Kuchnia: Dopuszczalna Temperatura i Wilgotność – Normy

Utrzymanie odpowiedniej temperatury w pomieszczeniach ma wpływ na nasze zdrowie i koncentrację. Pozwala także efektywnie zarządzać energią cieplną w domu i ograniczać jej zużycie. Każdy z nas inaczej odczuwa temperaturę, co jest uwarunkowane wiekiem, płcią, rodzajem wykonywanej pracy, aktywnością fizyczną, ale też genetycznie. Zaleca się nie przegrzewanie domów.

Wpływ Temperatury na Samopoczucie i Zdrowie

Zbyt wysoka temperatura w pomieszczeniach pogarsza nasze samopoczucie i sprawia, że stajemy się bardziej ospali. Wzrasta też nasza podatność na infekcje, co jest spowodowane wysuszeniem śluzówek odpowiedzialnych za usuwanie z naszego nosa i gardła wirusów i bakterii. Zbyt suche powietrze to także swędząca skóra, piekące oczy i suchy kaszel.

Temperatura otoczenia, w którym przebywamy, jest różnie przez nas odczuwana, a duży wpływ na odbiór temperatury ma także wilgotność, która powinna mieścić się w przedziale od 40 do 60%.

Nowoczesne Systemy Regulacji Temperatury

Każdy z nas ma świadomość potrzeby sterowania temperaturą. Coraz częściej w dobrze zaprojektowanych instalacjach pojawiają się nowoczesne sterowniki, dzięki którym regulacja temperatury odbywa się automatycznie i adekwatnie do naszych potrzeb. Nowoczesne instalacje grzewcze sterowane są za pomocą regulatorów pokojowych lub pogodowych. Pierwsze dostosowują temperaturę czynnika grzewczego na podstawie temperatury w pomieszczeniach, a drugie uwzględniają temperaturę na zewnątrz.

Równie ważna jest funkcja programowania czasowego, które pozwala zmniejszyć koszty ogrzewania, np. gdy nas nie ma w domu. Nowoczesnym rozwiązaniem umożliwiającym wygodną regulację temperatury w systemach ogrzewania są regulatory internetowe, np. internetowy natynkowy regulator temperatury ZigBee EONEBABT. Przeznaczony jest przede wszystkim do współpracy z systemami ogrzewania podłogowego.

Przeczytaj także: Funkcje i zalety kuchenki gazowej Electrolux

Wentylacja w Lokalach Gastronomicznych

Nieważne czy restauracja jest mała, średnia czy duża - każda z nich potrzebuje odpowiedniego systemu wentylacji, aby mogła sprawnie działać. Odpowiedni system wymiany powietrza zapewnia komfort i dobrą jakość powietrza zarówno pracownikom, jak i klientom. Głównym celem funkcjonowania systemu wentylacyjnego jest utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz wilgoci. Tłuste i ciężkie powietrze zastąpione jest świeżym i czystym, zapewniając komfort i dobre samopoczucie każdemu klientowi i pracownikowi.

Każdy wie, że serce restauracji znajduje się w kuchni. Przy projekcie wentylacji dla gastronomii trzeba określić zyski ciepła i wilgoci. Wilgoć również powstaje na różne sposoby, co więcej, należy wziąć także pod uwagę zmywanie czy gotowanie. Zapachy, które powstają w sercu lokalu, nie zostają tylko tam!

Zasady projektowania systemu wentylacji w restauracjach możemy znaleźć w Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2012 r. w sprawie warunków technicznych, a dokładnie w paragrafach od 147 do 154. Aby zadbać o odpowiedni system wentylacji, należy wyznaczyć minimalną ilość świeżego powietrza, którą wyznacza się na podstawie osób przebywających w pomieszczeniu. Liczba wymian w kuchni powinna wynosić od ok.

Wentylacja w lokalu gastronomicznym dzieli się na kilka typów: wentylacja miejscowa współdziała z wcześniej wymienionym systemem, a jej zadaniem jest odprowadzanie zanieczyszczeń z danego miejsca (np.). Zły projekt technologiczny wentylacji wiąże się m.in. Projekt musi uwzględniać wytyczne projektu technologicznego dla całego obiektu, nie tylko wentylacji.

Wilgotność Powietrza w Domu

Wilgotność powietrza w domu wpływa na zdrowie, komfort życia oraz stan budynku. Utrzymanie jej na odpowiednim poziomie pozwala uniknąć wielu problemów, takich jak rozwój pleśni, suchość skóry czy uszkodzenia ścian. Aby zapewnić odpowiedni poziom wilgotności w domu, konieczne jest regularne monitorowanie jej wartości.

Przeczytaj także: Jak urządzić salon z sofą?

  • Szklanka wody: Napełnij szklankę zimną wodą i umieść ją na kilka godzin w lodówce. Następnie postaw szklankę w pomieszczeniu. Jeśli na jej powierzchni szybko pojawią się kropelki wody, a następnie skroplą się w strużki, wilgotność w domu jest wysoka.
  • Rośliny jako wskaźnik: Rośliny doniczkowe mogą sygnalizować problemy z wilgotnością.
  • Higrometry: To najbardziej precyzyjne narzędzie do mierzenia wilgotności.
  • Aplikacje mobilne i urządzenia smart: Współczesne technologie, takie jak inteligentne czujniki powietrza, mogą połączyć się z aplikacjami na telefonie i dostarczać regularne raporty o poziomie wilgotności w czasie rzeczywistym.

Utrzymanie wilgotności w odpowiednich granicach jest kluczowe dla zdrowia i komfortu życia. Naprawa izolacji: Nieszczelne ściany, dach czy fundamenty mogą być źródłem wilgoci w domu. Obniżenie wilgotności do zalecanego poziomu to klucz do zdrowego i komfortowego środowiska w domu.

Poziom wilgotności w domu odgrywa istotną rolę w wielu aspektach życia codziennego. Zbyt wysoka wilgotność sprzyja rozwojowi pleśni i grzybów, które mogą powodować alergie, astmę i inne problemy z układem oddechowym. Zbyt niska wilgotność powoduje suchość skóry, podrażnienia śluzówek nosa i gardła oraz uczucie dyskomfortu w oczach. Optymalny poziom wilgotności wpływa na odczuwalną temperaturę w pomieszczeniach, poprawiając komfort termiczny. Zbyt wysoka wilgotność może prowadzić do kondensacji pary wodnej, co sprzyja powstawaniu pleśni i grzybów na ścianach oraz sufitach. Utrzymanie wilgotności na odpowiednim poziomie to nie tylko kwestia komfortu, ale także zdrowia i trwałości Twojego domu.

Optymalna Temperatura w Domu

Optymalna temperatura w domu powinna wynosić 20-22°C. To jednak niestety tylko teoria. Liczba stopni na termometrze i komfort cieplny to znacznie bardziej złożone problemy. Komfortowa temperatura w domu to kwestia subiektywna. Jej odczuwanie zależy głównie od płci, wieku i aktywności. Kiedy jest zbyt zimno, łatwo się przeziębiamy, możemy też cierpieć na choroby kardiologiczne, a nawet psychiczne. Gdy jest zbyt ciepło, gorzej się wysypiamy i czujemy ciągłe zmęczenie.

Wyniki badań pokazują, że odpowiednia temperatura w mieszkaniu jest wyższa dla kobiet i osób starszych niż dla mężczyzn i osób młodszych. Odpowiednia temperatura w pokoju dzieci wcale nie musi być wysoka, podobnie jak najlepsza temperatura dla noworodka.

Najlepsza temperatura dla różnych pomieszczeń zależy od ich funkcji. W sypialni i w kuchni może być chłodniej. Temperatura w łazienkach musi być wyższa. Pora roku a optymalna temperatura? W lecie jesteśmy w stanie zaakceptować trochę wyższe temperatury, ale w zimie nie powinniśmy się przegrzewać przed wyjściem na mróz.

Przeczytaj także: IKEA kuchnia – wszystko, co musisz wiedzieć

Komfortowa temperatura w domu to wynik systemu ogrzewania i ocieplenia domu, a także wentylacji. Musimy dbać o odpowiednią wilgotność powietrza. Jednym ze sposobów na przegrzewanie się wnętrz są rolety zewnętrzne.

Temperatura w domu, z jaką będziemy się dobrze czuć, zależeć będzie głównie od trzech czynników: płci, wieku i aktywności, czyli od tego, kim jesteśmy i co w danej chwili robimy lub chcemy robić. Aktywność fizyczna rozgrzewa, przez co pomaga radzić sobie z niższymi temperaturami, ale zwiększa dyskomfort wynikający z wysokiej temperatury w otoczeniu.

Odpowiednia temperatura w domu to temperatura, przy której będziemy się dobrze czuli, nasze mięśnie będą pracować w sposób optymalny, a działać będziemy mogli bez dyskomfortu związanego z oblewającym czoło potem.

Zalecane Temperatury Przechowywania Żywności

Jeśli prowadzisz gastronomię, zakład produkcyjny czy nawet sklep, zapewne masz na wyposażeniu lodówkę lub zamrażarkę. A nawet jeśli jej nie posiadasz, to masz produkty, które przechowujesz np. w magazynach. Najlepsze zakresy temperatury w lodówkach i magazynach pozwalają zachować bezpieczną żywność i zmniejszyć ryzyko jej psucia się.

Coraz więcej produktów ma na etykietach napisaną informację o temperaturze przechowywania, jeśli jednak jej nie posiada, można zapoznać się z poniższymi zakresami temperatur. Jest to potrzebne nie tylko do zachowania bezpieczeństwa żywności, ale często kiedy macie GMP/GHP musicie wypełniać karty temperatur w lodówkach, albo karty temperatur w magazynach (chociaż je rzadziej). Często nie wiecie jednak jaki zakres temperatur jest odpowiedni i czy jak wpiszecie 12stC to to czy jest okej i czy nie powinniście przypadkiem podjąć jakiś kroków w celu obniżenia temperatury w lodówkach.

Produkt Temperatura Wilgotność
Komora chłodnicza mięsa 0-3°C
Komora chłodnicza drobiu 0-3°C
Komora chłodnicza ryb -2-+2°C
Komora chłodnicza nabiału 2-4°C
Komora chłodnicza wędlin, wyrobów garmażeryjnych i tłuszczów 0-2°C
Komora chłodnicza owoców i warzyw nietrwałych 4-8°C
Komora chłodnicza owoców i warzyw czystych 4-8°C
Artykułów suchych 15-20°C
Przypraw 15-20°C
Win i wódek 10-18°C
Piw i napojów 10-18°C
Ziemniaków i warzyw korzeniowych 10-16°C
Kiszonek 10-15°C
Pomieszczenie szaf chłodniczych 18°C

Zakresy temperatur są orientacyjne i zależą od wielu czynników, jednak bardzo często przyjmuje się je za właściwe.

Projektowanie i montaż wentylacji w gastronomii to jeden z najważniejszych etapów przygotowań lokalu. Od poprawnego systemu zależy komfort, bezpieczeństwo, zgodność z przepisami oraz dopuszczenie do użytkowania przez Sanepid. Lokal gastronomiczny traktowany jest jako obiekt użyteczności publicznej, co oznacza obowiązek spełnienia konkretnych regulacji dotyczących wentylacji w gastronomii. Kluczowym aktem prawnym jest Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z 12 kwietnia 2012 r., określające warunki projektowania instalacji wentylacyjnych w budynkach.

Wylicza się minimalną ilość świeżego powietrza w pomieszczeniu oraz określa właściwy bilans cieplno-wilgotnościowy. Pierwszy z czynników określa się w przeliczeniu na liczbę osób w danej części naszego lokalu.

Wentylacja w lokalu gastronomicznym dzieli się na kilka typów:

  • wentylacja miejscowa czyli wsparcie dla wentylacji ogólnej, urządzenia które odpowiadają za odprowadzanie zanieczyszczeń z danego miejsca, są to np.

W kuchni oprócz wentylacji ogólnej trzeba pamiętać o wspomnianych wcześniej okapach lub wyciągach miejscowych. Ich umiejscowienie nie powinno być trudne - oczywiście instaluje się je nad źródłami ciepła. Typ II - usuwają zanieczyszczenia takie jak ciepło i para wodna powstające np.

Przy wyborze okapów powinniśmy zwrócić uwagę na to, z jakich materiałów są wykonane. Muszą być odporne na tłuszcz i wilgoć, nie mogą sprawiać problemów w czyszczeniu, powinny być zrobione z materiału niepalnego. Przy okapach zawierających oświetlenie koniecznie pamiętajmy o osłonce.

W łazienkach czy toaletach musi być zainstalowana wentylacja mechaniczna z zachowanym odpowiednim układem ciśnienia. Od tego jaką wentylację wybierzemy, zależy komfort gości i pracowników, higiena lokalu, prawdopodobieństwo pojawienia się grzyba bądź pleśni na suficie. Rodzajów wentylacji i typów urządzeń jest tak dużo, że wszystko zależy od potrzeb konkretnego lokalu, możliwości finansowych i wybór wymaga odpowiedniego rozeznania.

Podstawą jest, żeby projekt technologiczny wentylacji uwzględniał wytyczne projektu technologicznego dla całego obiektu. Wentylacja w lokalu gastronomicznym to podstawa. Decyduje o komforcie pracowników, zadowoleniu gości i dopuszczeniu lokalu do użytkowania. Projekt technologiczny wentylacji to złożona i sprawa, której nie powinniśmy lekceważyć.

tags: #kuchnia #dopuszczalna #temperatura #i #wilgotnosc #normy

Popularne posty: