Olej, woda demineralizowana i piwo - przegląd produktów i opinii

Rynek oferuje szeroki wybór produktów, od piw regionalnych po piwa importowane, a także oleje i wodę demineralizowaną. Poniżej przedstawiamy przegląd różnych marek piw wraz z ich charakterystyką.

Przegląd piw dostępnych na rynku

Piwa regionalne i rzemieślnicze

  • Ciechan Pszeniczne: Uważane za wzór piwa pszenicznego, warzone tradycyjnymi metodami przez Browar Ciechan.
  • Kormoran Wiśnia w Piwie: Jasne piwo z dodatkiem naturalnego soku wiśniowego, produkowane przez Browar Kormoran.
  • Kormoran Porter Warmiński: Piwo warzone według najlepszych tradycji piwowarskich, długo leżakowane, co pozwala na zachowanie cennych składników odżywczych.
  • Kormoran Jasny: Piwo dla wielbicieli prawdziwego chmielowego smaku, bardzo mocno chmielone, z użyciem pięciu odmian chmielu.
  • Noteckie Niepasteryzowane: Piwo warzone z polskich surowców, o klarownej bursztynowej barwie.
  • Gniewosz Piwo Ciemne: Warzone tradycyjnymi metodami z najwyższej jakości słodów jasnych i ciemnych.
  • Gniewosz Piwo Koźlak: Wyważone smakowo piwo dolnej fermentacji o kolorze bursztynu i ciemnej miedzi.
  • Trzech Kumpli / Piwne Podziemie Tripadelic: Piwo uwarzone przez Browar Lotny Trzech Kumpli w kooperacji z Browarem Piwne Podziemie.
  • Manufaktura Piwna Belfast: Stworzony z kilku gatunków słodu i chmielu z dodatkiem karmelu, oparte na staroirlandzkiej recepturze.
  • Manufaktura Piwna Klasztorne: Naturalnie mętne piwo o ciemno-miedzianej barwie, o mocno słodowym zapachu z delikatnymi nutami chmielu.
  • Koreb Miodowe: Długo leżakowane piwo warzone z miodu leśnego z doliny Rzeki Grabi.
  • Koreb Herbowe: Oryginalne piwo warzone starą metodą tradycyjną z najlepszych płodów Ziemi Polskiej.
  • Koreb Łaskie: Mocno orzeźwiające, świeże i lekkie piwo o delikatnym, kremowym, słodowym smaku i pszeniczno-miodowym zapachu.
  • Amber Naturalny: Niepasteryzowane piwo o wysokim ekstrakcie słodu, o bogatym i wyrazistym smaku.
  • Rybnicki Niepasteryzowane: Produkt stworzony w oparciu o tradycje i receptury dawnego browaru w Rybniku.
  • Jagiełło Magnus Wiśniowy: Piwo smakowe z Browaru Jagiełło, prawie całkowicie pozbawione goryczki, z posmakiem wiśniowym.
  • Leżajsk Pszeniczne: Piwo warzone w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie, o aromacie goździków i banana.
  • Bearnard Miód Malina: Piwo jasne, mętne o naturalnym smaku, słodkie z wyczuwalnym miodem.
  • Świebodzin Trip: Piwo w stylu Belgian Tripel nachmielone amerykańskim chmielem Citra.

Piwa koncernowe

  • Okocim Klasyczna Pszenica: Lekkie piwo wytwarzane z ziaren pszenicy, warzone według klasycznej receptury.
  • Bosman Niepasteryzowane: Piwo warzone według tradycyjnych i naturalnych metod, przy wykorzystaniu nowoczesnych urządzeń.
  • Żywiec Specjal Niepasteryzowany: Jasny lager, idealnie klarowny, mocno odfiltrowane.
  • Piast Mocne: Intensywny smak, barwa ciemnego bursztynu, charakterystyczna chmielowa goryczka.
  • Cieszyn Brackie: Piwo jasne pełne dolnej fermentacji warzone przez Bracki Browar Zamkowy w Cieszynie.
  • Specjal Niepasteryzowany: Jasny lager, idealnie klarowny, mocno odfiltrowane, w smaku delikatnie słodowe z nutą chlebową.

Piwa importowane

  • Obolon Magnat: Elitarne piwo produkowane przez "Obolon" z najlepszych gatunków jęczmienia i aromatycznego chmielu.
  • Obolon Pszeniczne: Niefiltrowane piwo pszeniczne o nadzwyczajnych walorach smakowych.
  • Faxe Original: Piwo duńskiej marki Royal Unibrew Polska.
  • Kirin Ichiban: Piwo warzone według zasady Ichiban Shibori.
  • Bernard Světlý Ležák 12°: Piwo niepasteryzowane, jęczmienne warzone zgodnie z tradycyjną recepturą.
  • Guinness Foreign Extra Stout: Najpopularniejsze ciemne piwo na świecie, z charakterystyczną gęstą pianą.
  • Kelt 10%: Klasyczny lager słowackiego browaru w Hurbanovie.
  • Frankfurter Pilsener Premium: Typowy niemiecki pilzner, warzony naturalnie, dobrze zbalansowany.
  • Frankfurter Export Premium: Typowy pilzner z Niemiec, o chmielowo-słodowym zapachu.
  • Störtebeker Roggen-Weizen: Piwo pszeniczne o bursztynowym kolorze i kremowej pianie.
  • Scaldis Ambree: Aromatyczne piwo górnej fermentacji o wysokiej zawartości alkoholu.
  • Vilniaus Šviesusis Nefiltruotas Alus: Niefiltrowane i niepasteryzowane piwo jasne, o zbożowym zapachu.
  • La Trappe Bockbier: Piwo górnej fermentacji klasztorne, klasy „Bock”, warzone przez Trapistów.
  • La Trappe Witte Trappist: Piwo górnej fermentacji klasztorne, pszeniczne, warzone przez Trapistów.
  • Shepherd Neame 1698: Piwo z wysp brytyjskich, cierpkie i gorzkawe, o bogatym smaku.
  • Svijany Svijanský Máz 11°: Lekkie piwo o złotym kolorze, produkowane wg klasycznej technologii, niepasteryzowane.
  • Radeberger Pilsner: Piwo dolnej fermentacji, klasy premium lager, o zbożowym zapachu.
  • Fullers Golden Pride: Mocne piwo o bursztynowym kolorze, zapachu słodkiego olejku pomarańczowego i prażonego chleba.
  • Wernesgrüner Pils Legende: Klasyczny pilzner o lekko chmielowym zapachu i złocistym kolorze.

Piwa smakowe i specjalne

  • Kormoran Jabłko w Piwie: Lekkie, orzeźwiające piwo z dodatkiem naturalnego soku jabłkowego.
  • Fortuna Miodowe Jasne: Piwo jasne niepasteryzowane o miodowo chmielowym zapachu.
  • Fortuna Miodowe Ciemne: Piwo dolnej fermentacji, długo leżakujące, ze słodem karmelowym.
  • Lubuskie Miodowe Jasne: Piwo jasne niepasteryzowane o jasno żółtym kolorze i miodowo chmielowym zapachu.
  • Lubuskie Miodowe Ciemne: Piwo ciemne miodowe o słodko gorzkim smaku z nutką karmelu i miodowego aromatu.

Piwa o wysokiej zawartości alkoholu

  • To Øl Shamelessly Barrel Aged: Mocne belgijskie Ale leżakowane w dębowych beczkach, o słodowym i owocowym bukiecie.
  • BrewDog Tactical Nuclear Penguin: Piwo o bardzo wysokiej zawartości alkoholu.

Piwa bezalkoholowe

  • Kormoran Podpiwek Warmiński: Produkt dla tych, którzy nie mogą spożywać alkoholu.

Podsumowanie

Rynek piwa oferuje szeroki wachlarz smaków i aromatów, od tradycyjnych lagerów po piwa rzemieślnicze i importowane specjały. Każdy miłośnik piwa może znaleźć coś dla siebie, eksperymentując z różnymi stylami i markami.

Przepisy kulinarne z wykorzystaniem piwa

Piwo może być również używane w kuchni jako składnik potraw. Oto kilka przykładów:

Delikatny królik wiśniowy w piwie Kriek

Składniki: królik, czosnek, szalotki, piwo wiśniowe Kriek, cynamon, goździki, papryczka chili, tymianek, wiśnie, przyprawy.

Gulasz piwny

Składniki: łopatka wieprzowa, cebula, papryka, olej słonecznikowy, czerwona papryka, jasne piwo, kminek, chleb razowy, sól, pieprz, tymianek, liść laurowy, piernik, musztarda, włoszczyzna.

Przeczytaj także: Czysta woda dla każdego - oferta hurtowni odwróconej osmozy

Przykładowe rodzaje piw i ich charakterystyka
Nazwa piwa Browar Typ Charakterystyka
Ciechan Pszeniczne Browar Ciechan Pszeniczne Wzór piwa pszenicznego
Kormoran Wiśnia w Piwie Browar Kormoran Owocowe Jasne piwo z sokiem wiśniowym
Guinness Foreign Extra Stout Guinness Stout Ciemne piwo z gęstą pianą
La Trappe Bockbier De Koningshoeven B.V. Bock Piwo górnej fermentacji klasztorne

Przeczytaj także: Sierpc: Najlepsza Hurtownia Wody

Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?

tags: #księży #las #hurtownia #olei #woda #demineralizowana

Popularne posty: