Jak Ustawić Wilgotność w Komorze Świeżości Lodówki?

Większość osób wie, że niska temperatura w lodówce pozwala na dłuższe zachowanie świeżości przechowywanej żywności. Idealna temperatura w naszych lodówko-zamrażarkach jest głównym czynnikiem odpowiadającym za świeżość przechowywanych produktów. Często jednak nie wiemy, jaka dokładnie powinna ona być. Zbyt niska temperatura może negatywnie wpłynąć na owoce i warzywa, z kolei za wysoka sprawi, że np. mięso szybciej się popsuje.

Mówi się, że optymalna temperatura w chłodziarce powinna wynosić +3 stopnie Celsjusza. Z kolei rekomendowana temperatura w zamrażarce to -19 stopni. Utrzymanie temperatury oscylującej w okolicach wskazanych wartości, umożliwi zachowanie świeżości produktów.

Oprócz temperatury przechowywania, równie ważna jest odpowiednia wilgotność, dzięki której owoce i warzywa nie tracą swojej struktury, koloru czy jakże cennych dla zdrowia właściwości. Dlatego też lodówki Samsung wyposażone są w specjalną szufladę z kontrolą wilgotności Humidity Fresh+, dzięki której Twoje warzywa i owoce pozostaną świeże, pachnące i chrupiące przez dłuższy czas.

Komora Świeżości: Co to Jest i Jak Działa?

Komora świeżości to przeważnie szuflada z oddzielnym obiegiem powietrza, w której panują specjalne warunki - podwyższona wilgotność i nieco niższa temperatura niż w chłodziarce. Idealne miejsce do przechowywania większości warzyw i owoców. Produkty dłużej zachowują tu świeżość, jędrność, kolor, smak, aromat i - co bardzo ważne - wartości odżywcze.

W zależności od producenta i modelu lodówki wilgotność powietrza w szufladzie wynosi od 70% do 95% - i zwykle jest regulowana (ręcznie lub elektronicznie). Modyfikacji mogą też podlegać wartości temperatury. Precyzyjne sterowanie pozwala zminimalizować efekt skraplania się wody, zapobiega jej spływaniu po ściankach na dno szuflady. Komora świeżości to zwykle najniżej położona szuflada chłodziarki. W dobrych urządzeniach jest szczelna, wyposażona w pokrywę i uszczelki.

Przeczytaj także: Jak wymienić filtr powietrza w lodówce Samsung?

Ustawienia Wilgotności w Komorze

Za pomocą intuicyjnej i łatwej w obsłudze regulacji, możesz dowolnie dostosowywać wilgotność panującą w szufladzie Humidity Fresh+ (optymalną wartością do przechowywania owoców jest 70%, natomiast warzyw 80%).

  • Ustawienie wysokiej wilgotności: Jest doskonałe dla warzyw liściastych, które są podatne na utratę wilgotności, gdyż utrzymuje stały poziom wilgotności powietrza w szufladzie, ograniczając wpływ wywierany na warzywa. Ustawienie to należy stosować także wówczas, gdy w szufladzie przechowywanych jest niewiele owoców i warzyw.
  • Ustawienie suchości: Należy stosować wówczas, gdy w szufladzie przechowywanych jest wiele owoców i warzyw, aby zapobiec nagromadzeniu się nadmiernej wilgotności i szybszemu psuciu.

Gdy szczelina w szufladzie regulującej wilgotność powietrza jest zamknięta, aby ograniczyć wymianę powietrza, powietrze i wilgotność są zatrzymywane w komorze.

Komora LongFresh

Temperatura przechowywania i wilgotność względna w komorze LongFresh zapewniają optymalne warunki do przechowywania różnego rodzaju świeżej żywności (takiej jak ryby, mięso, owoce morza itp.), ponieważ zachowuje ona swoje wysokie wartości odżywcze, a także wysoki poziom wilgotności znacznie dłużej niż zwykła lodówka.

Jak Ustawić Temperaturę w Komorze LongFresh?

  1. Zapoznaj się z instrukcją obsługi twojej chłodziarki, jak ustawić temperaturę w komorze LongFresh i w razie potrzeby zmień ją na wyższy poziom.
  2. Naciskaj Mode, aż na wyświetlaczu pojawi się ikona strefy LongFresh (na poniższej ilustracji oznaczona literą C).
  3. Naciskaj Mode , aż pojawi się odpowiednia ikona.
  4. Wyświetlacz pokazuje 3. Jest to ustawienie domyślne, które zapewnia najbardziej efektywne działanie.
  5. Możliwe ustawienia mogą wynosić od 1 (najzimniejszy) do 5 (najcieplejszy).
  6. Ustawienia od 1 do 3 są odpowiednie dla ryb i mięsa.
  7. Ustawienia 4 i 5 są odpowiednie dla warzyw i owoców. W tych ustawieniach komora działa podobnie do komory lodówki.
  8. Naciśnij przyciski temperatury na panelu sterowania, aby wybrać żądane ustawienie.
  9. Naciśnij OK , aby potwierdzić ustawienie.
  10. Dostosuj kontrolę wilgotności zgodnie z przechowywaną żywnością.

Dodatkowe Funkcje Utrzymujące Świeżość

Wybrane lodówki Samsung posiadają metalowy panel Metal Cooling, który zapewnia idealną izolację termiczną we wnętrzu chłodziarki. W utrzymaniu optymalnej temperatury w niektórych lodówkach Samsung pomaga także zaawansowana funkcja chłodzenia Power Cool. Dzięki niej zimne powietrze wdmuchiwane jest do wnętrza chłodziarki, co powala na równomierne schłodzenie produktów w jeszcze krótszym czasie - nawet o 32% szybciej niż w tradycyjnych lodówkach.

Kolejną funkcją umożliwiającą optymalne chłodzenie jest funkcja Power Freeze. Polega ona na ustawieniu w zamrażalniku najniższej możliwej temperatury i włączeniu intensywnego nadmuchu zimnego powietrza, który pozwala na ekspresowe zamrażanie żywności i zrobienie kostek lodu w czasie nawet 35% szybszym od tradycyjnego.

Przeczytaj także: Jak zwalczyć wyciek oleju do filtra powietrza?

Technologia NoFrost

Technologia NoFrost (czyli bezszronowa) w lodówce poprawia jakość przechowywania żywności. Nadmiar wilgoci z powietrza nie rozprzestrzenia się w komorze chłodziarki i nie osadza na produktach spożywczych, przyspieszając ich psucie. Wilgoć wędruje do skraplacza, następnie do specjalnego pojemnika nad agregatem i odparowuje na zewnątrz.

Praktyczne Wskazówki na Co Dzień

  1. Staraj się oddzielać od siebie produkty spożywcze. Dzięki temu poprawisz cyrkulację powietrza w lodówce, zapobiegniesz szybszemu psuciu się żywności. Nie upychaj jedzenia na półkach.
  2. Unikaj przechowywania otwartych jogurtów, puszek z rybami czy serów i mięsa bez opakowania. Przełóż je do szczelnych pojemników, sery ewentualnie owiń papierem.
  3. Do szczelnych - najlepiej hermetycznie zamykanych - pojemników lub naczyń włóż pozostałości obiadu czy inne samodzielnie przygotowane potrawy (pasty, sałatki, koktajle, ciasta). Dłużej zachowają świeżość i nie przejdą zapachem innych produktów.
  4. Jeśli to możliwe, nie otwieraj zbyt często lodówki oraz nie pozostawiaj niepotrzebnie uchylonych drzwi. Unikaj również wkładania do niej ciepłych potraw. Zbyt wysoka temperatura w komorze pogarsza jakość przechowywania.
  5. Dbaj o higienę w lodówce. Usuwaj na bieżąco produkty zapleśniałe, stare, przeterminowane. Raz na tydzień, dwa przecieraj półki na mokro. Co trzy, cztery miesiące dokładniej umyj całe urządzenie.

Przeczytaj także: Siemens i ich lodówki z komorą świeżości

tags: #lodówka #komora #świeżości #wilgotność #jak #ustawić

Popularne posty: