Czysta woda: Co to właściwie znaczy?
- Szczegóły
Często słyszymy, że potrzebujemy czystej wody do życia, że dostęp do wody dobrej jakości jest podstawowym prawem i potrzebą człowieka, że czysta woda jest warunkiem prawidłowego funkcjonowania ekosystemów i wiele innych w tym duchu. To absolutna prawda, fakt niepodważalny. Ale czy zastanawialiście się kiedykolwiek, co to znaczy „czysta woda”? Zazwyczaj czystość wody ocenia się w kontekście jej przydatności do spożycia. Wydaje się, że jeśli nadaje się ona do picia, to w zasadzie nadaje się do wszystkich innych zastosowań. Otóż niekoniecznie. Wymogi są różne i nie powinno to nikogo dziwić. Jednak głębsza ich analiza może prowadzić do ciekawych wniosków.
Normy i wskaźniki czystości wody
Zgodnie z aktualnymi przepisami, ogólne zasolenie, wyrażane przewodnictwem elektrolitycznym właściwym, w przypadku wód śródlądowych (przynajmniej tych niepodlegających wodom morskim), nie powinno przekraczać 850 µs/cm, tych ujmowanych na potrzeby zaopatrzenia ludności w wodę - 1000 µs/cm, podczas gdy tych przeznaczonych już do spożycia przez ludzi - 2500 µs/cm. Czyli co? Woda płynąca z kranu teoretycznie może być w złym stanie ekologicznym. Podobnie wygląda sprawa ze stężeniem rtęci. Norma tego pierwiastka dla dobrego stanu chemicznego wynosi 0,07 µg/l, podczas gdy w wodzie do spożycia może jej być do 1,0 µg/l (14 razy więcej!).
Takie przykłady można mnożyć, bo zarówno same poziomy dopuszczalne wskaźników, jak i ich dobór, są bardzo zróżnicowane w różnych systemach oceny. Stan wód ocenia się na podstawie ponad 100 wskaźników, jakość wód ujmowanych do zaopatrzenia ludności - niemal 40 wskaźników, a wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi - ponad 50. Wody wykorzystywane do kąpieli są z kolei oceniane przede wszystkim w oparciu o wskaźniki bakteriologiczne, które w ogóle nie są uwzględniane w ocenie stanu wód. Czyli teoretycznie można się bezpiecznie kąpać w wodzie, która nie nadaje się do życia organizmów wodnych.
Nie stawiam tezy, że kryteria są błędne albo że należy je ujednolicić. Najbliższym nam sposobem określenia „czystości” wody jest ocena organoleptyczna, czyli stwierdzenie jak wygląda, pachnie, a nawet smakuje. Ale tu znowu mamy grę pozorów. Oczywiście, woda z zielono-niebieskim kożuchem sinic lub plamą substancji ropopochodnej z pewnością nie spełnia standardów jakości, nikt jej nie będzie pił ani się w niej kąpał.
Ale już brunatna woda z dużą zawartością substancji organicznej, tzw. humusowa, nawet jeśli do picia się nie nadaje, może spełniać warunki jakości ekologicznej, czyli właściwe naturze. Więcej, w naturalnych starorzeczach i małych zbiornikach wodnych nawet zielonkawa woda o podwyższonej przewodności może być stanem zupełnie naturalnym i nie świadczyć o żadnym zanieczyszczeniu. Może nie zachwyca krystalicznością, ale naprawiać jej nie ma potrzeby.
Przeczytaj także: Piranha: środowisko naturalne
I odwrotnie - pozornie krystalicznie czysta woda może zawierać szkodliwe, choć gołym okiem niewidoczne, zanieczyszczenia, jak na przykład pestycydy czy metale ciężkie, co dyskwalifikuje wykorzystanie jej w celach spożywczych.
Mapy oceny stanu wód w Polsce
Ostatnio często, szczególnie w kontekście wydarzeń w Odrze latem 2022 r., przywoływane są mapy oceny stanu wód w Polsce, spektakularnie czerwone i wskazujące na globalnie zły stan. Jasne, z jakością wód w Polsce nie jest dobrze. Niemniej jednak, oglądając takie mapy, warto mieć świadomość metody ich opracowywania.
Z drugiej strony, w zakresie stanu ekologicznego stan nieakceptowalny określają aż trzy klasy - umiarkowana, słaba i zła (oznaczone kolorem żółtym, pomarańczowym i czerwonym na rysunku poniżej). Na ostatecznej mapie wszystkie trzy zostaną zaznaczone kolorem czerwonym. Żadna z nich nie jest zadowalająca, ale stan umiarkowany to jeszcze nie katastrofa ekologiczna. A taki właśnie stan dotyczy 53% spośród ponad 3,5 tys. rzek oraz 49% spośród 749 jezior w Polsce ocenionych w poprzednim cyklu planistycznym (lata 2016 - 2021)[1]. W tym samym okresie, zły stan/potencjał ekologiczny dotyczył 13% rzek i 15% jezior.
Zły stan wód wynika z gorszego niż dobry stanu ekologicznego i/lub złego stanu chemicznego. Ten ostatni oceniany jest zero-jedynkowo. Jeśli choć jeden spośród ponad 50 wskaźników przekracza normę, stan będzie zły, niezależnie od wartości wszystkich innych, zarówno chemicznych, jak i ekologicznych.
Wracam zatem do pytania z tytułu: czy woda, w której stwierdzono stężenie rtęci na poziomie 0,08 µg/l (czyli tuż powyżej normy dla stanu chemicznego), a wszystkie inne wskaźniki, w tym biologiczne, wskazują na stan co najmniej dobry, jest czysta czy brudna? Na mapie będzie czerwona. I uprzedzam pytanie - tak, takie sytuacje występują w Polsce, i to wcale nierzadko.
Przeczytaj także: Bułgaria: woda dla turystów i ekologów
Na ponad 200 jednolitych części wód rzecznych w dobrym lub bardzo dobrym stanie ekologicznym, połowa ma zły stan chemiczny, głównie z uwagi na przekroczenia rtęci i benzo(a)pirenu (ten drugi jest składnikiem smogu i dostaje się do wód głównie z powietrza). Czyli znowu - stan wód zły, ale czy tak jednoznacznie zły, to nie jestem przekonana. Takich niejednoznaczności jest zresztą dużo.
Nie krytykuję obecnego systemu oceny wód ani nie wnioskuję o jego zmianę.
Woda z kranu - czy wymaga filtracji?
Używasz dzbanków lub systemów filtracyjnych do wody z kranu? A może dopiero rozważasz ich zakup? Nie daj się „nabić w butelkę” z filtrem. Nie potrzebujesz takich rozwiązań. Woda w Bydgoszczy jest czysta, zdrowa i bogata w minerały. Woda płynąca z naszych kranów nie wymaga dodatkowego uzdatnienia. Jest czysta, zdrowa i bogata w minerały. Używanie dzbanków lub butelek filtracyjnych, aby ją „oczyścić”, jest zupełnie niepotrzebne.
Jedyną zaletą „filtrowania wody” jest jej zmiękczenie i eliminacja na armaturze i naczyniach tzw. „kamienia”. Niestety, taka przefiltrowana woda jest niekorzystna dla naszego organizmu, gdyż jest zubożona o związki mineralne potrzebne dla naszego zdrowia - jak wapń czy magnez!
Bardziej miękka woda, pozbawiona części związków mineralnych w wyniku działania systemów filtracyjnych, faktycznie sprawi, że w czajniku i garnkach podczas gotowania wytrąci się mniej osadu zwanego potocznie „kamieniem”. Warto jednak wiedzieć, że dla zdrowia lepsza jest woda średnio zmineralizowana, która dostarcza organizmowi ważne minerały, jak magnez i wapń. Nie polecamy więc filtrów, oczyszczaczy wody czy systemów do jej uzdatniania.
Przeczytaj także: Wszystko o wodzie (H₂O)
Informacje przekazywane przez handlowców mają często wywołać lęk i tylko zmobilizować ewentualnych klientów do zakupu oferowanych przez nich produktów, a tym samym do poniesienia ogromnych kosztów. Pamiętaj, że kranówka nie potrzebuje dodatkowego „uzdatniania”, bo sama w sobie jest bezpieczna, zdrowa i smaczna. Nie ustępuje w tym wodom butelkowym, które kupujemy w sklepach - a nawet je przewyższa. Jej jakość w pełni odpowiada obowiązującym przepisom i jest potwierdzana licznymi badaniami.
Systemy filtracji i uzdatniania wody
Profesjonalny system podwójnej odwróconej osmozy z demineralizacją wody pozwala na uzyskanie wody całkowicie demineralizowanej - tzw. ultra czystej wody. Dzięki zastosowaniu zaawansowanej filtracji uzyskasz pewność, że Twoja woda pozbawiona będzie niepożądanych związków. Woda surowa podawana jest na filtry wstępne usuwające zanieczyszczenia mechaniczne oraz chemiczne. Następnie kierowana jest na wysokowydajną pompę podnoszącą ciśnienie i podającą wodę na membranę osmotyczną o wydajności 500 gpd (do 1900 l/24h). Odrzut zanieczyszczeń z membrany kierowany jest do kanalizacji natomiast uzyskana czysta woda (oczyszczona w 95%-97%) kierowana jest na kolejną membranę osmotyczną o wydajności 100 gpd (do 380 l/24h). Zastosowane na tym etapie filtracji membrany osmotyczne usuwają z wody wszelkie zanieczyszczenia, dzięki czemu woda z filtra jest czystsza o 99,5% w stosunku do wody surowej.
Systemy Global Water jako jedyne na rynku wyposażone są w zawór antyskażeniowy, który uniemożliwia cofnięcie się zanieczyszczonej wody z kanalizacji.
Clear Water S Filtering Kit
Clear Water S Filtering Kit to niezawodny zestaw startowy do filtrowania wody. Dzięki dwuetapowej filtracji usuwa zanieczyszczenia aż do 0,5 mikrona, zapewniając zdrową i czystą wodę. Zadbaj o zdrowie swoje i swoich bliskich dzięki Clear Water S Filtering Kit - innowacyjnemu zestawowi filtrującemu wodę, który zapewnia krystalicznie czystą wodę na co dzień. Clear Water S Filtering Kit łączy najnowocześniejszą technologię w filtracji wody, aby usunąć zanieczyszczenia i zapewnić doskonały smak wody. Dzięki wstępnej filtracji polipropylenem i zaawansowanemu blokowi węglowemu, skutecznie eliminuje cząsteczki o wielkości nawet 0,5 mikrona. Zestaw może przefiltrować aż 4000 litrów wody, co czyni go wyjątkowo ekonomicznym rozwiązaniem dla każdego gospodarstwa domowego. Clear Water S Filtering Kit jest wygodny w instalacji i obsłudze, dzięki dołączonej głowicy filtra. Przekonaj się, jak łatwo możesz mieć czystszą i zdrowszą wodę z Clear Water S Filtering Kit. Wybierz jakość, której możesz zaufać, i ciesz się różnicą już dziś!
Przeznaczenie produktu: Używaj produktu wyłącznie w sposób opisany w instrukcji obsługi oraz w warunkach zalecanych przez producenta. Zawsze przestrzegaj zasad bezpieczeństwa określonych w instrukcji obsługi. Produkt nie jest zabawką. Należy przechowywać go poza zasięgiem dzieci, chyba że instrukcja stanowi inaczej.
Czysta woda do czyszczenia
Umyć, wytrzeć, wypolerować - trzy kroki tradycyjnego czyszczenia szkła to o dwa za dużo. Czysta woda zawiera fenomenalną moc czyszczenia - bez użycia jakichkolwiek środków chemicznych. Jednoetapowe czyszczenie czystą wodą oznacza, że nie ma potrzeby przecierania i polerowania szkła. Szyba wysycha bez smug i bez żadnych osadów. Nowy filtr dejonizujący UNGER HydroPower® Ultraprodukuje natychmiast 100% czystą wodę w procesie wymiany anionów. Usuwa minerały z dostarczanej wody. Żywica jonowymienna staje się nasycona minerałami i trzeba będzie ją później zmienić. Żywotność żywicy zależy od twardości wody. UNGER HydroPower® Ultra wyznacza nowy standard w technologii filtra dejonizującego do czyszczenia czystą wodą. PONAD 30%* WIĘKSZE WYPEŁNIENIE CZYSTĄ WODĄ NA ŻYWICE (W porównaniu ze standardowymi systemami DI (np. UNGER HydroPower® DI). Każdy pakiet żywicy Ultra zawiera wstępnie podzieloną ilość żywicy jonowymiennej premium UNGER z nową formułą, udoskonaloną do czyszczenia szkła.
Woda w codziennej diecie
Woda to niezbędnik każdego człowieka. Jest naszym budulcem, otacza nas z każdej strony i stanowi podstawę nawodnienia naszego organizmu. Bez wody ani rusz! Oczywistym jest, że w naszym codziennym odżywianiu znajdują się też inne napoje jak chociażby soki czy herbata, ale należy pamiętać, że to czysta woda powinna być stawiana na pierwszym miejscu i jej powinniśmy pić najwięcej. Sprawny organizm, to dobrze nawodniony organizm - warto o tym pamiętać! A jakie informacje warto sobie przyswoić na temat wody, by jej picie weszło nam w nawyk?
Wody, które znajdziemy na sklepowych półkach występują w dwóch odmianach. Mamy do wyboru wody źródlane oraz wody mineralne. Czym się od siebie różnią? Różnią się zawartością minerałów, których oczywiście w wodzie mineralnej jest znacznie więcej. W wodzie mineralnej znajdziemy duże pokłady magnezu, wapnia, sodu czy chlorków, które pozytywnie wpływają na nasz organizm, uzupełniając go w niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki. Możemy je podzielić na wody nisko, średnio i wysokozmineralizowane, które w zależności od potrzeb organizmu powinniśmy wybierać. Dla osób, które pracują wysiłkowo, uprawiają dużo sportu i są bardzo aktywne, zdecydowanie najlepsze będą wody wysokozmineralizowane. Im więcej z siebie "wypacamy" w przeciągu dnia, tym większe jest nasze zapotrzebowanie na minerały i inne składniki odżywcze. Jeśli nasz tryb codziennego działania jest umiarkowany, wystarczą nam wtedy wody średniozmineralizowane. To, co wyróżnia jeszcze wody mineralne to charakterystyczny "posmak". Mówi się, że woda smaku jako-tako nie ma, ale czuć różnicę pomiędzy wodą mineralną, a źródlaną. Wody źródlane są bardziej delikatne i neutralne.
Ekonomiczne aspekty spożywania wody
Na wodę wydajemy całkiem niemałą kwotę w miesiącu. Nie ma się co temu dziwić, w końcu musimy jej spożywać sporo, by czuć się zaspokojonym. Nasz domowy budżet może nieco odciążyć woda z kranu, która po przefiltrowaniu jest jak najbardziej okej. Oczywiście tylko wtedy, jeśli w naszej miejscowości mamy potwierdzenie o jej zdatności do picia! Warto wtedy zaopatrzyć się w specjalny dzbanek z filtrem, do którego nalewamy naszą kranówkę. W przeciągu kilku chwil woda nadaje się już do picia! Dzbanek to bardzo fajne, praktyczne i ekonomiczne rozwiązanie. Koszt takiego dzbanka wynosi ok. 50-70zł, a będzie nam służył przez bardzo długi czas. Musimy jedynie pamiętać o tym, by wymieniać co jakiś czas filtry. Finalnie i tak jest to bardziej oszczędny sposób niż kupowanie wielu zgrzewek wody. Zwłaszcza, jeśli mamy co najmniej kilku domowników.
Jak dbać o odpowiednie nawodnienie?
Ilość spożywanej wody zależna jest od wielu czynników. Należy brać pod uwagę płeć, wagę, aktywność fizyczną, a także nasz wydatek kaloryczny. Zaczynając od płci, przyjmuje się, że kobiety powinny spożywać ok. 2 litrów, natomiast mężczyźni 2,5 litra wody dziennie. Pod pojęciem "woda" kryje się nie tylko jej czysta postać, lecz również wszystkie inne produkty, które ją zawierają (np. warzywa, owoce czy zaparzona herbata). W przypadku wagi, przelicznik spożycia wody dla osób dorosłych wynosi 30 ml na kilogram masy ciała. Ważąc więc 60kg, musimy wypić dziennie 1,8 litra wody. Na podobnej zasadzie możemy wyliczyć ilość niezbędnej do wypicia wody w stosunku do ilości spożywanych kalorii. Tutaj, na 1000 spożytych kalorii musimy wypić 1000 ml wody. Ważnym czynnikiem jest również aktywność fizyczna - im bardziej wzmożona, tym więcej wody powinniśmy wypić, by uzupełnić jej deficyt, który wypacamy w trakcie ćwiczeń. Jak widać, jest bardzo wiele sposobów na odmierzanie spożycia wody, wszystkie jednak zmierzają w konkretnym i dobrym kierunku, czyli do prawidłowego nawodnienia organizmu.
Nie dla wszystkich picie czystej wody to odruch bezwarunkowy. Dla wielu osób pamiętanie o wypiciu odpowiedniej ilości wody to ogromna trudność. A jeszcze gorzej, jeśli po prostu nam ona "nie smakuje" i wolimy sięgać po inne płyny. Jak przekonać się do wody i jak o niej pamiętać? Jednym ze sposobów jest zainstalowanie sobie w telefonie specjalnej aplikacji, która będzie po pierwsze wysyłać nam powiadomienia o tym, że musimy napić się wody, a po drugie da nam możliwość zaznaczania, ile szklanek wody już wypiliśmy. Takie zobrazowanie na pewno pozwoli nam latwiej i sprawniej przyswoić sobie nawyk picia wody. Można też robić dokładnie to samo w wersji nieelektronicznej, czyli zapisywać sobie "wodne dane" w notesie, który zawsze mamy ze sobą. A co pozwoli nam ją sprawniej "przełknąć"? Super dodatkiem do wody są cytrusy i mięta. Wkrojone plasterki cytryny lub limonki nadadzą jej orzeźwiającego smaku i dużo łatwiej będzie nam się ją piło. Dodatek mięty do cytrusów to jeszcze większy plus. Pijąc taki wariant wody jeszcze bardziej gasimy pragnienie. Rewelacja! Taką odświeżającą wodę warto zawsze mieć pod ręką, nawet jeśli nie ma nas w domu. Pomogą nam w tym butelki na wodę, a szczególnie te ze specjalnym, wydzielanym wkładem, do którego możemy wrzucić ulubione owoce. Butelka to świetna miarka spożycia wody. Znając jej pojemność, będziemy doskonale wiedzieć ile wody udało nam się wypić w przeciągu dnia.
Przenośne filtry do wody
Ciesz się czystą wodą dzięki zestawowi Tube Kit + Filter od Source, gdziekolwiek jesteś, bez uzależnienia od wody z kranu lub butelkowanej w celu uzupełnienia systemu nawadniania. Mini filtr Sawyer eliminuje 99,99% bakterii i pierwotniaków, przekraczając zalecenia EPA. Filtry Sawyer są tak wytrzymałe, że można je płukać i używać wielokrotnie. Najwyższa wydajnośćUsuwa 99,99% bakterii (Salmonella, cholera i E.coli) i 99,99% pierwotniaków (cryptosporidium i Giardia), przekraczając zalecenia EPA dotyczące szybkości usuwania. Długotrwały Filtruje do 378 541 litrów wody ze słodkowodnych jezior, rzek lub strumieni.
tags: #kit #czysta #woda #co #to #jest

