Jakość Wody Pitnej w Nakle nad Notecią i Okolicach

Jakość wody pitnej jest kluczowa dla zdrowia publicznego. W Nakle nad Notecią oraz okolicznych gminach, takich jak Kcynia i Paterek, regularnie monitoruje się jakość wody dostarczanej mieszkańcom.

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Nakle nad Notecią informuje o wszelkich nieprawidłowościach i zaleceniach dotyczących spożywania wody. Poniżej przedstawiono kilka ważnych aspektów związanych z jakością wody w tym regionie.

Problemy z Jakością Wody w Nakle nad Notecią

Dnia 3 sierpnia w Nakle nad Notecią wprowadzono ograniczenia w użytkowaniu wody z miejskiego wodociągu z powodu zanieczyszczenia bakteriami z grupy Coli. Mieszkańcom zalecono spożywanie wody po przynajmniej dziesięciominutowym przegotowaniu lub używanie jej tylko do celów gospodarczych.

Jak poinformowała Marzena Wojciechowska, wiceszefowa Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Nakle, bakterie wykryto już 28 lipca. Początkowo były to jednostkowe ilości, które nie wymagały alarmu. Badania były wykonywane każdego dnia, a w sobotę i niedzielę nie stwierdzono obecności zarazków Coli w wodzie. Niestety, w poniedziałek pojawiły się ponownie.

Przedstawiciel Wodociągów Maciej Nowaczyk poinformował, że woda jest intensywnie chlorowana. Dawka chloru, choć zmienia zapach wody, nie jest groźna dla ludzi. Jedna ze studni głębinowych jest najprawdopodobniej źródłem skażenia bakteriami Coli nakielskiej sieci wodociągowej.

Przeczytaj także: Jak rozpoznać twardą wodę?

W tej chwili - jak podaje tutejszy Inspektorat Sanitarny - w sieci wodociągowej nie ma już bakterii. Nie ma ich też w trzech z czterech studni głębinowych - podała, powołując się na wstępne wyniki badań Dorota Ciaciuch z Inspektoratu w Nakle. Badania zostaną jednak powtórzone dla pewności. Jak przypuszcza przedstawiciel KPWiK Jan Karaś chlorowanie wody potrwa do niedzieli lub poniedziałku 8 sierpnia.

Sytuacja w Gminie Kcynia

W gminie Kcynia również wystąpiły problemy z jakością wody. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Nakle poinformował o zanieczyszczeniach mikrobiologicznych wody z kcyńskiego wodociągu, obejmujących Kcynię, Tupadły, Karmelitę, Ujazd, Stalówkę i Grocholin od ulicy Poznańskiej. Stwierdzono warunkową przydatność wody do spożycia przez ludzi.

Maciej Kędzierski, prezes ZGKiM, przekazał, że zanieczyszczenie bakteriologiczne zostało wykryte na jednym punkcie poboru próbek w postaci śladowej ilości bakterii z grupy coli, a nie na całej sieci obsługiwanej przez hydrofornię w Kcyni. Po otrzymaniu decyzji administracyjnej spółka przystąpiła do działań mających na celu wyeliminowanie zagrożenia bakteriologicznego z wspomnianego powyżej punktu.

Spółka prowadzi intensywne działania na infrastrukturze wodnej, polegające na wymianie pomp głębinowych oraz infrastruktury towarzyszącej na hydroforniach w Kcyni oraz Żurawi w celu wyeliminowania długotrwałych przerw w dostawie wody. We wrześniu spółka przystąpiła do wymiany złóż aktywnych na hydroforni w Kcyni w celu zmniejszenia ilości manganu.

Mangan sam w sobie nie stwarza zagrożenia dla zdrowia ludzkiego, jednak jego nadmiar powoduje zwiększenie się ilości osadów w sieci. Większa ilość osadów stwarza dogodne środowisko do rozwoju różnego rodzaju bakterii a to już stanowi zagrożenie dla jakości wody. Łączny koszt tych działań do końca roku przekroczy wartość kilkuset tysięcy złotych.

Przeczytaj także: Poradnik: Lokalizacja i wymiana filtra powietrza Dacia 1.4

Warunkowa Przydatność Wody w Polichnie i Paterku

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Nakle nad Notecią wydał komunikaty o warunkowej przydatności wody do spożycia przez ludzi pochodzącej z wodociągu w Polichnie (gmina Nakło nad Notecią), zaopatrującego miejscowości Polichno, Rozwarzyn, Janowo, Gostusza oraz w Paterku, zaopatrującego miejscowość Paterek.

Badania próbek wody wykazały zanieczyszczenie mikrobiologiczne wody pochodzącej z wodociągu w Polichnie - obecność bakterii grupy coli w ilości 1 jtk/100ml (norma: 0jtk/100ml). Natomiast badania próbek wykonane z wody pochodzącej z wodociągu w Paterku wykazały obecność bakterii grupy coli w ilości 2 jtk/100ml (norma: 0jtk/100ml) oraz ponadnormatywną liczbę ogólnej liczby mikroorganizmów w 22°C (norma: bez nieprawidłowych zmian).

W związku z powyższym, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Nakle nad Notecią stwierdza warunkową przydatność wody do spożycia przez ludzi i zaleca:

  • Wodę z kranu można spożywać wyłącznie przegotowaną. Należy gotować ją przez minimum 2 minuty, a następnie bez gwałtownego schładzania pozostawić do ostudzenia.
  • Wody z kranu przeznaczonej do przygotowywania posiłków, mycia zębów, mycia spożywanych na surowo warzyw i owoców, mycia naczyń oraz do przemywania otwartych zranień można używać po uprzednim przegotowaniu.
  • Woda z kranu może być używana do spłukiwania toalet oraz do innych celów gospodarczych.

Trwają prace mające na celu przywrócenie jakości wody do wymagań określonych w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.

Badania Wody w Bydgoszczy i Okolicach

Bydgoszcz posiada rozwiniętą sieć wodociągową, a woda dostarczana przez MWiK Bydgoszcz pochodzi z mieszanych źródeł podziemnych i powierzchniowych. Dostawą i jakością wody w Bydgoszczy zarządza MWiK Bydgoszcz, którego laboratorium systematycznie kontroluje wszystkie kluczowe parametry wody pitnej.

Przeczytaj także: Woda destylowana: charakterystyka

Woda w Bydgoszczy pochodzi z:

  • Jest to podziemne ujęcie wód głębinowych, będące podstawowym źródłem dla miasta - pokrywa ponad 60% zapotrzebowania Bydgoszczy na wodę.
  • Znajduje się w okolicy Myślęcinka i pobiera wodę powierzchniową z rzeki Brdy, która następnie poddawana jest zaawansowanemu procesowi uzdatniania. Dzięki stawom infiltracyjnym woda oczyszcza się i nabiera właściwości wody głębinowej, a kanalizacja deszczowa powyżej ujęcia zapewnia podczyszczenie wód opadowych trafiających do rzeki. Ponadto nad Brdą ustanowiono strefę ochronną, co ma zapobiec zanieczyszczeniu rzeki.

Badania wody ze studni głębinowych w Bydgoszczy obejmują poszerzone analizy fizykochemiczne i mikrobiologiczne, zapewniając ocenę jakości wody zgodnie z wymogami sanitarnymi. Są one przeprowadzane w akredytowanych laboratoriach i akceptowane przez Inspektorat Sanitarny (SANEPID). Regularne badania pozwalają na bezpieczne użytkowanie wody w gospodarstwach domowych, gastronomii i usługach.

Badania Własne Jakości Wody

Nawet jeśli korzystasz z wody z wodociągów miejskich, która jest poddawana regularnym badaniom i spełnia zgodne z wymaganiami normy, warto pomyśleć o wykonaniu w laboratorium badania wody. W instalacjach wewnętrznych mogą wystąpić zanieczyszczenia podnoszące ryzyko wtórnej kolonizacji bakteriami czy obecności niepożądanych substancji w wodzie.

By mieć pewność, że wyniki badań są wiarygodne, należy wykonać je w laboratorium wyznaczonym przez Polskie Centrum Akredytacji. W takim właśnie miejscu wykonywane są badania wody oferowane przez Bluecare. Poza rzetelnością badania zdobywamy również pewność, że laboratorium wyposażone jest w sprzęt niezbędny do przeprowadzania badań oraz wykonuje je w sposób zgodny z normami.

Rodzaje Badań Wody

  • Badania jakości wody pod kątem Legionelli: wykonywane metodą hodowlaną akceptowane przez Inspektorat Sanitarny (SANEPID). Legionella pneumophila rozwija się w systemach c.w.u. najczęściej bezobjawowo, natomiast zarażenie użytkowników może być groźne dla zdrowia, a nawet dla życia - szczególnie dla seniorów i osób z chorobami układu oddechowego. Wczesne wykrycie bakterii pozwala uniknąć zagrożenia zdrowotnego i kosztownych interwencji.
  • Podstawowe parametry fizykochemiczne i mikrobiologiczne: m.in. dla gastronomii i usług. Akceptowane przez Inspektorat Sanitarny (SANEPID).
  • Poszerzone badania fizykochemiczne i mikrobiologiczne: przeznaczone dla wody ze studni głębinowej. Akceptowane przez Inspektorat Sanitarny (SANEPID).
  • Badanie Grupy A: to standardowy zestaw podstawowych parametrów, których analiza służy do oceny jakości wody przeznaczonej do spożycia - zarówno z sieci miejskiej, jak i studni. Zakres badania Grupy A określony jest Rozporządzeniem Ministra Zdrowia i obejmuje:
    • Parametry organoleptyczne: mętność, barwa, smak i zapach
    • Parametry fizykochemiczne: pH, przewodność elektryczna właściwa;
    • Parametry mikrobiologiczne: obecność bakterii z grupy coli, Escherichia coli oraz ogólna liczba mikroorganizmów.

tags: #jakość #wody #pitnej #Nakło #nad #Notecią

Popularne posty: