu innowacyjnych serii filtrów narurowych. Ta odwrócona osmoza nawiązuje do serii Atlas Filtri Sanic, w której to wykorzystano technologię Microban®. Dzięki pokryciu powłoką bakteriostatyczną wnętrza kloszy oraz wkładów filtracyjnych, wewnątrz nie dochodzi do rozwoju i osiadania drobnoustrojów. Proces oczyszczania wody jest bardzo higieniczny, nawet przy dłuższej przerwie podczas użytkowania. W odwróconej osmozie Atlas Filtri OASIS DP SANIC spotykamy się z 6 etapami, z czego ostatni stanowi mineralizator. Odwrócona osmoza Atlas Filtri OASIS DP SANIC doskonale nadaje się do domków letniskowych, na działki, gdzie nie korzystamy z wody codziennie, jednak kiedy już jesteśmy, potrzebujemy oczyszczonej do picia i gotowania.
Ostateczna decyzja należy do Was i jest zależna przede wszystkim od oczekiwań względem tego filtra kuchennego oraz budżetu, jaki chcielibyście przeznaczyć na zakup. Obfitość propozycji sprawia, że każdy może znaleźć coś dla siebie. Jeśli w domu korzystacie z mało lub średnio zanieczyszczonej wody lub posiadacie zmiękczacz wody, alternatywą może okazać się ultrafiltracja.
tags: #nowoczesna #mała #odwrócona #osmoza #przegląd