Odwrócona Osmoza z Mineralizatorem: Zastosowanie w Kotłowni i Domu
- Szczegóły
Woda, z której korzystamy na co dzień, nie jest czystym związkiem H2O. Zawiera w sobie wiele substancji, mających wpływ nie tylko na jej właściwości organoleptyczne, ale również stan gospodarstwa domowego, komfort użytkowania oraz nas samych.
Zanieczyszczenia Wody - Źródła i Rodzaje
Mówiąc o zanieczyszczeniach wód, przyjmuje się, że są to wszystkie niekorzystne zmiany ich cech fizycznych, chemicznych oraz biologicznych. Zanieczyszczenia wód można podzielić ze względu na ich pochodzenie.
Zanieczyszczenia Fizyczne
Zanieczyszczenia fizyczne to substancje stałe, które zazwyczaj występują w wodzie w formie zawiesin oraz cząstek koloidalnych. Wśród często pojawiających się można wymienić: cząstki obumarłych roślin, zwierząt, rozdrobnione cząsteczki gleby, substancje nierozpuszczalne, jak na przykład rdza.
Zanieczyszczenia Chemiczne
Do grupy zanieczyszczeń chemicznych można zaliczyć substancje pochodzenia organicznego oraz nieorganicznego. Przedostają się do wód wraz ze ściekami czy zanieczyszczeniami pochodzącymi z rolnictwa, jak na przykład nawozy sztuczne.
Zanieczyszczenia Biologiczne
W wodzie mogą znajdować się również bakterie oraz cała masa innych mikroorganizmów. Można powiedzieć, że właściwie, co ujęcie wody, to nieco inny skład oraz właściwości organoleptyczne.
Przeczytaj także: PE a bezpieczeństwo wód mineralnych
Woda Wodociągowa vs. Własne Ujęcie
Woda pochodząca z zakładów wodociągowych jest stale monitorowana przez odpowiedzialne za to służby. Jej skład podlega regularnym badaniom, by mieć pewność, że nie doszło do żadnych skażeń lub przekroczeń. Mimo to nie wszyscy odbiorcy są zadowoleni z właściwości organoleptycznych dostarczanej im wody. Przyczyną może być chlor oraz jego pochodne, czyli pozostałości po dezynfekcji. Sporadyczne są przypadki wystąpienia skażenia mikrobiologicznego.
Woda z własnego ujęcia w wielu przypadkach wydaje się być idealnym rozwiązaniem. Warto jednak mieć na uwadze, że korzystanie z własnego ujęcia wody jest równoznaczne z poborem wody o nieznanym składzie. Jednym z najgroźniejszych kłopotów są mikroorganizmy. Stanowią bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia.
Wpływ Zanieczyszczeń Wody na Zdrowie i Gospodarstwo Domowe
Przede wszystkim należy zacząć od wpływu zanieczyszczeń, jakie mogą znajdować się w wodzie na stan naszego organizmu. Największe negatywne konsekwencje może nieść oczywiście spożywanie wody zanieczyszczonej mikrobiologicznie. Wiele bakterii, mogących znajdować się w wodzie, jest odpowiedzialnych za wywoływanie dolegliwości układu pokarmowego, a nawet chorób zakaźnych.
Usuwanie zanieczyszczeń mikrobiologicznych powinno być traktowane priorytetowo w stosunku do redukcji problemów z zanieczyszczeniami chemicznymi. Kłopoty zdrowotne w tym drugim przypadku występują zazwyczaj jako skutek uboczny długotrwałego spożywania wody o nieodpowiedniej jakości. Należy zwrócić szczególną uwagę na substancje wykazujące kumulujące właściwości toksyczne.
Wiele związków chemicznych przyczynia się do powstawania osadu, jaki pozostawia po sobie przepływająca woda. Powszechnym kłopotem w gospodarstwach domowych jest kamień kotłowy, ale także wytrącone żelazo i mangan.
Przeczytaj także: Optymalna wilgotność powietrza
Zanieczyszczenia mają ogromny wpływ na zmianę właściwości organoleptycznych wody. Częstym kłopotem jest mętność oraz niewłaściwa barwa. To sprawia, że użytkownicy podejmują decyzję o zaprzestaniu korzystania z wody, zwłaszcza do celów spożywczych.
Badanie Wody - Klucz do Poprawy Jakości
Jedyna droga do osiągnięcia krystalicznie czystej i bezpiecznej wody wiedzie przez analizę jej składu. Badanie wody jest istotne z kilku względów. Wyniki badania wody ilustrują dokładnie wykaz parametrów oraz ich wartość. To daje możliwość kompleksowej oceny rodzaju oraz stężenia zanieczyszczeń występujących w wodzie. Osoby zgłaszające się z prośbą o dobór urządzeń filtracyjnych są w pierwszej kolejności pytane właśnie o przeprowadzenie badania wody.
Badanie wody nie jest konieczne w przypadku wody wodociągowej. Takich informacji udziela zazwyczaj dostawca. Użytkownicy tego ujęcia decydują się na zlecenie analizy sporadycznie i jest to dyktowane raczej ciekawością. Najczęściej sprawdzanym parametrem w przypadku wody wodociągowej jest stopień twardości wody. Zupełnie inaczej sytuacja wygląda w przypadku własnych ujęć. Tutaj kompleksowe badanie wody jest koniecznością.
Jeśli głównym źródłem zaopatrzenia w wodę gospodarstwa domowego jest własne ujęcie, badanie wody należy wykonywać regularnie. Analiza wody pod kątem fizykochemicznym oraz mikrobiologicznym zalecana jest do przeprowadzenia minimum raz na 12 miesięcy.
Rodzaje Analiz Wody
Analiza wody jest procesem, podczas którego sprawdzane są różnorodne parametry wody. Wybór rodzaju analizy wody i badanych parametrów jest zależny od zleceniodawcy. Wyróżniamy dwa typy analizy wody: fizykochemiczną analizę wody oraz pod kątem występowania mikroorganizmów. Te badania zleca się oddzielnie.
Przeczytaj także: Mierniki wilgotności owsa – przegląd i zastosowanie
Analiza Fizykochemiczna
Podczas analizy fizykochemicznej oceniane są właściwości fizyczne wody, jak smak, zapach, barwa oraz chemiczne. Jak wiadomo, woda rzadko jest czystym związkiem H2O. Zazwyczaj znajduje się w niej cała masa innych substancji chemicznych. Praktycznie każda z nich ma swój wpływ na odczucia organoleptyczne względem wody. Fizykochemiczna analiza wody jest szczególnie rekomendowana osobom, które zauważyły u siebie problem z wodą i chciałyby go zażegnać poprzez uzdatnianie.
Analiza Mikrobiologiczna
Mikroorganizmy obecne w wodzie przeznaczonej do spożycia przez ludzi stanowią realne zagrożenie dla zdrowia. Mikrobiologiczna analiza wody pozwala ocenić, jakie bakterie bytują w wodzie oraz z jak dużą skalą skażenia mamy do czynienia.
Pobieranie Próbki Wody do Analizy
Przygotowanie próbki przeznaczonej do analizy wody zazwyczaj leży po stronie zleceniodawcy. W obu przypadkach próbki należy pobierać z najczęściej wykorzystywanych ujęć (na przykład w kuchni lub łazience). Zimna woda powinna zostać pobrana ze szczelnego kranu czerpalnego bądź zaworu. Obie próbki powinny zostać dobrze zabezpieczone przed wtórnym zanieczyszczeniem, rozlaniem. Wodę do analizy fizykochemicznej należy pobrać we wcześniej przygotowane w tym celu naczynie. Zazwyczaj poleca się 1,5 litrowe plastikowe butelki po wodzie, wcześniej dokładnie opłukane. Najpierw należy dobrze przygotować miejsce poboru próbki. Należy usunąć wszystkie zanieczyszczenia znajdujące się na wylocie kranu czerpalnego bądź zaworu. W kolejnym etapie trzeba dokładnie przepłukać instalację intensywnym strumieniem wody. Wodę spuszczać przez około 2-3 minuty strumieniem laminarnym. Przygotowany wcześniej pojemnik przepłukać badaną wodą, a następnie napełnić go całkowicie. W zależności od usług placówki, wodę do badania musi pobrać zleceniodawca lub zajmuje się tym osoba wydelegowana z laboratorium. Pojemnik do poboru wody musi być odpowiednio wysterylizowany i zabezpieczony. Przygotowaniem naczynia zajmuje się zazwyczaj jednostka przeprowadzająca badania. Miejsce czerpania wody powinno zostać dokładnie zdezynfekowane za pomocą środka dezynfekującego lub opalania płomieniem. Następnie należy przepłukać instalację intensywnym strumieniem, a potem spuszczać wodę strumieniem laminarnym przez około 2-3 minuty. Jałową butelkę wcześniej przygotowaną przez laboratorium należy odwinąć z papieru. Korek należy wyjąć ujmując go przez papierowy kapturek. Butelka powinna zostać umieszczona tuż pod kranem czerpalnym, ale nie może dotykać jego wylotu.
Stacje Uzdatniania Wody - Jak Dobrać Odpowiednią?
Niekiedy jakość wody wymaga poprawy. Można tego dokonać stosując odpowiednią stację uzdatniania. Każde ujęcie, z którego pochodzi woda jest inne. Ta zasada obowiązuje nawet w przypadku wody wodociągowej. O tym z jakiej jakości wodą mamy do czynienia, świadczą jej właściwości fizyczne, chemiczne oraz mikrobiologiczne. Stan wody możemy ocenić na podstawie jej mętności, smaku, zapachu, barwy, ale również występujących związków chemicznych i drobnoustrojów.
Do zmiany właściwości fizycznych, chemicznych oraz mikrobiologicznych wody przyczynia się odprowadzanie do niej substancji szkodliwych (nieorganicznych, organicznych, radioaktywnych). W wodzie mogą znajdować się zanieczyszczenia pochodzenia naturalnego. Taka woda może być wzbogacona o: domieszki soli, mikroorganizmy, substancje organiczne. Kłopoty z nieodpowiednimi parametrami wody mogą wystąpić zarówno w przypadku czerpania wody z własnego ujęcia, jak i korzystania z sieci wodociągowej.
Woda pitna powinna spełniać określone wymagania mikrobiologiczne, organoleptyczne, związane ze składem chemicznym, fizycznym oraz radiologicznym.
Wymagania i Normy Jakości Wody
Każde państwo, w tym także nasz kraj, tworzy specjalne przepisy dotyczące norm, jakie powinna spełniać woda przeznaczona do spożycia przez ludzi. Takie dokumenty prawne są tworzone na podstawie wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia oraz Unii Europejskiej. Przede wszystkim o bezpieczeństwie wody przeznaczonej na cele spożywcze decyduje brak skażenia bakteriologicznego wody. Według obowiązujących dokumentów prawnych woda powinna być całkowicie pozbawiona bakterii takich jak: Escherichia coli oraz innych bakterii z grupy coli, Clostridium perfringens, bakterii z grupy Enterokoków. Wymienione bakterie stanowią zagrożenie dla zdrowia bądź świadczą o występowaniu innych mikroorganizmów, mających negatywny wpływ na organizm ludzki. Ich obecność świadczy o skażeniu wody odchodami. Ponadto wymagania określają ogólną liczbę bakterii w 100 ml wody.
Zupełnie inny rodzaj ryzyka stanowią zanieczyszczenia chemiczne, znajdujące się w wodzie. Niektóre substancje chemiczne obecne w podwyższonych stężeniach mogą nieść ze sobą zagrożenie związane z powikłaniami zdrowotnymi. Oprócz spełniania warunków związanych ze stanem bakteriologicznym i związkami chemicznymi, woda powinna też charakteryzować się odpowiednią jakością pod względem organoleptycznym. Musi mieć neutralny smak, zapach i barwę.
Problemy z Wodą Wodociągową
W przypadku wody wodociągowej nie należy obawiać się o skażenie mikrobiologiczne wody oraz występowanie przekroczonych stężeń związków chemicznych. To zakłady wodociągowe są zobowiązane, by dostarczać odbiorcom wodę najwyższej jakości, w pełni odpowiadającą obowiązującym w Polsce normom. Mimo dużych obostrzeń związanych z jakością wody, wielu jej użytkowników nie jest zadowolonych z efektów. Może to wynikać z kilku przyczyn. Przede wszystkim należy mieć na uwadze, że wodociągi odpowiadają za stan wody jedynie doprowadzanej do budynku. To oznacza, że nad stanem magistrali wewnątrz niego czuwa administracja. W wielu przypadkach rury są niewymieniane od lat, przechodzą nieprawidłową konserwację lub nie ma jej wcale.
Konsumenci wody wodociągowej nierzadko narzekają na obecność chloru w wodzie. Ta substancja ma negatywny wpływ na smak i zapach. Właściwości organoleptyczne mogą ulec zmianie już nawet przy obecności niewielkich ilości. Chlor oraz jego pochodne to najczęściej pozostałości dezynfekcji. Nie są to też substancje rekomendowane dla osób z wrażliwą skórą i alergiami. Regularne kąpiele w takiej wodzie przyczyniają się do nasilenia reakcji uczuleniowych, przesuszenia skóry, zaczerwienienia, swędzenia, powstawania niedoskonałości.
W wodzie wodociągowej może pojawić się jeszcze jeden mankament. Jest nim wysoki stopień twardości. Twarda woda nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, jednak znacznie obniża komfort użytkowania, przekłada się na wyższe rachunki, a osad, jaki po sobie pozostawia, jest niebezpieczeństwem dla domowych instalacji, sprzętów AGD.
Problemy z Wodą z Własnego Ujęcia
O ile jakość wody wodociągowej wystarczy czasem jedynie doszlifować, by spełniała oczekiwana, o tyle z wodą z własnego ujęcia sytuacja wygląda zupełnie inaczej. W tym przypadku możemy mieć do czynienia z całą gamą różnych zanieczyszczeń chemicznych, ale również zagrożeniem ze strony drobnoustrojów. Tutaj należy podkreślić, że za jakość wody nie odpowiadają służby lecz sam właściciel ujęcia. Najczęstszymi przekroczeniami, z jakimi borykają się właściciele własnych ujęć są te dotyczące żelaza i manganu. Oprócz tego we znaki daje się wysoki stopień twardości wody, związki organiczne. Często kłopotem towarzyszącym wysokiemu stężeniu żelaza jest nieznośny zapach siarkowodoru. Właściciele studni, zwłaszcza ci mieszkający na wsi, uskarżają się także na problem azotanów występujących w wodzie.
Filtry do Wody - Przegląd Rozwiązań
Filtr do wody pitnej powinien znaleźć się prawie na każdej instalacji wodnej. Jaki filtr wybrać, zależy od jakości wody, a także tego, czy czerpiemy ją ze studni, czy dom jest podłączony do wodociągu. Jeśli woda nie nadaje się do picia prosto z kranu i/lub zostawia osad albo zacieki na armaturze oraz sprzętach sanitarnych, trzeba ją uzdatniać.
Filtry do wody różnią się budową, wydajnością, skutecznością w usuwaniu zanieczyszczeń, a także ceną i wymaganiami eksploatacyjnymi. W każdej instalacji - zaraz za wodomierzem lub przed zestawem hydroforowym - warto zamontować filtr do wody narurowy mechaniczny siatkowy (osadnikowy). Będzie on zatrzymywał większe zanieczyszczenia stałe, takie jak piasek czy rdza. Dzięki temu ochroni filtry, baterie łazienkowe i kuchenne oraz inne urządzenia zamontowane w instalacji wodnej. Musi mieć wydajność dostosowaną do przepływu wody.
Do uzdatniania całej wody wykorzystywanej w domu potrzebne są filtry o dużej wydajności. Z taką sytuacją mamy do czynienia zazwyczaj w przypadku pobierania wody z własnego ujęcia. Problemem jest tu często podwyższona zawartość jonów żelaza, manganu, a także wapnia i magnezu oraz związków azotu, a także nieodpowiednie pH, zawartość metali ciężkich. W przypadku wody wodociągowej największym problemem - związanym niekiedy z dezynfekcją chlorem - jest nieodpowiedni smak, zapach oraz mętność. Może też występować podwyższona zawartość związków żelaza, metali ciężkich oraz twardość.
Rodzaje Filtrów do Wody
- Filtry narurowe: Składają się z obudowy i umieszczonego w niej wkładu. Ich obudowy, zrobione z tworzywa, mogą być przezroczyste (wówczas widać stopień zużycia wkładu) bądź nie. Im większa obudowa, tym większa wydajność, ale na filtr potrzeba więcej miejsca. Obudowę montuje się na instalacji wodnej, a przed filtrem i za nim zawory odcinające. Wkłady filtracyjne mogą być zrobione z różnych materiałów i usuwać różne zanieczyszczenia. Im gęściejsze jest wypełnienie, tym więcej zanieczyszczeń mogą zatrzymać i zapewniają lepszy efekt filtracji. Trzeba je jednak częściej wymieniać. Wkłady jednorazowe należy wymieniać na nowe co kilka miesięcy - od 3 do 12 w zależności od stopnia zanieczyszczenia wody i od tego, jak często używamy filtra.
- Filtry węglowe: Pochłaniają chlor i jego pochodne oraz związki organiczne. Polepszają smak, zapach i barwę wody.
- Kolumny filtracyjne: To urządzenia wolno stojące, te do domów jednorodzinnych mają wydajności 1-3 m³/godzinę. Kolumna ciśnieniowa może być wykonana z polietylenu wzmocnionego włóknem szklanym i żywicą epoksydową lub stali nierdzewnej. Jest wypełniona złożem filtracyjnym dopasowanym do rodzaju zanieczyszczeń, jakie mają być usuwane z wody. Każde złoże ma określoną specyfikę stosowania i optymalne warunki pracy. Złoże filtracyjne działa skutecznie do momentu, kiedy się nasyci, i wtedy musi zostać zregenerowane. Pracą kolumny steruje głowica, którą ustawia się na określony tryb pracy - filtrację lub płukanie/regenerację.
- Zmiękczacze wody: Filtry zmiękczające wodę, składające się ze zbiornika solanki, głowicy sterującej oraz oczywiście zbiornika filtracyjny z kationitami (wymiana jonowa).
- Lampy sterylizujące UV: Lampy UV lub też lampy bakteriobójcze UV, które zabijają w wodzie patogeny, wirusy i bakterie. Składają się na nie: szafka sterownicza oraz korpus ze stali kwasoodpornej. Lampy, jak sama nazwa wskazuje, działają na podstawie promieniowania ultrafioletowego. Uzdatnianie wody odbywa się bez konieczności dostarczania do wody środków chemicznych.
- Odżelaziacze, odmanganiacze: Filtry odżelaziające i odmanganiające eliminują zanieczyszczenia wody związanie z obecnością w niej związków żelaza i manganu. Powodują one, że z wody eliminowana jest mętność oraz zabarwienie, które powoduje zbyt wysokie stężenie ww. pierwiastków.
- Filtry mechaniczne (sedymentacyjne): Montowane są na początku instalacji (filtracja wstępna) i zatrzymują zanieczyszczenia stałe o wymiarach od 1 mikrona chroniąc w ten sposób inne urządzenia filtrujące, takie jak zmiękczacze, odżelaziacze itp.
- Filtry z odwróconą osmozą (zwane też osmotycznymi): W systemie wykorzystuje się filtrację wstępną z wymiennymi wkładami mechanicznymi i węglowymi oraz filtrację osmotyczną, w której specjalna membrana usuwa bakterie, wirusy, metale ciężkie, pierwiastki radioaktywne i inne związki rozpuszczone w wodzie (redukcja zanieczyszczeń wynosi 90-99,8%).
Filtry do wody - gdzie zamontować?
- Filtry na cały dom: Filtry uzdatniające wodę docierającą do domu ze studni lub z innego źródła powinny być ulokowane w domu, czyli w miejscu, gdzie panują odpowiednie warunki do działania urządzeń elektronicznych i zbiorników z wodą (ochrona przed niską temperaturą). Może to być kotłownia, pomieszczenie gospodarcze lub garaż.
- Filtry kuchenne: Filtry podzlewozmywakowe montowane są zazwyczaj w kuchni i mieszczą się w szafce pod zlewozmywakiem. Filtry nakranowe umieszcza się je zwykle na wylewce baterii kuchennej, aby poprawić smak i zapach wody przeznaczonej do celów spożywczych.
- Filtry łazienkowe: W łazience możemy zastosować specjalne filtry węglowe w słuchawce prysznicowej, korzystnie wpływające na jakość wody, którą spłukujemy ciało podczas kąpieli. Do tej grupy zaliczamy również filtry do pralek, które usuwają złogi kamienia odkładające się na elementach urządzeń AGD (bębny, grzałki itp.), powodują niszczenie sprzętu oraz większe użycie energii.
- Filtry dzbankowe: Najprostsze urządzenie filtrujące, które ma za zadanie oczyścić wodę przeznaczoną do picia z kranu. Umieszczony w urządzeniu filtr oczyszcza wodę z chloru, jonów wapnia (co zapobiega osadom, np. w czajniku).
Kryteria wyboru filtrów do wody
- Rozmiar: Wielkość urządzeń filtrujących jest bardzo różnorodna. Największe systemy uzdatniające na cały dom składają się z filtrów o wysokości człowieka, które najlepiej umieścić w piwnicy tuż przy hydroforze. Natomiast te montowane przy kranie są niewielkie i nie przeszkadzają w codziennym korzystaniu z kuchni. Filtry podzlewozmywakowe są nieco większe, ich rozmiary pozwalają na bezproblemowy montaż pod zlewozmywakiem.
- Wydajność: W zależności ile wody zużywamy musimy dobrać urządzenie do tej wartości. Decydując się na filtr zamontowany na cały dom, trzeba brać pod uwagę ilość domowników. Kuchenne filtry węglowe charakteryzują się wydajnością wahającą się w granicach od 100 do 200 litrów na godzinę. Wydajność systemów osmotycznych w przeciętnych urządzeniach waha się w granicach 200 - 300 litrów na dobę, co w przypadku użytkowania filtra w kuchni jest zupełnie wystarczające.
- Temperatura pracy: Należy pamiętać o tym, że filtry do wody nie mogą pracować w temperaturze poniżej zera. Możemy kupić filtr do wody zimnej - zazwyczaj działające w przedziale 2°C - 42°C, oraz specjalnie przeznaczone do wody gorącej (mogą one być również używane do wody zimnej)- sprawdzające się w przedziale temperatur 2°C - 80°C.
- Rozmiar przyłącza: Kupując filtr warto sprawdzić, czy rozmiar przyłącza pokrywa się z rozmiarem naszych rur. Najczęściej przyłącza mają rozmiar ¾”, ¼” lub ½”.
- Żywotność wkładów i lamp UV: Wkłady sedymentacyjne jak i węglowe powinny być wymieniane co 2 - 6 miesięcy. Żywotność membran oceniana jest na 3 - 5 lat. Żywotność promiennika sterylizującego UV to około 12 miesięcy. W przypadku określania żywotności naszego sprzętu filtrującego wodę musimy wziąć pod uwagę zużycie wody oraz jej jakość.
- Maksymalne ciśnienie pracy: Filtrowanie obniża ciśnienie wody i często przy wyjściu z filtra może być nawet kilkukrotnie niższe jak przy wejściu. Z reguły ciśnienie pracy filtrów wynosi od 3,5 do 4 bar.
- Maksymalne ciśnienie uderzeniowe: Określa maksymalną wartość ciśnienia, z jaką woda jest dostarczana do filtra.
Aby wybrać odpowiedni rodzaj filtrów do wody w domu, trzeba przede wszystkim zbadać, jakie mamy problemy z wodą, a także określić, jakiej ma być jakości. Jeżeli instalacja zasilana jest z wodociągu, możesz poprosić o udostępnienie wyników analizy wody w przedsiębiorstwie wodociągów lub w lokalnej stacji sanitarno-epidemiologicznej. W przypadku wody z własnej studni, badanie jakości wody najlepiej wykonać w Akredytowanym Laboratorium.
Odwrócona Osmoza z Mineralizatorem w Kotłowni
Stację uzdatniającą powinno się ustawić w pobliżu miejsca wprowadzenia do budynku przyłącza wodnego, za hydroforem (w przypadku własnego ujęcia wody) lub za wodomierzem (w instalacji zasilanej z wodociągu). Zwykle takim miejscem jest kotłownia albo pomieszczenie gospodarcze. Do urządzenia musi być łatwy dostęp. Nie powinno się go montować bezpośrednio na przewodzie wodociągowym, tylko na tak zwanym obejściu (by-pasie). Dzięki temu można go będzie szybko zdemontować, bez konieczności zamykania dopływu wody. Jeżeli za stacją znajdują się podgrzewacz wody lub kocioł, potrzebny jest zawór zwrotny, który zapobiegnie ewentualnemu cofnięciu się gorącej wody do systemu uzdatniania.
Kolumna filtracyjna musi być podłączona do instalacji elektrycznej, czasami nie bezpośrednio, lecz za pośrednictwem transformatora na napięcie 12 lub 24 V.
Zasada Działania Odwróconej Osmozy
Aby uzyskać krystalicznie czystą i smaczną wodę do picia, można zastosować urządzenie wykorzystujące zjawisko odwróconej osmozy. Woda wstępnie oczyszczona na filtrze mechanicznym (czasem są to dwa filtry o różnej przepuszczalności) i węglowym (zatrzymującym związki chloru, które mogłyby uszkodzić membranę) trafia na membranę osmotyczną, czyli do układu półprzepuszczalnych błon. Membrana jest w stanie usunąć cząsteczki o wielkości powyżej 0,0005 μm.
Proces odwróconej osmozy (RO) należy do jednych z najbardziej zaawansowanych metod uzdatniania wody pitnej. Pozwala na usunięcie do 90 % rozpuszczonych w wodzie zanieczyszczeń, przy czym nie wymaga zastosowania jakichkolwiek chemikaliów. Proces RO polega na odfiltrowaniu z wody zanieczyszczeń mechanicznych jak również substancji rozpuszczonych i mikroorganizmów. Zanieczyszczona woda filtrowana jest przez membranę półprzepuszczalną. Aby zapobiec szybkiemu zatykaniu mikroskopijnych porów membrany, układ wyposażono we wkłady filtracji wstępnej (dwa filtry włókninowe i węglowy), usuwające większe zanieczyszczenia mechaniczne i chloropodobne.
Zastosowanie Wody Uzdatnionej Metodą Odwróconej Osmozy
Woda uzdatniona metodą odwróconej osmozy ma wiele praktycznych zastosowań w codziennym życiu.
Warto swoją wiedzę na temat rodzajów oraz konserwacji filtrów poszerzyć, jeżeli planuje się zakup takiego filtra ze względu na zanieczyszczenie wody w gospodarstwie domowym konkretnymi substancjami. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się dłużej ich bezawaryjnym działaniem, a odpowiednio dobrane filtry do wody sprawią, że będziemy mogli pić wodę prosto z kranu.
tags: #odwrocona #osmoza #mineralizator #w #kotlowni #zastosowanie

