Naleśniki z Mąki Orkiszowej: Przepis na Wyjątkowe Danie
- Szczegóły
Naleśniki z mąki orkiszowej to przepyszna propozycja na sycące śniadanie, obiad lub kolację. Dzisiaj naleśniki. Naleśniki. Chyba każde dziecko je lubi. Ja zdecydowanie tak. Na słodko. Pyszne.
Składniki na Naleśniki Orkiszowe
Do przygotowania ciasta na naleśniki orkiszowe potrzebujesz:
- Mąka orkiszowa - 45 g (4 łyżki)
- Jaja - 1 sztuka
- Mleko 1.5 % - 1/4 szklanki
- Woda mineralna - 1/4 szklanki
- Ksylitol - 1 łyżeczka (6 g)
- Oliwa - 5 g (1 łyżeczka)
- Soda oczyszczona - 1 g (szczypta)
Przygotowanie Ciasta na Naleśniki Orkiszowe
Przed szykowaniem naleśników z mąki orkiszowej zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. Jajka i mleko wyjmij wcześniej z lodówki.
- Do miski wsyp szklankę, czyli około 140 gramów mąki orkiszowej pełnoziarnistej (razowej). Można też śmiało sięgnąć po mąkę orkiszową jasną.
- Kolejno dodaj również łyżkę cukru pudru - Polski Cukier, czyli około 15 gramów.
- Wbij również dwa duże jajka (u mnie po wbiciu ważyły one łącznie około 125 gramów).
- Do miski wlej kolejno 1,5 szklanki lekko ciepłego (może być temperatura pomieszczenia) mleka, czyli około 375 ml mleka. Użyłam pełnotłustego mleka krowiego. Mleko krowie można zastąpić mlekiem kozim lub owczym. Można też wymieszać mleko z wodą lub też użyć samej wody. Świetnie sprawdzi się też napój rośliny. Polecam napój kokosowy, owsiany lub migdałowy.
- Na koniec wlej jeszcze trzy łyżki oleju roślinnego do smażenia.
- Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie łyżką, rózgą kuchenną, blenderem ręcznym lub mikserem.
- Warto odstawić ciasto na 5-10 minut na bok, by nabrało ostatecznej konsystencji.
Smażenie Naleśników Orkiszowych
Ponieważ olej dodajesz do ciasta, to naleśniki orkiszowe smażysz na suchej, niczym nie natłuszczanej patelni. Nagrzej dobrze płaską patelnię, najlepiej specjalnie przystosowaną do smażenia naleśników. Nie ustawiaj od razu najwyższej mocy palnika. Ustaw średnią moc i poczekaj, aż ciepło rozprowadzi się równo po całej powierzchni użytkowej patelni.
- Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika.
- Wylej na patelnię tyle ciasta, by masa swobodnie przykryła powierzchnię patelni. Naleśniki z mąki orkiszowej smażę bowiem trochę grubsze niż te klasyczne.
- Przy każdym nalewaniu porcji na naleśnika podnoszę patelnię nad palnik.
- Po około minucie przewracaj naleśnik na drugą stronę. Druga strona potrzebuje zazwyczaj trochę mniej czasu, czyli około 30 sekund. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania naleśników.
- Przed wylaniem na patelnię ciasta na naleśnika, za każdym razem zamieszaj dobrze ciasto.
- W ten sposób usmaż wszystkie naleśniki orkiszowe.
- Jeśli naleśnik po zdjęciu na talerz nie będzie elastyczny, to nic się nie martw. Smażąc naleśniki kładź jeden placek na drugim, a po usmażeniu wszystkich naleśników przykryj je folią lub drugim talerzem. W ciągu kilku minut naleśniki zmiękną i zrobią się idealnie elastyczne.
Propozycja Podania Naleśników Orkiszowych
Naleśniki orkiszowe podaję na słodko. Moja ulubiona wersja, to naleśniki zawinięte w rulonik lub w kopertę z dużą ilością aksamitnego twarogu waniliowego.
Przeczytaj także: Naleśniki i gofry: Woda gazowana robi różnicę
Przygotowanie Twarogu Waniliowego
Aby go zrobić wystarczy, że umieścisz w jednej misce po 300 gramów twarogu śmietankowego oraz serka homogenizowanego, waniliowego i dwie łyżki cukru pudru - Polski Cukier. Całość ugnieć i wymieszaj widelcem. Powstanie Ci idealnie kremowy farsz serowy do naleśników.
Inne Propozycje Podania
Naleśniki można też podać z dowolnym dżemem, z powidłami lub z soczystymi konfiturami wiśniowymi. W sezonie letnim polecam podawać naleśniki z malinami, truskawki, poziomkami, jagodami lub borówkami. Warto również polać naleśniki orkiszowe ulubionym syropem lub podać z kremem orzechowym i bananami pokrojonymi w plasterki.
Naleśniki Orkiszowe z Dynią i Tofu
Jesień to czas dyni. Tym razem zapraszam na orkiszowe naleśniki bez mleka, z farszem z dyni i tofu, z odrobiną świeżego tymianku, cynamonu oraz prażonymi ziarnami sezamu. Idealne danie na obiad lub śniadanie.
Przygotowanie Naleśników z Dynią i Tofu
- W misce roztrzepać jajka z oliwą, dodać cynamon oraz wodę mineralną, wymieszać.
- Wsypywać stopniowo mąkę orkiszową (można zastąpić mąką pszenną) i dokładnie rozrobić ciasto, aby nie było grudek. Jeśli będzie zbyt gęste, dolać trochę wody.
- Patelnię delikatnie posmarować tłuszczem, tylko na początku, i smażyć naleśniki z obu stron. Trzymać na talerzu pod przykrywką lub w piekarniku, aby były ciepłe.
- Na suchej, rozgrzanej patelni uprażyć ziarna sezamu. Powinny nabrać złocistego koloru i uwolnić wspaniały aromat. Sezam odłożyć, na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić pokrojony w małą kostkę miąższ dyni. Dusić do miękkości (dynia stanie się szklista).
- Gdy nadzienie będzie dobrze podgrzane, wrzucić listki tymianku oraz podprażony sezam (odłożyć odrobinę do dekoracji).
- Porcją nadzienia smarować jedną czwartą każdego naleśnika, złożyć na pół i jeszcze raz na pół, aby uzyskać trójkąt.
Naleśniki można również podać w wersji na słodko. Wystarczy dodać do podduszonej dyni ulubiony słodzik (np. stewię albo miód), a pominąć sól oraz tymianek.
Naleśniki z Mąki Orkiszowej i Mleka Sojowego
Obie mąki należy dokładnie ze sobą wymieszać i przesiać przez sito, połączyć z mlekiem sojowym i wodą mineralną. Wszystko starannie wymieszać, do uzyskania gładkiego ciasta. Jeśli ciasto będzie za gęste, należy dodać jeszcze ciut wody mineralnej. Następnie ciasto odstawić na co najmniej godzinę do lodówki. Po tym czasie smażyć cieniutkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni. Im rzadsze ciasto, tym łatwiej usmażyć cieniutkie naleśniki. Naleśniki należy smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. Ja smażę je na patelni teflonowej (oczywiście pilnuję, aby nie była uszkodzona). Pierwszego naleśnika smażę na patelni spryskanej oliwą (nadmiar oliwy zbieram ręcznikiem papierowym).
Przeczytaj także: Efektywna filtracja przemysłowa
Naleśniki Orkiszowe z Twarogiem i Owocami
Składniki na nadzienie:
- Twaróg chudy 60 g (2 plastry)
- Jogurt waniliowy Skyr - 1/2 opakowania (75 g)
- Maliny - 1 garść (70 g)
- Borówki - 1 garść (70 g)
Sposób przygotowania:
- Mąkę, jajko, mleko, wodę, ksylitol, sodę - zblendować na gładka masę.
- Na rozgrzaną patelnie z dodatkiem oliwy (niewielka ilość oliwy rozprowadź ręcznikiem papierowym) wlej przygotowane ciasto i smaż z obydwu stron.
- Przygotuj nadzienie łącząc ze sobą składniki.
- Na gotowane naleśniki nałóż nadzienie, dodaj owoce leśne.
Kaloryczność Naleśników Orkiszowych
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Podczas liczenia kaloryczności naleśników nie uwzględniłam proponowanego, słodkiego farszu. Z podanej ilości składników wyszło mi 11 grubszych naleśników orkiszowych o średnicy około 22 cm.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek.
Życzę smacznego!
Przeczytaj także: Sekret idealnych naleśników
tags: #mąka #orkiszowa #naleśniki #woda #mineralna #przepis

