Kowal: Uzdatnianie Wody - Metody, Zasoby, Ocena Jakości i Monitoring
- Szczegóły
Kompendium wiedzy o oczyszczaniu wody z uwzględnieniem aspektów zdrowotnych i zagrożeń wynikających z niewłaściwej jakości dostarczanej odbiorcom. Wyjątkowym wyróżnikiem na rynku książki Oczyszczanie wody jest już jej wielka popularność (poprzednich sześciu wydań), nazwiska wybitnych Autorów oraz sposób ujęcia i kompleksowość poruszanych kwestii.
Kompendium Oczyszczanie wody. Tom 1 kierowane jest do studentów i wykładowców inżynierii środowiska, inżynierii wodnej, budownictwa wodnego, ale również ochrony środowiska - wykładanych na politechnikach, uniwersytetach, uczelniach rolniczych czy przyrodniczych, a także do technologów oczyszczania wody. Liczne odwołania do praktyki czynią z tego podręcznika również bardzo dobry i praktyczny poradnik dla inżynierów - praktyków.
Zasoby, Wymagania, Ocena Jakości i Monitoring Wody
Oczyszczanie wody. Tom 1 nosi tytuł: Zasoby, wymagania, ocena jakości i monitoring. Autorzy omawiają aspekty dotyczące:
- składu wód podziemnych i powierzchniowych
- metod monitoringu i sterowania procesami oczyszczania wody
- korozji w środowisku wodnym
- wtórnego zanieczyszczenia wody w systemie dystrybucji, a także oceny ryzyka związanego ze spożyciem wody.
Natomiast Tom 2 poświęcony jest jednostkowym procesom oczyszczania wody (np. filtracji, adsorpcji czy odkwaszaniu wody).
Spis Treści Tomu 1
- Woda w przyrodzie
- Wprowadzenie
- Fizyczne właściwości wody
- Ogólna charakterystyka roztworów wodnych
- Roztwory właściwe
- Roztwory koloidalne
- Skład wód podziemnych
- Procesy jednostkowe kształtujące skład wód podziemnych
- Substancje występujące w wodach podziemnych
- Gazy
- Substancje rozpuszczone
- Zanieczyszczenia organiczne
- Skład wód powierzchniowych
- Czynniki kształtujące skład wody
- Cechy fizyczne wody
- Skład chemiczny
- Substancje rozpuszczone
- Gazy rozpuszczone
- Substancje organiczne
- Biocenoza wód powierzchniowych
- Oczyszczanie wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi
- Wprowadzenie
- Wymagania stawiane wodzie przeznaczonej do spożycia przez ludzi
- Wybór sposobu oczyszczania wody
- Procesy oczyszczania wody
- Układy technologiczne oczyszczania wód
- Wody powierzchniowe
- Wody podziemne
- Monitoring i sterowanie systemami zaopatrzenia w wodę
- Rodzaje monitoringu jakości wody
- Sposoby realizacji monitoringu jakości wody
- Rodzaje czujników online
- Metody analityczne stosowane w monitoringu jakości wody
- Systemy monitoringu i zarządzania jakością wody oraz systemami oczyszczania
- Sterowanie procesami jednostkowymi i układami technologicznymi
- Koagulacja
- Sedymentacja
- Filtracja
- Napowietrzanie
- Korozja w środowisku wodnym
- Wprowadzenie
- Rodzaje korozji
- Wpływ składu wody na korozję
- Ocena korozyjności wody
- Przyczyny braku biologicznej i chemicznej stabilności wody
- Usuwanie z wody fitoplanktonu i zanieczyszczeń specyficznych
- Wprowadzenie
- Usuwanie fitoplanktonu
- Usuwanie toksyn sinicowych
- Usuwanie metali ciężkich i radionuklidów
- Usuwanie jonów fluorkowych
- Usuwanie perfluorowanych i polifluorowanych substancji organicznych
- Usuwanie z wody farmaceutyków i substancji endokrynnie czynnych
- Występowanie w środowisku wodnym i ich właściwości
- Metody usuwania substancji endokrynnie aktywnych i farmaceutyków z wody
- Wtórne zanieczyszczenie wody w systemie dystrybucji
- Wprowadzenie
- Przyczyny wtórnego zanieczyszczenia wody
- Zmiany jakości wody
- Ocena ryzyka związanego ze spożyciem wody
- Wprowadzenie
- Charakterystyka systemu zaopatrzenia w wodę i identyfikacja zagrożeń oraz potencjalnych zdarzeń niebezpiecznych
- Zagrożenia w obszarze ujęcia wody
- Zagrożenia związane z oczyszczaniem wody
- System dystrybucji wody
- Metody szacowania ryzyka
- Gospodarka ściekami i osadami powstającymi podczas oczyszczania wody
- Rodzaj i objętość ścieków i osadów
- Skład osadów i ścieków
- Metody przeróbki i unieszkodliwiania osadów i ścieków
- Zagęszczanie popłuczyn i osadów
- Odwadnianie osadów
- Kondycjonowanie popłuczyn i osadów
- Odzysk chemikaliów z osadu
- Wykorzystanie wody osadowej
Procesy Jednostkowe Oczyszczania Wody (Tom 2)
Stale rosnące wymagania jakościowe stawiane wodzie przeznaczonej do picia i na cele przemysłowe wymuszają stosowanie coraz bardziej rozbudowanych układów technologicznych i poszukiwanie nowych, bardziej skutecznych metod jej oczyszczania.
Przeczytaj także: Inwestycje w Oczyszczalnie Ścieków w Kowalu
Tom 2 nosi tytuł: Procesy jednostkowe oczyszczania wody.
W nowym, uaktualnionym i rozszerzonym wydaniu podręcznika omówiono:
- zagadnienia teoretyczne dotyczące procesów kształtujących skład ujmowanych wód oraz poziom ich zanieczyszczenia,
- mechanizmy i skuteczność procesów oczyszczania wody podziemnej, infiltracyjnej i powierzchniowej,
- układy technologiczne oraz urządzenia wraz z parametrami do ich projektowania,
- znaczenie problemu korozyjności wody i jej stabilności biologicznej we wtórnym jej zanieczyszczeniu w systemie dystrybucji,
- zasady gospodarki ściekami i osadami powstającymi podczas oczyszczania wody.
Przeczytaj także: Technologie oczyszczania wody: Przegląd
Przeczytaj także: Grupa Azoty Puławy - oczyszczanie wody
tags: #kowal #uzdatnianie #wody #metody

