Jak Obliczyć Wilgotność Kukurydzy: Metody i Znaczenie

Sezon wegetacyjny powoli zbliża się ku końcowi, a w jesiennych warunkach wilgotność ziarna kukurydzy rzadko spada poniżej 25 proc. Masa poomłotowa charakteryzuje się więc nadmierną wilgotnością, a ponadto zanieczyszczona jest wilgotnymi resztkami liści okrywowych, plewami i rozkruszonymi elementami rdzenia.

W naszych warunkach klimatycznych żółte nasiona rzadko dojrzewają na tyle wcześnie, aby w jesiennym słońcu zdążyły wyschnąć w naturalny sposób do wartości wilgotności przechowalniczej. Tak czy inaczej, zebrane ziarno kukurydzy wymaga odpowiedniej konserwacji jedną z dwóch metod - kiszenia lub suszenia.

Metody Konserwacji Ziarna Kukurydzy

Z dwóch najbardziej popularnych metod konserwacji ziarna kukurydzy, suszenie pozwala je długo i bezpiecznie przechować oraz wszechstronnie wykorzystać, ale niestety, mimo wprowadzanych w suszarniach innowacji technologicznych i niższych cen oleju opałowego, wciąż jest drogie. Zdecydowanie tańsze jest zakiszanie, które niedawno jeszcze ograniczało możliwość handlowe, ale mokre zakonserwowane ziarno powoli zaczyna wkraczać na rynek.

Zakiszanie Ziarna Kukurydzy

Ziarno przeznaczone na paszę we własnym gospodarstwie najlepiej zakisić, ponieważ jest to kilkukrotnie tańsze niż suszenie. Najlepiej kisi się stosunkowo mokre ziarno (30-38 proc.). Rozdrobnione ziarno można kisić w silosach komorowych, przejazdowych, a nawet zwykłych workach foliowych. Przy dobrym ubiciu, okryciu i uszczelnieniu, powstaje odpowiednia ilość kwasu mlekowego, doskonale konserwująca paszę. W hermetycznych warunkach zachodzi wówczas proces tzw. inertacji (samokonserwacji). Aktywność oddechowa ziarna i mikroflory powoduje, że w ciągu 10-14 godzin zużyty jest cały tlen, który zastąpiony zostaje dwutlenkiem węgla.

Ziarno przeznaczone dla bydła nie musi być dokładnie rozdrobnione, można więc je tanio zakisić, stosując wydajną metodę gniecenia. Z kolei żywienie świń wymaga, aby ziarno było bardzo dobrze rozdrobnione, a kawałki poniżej 2 mm powinny stanowić powyżej 80 proc.

Przeczytaj także: Znaczenie wilgotności owsa

Konserwacja całego ziarna kukurydzy to niewątpliwie najszybsza i najtańsza metoda konserwacji ziarna, dzięki uniknięciu czaso- i energochłonnego rozdrabniania. Zaleca się, aby do tej metody przeznaczać ziarno dość suche, o wilgotności mniejszej niż 30 proc. Przydatne są do tego silosy gazoszczelne, silosy gumowe i specjalne big-bagi.

Dla dużych gospodarstw, polecane jest zakiszanie ziarna w rękawach foliowych. Zapewnia to uzyskanie dobrej kiszonki, niezależnie zawartości suchej masy, a nawet stopnia rozdrobnienia ziarna. Dobre ugniecenie ześrutowanego ziarna i szczelność rękawa foliowego powodują, że straty w czasie kiszenia są z reguły bardzo niskie i wynoszą 4-7 proc. Technologia ta daje dużą elastyczność w zakresie wielkości rękawów, miejsca ich składowania oraz ilości magazynowanych zbóż rocznie.

Koszt zakiszania w rękawie foliowym 1 tony całego ziarna kukurydzy wynosi około 25 zł, natomiast łącznie z uprzednim gnieceniem około 50-60 zł (maszyna+rękaw+paliwo+robocizna).

Metoda konserwacji w rękawach ma ograniczoną przydatność dla małych gospodarstw. Przy najmniejszych rękawach o szerokości 1,5 m, minimalna ilość konserwowanego ziarna wynosi około 50 ton, co odpowiada plonom kukurydzy zebranej z 4-5 ha. Dla małych producentów lepszym sposobem konserwacji całego ziarna kukurydzy jest zakiszanie w workach big-bag, w których w zależności od wielkości, mieści się 500-900 kg ziarna.

Cena jednego worka to 8-30 zł, w zależności od typu materiału i konstrukcji (jednorazowe lub z kołnierzami). Można też wykorzystać big-bagi np. po nawozach mineralnych (cena 10-12 zł). Mokre ziarno kukurydzy kisi się dobrze, a kwas mlekowy zwiększa smakowitość i oddziałuje pozytywnie na przewód pokarmowy zwierząt. Lepsze i trwalsze zakiszanie można osiągnąć dodając niewielkie ilości inokulanta - najczęściej 2 g/t ziarna lub wykorzystać preparat bakteryjno-enzymatyczny (np.

Przeczytaj także: Poradnik: walka z wilgocią w mieszkaniu

Mokre ziarno może być konserwowane kwasami organicznymi. Najczęściej jest to kwas propionowy, ewentualnie jego mieszanina z innymi kwasami. Zapobiega to rozwojowi pleśni i bakterii w wilgotnym ziarnie i CCM. Dawkowanie zależy od stopnia wilgotności i planowanego czasu przechowywania. Po przechowaniu ziarno można wysuszyć albo zużyć bezpośrednio na paszę.

Suszenie Ziarna Kukurydzy

W naszych warunkach klimatycznych ziarno kukurydzy uzyskuje pełną dojrzałość przy wilgotności 36-40 proc. Objawem uzyskania dojrzałości jest tzw. czarna plamka, widoczna u nasady wyłuskanego z kolby ziarniaka, oznaczająca koniec jego napełniania asymilatami. Nie oznacza to jeszcze gotowości omłotowej, bowiem w ujęciu całej plantacji, wiele kolb, a nawet ziaren może tę fazę osiągnąć z pewnym opóźnieniem. Jak wynika z wieloletnich badań prowadzonych na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu, optymalne warunki do zbioru kukurydzy przypadają po upływie 15-30 dni po stadium czarnej plamki. Takie opóźnienie korzystnie wpływa na zmniejszenie wilgotności ziarna, a nawet wzrost plonu. Później oczekiwać już można tylko obniżki plonów z tytułu wzrostu strat powodowanych np.

Ziarno przeznaczone do wysuszenia należy jak najszybciej wstępnie doczyścić i rozpocząć suszenie, aby się nie zagrzewało i nie psuło. Nie powinno czekać „w kolejce” do suszarni dłużej niż 48 godzin, a przy ciepłej pogodzie dobę. Standardowo przyjmuje się, że obniżenie wilgotności 1 t ziarna o 1 proc. (1 t/%) wymaga zużycia około 2 litrów oleju opałowego, nie licząc kosztów energii elektrycznej i włożonej pracy. Na tej bazie można oszacować koszty suszenia 1 tony ziarna oraz plonu z 1 ha.

Wysuszenie 9 t mokrego ziarna z 38 proc. do 14 proc. wymaga zużycia około 432 l oleju opałowego; wysuszenie zaś z 26 proc. do 14 proc. przy wilgotności 32 proc. Zamawiając usługę, należy liczyć się ze znacznie większymi kosztami suszenia, w zależności od t/%. Przyjmując cenę wysuszenia 1 t% na 10 zł, to dla 32 proc. Oddając ziarno do suszenia liczyć się trzeba ze zmniejszeniem jego masy. Odstawiając do suszarni 12 t omłóconego ziarna o wilgotności 31 proc., do odbioru będzie około 9,6 t o wilgotności 14 proc.

Biorąc pod uwagę wysokie koszty suszenia, należy dążyć, aby przy omłocie ziarno miało wilgotność 20-26 proc. Jest to możliwe przy uprawie odmian wczesnych, właściwej agrotechnice i dobrym przebiegu pogody. Wprawdzie plony tych odmian są nieco niższe niż grup późniejszych, ale w ostatecznym rachunku uprawa ich jest opłacalna, ze względu na niższe koszty suszenia. Duże znaczenie dla obniżki kosztów mają także parametry techniczne i organizacja pracy suszarni, a w szczególności: zmniejszenie energochłonności, poprawa izolacji cieplnej i dwuetapowe suszenie.

Przeczytaj także: Wakacje w Bodrum

Metody Obliczania Wilgotności Kukurydzy

Sprawdzanie wilgotności zboża w domowych warunkach jest kluczowe dla zapewnienia jego jakości i bezpieczeństwa przechowywania. Istnieje wiele metod, które można zastosować, aby oszacować zawartość wilgoci w ziarnie, a dwie z najprostszych to wykorzystanie soli i termometru oraz metoda wagowa.

Warto pamiętać, że zboże o wilgotności powyżej 15-16% może być bardziej podatne na pleśń oraz utratę jakości, co może prowadzić do strat finansowych. Dlatego znajomość odpowiednich metod pomiaru wilgotności jest niezbędna dla każdego, kto zajmuje się uprawą lub przechowywaniem zbóż.

Domowe Metody Pomiaru Wilgotności

W domowych warunkach istnieje kilka praktycznych metod na sprawdzenie wilgotności zboża, które są łatwe do wykonania. Jedną z najprostszych jest metoda wykorzystująca sól i termometr. W tej technice umieszczamy sól w hermetycznym pojemniku, na przykład w słoiku, i pozostawiamy go w ciepłym miejscu przez kilka godzin.

Inną metodą jest metoda wagowa, która polega na odważeniu próbki zboża, jej wysuszeniu, a następnie ponownym odważeniu. Różnica w masie przed i po wysuszeniu pozwala określić zawartość wody w zbożu.

Metoda z Użyciem Soli i Termometru

Proces pomiaru wilgotności zboża przy użyciu soli i termometru jest prosty i szybki. Najpierw należy przygotować hermetyczny pojemnik, w którym umieścimy sól. Następnie, po kilku godzinach w ciepłym miejscu, wprowadzamy termometr do pojemnika z solą. Odczyt temperatury pozwala nam na oszacowanie wilgotności powietrza wewnątrz pojemnika, co jest bezpośrednio związane z wilgotnością zboża. Im wyższa temperatura, tym wyższa wilgotność.

Metoda Wagowa

Metoda wagowa to jedna z najskuteczniejszych technik, aby zmierzyć wilgotność zboża w domu. Proces zaczyna się od odważenia próbki zboża, która powinna ważyć około 100 gramów. Następnie próbka jest umieszczana w piekarniku lub suszarce w temperaturze około 105°C na kilka godzin, aż do całkowitego wysuszenia. Po tym czasie próbka jest ponownie ważona.

Wilgotność (%) = [(masa próbki przed suszeniem - masa próbki po suszeniu) / masa próbki przed suszeniem] × 100.

Profesjonalne Metody Pomiaru Wilgotności

Najprostszym, a zarazem najbardziej miarodajnym sposobem jest specjalnie zaprojektowane w tym celu urządzenie. Mowa oczywiście o wilgotnościomierzu. Bada on podaną próbkę w precyzyjny sposób dzięki nowoczesnym technologiom pomiaru. Obliczanie wilgotności kukurydzy w większości przypadków odbywa się poprzez mierzenie właściwości elektrycznych ziarna (np.

Istnieje jednak wiele rodzajów tych urządzeń, a każdy z nich potrafi obliczyć wartości równie dokładnie. Wybór pomiędzy nimi jest uzależniony od tego, jak chce się obliczyć wilgoć i użytkować sprzęt.

Wpływ Wilgotności na Jakość i Przechowywanie Zbóż

Wysoki poziom wilgotności zboża ma poważne konsekwencje dla jego jakości oraz przechowywania. Gdy wilgotność przekracza 15-16%, zboże staje się bardziej podatne na pleśń i inne mikroorganizmy, co prowadzi do jego psucia się. Pleśń nie tylko obniża jakość ziarna, ale także może wytwarzać toksyny, które są szkodliwe dla zdrowia ludzi i zwierząt.

W dodatku, zboże o wysokiej wilgotności jest trudniejsze do przechowywania, co zwiększa ryzyko strat finansowych. W przypadku zboża przechowywanego w silosach, nadmiar wilgoci może prowadzić do spontanicznego podgrzewania, co dodatkowo sprzyja rozwojowi pleśni i psuciu się ziarna. W rezultacie, zboże może stracić swoje wartości odżywcze, a jego smak i zapach ulegają pogorszeniu.

Niska wilgotność zboża również niesie za sobą pewne ryzyka. Zboże, którego wilgotność jest zbyt niska, może stać się kruchy i łatwo łamać się, co wpływa na jego jakość i wartość rynkową. Ponadto, zboże o zbyt niskiej wilgotności może być mniej smaczne i mniej odżywcze, co zniechęca konsumentów. Warto również pamiętać, że zboże o niskiej wilgotności jest bardziej podatne na działanie szkodników, co może prowadzić do dalszych strat.

Ziarno może być przechowywane w magazynach płaskich lub metalowych silosach blaszanych bądź metalowych, które umożliwiają promieniowy i pionowy przepływ powietrza. Są to zbiorniki o kształcie walca lub wieloboku, których wysokość jest większa od średnicy lub innego wymiaru liniowego charakteryzującego wielkość podstawy.

Czas przechowywania ziarna jest silnie uzależniony od jego temperatury i wilgotności. Na przykład, ziarno o wilgotności 14% i temperaturze 15°C można bezpiecznie przechowywać przez rok. Jednak ziarno o wilgotności 24% i tej samej temperaturze można przechowywać tylko około 9 dni. Co więcej, ziarno o wilgotności 24% i temperaturze 25°C można przechować zaledwie kilkadziesiąt godzin.

Odpowiednia i bezpieczna wilgotność przechowywania ziarna zależy od jego rodzaju i czasu przechowywania. Dla pszenicy, żyta, pszenżyta, jęczmienia oraz owsa przechowywanych do 6 miesięcy, bezpieczna wilgotność ziarna wynosi 14%. Jeżeli ziarno zamierzamy przechowywać dłużej niż przez okres pół roku, to wilgotność powinna znajdować się na poziomie nie większym niż 13%. Dla rzepaku, wartości te wynoszą odpowiednio 8% i 7%.

Pomiary wiglotności ziaren zbóż mają istotny wpływ na wiele czynników. Jednym z nich jest fakt, że duża wilgotność zboża może prowadzić do rozwoju pleśni, które mogą zniszczyć plony. Kolejną ważną kwestią jest to, że odpowiednia wilgotność pomaga utrzymać dobrą jakość ziarna, włączając w to zdolność do kiełkowania. Ziarna przechowywane w odpowiedni sposób przez dłuższy czas zachowa wysoką jakość.

Tabela Suszenia Kukurydzy

Proces suszenia kukurydzy może być kosztowny, szczególnie gdy wilgotność ziarna jest wysoka, co jest typowe w Polsce. Pomocna w optymalizacji tego procesu jest tabela suszenia kukurydzy, która pozwala rolnikom lepiej zrozumieć koszty związane z obniżaniem wilgotności ziarna, a także przewidzieć zyski.

Tabela suszenia kukurydzy to narzędzie, które pomaga rolnikom przeliczyć koszty oraz oszacować korzyści związane z suszeniem ziarna. Tabela uwzględnia różne poziomy wilgotności ziarna i pokazuje, ile kosztuje wysuszenie tony kukurydzy. Pozwala także oszacować opłacalność po wysuszeniu w zależności od aktualnych cen kukurydzy oraz kosztów związanych z suszeniem. Dzięki temu rolnicy mogą z łatwością zobaczyć, gdzie leży granica opłacalności.

Na przykład kukurydza o wilgotności 30% wymaga dłuższego czasu i większych nakładów energii, aby osiągnąć wilgotność odpowiednią do przechowywania i sprzedaży. W tabeli można sprawdzić, jakie będą koszty suszenia w zależności od początkowej i docelowej wilgotności.

Koszty suszenia kukurydzy zależą od wielu czynników, takich jak:

  • Początkowa wilgotność ziarna - im większa wilgotność ziarna, tym więcej energii potrzeba na wysuszenie.
  • Rodzaj suszarni i źródła energii - koszty mogą się różnić w zależności od tego, czy używamy gazu, oleju opałowego, czy energii elektrycznej.
  • Metoda suszenia - popularna jest metoda suszenia dwuetapowego, która jest bardziej efektywna energetycznie i kosztowo. Polega na wstępnym obniżeniu wilgotności w jednym procesie, a następnie dokładnym dosuszeniu w drugim etapie.

Każdy z tych czynników wpływa na końcową cenę suszenia tony kukurydzy. Tabela pomoże w przeliczeniu kosztów. Dla rolników z kolei bardzo istotne jest monitorowanie aktualnych cen paliwa, takich jak olej opałowy, gdyż ceny te bezpośrednio wpływają na koszt suszenia ziarna. Należy także doliczyć koszt przechowywanie ziarna.

Dodatkowo wysuszenie kukurydzy jest równoznaczne z uzyskaniem mniejszej masy końcowej tego ziarna. Dla każdego 1 tono procenta przyjmuje się ubytek wagi na poziomie 1,2% dla zbóż i rzepaku oraz dla kukurydzy 1,3 %. Do ceny należy dodać koszty przyjęcia i wydania.

Korzyści z Użycia Tabeli Suszenia Kukurydzy

Wartość tabeli suszenia kukurydzy polega na możliwości dokładnego oszacowania kosztów oraz granicy opłacalności. Dzięki tabeli można łatwo przeliczyć, czy wysuszenie mokrego ziarna przyniesie zysk przy obecnych cenach na rynku. Jest to proces drogi, pochłaniający nawet 30-50% kosztów produkcji.

Kiedy rolnik zna koszty suszenia oraz cenę, jaką może uzyskać za suchą kukurydzę, jest w stanie lepiej oszacować potencjalne zyski. Może to również pomóc w negocjacjach z kupującymi, którzy oczekują określonej jakości i wilgotności ziarna.

Aby określić opłacalność suszenia kukurydzy, warto wziąć pod uwagę:

  • Koszty energii - im droższy olej opałowy czy gaz, tym wyższy koszt gdy suszymy kukurydzę.
  • Wilgotność początkowa ziarna, suszymy mokrą kukurydzę - im wyższa wilgotność, tym więcej energii potrzebujemy wysuszeniu , a to zwiększa koszty.
  • Cena suchej kukurydzy na rynku - przy wyższych cenach sprzedaży suszenie może przynieść większe zyski.
  • Waga mokrej kukurydzy przed i po suszeniu - suszenie powoduje ubytek wagi, ale finalnie przekłada się na większą wartość rynkową suchego ziarna.

Kalkulator Suszenia Kukurydzy

Kalkulator wylicza plon kukurydzy suchej, a także przychód ze sprzedaży ziarna mokrego, przychód ze sprzedaży ziarna suchego oraz podaje przewidywany koszt suszenia. Możesz podać własny koszt suszenia kukurydzy oraz dowolnie modyfikować cenę skupu kukurydzy mokrej i suchej w ustawieniach zaawansowanych (na dole modułu kalkulatora).

Do kalkulatora musisz zatem podać:

  • Plon kukurydzy mokrej [t/ha]: to ilość ton kukurydzy mokrej, którą planujesz wysuszyć.
  • Wilgotność ziarna przy zbiorze [%]: parametr odzwierciedlający wilgotność ziaren przed suszeniem. Niezbędne jest dokładne jej zmierzenie, najlepiej przy użyciu profesjonalnych wilgociomierzy.

Dlaczego Warto Korzystać z Kalkulatora Suszenia Kukurydzy?

  • Oszczędność czasu: Dzięki automatycznemu przelicznikowi kukurydzy mokrej na suchą, nie trzeba samodzielnie wykonywać skomplikowanych obliczeń.
  • Precyzyjność: Kalkulator uwzględnia wszystkie kluczowe parametry, co gwarantuje dokładność wyników.
  • Opłacalność: Kalkulator pozwala oszacować realne korzyści z suszenia kukurydzy, takie jak różnica w plonie czy potencjalne zyski ze sprzedaży kukurydzy suszonej.

Wybór metody suszenia zależy od wielu czynników, takich jak ilość ziarna do przetworzenia, dostępne technologie czy budżet. Niezależnie od wyboru, kluczowe jest dokładne oszacowanie kosztów i potencjalnych zysków. W tym celu warto skorzystać z kalkulatora suszenia kukurydzy, który pomoże Ci w podjęciu najlepszej decyzji.

Odmiany Kukurydzy o Niskim Koszcie Suszenia

Odmiany kukurydzy z genetyką Tropical Dent® są znacznie suchsze we wszystkich grupach wczesności, co stanowi znaczącą korzyść zarówno podczas zbioru na polu, jak i podczas procesu suszenia w suszarni.

Poniższe odmiany udowodniły w oficjalnych badaniach COBORU, że schodzą z pola z niższą od wzorca wilgotnością:

  • ES Yakari FAO 210-220 - Wilgotność ziarna w czasie zbioru niższa o 1,2% od wzorca w swojej grupie.
  • LID1015C FAO 220 - Wilgotność ziarna w czasie zbioru niższa o 1,2% od wzorca w swojej grupie.
  • LID1145C FAO 220 - Wilgotność ziarna w czasie zbioru niższa o 1,5% od wzorca w swojej grupie.
  • LID1244C FAO 230-240 - Wilgotność ziarna w czasie zbioru niższa o 0,9% od wzorca w swojej grupie.
  • DRAGONSTONE FAO 240 - Wilgotność ziarna w czasie zbioru niższa o 1,8% od wzorca w swojej grupie.
  • LID2123C FAO 240 - Wilgotność ziarna w czasie zbioru niższa o 1,7% od wzorca w swojej grupie.
  • LID2214C FAO 240 - Wilgotność ziarna w czasie zbioru niższa o 2,2% od wzorca w swojej grupie.
  • LID2233C FAO 240 - Wilgotność ziarna w czasie zbioru niższa o 1,3% od wzorca w swojej grupie.
  • KEYSTONE FAO 240 - Wilgotność ziarna w czasie zbioru niższa o 1,3% od wzorca w swojej grupie.
  • ES Inventive FAO 240 - Wilgotność ziarna w czasie zbioru niższa o 0,9% od wzorca w swojej grupie.
  • LID2020 FAO 240 - Wilgotność ziarna w czasie zbioru niższa o 1,4% od wzorca w swojej grupie.
  • LID2210 FAO 240 - Wilgotność ziarna w czasie zbioru niższa o 2,2% od wzorca w swojej grupie.
  • KINGSTONE FAO 240 -250 - Wilgotność ziarna w czasie zbioru niższa o 1,6% od wzorca w swojej grupie.
  • OKLAHOMA FAO 250 - Wilgotność ziarna w czasie zbioru niższa o 1,3% od wzorca w swojej grupie.
  • ES MYFRIEND FAO 250 - Wilgotność ziarna w czasie zbioru niższa o 0,8% od wzorca w swojej grupie.
  • LID3306C FAO 260 - Wilgotność ziarna w czasie zbioru niższa o 1,5% od wzorca w swojej grupie.
  • LID2334C FAO 260 - Wilgotność ziarna w czasie zbioru niższa o 2,2% od wzorca w swojej grupie.
  • ES MYLADY FAO 270 - Wilgotność ziarna w czasie zbioru niższa o 1,3% od wzorca w swojej grupie.
  • WINTERSTONE FAO 270 - Wilgotność ziarna w czasie zbioru niższa o 1,3% od wzorca w swojej grupie.
  • LID3223C FAO 270 - Wilgotność ziarna w czasie zbioru niższa o 2,2% od wzorca w swojej grupie.

Podsumowanie

Optymalizacja procesu suszenia kukurydzy jest kluczem do maksymalizacji zysków. Wyznaczenie optymalnego terminu koszenia kukurydzy na ziarno wpływa bezpośrednio na ekonomikę uprawy.

tags: #jak #obliczyć #wilgotność #kukurydzy #metody

Popularne posty: