Kowal: Uzdatnianie Wody - Metody, Zasoby, Ocena Jakości i Monitoring

Kompendium wiedzy o oczyszczaniu wody z uwzględnieniem aspektów zdrowotnych i zagrożeń wynikających z niewłaściwej jakości dostarczanej odbiorcom. Wyjątkowym wyróżnikiem na rynku książki Oczyszczanie wody jest już jej wielka popularność (poprzednich sześciu wydań), nazwiska wybitnych Autorów oraz sposób ujęcia i kompleksowość poruszanych kwestii.

Kompendium Oczyszczanie wody. Tom 1 kierowane jest do studentów i wykładowców inżynierii środowiska, inżynierii wodnej, budownictwa wodnego, ale również ochrony środowiska - wykładanych na politechnikach, uniwersytetach, uczelniach rolniczych czy przyrodniczych, a także do technologów oczyszczania wody. Liczne odwołania do praktyki czynią z tego podręcznika również bardzo dobry i praktyczny poradnik dla inżynierów - praktyków.

Zasoby, Wymagania, Ocena Jakości i Monitoring Wody

Oczyszczanie wody. Tom 1 nosi tytuł: Zasoby, wymagania, ocena jakości i monitoring. Autorzy omawiają aspekty dotyczące:

  • składu wód podziemnych i powierzchniowych
  • metod monitoringu i sterowania procesami oczyszczania wody
  • korozji w środowisku wodnym
  • wtórnego zanieczyszczenia wody w systemie dystrybucji, a także oceny ryzyka związanego ze spożyciem wody.

Natomiast Tom 2 poświęcony jest jednostkowym procesom oczyszczania wody (np. filtracji, adsorpcji czy odkwaszaniu wody).

Spis Treści Tomu 1

  1. Woda w przyrodzie
    • Wprowadzenie
    • Fizyczne właściwości wody
    • Ogólna charakterystyka roztworów wodnych
      • Roztwory właściwe
      • Roztwory koloidalne
  2. Skład wód podziemnych
    • Procesy jednostkowe kształtujące skład wód podziemnych
    • Substancje występujące w wodach podziemnych
      • Gazy
      • Substancje rozpuszczone
      • Zanieczyszczenia organiczne
  3. Skład wód powierzchniowych
    • Czynniki kształtujące skład wody
    • Cechy fizyczne wody
    • Skład chemiczny
      • Substancje rozpuszczone
      • Gazy rozpuszczone
      • Substancje organiczne
    • Biocenoza wód powierzchniowych
  4. Oczyszczanie wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi
    • Wprowadzenie
    • Wymagania stawiane wodzie przeznaczonej do spożycia przez ludzi
    • Wybór sposobu oczyszczania wody
    • Procesy oczyszczania wody
    • Układy technologiczne oczyszczania wód
      • Wody powierzchniowe
      • Wody podziemne
  5. Monitoring i sterowanie systemami zaopatrzenia w wodę
    • Rodzaje monitoringu jakości wody
    • Sposoby realizacji monitoringu jakości wody
      • Rodzaje czujników online
      • Metody analityczne stosowane w monitoringu jakości wody
      • Systemy monitoringu i zarządzania jakością wody oraz systemami oczyszczania
    • Sterowanie procesami jednostkowymi i układami technologicznymi
      • Koagulacja
      • Sedymentacja
      • Filtracja
      • Napowietrzanie
  6. Korozja w środowisku wodnym
    • Wprowadzenie
    • Rodzaje korozji
    • Wpływ składu wody na korozję
    • Ocena korozyjności wody
    • Przyczyny braku biologicznej i chemicznej stabilności wody
  7. Usuwanie z wody fitoplanktonu i zanieczyszczeń specyficznych
    • Wprowadzenie
    • Usuwanie fitoplanktonu
    • Usuwanie toksyn sinicowych
    • Usuwanie metali ciężkich i radionuklidów
    • Usuwanie jonów fluorkowych
    • Usuwanie perfluorowanych i polifluorowanych substancji organicznych
    • Usuwanie z wody farmaceutyków i substancji endokrynnie czynnych
      • Występowanie w środowisku wodnym i ich właściwości
      • Metody usuwania substancji endokrynnie aktywnych i farmaceutyków z wody
  8. Wtórne zanieczyszczenie wody w systemie dystrybucji
    • Wprowadzenie
    • Przyczyny wtórnego zanieczyszczenia wody
    • Zmiany jakości wody
  9. Ocena ryzyka związanego ze spożyciem wody
    • Wprowadzenie
    • Charakterystyka systemu zaopatrzenia w wodę i identyfikacja zagrożeń oraz potencjalnych zdarzeń niebezpiecznych
      • Zagrożenia w obszarze ujęcia wody
      • Zagrożenia związane z oczyszczaniem wody
      • System dystrybucji wody
    • Metody szacowania ryzyka
  10. Gospodarka ściekami i osadami powstającymi podczas oczyszczania wody
    • Rodzaj i objętość ścieków i osadów
    • Skład osadów i ścieków
    • Metody przeróbki i unieszkodliwiania osadów i ścieków
      • Zagęszczanie popłuczyn i osadów
      • Odwadnianie osadów
      • Kondycjonowanie popłuczyn i osadów
      • Odzysk chemikaliów z osadu
      • Wykorzystanie wody osadowej

Procesy Jednostkowe Oczyszczania Wody (Tom 2)

Stale rosnące wymagania jakościowe stawiane wodzie przeznaczonej do picia i na cele przemysłowe wymuszają stosowanie coraz bardziej rozbudowanych układów technologicznych i poszukiwanie nowych, bardziej skutecznych metod jej oczyszczania.

Przeczytaj także: Inwestycje w Oczyszczalnie Ścieków w Kowalu

Tom 2 nosi tytuł: Procesy jednostkowe oczyszczania wody.

W nowym, uaktualnionym i rozszerzonym wydaniu podręcznika omówiono:

  • zagadnienia teoretyczne dotyczące procesów kształtujących skład ujmowanych wód oraz poziom ich zanieczyszczenia,
  • mechanizmy i skuteczność procesów oczyszczania wody podziemnej, infiltracyjnej i powierzchniowej,
  • układy technologiczne oraz urządzenia wraz z parametrami do ich projektowania,
  • znaczenie problemu korozyjności wody i jej stabilności biologicznej we wtórnym jej zanieczyszczeniu w systemie dystrybucji,
  • zasady gospodarki ściekami i osadami powstającymi podczas oczyszczania wody.

Przeczytaj także: Technologie oczyszczania wody: Przegląd

Przeczytaj także: Grupa Azoty Puławy - oczyszczanie wody

tags: #kowal #uzdatnianie #wody #metody

Popularne posty: