Ile Minerałów Musi Mieć Woda Mineralna?
- Szczegóły
Picie wody mineralnej pozwala na odpowiednie nawodnienie organizmu i dostarczenie mu niezbędnych elektrolitów oraz składników mineralnych. Według zaleceń WHO każda osoba powinna spożywać dziennie ok. 1,5 - 2 litry wody mineralnej, a w czasie upałów nawet 4 litry na dobę. Różnorodność wody mineralnej na rynku jest bardzo duża, a to utrudnia wielu osobom znalezienie dobrego produktu, który można spożywać regularnie. Jaka powinna być dobra woda mineralna, co znajduje się w takiej wodzie, i którą najlepiej wybierać, aby uniknąć odwodnienia i deficytu składników odżywczych?
Najlepsza Woda Mineralna - Czyli Jaka?
Najlepsza woda mineralna to taka, która pozwoli na odpowiednie nawodnienie organizmu, jednocześnie dostarczając mu stosownej dawki ważnych minerałów. Wody mineralne mogą różnić się od siebie składem i mieć przewagę określonych minerałów, np. woda potasowa z większą zawartością potasu, woda szczawiowa, czy woda magnezowa, w której występuje magnez w większej ilości. Wybierając najlepszą wodę mineralną dla siebie, należy wziąć pod uwagę zapotrzebowanie organizmu na konkretne składniki mineralne i dostosować wodę do indywidualnych wymagań. Woda zawierająca znaczną przewagę jednego minerału nad innymi nazywana jest często wodą leczniczą i stosowana jest głównie w krenoterapii u osób z niedoborami lub zwiększonym zapotrzebowaniem na konkretny minerał. Poszukując najlepszej wody mineralnej, warto wziąć pod uwagę kilka aspektów, które wymieniamy poniżej.
Czystość
Woda mineralna powinna być wolna od zanieczyszczeń chemicznych i mikrobiologicznych. Warto sprawdzić, czy wybrana woda została opatrzona odpowiednimi atestami, które mają potwierdzić jej czystość i czy w wodzie nie ma szkodliwych dla zdrowia azotanów.
Skład Mineralny
Suma składników mineralnych w wodzie, inaczej TDS (od ang. „total dissolved solids”) oznacza poziom mineralizacji wody. Wody mineralne dzielimy w zależności od stopnia zmineralizowania i stąd mamy wody nisko, średnio i wysokozmineralizowane, oraz wodę źródlaną.
Wody mineralne ze względu na mineralizację i jej chemiczny charakter dodatkowo dzieli się na:
Przeczytaj także: Woda Jan: Kompleksowa analiza
- słabo zmineralizowane - o suchej pozostałości od 1000 do 3000 mg/l. W ich składzie dominują kwaśne węglany wapnia i magnezu
- średnio zmineralizowane (słonawe) - o suchej pozostałości 3000 - 10000 mg/l. W ich składzie obecne są kwaśne węglany, siarczan wapnia i magnezu i chlorek sodu
- silnie zmineralizowane (słone) - o suchej pozostałości 10000 - 35000 mg/l. W ich składzie dominują chlorki sodu i wapnia
- solanki - o suchej pozostałości powyżej 35000 mg/l.
Wody butelkowane dostępne w sprzedaży to wody lecznicze, naturalne wody mineralne, naturalne wody źródlane oraz wody źródlane wzbogacone w składniki mineralne - czyli wody stołowe. Wody te muszą być odpowiednio oznaczone - powinny posiadać dane o ujęciu (nazwa, lokalizacja), zakładzie rozlewniczym (nazwa, adres), nazwę rodzajową wody (naturalna woda mineralna, naturalna woda źródlana lub woda stołowa), nazwę handlową wody (np. Muszynianka, Cisowianka, Kropla Beskidu) oraz charakterystykę składu mineralnego (sumę i zawartość rozpuszczonych składników mineralnych, zawartość podstawowych jonów: sodu, potasu, wapnia, magnezu, chlorku, siarczanów, wodorowęglanów).
Rodzaje Wody Mineralnej
Wśród wód mineralnych wyróżniamy cztery podstawowe rodzaje:
- woda bardzo niskozmineralizowana - o zawartości nie więcej, niż 50 mg jonów na litr;
- woda niskozmineralizowana - do 500 mg jonów na litr;
- woda średniozmineralizowana - od 500 do 1500 mg jonów na litr;
- woda wysokozmineralizowana - o zawartości jonów powyżej 1500 mg na litr.
Woda Bardzo Niskozmineralizowana
W wodzie bardzo niskozmineralizowanej znajdziemy tylko minimalne ilości minerałów, takich jak wapń, magnez, potas, sód i żelazo. Jej głównym celem jest dostarczenie organizmowi wody pitnej, bez większego wpływu na bilans mineralny. Woda ta jest często zalecana dla osób, które mają restrykcje dotyczące spożycia soli lub minerałów, takich jak osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze, schorzenia nerek czy problemy metaboliczne.
Woda Niskozmineralizowana
Woda niskozmineralizowana jest zwykle przeznaczona do spożycia jako woda pitna codziennego użytku. Ma łagodny smak i nie wpływa znacząco na bilans mineralny organizmu. Woda niskozmineralizowana jest często zalecana jako alternatywa dla osób, które preferują wodę o niskiej zawartości minerałów lub mają pewne ograniczenia zdrowotne, które wymagają kontrolowanego spożywania niektórych soli mineralnych. Ze względu na pierwotną czystość, taki rodzaj wody zalecany jest np. do przyrządzania posiłków, parzenia kawy, herbaty. Niektóre z takich wód można znaleźć na rynku pod nazwą wody źródlanej. Woda niskozmineralizowana może być stosowana u niemowląt i dzieci.
Woda źródlana Gorczańska Krynica dzięki odpowiedniej proporcji minerałów jest idealna dla ludzi aktywnych. Posiada znakomite właściwości oczyszczające organizm, dzięki czemu czujemy się pełni energii przez cały dzień.
Przeczytaj także: Destylacja Wódki: Poradnik
Woda Średniozmineralizowana
Woda średniozmineralizowana zawiera już wystarczającą ilość minerałów, aby być stosowana profilaktycznie nie tylko w celu nawodnienia, ale też uzupełnienia odpowiedniej dawki składników odżywczych. Jest to najbardziej uniwersalny z rodzajów wód mineralnych i może być stosowany przez większość osób, ponieważ zawiera stabilną ilość minerałów, takich, jak: magnez, wapń, potas czy sód. Woda średniozmineralizowana pomaga utrzymać równowagę wodno-elektrolitową organizmu i zazwyczaj może być stosowana także przez osoby, u których występują przeciwwskazania do stosowania wody wysokozmineralizowanej.
Woda mineralna Rabka-Zdrój charakteryzuje się delikatnym, subtelnym smakiem. Ze względu na niską zawartość sodu oraz walory zdrowotne zalecana jest rodzicom oraz ich małym pociechom. Cieszy się dużym uznaniem wśród osób korzystających z walorów leczniczych uzdrowiska w Rabce Zdrój.
Woda Wysokozmineralizowana
Woda wysokozmineralizowana charakteryzuje się zwiększoną zawartością składników mineralnych. Niektórzy uważają, że ze względu na skład, jest to najzdrowsza woda do picia, jednak według naukowców nie powinno się jej pić w nieograniczonych ilościach. Woda wysokozmineralizowana polecana jest najczęściej sportowcom oraz osobom, u których występuje zwiększone zapotrzebowanie na elektrolity. Takiej wody nie zaleca się jednak kobietom w ciąży, matkom karmiącym, małym dzieciom czy osobom cierpiącym na choroby nerek.
Woda Lecznicza
Wśród wód mineralnych znajdziemy także wodę leczniczą, która najczęściej charakteryzuje się zwiększoną zawartością konkretnych minerałów. W sprzedaży znajdziemy np. wodę magnezową, wodę potasową czy wodę szczawiową. W zależności od łącznej mineralizacji, i składników mineralnych zawartych w wodzie leczniczej, woda lecznicza może być stosowana do uzupełnienia niedoborów określonych minerałów, w terapii niektórych schorzeń jak cukrzyca, zaburzenie trawienia, kamienie nerkowe ale również przy infekcjach górnych dróg oddechowych (gardło, zatoki) poprzez inhalacje i płukanie gardła.
Woda lecznicza Hanna zawiera unikalną proporcję minerałów, w szczególności jodu, żelaza, magnezu, potasu oraz litu, które wykazują wpływ na zwiększenie odporności organizmu.
Przeczytaj także: Przewodnik po wodzie pitnej
Woda Gazowana a NieGazowana
Woda gazowana od niegazowanej różnić się głównie tym, że ta pierwsza została sztucznie lub naturalnie nasycona dwutlenkiem węgla. Ten rodzaj wody wyróżnia się charakterystycznymi bąbelkami i często stosowana jest jako napój orzeźwiający. Bąbelki dwutlenku węgla nadają wodzie lekkości i delikatnej ostrości, co niektórym osobom może przypaść do gustu. Jeżeli chodzi o względy zdrowotne, to nie ma znaczenia, czy będziemy pić wodę gazowaną, czy niegazowaną, ponieważ jedna i druga zapewnia podobne nawodnienie. Biorąc pod uwagę właściwości odżywcze wód mineralnych, znaczenie ma przede wszystkim skład wybranej wody.
Skład Wody Mineralnej
Woda mineralna, w zależności od źródła, może zawierać w sobie nawet ponad 70 różnych minerałów. Najczęściej występujące to: wapń, magnez, potas, sód, żelazo, mangan, cynk, miedź, chrom, jod, fluor, choć wody mineralne zawierają także wiele innych pierwiastków śladowych, które obecne są w znacznie mniejszych ilościach. W zależności od tego, skąd dana woda pochodzi, może zawierać pierwiastki śladowe, takie jak: selen, molibden, bor, lit, krzem itp. W wodzie mineralnej znajdują się także związki chemiczne, między innymi siarczany chlorki, jodki, fluorowodorki i inne. Związki te mogą mieć wpływ na pH wód mineralnych oraz ich smak i działanie lecznicze.
Skład danej wody mineralnej powinien być dostępny na opakowaniu butelki. Wybierając konkretną markę wody, warto zapoznać się z jej składem, aby mieć pewność, że zawiera odpowiednią dawkę soli mineralnych. Woda lecznicza Hanna zawiera łącznie 8770 mg składników mineralnych w litrze. Woda ta bogata jest szczególnie w jod - działający antybakteryjnie i wspomagająco na pracę tarczycy oraz żelazo wspomagające odporność, pierwiastek którego nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć.
Wpływ Wody Mineralnej Na Organizm
Organizm człowieka składa się w 60-70% z wody, dlatego uzupełnianie płynów jest niezmiernie ważne dla utrzymania dobrej kondycji i poprawnego funkcjonowania. Woda uczestniczy praktycznie w każdym procesie, wykonywanym przez organizm, między innymi:
- jest niezbędna do prawidłowego przebiegu przemiany materii oraz usuwania toksyn i końcowych produktów metabolizmu;
- pomaga w regulacji temperatury ciała;
- sprzyja utrzymaniu prawidłowej równowagi wodno-elektrolitowej;
- uczestniczy w procesach oddychania;
- dostarcza ważnych składników odżywczych, takich jak magnez, potas, wapń, jod, sód i inne sole mineralne;
- chroni narządy i ma duży wpływ na prawidłowe działanie stawów.
Woda mineralna zawiera różne minerały i pierwiastki śladowe, które mogą mieć korzystny wpływ na organizm. Na przykład, woda z wysoką zawartością wapnia może pomóc w utrzymaniu mocnych kości, a woda z wysoką zawartością magnezu może korzystnie wpływać na funkcjonowanie mięśni i układu nerwowego.
Picie odpowiedniej ilości wody mineralnej ma pozytywny wpływ na ogólne zdrowie i samopoczucie. Poprawa nawodnienia może wpływać na kondycję skóry, układu immunologicznego, poziomu energii i funkcjonowania mózgu. Woda mineralna orzeźwia, dodaje koncentracji i poprawia pracę mózgu, przez co jest niezbędna do utrzymania dobrego samopoczucia i zachowania wydajności codziennych działań.
Warto wiedzieć, że systematyczne picie wody mineralnej może zmniejszyć ryzyko rozwoju niektórych chorób, takich jak:
- choroby serca;
- zapalenie pęcherza;
- nadciśnienie;
- cukrzyca typu II.
Wpływ wody mineralnej na organizm może być różny w zależności od stanu zdrowia danej osoby oraz jej zapotrzebowania na określone składniki odżywcze. Ważne, aby pamiętać, że woda jest niezbędna każdemu człowiekowi do utrzymania dobrej kondycji zdrowia. Dobór odpowiedniej wody mineralnej powinien natomiast być dyktowany osobistymi preferencjami i potrzebami.
Jak Często Pić Wodę Mineralną?
Wodę mineralną można pić codziennie. Specjaliści zalecają picie ok. 1,5-2 litry czystej wody mineralnej każdego dnia w normalnym klimacie. Zwiększone zapotrzebowanie na nawodnienie mają sportowcy oraz osoby pracujące fizyczne. Zaleca się pić więcej czystej wody także w czasie upałów. Wtedy spożycie płynów może wzrosnąć nawet do 4 litrów na dobę. Warto zwrócić uwagę na to, jaką wodę mineralną się pije, a szczególnie na zawartość minerałów. Najbardziej uniwersalną i najczęściej zalecaną do codziennego stosowania przez osoby dorosłe, jest woda średniozmineralizowana, zawierająca umiarkowaną dawkę soli mineralnych. Wodę wysokozmineralizowaną można stosować jako uzupełnienie nawodnienia i składników mineralnych, i, jeżeli nie ma co do tego przeciwwskazań, pić w ograniczonych ilościach.
Polecani Producenci Wody Mineralnej
W sprzedaży znajdziemy wiele różnych wód mineralnych od renomowanych producentów. Wybór odpowiedniej marki zależy od indywidualnych preferencji, dotyczących zawartości minerałów w wodzie. Wśród polecanych producentów znajdziemy między innymi takie marki, jak: Cisowianka, Muszynianka, Żywiec Zdrój, Kryniczanka, Rabka Zdrój, Nałęczowianka, Zakopiańska i wiele innych.
Wielu producentów oferuje wodę mineralną w wersji gazowanej i niegazowanej.
Tabela 1. Znaczenie makro- i mikroskładników w diecie człowieka
| Składnik | Znaczenie w organizmie |
| Cl- | Utrzymuje prawidłowe ciśnienie osmotyczne w komórkach. Sód jest niezbędny do wymiany wody pomiędzy komórkami a substancją międzykomórkową. |
| Potas | Jest konieczny do regulacji poziomu wody w komórkach. Reguluje ciśnienie osmotyczne. Jest również odpowiedzialny za przesyłanie impulsów nerwowych oraz za skurcze mięśni. Potas pomaga również w utrzymaniu równowagi płynów w organizmie. |
| Wapń | Bierze udział w budowaniu kości oraz zębów. Niedobór wapnia może powodować osteoporozę. Wpływa również na pracę mięśni i przesyłanie sygnałów nerwowych. Wpływa na koagulację krwi oraz reguluje pracę serca. |
| Magnez | Jest istotny w budowie kości oraz komórek, zwłaszcza komórek mięśni. Pomaga zachować równowagę systemu nerwowego i uczestniczy w budowie wielu enzymów. |
| Żelazo | Prawie całe żelazo zawarte w organizmie występuje w połączeniu z białkami, 70% związane jest w hemoglobinie krwi i barwniku mięśni - mioglobinie. Żelazo odkłada się w wątrobie, śledzionie i w szpiku kostnym. Żelazo bierze udział w procesach utleniania, przy niedoborze spada poziom hemoglobiny we krwi i występuje niedokrwistość. |
| Fluor | Jest składnikiem kości i zębów, wzmacnia szkliwo zębów i chroni przed próchnicą. |
tags: #ile #minerałów #musi #mieć #woda #mineralna

