Muffinki Czekoladowe z Wodą Gazowaną: Przepis Krok po Kroku
- Szczegóły
Odkryj magię intensywnie czekoladowych muffinek, które rozpieszczą Twoje podniebienie bogatym smakiem i aromatem. Sekret tych muffinek tkwi w połączeniu kakao i kawałków czekolady, które nadają im głęboki, wyrazisty smak. Woda gazowana sprawia, że ciasto jest lekkie i puszyste, a olej gwarantuje wilgotność nawet po ostygnięciu. Idealne dla wszystkich czekoladowych smakoszy, którzy cenią sobie intensywny, głęboki smak prawdziwej czekolady.
Doskonałe na rodzinne spotkania, świąteczne przyjęcia czy popołudniową herbatkę z przyjaciółmi. Muffinki cieszą się ogromną popularnością w krajach anglosaskich - USA, Kanadzie, Irlandii i Wielkiej Brytanii. Możesz wzbogacić swoje muffinki posypując je cukrem pudrem lub dodając do ciasta rodzynki, orzechy czy bakalie.
Przepis na Muffinki Czekoladowe z Wodą Gazowaną
Przygotowanie ciasta na babeczki jest bardzo proste. Wystarczy, że będziesz trzymać się przepisu krok po kroku i miksować stopniowo kolejne składniki. Ważne, aby na początku wymieszać produkty sypkie, a w osobnej misce zmieszać ze sobą składniki mokre.
Do przygotowania tego przepisu na babeczki z płynną czekoladą nie potrzebujesz specjalnego sprzętu. Wszystko to zrobisz rózgą kuchenną i silikonową łopatką. Aby ciasto dobrze się połączyło, jajko i woda gazowana powinny mieć temperaturę pokojową. Zadbaj też o to, aby przełożyć ciasto na muffinki czekoladowe do ozdobnych papilotek. Może to być też specjalna forma z otworami.
Krok po Kroku: Jak Przygotować Muffinki
- Do suchej mieszanki składników wlej wodę gazowaną, jajka, olej oraz jedną porcję pokruszonej czekolady.
- Masę przełóż do papilotek lub silikonowych foremek do ¾ wysokości.
- Umieść w piekarniku rozgrzanym do 190 st.
Muffinki z czekoladą w środku piecz przez około 30 minut w 180°C. Po 25 minutach możesz delikatnie włożyć patyczek z boku (nie w czekoladę!).
Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?
Przede wszystkim nie pomijaj w przepisie na muffinki z kawałkami czekolady oleju ani wody gazowanej. To dwa bardzo ważne składniki. Zastosowanie wody gazowanej to świetny trik - bąbelki powietrza sprawiają, że ciasto staje się bardziej napowietrzone, lżejsze i delikatniejsze.
Po dodaniu mokrych składników do suchych wystarczy wymieszać całość rózgą kuchenną lub silikonową szpatułką. Nie miksuj zbyt długo - chodzi o połączenie składników, a nie o napowietrzanie, tak jak np. przy biszkopcie kakaowym.
Dekorowanie Muffinek
Każda babeczka z czekoladą w środku już sama w sobie pięknie wygląda. Nie trzeba jej specjalnie ozdabiać. Jeśli jednak chcesz podać muffinki na przyjęciu rodzinnym, imprezie w ogrodzie albo ważnym spotkaniu z bliskimi, to możesz delikatnie je oprószyć cukrem pudrem i udekorować kawałkami zielonej świeżej mięty.
Wariacje na Temat Muffinek
Szukasz bardzo prostego przepisu na muffinki, do przygotowania których nie będziesz potrzebować nawet miksera? Wychodzą świetne za każdym razem! Muffinki wychodzą mięciutkie i rozpływające się w ustach. Można je nadziać dżemem czy dodać drobno pokrojoną czekoladę. Ja osobiście najbardziej lubię z dżemem lub czekoladą, ale możesz dodać również inny środek, np. świeże owoce.
Pamiętaj jednak aby wszystkie składniki na muffinki były w temperaturze pokojowej, najlepiej wyjmij wszystkie z lodówki kilka godzin wcześniej. W misce za pomocą trzepaczki mieszamy wszystkie mokre składniki, a następnie suche, aż powstanie jednolite ciasto. Przekładamy je do papilotek i wsadzamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na około 20-22 minut. Po ostudzeniu możemy udekorować wierzch tych prostych muffinek np. lukrem lub cukrem pudrem.
Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach
Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety
tags: #muffinki #czekoladowe #z #woda #gazowana #przepis

