Kiedy Twarda Woda Jest Pożyteczna: Fakty i Mity o Wodzie z Kranu
- Szczegóły
Wciąż panuje przekonanie, że woda z kranu to siedlisko bakterii. Są tacy, którzy uważają, że nieprzegotowana nie nadaje się nawet do mycia, a co dopiero do spożywania! Ale z drugiej strony w największych miastach Europy i świata powstają lokale, gdzie zamiast drogiej butelkowanej wody podaje się wodę prosto z kranu. Co tak naprawdę znajduje się w słynnej kranówce? Czy polska kranówka nadaje się do picia? Brudna, pachnie chlorem i ma bakterie? A może lepsza, bo bardziej ekologiczna i tańsza od tej, którą kupujemy w sklepach.
Jakość wody z kranu w Polsce
Jakość wody wodociągowej określa polskie prawo oraz regulacje Unii Europejskiej. Woda z kranu w Londynie, Paryżu i Warszawie spełnia te same wymagania! Woda wodociągowa jest bezpieczna, jest badana, kontrolowana i często dodatkowo uzdatniana przez filtrowanie.
Twoja woda jest z pewnością bardzo często kontrolowana. Jest badana zarówno przed wpuszczeniem, jak i podczas transportu siecią wodociągową. Jedynym i za razem najkrótszym odcinkiem, na którym za wodę nie odpowiada jej producent, jest instalacja wodociągowa w budynku.
− Jeszcze 20 lat temu woda w kranach była niezdatna do picia, zanieczyszczona, przede wszystkim chlorem i związkami chlorowcoorganicznymi. Nawet biorąc prysznic, odczuwało się dyskomfort zapachowy, a sama woda i zrobiona z niej herbata lub kawa były niesmaczne. Aktualnie, na szczęście, mamy to już za sobą. Woda z kranu jest uzdatniana głównie przez ozonowanie w połączeniu z filtrami węglowymi, co zapewnia wystarczające oczyszczenie ze związków organicznych i usunięcie chorobotwórczych bakterii, a jednocześnie pozostawia w wodzie pożyteczne makro- i mikroelementy.
Czym zatem wytłumaczyć niechęć Polaków do wody z kranu, brak zaufania do jej jakości i lęk, że woda kranowa, w przeciwieństwie do butelkowej, nie jest bezpieczna do picia i może zagrażać zdrowiu? Być może te przekonania biorą się z zaszłości historycznej - przypuszcza profesor Marek Biziuk - Katedra Chemii Analitycznej, Wydział Chemiczny Politechniki Gdańskiej.
Przeczytaj także: Jak rozpoznać twardą wodę?
Pewnym zagrożeniem jest jakość rur doprowadzających wodę do konsumenta. Jeśli są to niewłaściwe zastosowane rury podatne na korozję, w wodzie mogą pojawić się związki żelaza, które samo w sobie jest pożyteczne, ale obniża walory smakowe i wizualne. W prawidłowo skonstruowanych przyłączach wodociągowych takie zjawisko nie występuje − wyjaśnia profesor Biziuk. Dodaje, że woda z kranu jest starannie oczyszczana, a jej jakość jest kontrolowana, możemy więc bez obaw pić ją bezpośrednio z wodociągów. − Przed wypiciem zalecałbym jednak spuszczenie pierwszej partii wody, która zbyt długo zatrzymana była w rurach.
Twarda woda - bogactwo minerałów
Twarda woda zawiera duże ilości soli wapnia i magnezu, głównie wodorowęglanów, a osad, widoczny szczególnie przy gotowaniu wody, to wytrącające się, nierozpuszczalne w wodzie węglany wapnia i magnezu. − Twarda woda zawiera duże ilości soli wapnia i magnezu, głównie wodorowęglanów, a osad, widoczny szczególnie przy gotowaniu wody, to wytrącające się, nierozpuszczalne w wodzie węglany wapnia i magnezu.
Wapń i magnez są makroelementami niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, często je suplementujemy, a więc nie powinniśmy się obawiać ich obecności w wodzie i nie powinno nas to zniechęcać do jej picia - wyjaśnia. Przed wypiciem wody kranowej nie ma potrzeby jej filtrować ani przegotowywać, a bywa to wręcz działanie niewskazane. - Woda z kranu zawiera całą gamę potrzebnych dla naszego organizmu mikroelementów i makroelementów i nie powinniśmy ich usuwać - mówi Biziuk.
− Ostrzegam przed stosowaniem filtrów z odwrotną osmozą, które usuwają z wody wszystkie potrzebne składniki. Ostrzegam też przed nieumiejętnym i zbyt długim stosowaniem filtrów węglowych. Zgromadzona w nich materia organiczna jest świetną pożywką dla nicieni i bakterii. Woda w sieci wodociągowej jest wystarczająco oczyszczana w stacjach uzdatniania, nie ma potrzeby jej filtrowania i przegotowywania przed spożyciem.
Woda butelkowana a woda z kranu
Jeśli nie filtrujemy wody, dla bezpieczeństwa sięgamy po butelkowaną, przekonani, że jej skład i jakość znacząco odbiegają od właściwości bieżącej wody z kranu. Czym woda mineralna różni się od kranowej w ocenie profesora Biziuka, który od lat analizuje skład chemiczny wody? − Często niczym, a nawet może być gorszej jakości. Wiele do życzenia pozostawia kontrola jakości wód butelkowanych - informuje.
Przeczytaj także: Wpływ wody gazowanej na dzieci
− Woda butelkowana powinna być wypijana jak najszybciej, najlepiej w ciągu jednego dnia od otwarcia. Z materiału, z którego wykonywane są butelki plastikowe, mogą być wymywane niebezpieczne związki, np. ftalany, które uznawane są za związki endokrynne, czyli zakłócające równowagę hormonalną organizmu. Żadna woda nie powinna pozostawać zbyt długo w kontakcie z powietrzem, w którym znajdują się bakterie, zarodniki, roztocza itp.
Wpływ twardej wody na powstawanie kamieni nerkowych
Picie wody bogatej w minerały jest korzystne dla naszego zdrowia dr n. Med. Łukasz Balwicki wyjaśnia, że kamienie żółciowe i kamienie nerkowe pomimo zbliżonej nazwy różnią się znacznie, również pod względem procesów, w których powstają.
Kamienie żółciowe powstają, gdy w organizmie człowieka zachwiana jest równowaga pomiędzy wydzielaniem kwasów żółciowych a poziomem cholesterolu. Wówczas następuje wytrącanie się soli żółci, najczęściej nierozpuszczalnego cholesterolu i powstawanie kamieni. Zatem spożywanie wody z kranu nie ma żadnego związku z powstawaniem kamieni żółciowych.
W przypadku kamieni nerkowych proces ich powstawania przebiega nieco inaczej. W ostatnich latach zaobserwowano znaczny wzrost zachorowań na kamicę, z czego znaczną część stanowią zachorowania mężczyzn w wieku 50-70 lat. Zwiększoną częstość kamicy dróg moczowych odnotowuje się głównie w krajach wysoko rozwiniętych, co wiąże się z dużym spożyciem białka, rafinowanych węglowodanów, tłuszczów, soli kuchennej, a coraz mniejszą konsumpcją błonnika.
Kamienie nerkowepowstają w momencie, gdy w organizmie zachwiana jest równowaga w produkcji moczu. Powstawaniu kamieni nerkowych sprzyja przede wszystkim dieta bogata w białka pochodzenia zwierzęcego ( m.in. mięso , jaja, mleko, ryby, sery , wędliny) i zbyt małe spożycie płynów. Zatem spożywanie twardej wody, także z kranu i pochodzących z niej minerałów, głównie wapnia i magnezu, nie jest przyczyną powstawania kamieni nerkowych. Co więcej w leczeniu kamicy nerkowej zaleca się właśnie m.in.
Przeczytaj także: Oczyszczalnie ścieków: proces budowy wyjaśniony
Zalety picia wody z kranu
Po pierwsze, woda z kranu jest zdecydowanie tańsza - koszt to ok. 1gr/litr. Poza tym dostęp do niej jest o wiele wygodniejszy - jest w każdym budynku, nie trzeba jej nosić. Do tego dochodzi też argument ekologiczny - nie wymaga transportu - spalania paliw kopalnych (zasoby nieodnawialne), nie generuje trudnych w utylizacji i ze względu na ilość w recyklingu plastikowych odpadów opakowaniowych.
Woda z kranu w Polsce jest bezpieczna i można ją pić bez ryzyka. Piję wodę z kranu to społeczna inicjatywa.
Jak oszczędzać wodę?
Coraz więcej doniesień sugeruje, że woda - jeden z najważniejszych zasobów świata - jest ograniczona. Coraz częściej mamy do czynienia z okresami suszy, pożarami, niektóre kraje każdego dnia walczą z niedoborami wody, a przy tym mamy szybko rosnącą populację na świecie. W tak dynamicznie zmieniających się warunkach, musimy zacząć poważnie myśleć o oszczędzaniu wody.
Latem zużycie wody znacząco wzrasta - przeciętna osoba korzysta z większej ilości wody niż w jakimkolwiek innym okresie w roku. Mamy więc dla Was 5 łatwych czynności, które pozwolą zaoszczędzić wodę, gdy na zewnątrz mamy lato w pełni:
- Myj samochód w myjni: Ręczne mycie samochodu wykorzystuje około 600 litrów wody w stosunku do około 200 litrów w myjni.
- Skróć czas spędzony pod prysznicem: Skrócenie prysznica o 2 minuty może zaoszczędzić nawet 600 litrów wody na miesiąc.
- Płucz prawidłowo owoce i warzywa: Zamiast płukania produktów pod bieżącą wodą z kranu, spróbuj napełnić misę wodą i obmyć w niej owoce i warzywa.
- Powiedz nie, dzięki: Jeśli nie zamierzasz pić, po prostu zrezygnuj z napełniania.
- Odkręć kran: Jeśli używasz filtrów podkranowych lub systemu odwróconej osmozy, odkręć kurek, aby napełnić butelkę wody wielokrotnego użytku, zamiast pić z jednorazowych plastikowych butelek.
tags: #kiedy #twarda #woda #jest #pożyteczna

