Woda mineralna na niedokwasotę żołądka: ranking i porady

Dolegliwości ze strony układu pokarmowego zna - dosłownie - każdy z nas. Na ogół nie są groźne i mają charakter przejściowy, a związane są z niestrawnością, przejedzeniem, nietolerancją niektórych pokarmów. Niekiedy jednak część sygnałów oznacza poważniejsze schorzenia. Układ pokarmowy jest bardzo skomplikowany, złożony z wielu organów.

Długość układu trawiennego dochodzi nawet do 8 m. Początek to jama ustna, koniec - odbyt. Narządy dzielą się na: jamę ustną, gardło, przełyk, żołądek, jelito cienkie oraz jelito grube. Zaburzenia w pracy jednego z nich powodują duży dyskomfort i mogą nieść ze sobą konsekwencje zdrowotne. Najczęściej narzekamy na dolegliwości takie jak wzdęcia, zaparcia, zgaga, wrzody, zapalenia jelit. Jednak wiele osób cierpi z powodu dużo poważniejszych schorzeń: zapalenie trzustki, kamica żółciowa, zapalenie wątroby.

Dieta a problemy trawienne

Przy wszystkich dolegliwościach związanych z trawieniem dieta powinna składać się z lekkostrawnych produktów, ograniczeniem tłustych, pikantnych, wzdymających, wymagających smażenia. Przy zaparciach natomiast należy spożywać sporą ilość błonnika znajdującego się w warzywach, owocach oraz w produktach pełnoziarnistych. W walce z zaparciami pomaga picie dużej ilości wody (najlepiej 2 litry dziennie) oraz stosowanie probiotyków, które tworzą mikroflorę jelit. Probiotyki działają skutecznie także w przypadku biegunek, wymiotów jednak dieta podczas jej trwania powinna wyglądać zupełnie inaczej niż w trakcie zaparć - błonnik pokarmowy powinien być ograniczony do minimum.

Przy schorzeniach trzustki, dróg żółciowych czy wątroby konieczna jest specjalistyczna dieta, najlepiej uzgodniona ze dietetykiem. Niekiedy prawidłowo dobrana dieta w przypadku nowotworów wymienionych narządów może wydłużyć relatywnie życie. Stąd apel aby nie działać na własna rękę, można sobie jedynie zaszkodzić. Dla zachowania dobrej kondycji układu trawiennego ważna jest odpowiednia profilaktyka w postaci diety, sportu oraz relaksu.

Aby nasz układ pokarmowy był w dobrej kondycji, dieta powinna być złożona z owoców, warzyw, które są źródłem witamin, minerałów i enzymów roślinnych wspomagających proces trawienia. Istotną rolę pełnią także zioła i przyprawy gdyż zawierają biologicznie czynne substancje, dzięki którym np. Właściwie w każdym przypadku należy unikać dań tłustych, ciężkostrawnych i smażonych, które znacznie obciążają narządy układu pokarmowego i utrudniają im pracę. Alkohol natomiast jest wrogiem dla wątroby czy trzustki. Najzdrowsze napoje to woda mineralna, świeże soki owocowe i warzywne, herbaty ziołowe - zielona i czerwona. Poza dietą codzienna porcja ruchu rewelacyjne wpływa na przemianę materii i pracę jelit. Aktywność fizyczna przydaje się zwłaszcza w przypadku zaparć.

Przeczytaj także: PE a bezpieczeństwo wód mineralnych

Niedokwasota żołądka - przyczyny i objawy

Ziaja Med. Permanentnie zaburzona funkcja trawienna żołądka może stanowić patogenezę wielu chorób cywilizacyjnych, w tym przewlekłych - od alergii, problemów gastrycznych i emocjonalnych do otyłości, chorób kości, sercowo-naczyniowych i nowotworów. Niestety najczęściej proces jest bezobjawowy lub trudny w diagnozie. Jednak należy wiedzieć, że niedokwaszenie żołądka i tzw. Żołądek funkcjonuje prawidłowo tylko wtedy, gdy soki żołądkowe są bardzo kwaśne (pH 1-3). Śluzówka produkuje pepsynę (enzym trawiący białko) oraz silny kwas solny, który jest niezbędny do prawidłowego trawienia, dlatego nie wolno podwyższać jego pH.

Przy kwasowości powyżej pH 2,5 (inne źródła podają jako limit pH 3) funkcja trawienna żołądka jest zaburzona, co skutkuje ograniczoną wchłanialnością wielu substancji m.in. witamin oraz wchłanialnością substancji niepożądanych. Przy kwasowości pH 5 białka nie są trawione (pepsyna nie jest produkowana), przy pH powyżej 5 w żołądku zaczynają rozwijać się bakterie np. helicobacter pylori (wiązane z powstawaniem wrzodów żołądka i dwunastnicy), a przy pH 6-7 żołądek praktycznie nie działa (neutralne pH 7 to np. Prawidłowa kwasowość żołądka gwarantuje pełne trawienie składników odżywczych.

Przy niskim zakwaszeniu żołądka na początku największy problem będzie z trawieniem białek (mięso, ryby, warzywa, rośliny strączkowe, orzechy, nabiał np. Zadaniem żołądka jest takie rozdrobnienie białek na poszczególne aminokwasy, aby jelita mogły dokończyć trawienie i wyciągnąć niezbędne substancje odżywcze. Problemy pojawiają się, gdy kwas żołądkowy jest zbyt słaby (wysokie pH) lub, gdy jest go za mało - niestrawione białka gniją w jelicie cienkim. Kolejna sprawa to niepełna sterylizacja pokarmu w niedokwaszonym żołądku, który nie może zniszczyć bakterii, wirusów i jajeczek pasożytów. Bezpośrednie objawy niedokwaszenia żołądka to m.in.

Jak sprawdzić zakwaszenie żołądka?

Aktualne zakwaszenie żołądka można sprawdzić przy pomocy roztworu sody oczyszczonej: wystarczy wypić 1/2 (do 3/4) szklanki wody z rozpuszczoną 1/2 (do 1) łyżeczki sody, rano na czczo po wstaniu z łóżka. Wynik testu określa czas od momentu wypicia mieszanki do beknięcia. Test jest uproszczony, ale wiarygodny podobno w 99,5%. Należy uważać na starą i zwietrzałą sodę, gdyż wówczas test nie powiedzie się. Aby ją sprawdzić wystarczy na łyżeczkę sody dodać kilka kropli octu spirytusowego 10% - jeśli mocno się spieni to jest ok, brak piany = szukanie nowej i świeżej porcji sody oczyszczonej (m.in.

Dzieci. Wiele noworodków przychodzi na świat z niedokwaszonym żołądkiem lub nabywa ową dysfunkcję we wczesnym dzieciństwie. Osoby starsze. Genetyka. Zakwaszenie żołądka.

Przeczytaj także: Optymalna wilgotność powietrza

Zgaga a niedokwasota żołądka

Przełyk jest połączony z żołądkiem, przed którym znajduje się przepona - silny mięsień z otworem-zwieraczem, przez który przełyk wchodzi do żołądka (mięsień zwierający przełyku dolny, rozwór przełykowy przepony). Podczas zgagi soki żołądkowe przedostają się do przełyku i gardła, co skutkuje nieprzyjemnym pieczeniem, a nawet wymiotami. Wówczas tradycyjne leczenie oferuje błędnie leki zobojętniające na zgagę powodujące obniżenie kwasowości żołądka, czyli niepożądaną pod kątem trawiennym neutralizację kwasu żołądkowego do pH 6-7.

Jest to korzystne tylko pod względem doraźnego złagodzenia pieczenia, ale pogłębia problem, gdyż działanie zwieracza przełyku jest uwarunkowane od stopnia kwasowości żołądka - im kwaśniej tym zwieracz zaciska się mocniej i odwrotnie. Wyjaśnienie tego zjawiska jest proste: gdy kwasowość soków żołądkowych jest niewystarczająca to pokarm przebywa w żołądku zbyt długo i zwieracz przepuszcza. Nasuwa się prosty wniosek: przyczyną zgagi może być niska kwasowość/ilość soków żołądkowych, co prowokuje zwieracz do luźnych zaciśnięć, w konsekwencji kwas żołądkowy przesuwa się do góry. W kontekście takiego wyjaśnienia mechanizmu powstawania zgagi jej prawidłowe leczenie powinno polegać na zakwaszaniu soków żołądkowych, a nie ich neutralizacji!

Stosowanie leków zobojętniających sok żołądkowy z grupy inhibitorów pompy protonowej (IPP) lub blokerów H2 całkowicie wyłącza funkcje trawienną żołądka nawet na 24h, powoduje ubytek od 130 do 300mg wapnia z kości (częste stosowanie może prowokować osteoporozę) oraz znaczne obniżenie poziomu witaminy B12 w organizmie. Dodatkowo owe leki zawierają aluminium, które odkłada się w organizmie m.in. w mózgu i nerkach, powodując np. Alzheimera. Kolejny problem to różne skutki odstawienia leków IPP - najczęściej pojawia się bardziej wzmożona produkcja soków żołądkowych, ale także całkowite zaprzestanie produkcji kwasu przez żołądek, a to jest prosta droga do problemów zdrowotnych. Czasami stosowanie tych leków jest uzasadnione np.

Dodatkowym potwierdzeniem błędnego koła jest jeszcze jedno wyjaśnienie mechanizmu chorobotwórczego działania niedokwaszonego żołądka. Jeśli miazga pokarmowa o niskiej kwasowości trafi do jelit to enzymy trzustkowe nie są poprawnie wydzielane, co skutkuje niepełnym trawieniem także węglowodanów. Reasumując, prawidłowe leczenie zgagi, choroby refluksowej (GERD/GORD) powinno polegać na zakwaszaniu żołądka, stosowaniu probiotyków (np. Lactobacillus acidophilus) i enzymów trawiennych (np.

Jedną z głównych przyczyn schorzeń układu krwionośnego jest nadmiar homocysteiny wywołany niedoborem witaminy B12, B6 lub kwasu foliowego (B9, B11). Innymi słowy, brak jednej z tych witamin powoduje wzrost poziomu homocysteiny. W niedokwaszonym żołądku wchłanialność witamin np. Białka zbudowane są z określonych aminokwasów, z których organizm samodzielnie tworzy różne substancje. Do takich aminokwasów należy np. tryptofan. Brak tryptofanu to brak składnika do budowy wielu hormonów oraz neurotransmiterów. Takich różnych aminokwasów jest 300, wiele z nich jest niezbędnych! Ale to nie wszystko - niestrawione białko to białko, które nie zostało podzielone na aminokwasy.

Przeczytaj także: Mierniki wilgotności owsa – przegląd i zastosowanie

W takiej formie gnije w przewodzie pokarmowym (zmiana flory bakteryjnej na korzyść bakterii patogennych) i zanim przejdzie przez dwunastnice, jelito cienkie do jelita grubego i zostanie wydalone z organizmu, może trafić do krwiobiegu. niedokrwistość, anemia, w tym tzw. Przy niepełnej sterylizacji pokarmu dochodzi do przerostu bakterii chorobotwórczych, grzybów i wirusów, przy jednoczesnym zmniejszeniu zdrowej mikroflory jelit, co znacząco obniża możliwości układu immunologicznego. Pojawiają się przewlekłe zapalenia i infekcje.

Sposoby na zakwaszenie żołądka

Symptomatyczna ciekawostka! Zakwaszanie żołądka należy poprzedzić odpowiednim nawodnieniem organizmu. Według badań człowiek w ciągu doby może wyprodukować około 2,5 litra soków żołądkowych. Przy takich możliwościach wysokie zapotrzebowanie na płyny jest oczywistością. Nawodnienie organizmu ma na celu wytworzenie odpowiednio grubej śluzówki żołądka, przy czym należy wiedzieć, że odwodniony organizm rozsądnie gospodaruje wodą zabezpieczając m.in. mózg, płuca, serce, wątrobę i nerki - reszta organów przeżyje bez płynów. Dlatego w trakcie nawadniania uzupełnienie śluzówki żołądka nie nastąpi w pierwszej kolejności. Nawadnianie można przeprowadzać butelkowaną wodą mineralną (nie dla osób omijających żywność w plastikowych opakowaniach ze względu na zawartość szkodliwego bisfenolu A, BPA - na opakowaniu symbol PC7 lub 7 w trójkącie) lub filtrowaną kranówką z solą (najlepiej nieoczyszczoną np. kłodawską lub himalajską - 1,5g na litr wody), opcjonalnie z dodatkiem miodu i soku z cytryny. Nawadnianie organizmu może trwać od tygodnia do nawet 6 miesięcy. Optymalne nawodnienie to mocz w kolorze słomkowym. Im ciemniejszy, tym słabsze.

Uwaga! Kawa powoduje silny wzrost wydzielania kwasu solnego, ale… jej pH to około 5, dlatego mimo szybkiej produkcji kwasu jego pH będzie zbyt słabe. Sposoby dokwaszania żołądka można ze sobą łączyć w zależności od potrzeb, jednak warto rozpocząć od jednej metody i obserwować efekty. Generalnie żołądek zakwasza pożywienie gorzkie, kwaśne i słone. Zakwaszenie żołądka przeprowadza się przed jedzeniem, szczególnie przed posiłkiem wysokobiałkowym. Uwaga! Zakwaszanie żołądka jest niewskazane u pacjentów z wrzodami żołądka lub uszkodzoną śluzówką żołądka!

  • Witamina C … stymuluje wydzielanie kwasów żołądkowych. Przyjmowana podczas posiłku uwalnia żelazo, które zakwasza żołądek. Kupowany w sklepie musi być ekologiczny (bio, organiczny, mętny!).
  • Ocet jabłkowy. Drugim rozwiązaniem jest przygotowanie własnego octu jabłkowego, najlepiej z ekologicznych jabłek, ale czas oczekiwania to prawie 2 miesiące! Nie wolno stosować octu spirytusowego, który jest szkodliwy dla żołądka i nerek. Ocet jabłkowy ma wiele różnych walorów prozdrowotnych. Stosowanie: 2 łyżki octu jabłkowego wymieszane z 1/4, 1/3 lub 1/2 szklanki wody pić 15-20 minut przed posiłkiem - 3x dziennie, czyli przed śniadaniem, obiadem i kolacją. Warto rozpocząć terapie od 1 łyżki na pół szklanki i stopniowo zwiększać stężenie, aby uniknąć ewentualnego bólu żołądka. Po około 15-20 minutach kwasowość soków żołądkowych powinna być odpowiednia i można rozpocząć jedzenie. Kilkutygodniowa kuracja ustabilizuje funkcje żołądka.
  • Sok z cytryny … zamiast octu: pół szklanki soku bez wody 3x dziennie przed posiłkami.
  • Sól kamienna, najlepiej nieoczyszczona, niejodowana jak kłodawska lub himalajska: szczyptę soli rozpuścić w wodzie i wypić lub rozpuścić bezpośrednio w ustach i przełknąć przed lub po obfitych posiłkach lub w trakcie dnia. Uwaga! Nieumiejętne stosowanie soli może zwiększać ciśnienie krwi! Zmiksować/zblendować 1 cytrynę, 2-3cm imbiru i 0,5 łyżeczki soli, najlepiej himalajskiej lub kłodawskiej. Należy dodawać do każdego posiłku 1,5g mieszanki.
  • Przyprawy pobudzające produkcję soków żołądkowych i poprawiające funkcje całego układu trawiennego to m.in. kozieradka, anyż, bazylia, cząber, kminek, kolendra i czarnuszka.
  • Nalewka z piołunu 2-3 krople wlać na język i połknąć. 10dniowa kuracja z nalewką z piołunu. Każdego ranka wypić piołun wymieszany z wodą.
  • Betaina HCL w kapsułkach (!tabletki parzą już po włożeniu do ust) spożywana na początku posiłku to sposób ostateczny, jeśli powyższe metody nie dały rezultatów. Kuracje należy rozpocząć od 1 kapsułki do posiłku i po 1-2 tygodniach przeprowadzić test z sodą. Jeśli wynik testu nie jest właściwy, trzeba zwiększyć dawkę do 2 kapsułek i po tygodniu powtórzyć test. Cały proces można powtarzać dochodząc do 4-5 kapsułek. Po osiągnięciu tego maksimum i braku efektów należy skonsultować się z lekarzem. Jeśli kuracja jest skuteczna, po pewnym czasie można zmniejszyć dawkę (np. Skutkiem nadmiernej dawki betainy jest uczucie ciepła w żołądku. Taki objaw wskazuje, aby zmniejszyć dawkę.

Sposób zakwaszenia żołądka dla osób z wrażliwymi śluzówkami tzw. Jeśli po pewnym czasie powyższe kurację wywołują pieczenie w żołądku, bóle żołądka, kłucia nadbrzusza lub pieczenie przełyku i gardła należy podejść do problemu z drugiej strony. Rozwiązaniem jest gotowa woda zasadowa, alkaliczna (tzw. woda żywa) lub jonizator wody do jej produkcji - koszty, każdy powinien przeliczyć samodzielnie, gdyż w obu przypadkach są stosunkowo wysokie, jednak wg mnie istnieje jedna kluczowa zasada: dla krótkotrwałych kuracji taniej wyjdzie gotowa woda alkaliczna, natomiast dla kuracji długotrwałych, jako stały element zdrowego żywienia ekonomiczniej jest korzystać z jonizatora. Wodę pić 30minut-1h przed jedzeniem, czyli działanie odwrotne i wstępnie zaskakujące po lekturze tego artykułu, ale… Organizm zawsze dąży do homeostazy (równowagi biochemicznej) dzięki silnym mechanizmom samoregulacji.

Zalanie kwaśnego z natury żołądka zasadą spowoduje, że zacznie on intensywnie produkować własny kwas, aby osiągnąć pierwotną równowagę. Dłuższy czas do posiłku jest potrzebny żołądkowi na przeprowadzenie regulacji kwasowości soków żołądkowych. Skuteczne zakwaszenie żołądka może spowodować nagłe ustąpienie wielu uciążliwych i przewlekłych chorób oraz dolegliwości, dlatego procedura jest bezsprzecznie warta przeprowadzenia. Dużym plusem jest fakt, że większość powyższych metod jest dostępna praktycznie dla każdego i nie wykazuje szkodliwych skutków ubocznych. Dodatkowo, zakwaszanie żołądka realizuje słuszne założenie usuwania przyczyny schorzenia, a nie permanentnego zaleczania objawów, co często jest zarzucane medycynie akademickiej i tzw.

W sieci często pojawiają się komentarze dotyczące niespójnych informacji o zakwaszeniu organizmu i żołądka. Należy wiedzieć, że zakwaszenie organizmu jest szkodliwe i wynika z długotrwałego stosowania złego jadłospisu i używek. Natomiast właściwe zakwaszenie żołądka jest niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania, czyli trawienia m.in.

tags: #woda #mineralna #na #niedokwasność #żołądka #ranking

Popularne posty: