Ozonowanie wody: zalety, wady i zastosowania
- Szczegóły
Ozonowanie to proces utleniania wykorzystujący ozon, aktywną formę tlenu, do oczyszczania wody i powietrza. Wymienienie faktów na temat ozonowania może pomóc w zrozumieniu, czym jest ta metoda oczyszczania powietrza i wody, jak działa, gdzie znajduje zastosowanie i jakie są jej zalety.
Czym jest ozonowanie?
Ozon to aktywna forma tlenu o silnym działaniu utleniającym. Powstaje w sposób naturalny poprzez krótkotrwałe promieniowanie UV lub wyładowania atmosferyczne, natomiast w instalacjach ozonowania wody wykorzystuje się przede wszystkim dwie metody wytwarzania ozonu: poprzez działanie promieni ultrafioletowych oraz wyładowania elektrostatyczne.
Ozonowanie wody polega na rozpuszczaniu w niej ozonu gazowego, który rozbija komórki mikroorganizmów takich jak wirusy i bakterie oraz rozprasza je do roztworu, co zapobiega ich odnowie. Ozon ostatecznie rozpada się na tlen. Ozon doskonale rozpuszcza się w wodzie, a jego najlepszym nośnikiem jest zimna woda o obojętnym odczynie pH.
Zalety ozonowania
- Silne właściwości oczyszczające: Ozon jest jednym z najsilniejszych oksydantów i w wyniku utleniania jest w stanie zniszczyć wiele rodzajów bakterii, wirusów, grzybów i innych mikroorganizmów.
- Skuteczne usuwanie zapachów: Ozon ma silne właściwości oczyszczające i jest skuteczny w usuwaniu nieprzyjemnych zapachów z powietrza i wody.
- Usuwanie zanieczyszczeń: Ozon jest skuteczny w usuwaniu pestycydów, herbicydów, metali ciężkich i innych zanieczyszczeń z wody.
- Ekologiczny proces: Ozonowanie jest jednym z najbardziej ekologicznych sposobów oczyszczania powietrza i wody, ponieważ nie pozostawia żadnych szkodliwych substancji.
- Poprawa właściwości organoleptycznych wody: Podczas ozonowania wody dochodzi jednocześnie do utlenienia rozpuszczonych w wodzie pierwiastków, manganu i żelaza. Proces ten poprawia właściwości organoleptyczne wody, ulepszając jej smak i zapach i nadając jej krystaliczną przejrzystość.
- Redukcja chloru: Chociaż nie eliminuje konieczności stosowania chloru w procesie uzdatniania wody, może go ograniczyć do ilości wymaganej do utrzymania sterylności nitek sieci wodociągowej po przejściu wody przed stację uzdatniania.
Wady ozonowania
- Kwestie techniczne: Ozon rozpada się podczas reakcji na tlen, dlatego w ozonowanej wodzie nie ma już cząstek ozonu, a w efekcie woda jest bardziej podatna na zanieczyszczenie.
- Parametry wody: Ozonowana woda musi spełniać pewne parametry. Jak już wspomnieliśmy, najlepszym nośnikiem ozonu jest woda o niskiej temperaturze i o obojętnym odczynie pH.
- Krótki okres półtrwania ozonu: Krótki okres półtrwania ozonu w wodzie oznacza, że dłuższy czas magazynowania ozonowanej wody mija się z celem.
- Konieczność destrukcji ozonu: Kolejną wadą ozonowania wody, obecną jedynie w warunkach przemysłowych jest konieczność destrukcji ozonu, który nie przereagował z wodą. Do tego celu służy destruktor ozonu.
Mity na temat ozonowania
Warto mówić o powielanych mitach na temat ozonowania, ponieważ nieprawdziwe lub niepełne informacje na temat tej metody mogą prowadzić do nieefektywnego lub niebezpiecznego stosowania.
- Ozonowanie jest szkodliwe dla zdrowia: To mit, ponieważ ozonowanie jest bezpieczne, jeśli jest stosowane w odpowiedni sposób. Ozon może być szkodliwy dla zdrowia, gdy jest stosowany w niewłaściwych stężeniach i czasach.
- Ozonowanie zabija wszystkie bakterie i wirusy: To mit, ponieważ ozonowanie jest skuteczne w niszczeniu wielu bakterii i wirusów, ale nie wszystkie są wrażliwe na ozonowanie.
- Ozonowanie może uszkodzić materiały: To mit, ponieważ ozonowanie jest bezpieczne dla większości materiałów.
- Ozonowanie usuwa zapachy na zawsze: To mit, ponieważ ozonowanie może usunąć nieprzyjemne zapachy, ale tylko tymczasowo.
- Ozonowanie może powodować problemy z oddychaniem: To mit, ponieważ ozonowanie jest bezpieczne dla ludzi, zwierząt i roślin, jeśli jest stosowane w odpowiednich stężeniach i czasach.
- Ozonowanie może uszkodzić układ odpornościowy: To mit, ponieważ ozonowanie jest bezpieczne dla układu odpornościowego, jeśli jest stosowane w odpowiedni sposób.
- Ozonowanie jest drogie: To mit, ponieważ ozonowanie jest stosunkowo tanie w porównaniu do innych metod oczyszczania powietrza i wody.
- Ozonowanie może zastąpić wszystkie inne metody oczyszczania powietrza i wody: To mit, ponieważ ozonowanie nie jest w stanie zastąpić wszystkich innych metod oczyszczania powietrza i wody.
- Ozonowanie może być stosowane w dowolnym miejscu i czasie: To mit, ponieważ ozonowanie powinno być stosowane w sposób odpowiedni do określonego miejsca i czasu.
- Ozonowanie może być stosowane do wszystkich rodzajów zanieczyszczeń: To mit, ponieważ nie wszystkie rodzaje zanieczyszczeń są wrażliwe na ozonowanie.
Zastosowanie ozonowania wody
Jak widać, lista zastosowań ozonowania jest długa, a przy tym nie jest ona jeszcze kompletna. Ozon jest gazem biobójczym, a ozonowanie polega na spaleniu (dezaktywacji) wirusów, bakterii, grzybów i innych mikroorganizmów.
Przeczytaj także: Dezynfekcja i Filtracja Wody
Ozonowanie wody w domu
Domowe zastosowanie wody ozonowanej jest proste i niekłopotliwe. Ozonujemy: wodę w domu w celu płukania żywności, wodę w basenach przydomowych, wodę domową, studzienną z instalacji hydroforowych.
- Płukanie żywności: Woda ozonowana może służyć do płukania owoców, warzyw, mięs.
- Baseny domowe: Coraz częściej używa się ozonatorów w celu ozonowania basenów przydomowych zarówno tych ogrodowych jak i zadaszonych.
Ozonowanie wody w przemyśle
Woda ozonowana ma szczególne zastosowanie w produkcji rolno-spożywczej do mycia jabłek, ogórków i owoców miękkich. W ozonowaniu jabłek odbywa się to w dwóch etapach - w pierwszym przy selekcji wielkości jabłek oraz w drugim przed ich bezpośrednim pakowaniem w kartony. Oczywistą korzyścią jest przedłużenie terminu przydatności produktów do spożycia.
- Przemysł mięsny i rolno-spożywczy: Mycie mięsa (tusz drobiowych, półtusz wieprzowych, końskich i wołowych), płatów rybnych jest od niedawna standardem.
- Oczyszczalnie ścieków: Ozonuje się wodę odpadową w celu obniżenia chemicznego zapotrzebowania na tlen co znakomicie zmniejsza koszty odprowadzenia jej do zewnętrznej oczyszczalni ścieków. Ozonuje się również ścieki w przyzakładowych oczyszczalniach.
Jak ozonować wodę w domu?
Do ozonowania wody niezbędne jest zaopatrzenie się w niewielki, domowy ozonator przeznaczony właśnie do tego celu. Generatory ozonu przeznaczone do wody i żywności to urządzenia znacznie tańsze i mniejsze od urządzeń dedykowanych do ozonowania powietrza. Nie stanowią więc dużego obciążenia dla domowego budżetu.
Sam proces ozonowania wody jest prosty, a jego czas uzależniony jest od objętości wody w przygotowanym naczyniu. Radzimy, aby ozonować niewielkie ilości wody na bieżące potrzeby.
Przykładowo ozonowanie wody do picia w 2-3 litrowym dzbanku wymaga pracy ozonatora przez około pięć do dziesięciu minut. Po tym czasie woda pozbawiona jest chloru, bakterii czy cząstek metali.
Przeczytaj także: Funkcja oczyszczania w nawilżaczach Blaupunkt
Podsumowanie
Ozonowanie wody to szybki, pewny i sprawdzony sposób poprawy jej jakości. Woda ozonowana pozbawiona jest wszelkich smaków, zapachów i przebarwień. W procesie ozonowania nie są wytwarzane żadne, szkodliwe produkty poreakcyjne (uboczne). Z powodu wymiernych korzyści przewyższających wagą wady, ozonuje się wodę zarówno w celach domowych jak i przemysłowych.
Przeczytaj także: Skuteczne Filtry Węglowe
tags: #metody #oczyszczania #wody #ozonowanie #wady #i

