Gazowana lemoniada z bzu – przepis na orzeźwiający napój

Sezon na kwiat czarnego bzu wciąż trwa, a białe kwiaty widać wszędzie. Nie sposób przejść obok nich obojętnie - pachną bardzo intensywnie. Ten aromat warto przenieść do kuchni, również ze względu na właściwości zdrowotne. Czarny bez działa rozgrzewająco i pomaga przy grypie i przeziębieniu.

Przedstawiamy odświeżony przepis na klasyczny napój - domową lemoniadę z kwiatów czarnego bzu i cytryn. Elderflower Lemonade to doskonały sposób na ochłodzenie się w upalne dni, ale także zdrowa alternatywa dla słodkich napojów gazowanych. Pyszna lemoniada z syropem z bzu to doskonały napój na letnie przyjęcia w ogrodzie, pikniki czy po prostu jako codzienny napój orzeźwiający.

Składniki i przygotowanie

Zerwij kwiaty czarnego bzu z miejsca oddalonego od ruchu ulicznego i zanieczyszczeń. Kwiaty powinny być nie w pełni rozwinięte w środku - nie mogą oblatywać i nie powinny mieć przebarwień.

Składniki:

  • Kwiaty czarnego bzu
  • Cytryny
  • Cukier
  • Woda

Przygotowanie:

Przeczytaj także: Orzeźwiająca Lemoniada Truskawkowa

  1. Zagotuj wodę z cukrem i przestudź.
  2. Wyciśnij sok z jednej cytryny, drugą cytrynę wyszoruj, sparz i pokrój w cienkie plasterki, pestki odrzuć.
  3. Przejrzyj kwiaty i odetnij baldachy bezpośrednio do dużego słoja, dodaj plasterki cytryny i zalej wszystko letnim syropem.
  4. Słój przykryj szczelnie gazą i zabezpiecz recepturką.
  5. Mieszaj zawartość słoja przynajmniej 2 razy dziennie - to ważne, ponieważ kwiaty nie powinny wystawać ponad powierzchnię syropu, a tak zazwyczaj się dzieje.

Dodatkowe wskazówki

Teraz możesz ewentualnie doprawić lemoniadę do swojego smaku, np. dodatkową porcją soku z cytryny (przecedzonego przez gazę) czy bardzo dobrej jakości naturalnymi olejkami eterycznymi. Należ zachować ostrożność przy stosowaniu olejków, gdyż są bardzo skoncentrowane i mogą uczulać. Rozlej lemoniadę do solidnie zamykanych butelek do 3/4 pojemności, przechowuj w lodówce i pij na bieżąco.

Smak lemoniady i ilość bąbelków zależy od wielu czynników, m.in. od jakości kwiatów, temperatury otoczenia, czasu przechowywania nastawu, ilości cukru. Jeśli chcesz aby napój był bardziej gazowany, po rozlaniu do butelek możesz go pozostawić na kilkanaście godzin na kuchennym blacie i dopiero schować do lodówki. Niektórzy proponują przechowywanie napoju w plastikowych butelkach, ponieważ pod wpływem ciśnienia wytwarzanych gazów szkło może pęknąć.

Alternatywne wersje lemoniady z bzu

Jeśli nie masz czasu na samodzielne przygotowywanie lemoniady, możesz skorzystać z gotowych rozwiązań. Na rynku dostępne są gotowe lemoniady z kwiatów czarnego bzu, które zaskakują oryginalnymi połączeniami smakowymi.

Lemoniada Ananas & Kwiaty Czarnego Bzu

To propozycja dla tych, którzy kochają letnie, słodko-kwaśne smaki. W tej wersji dominują nuty dojrzałego ananasa, przełamane świeżością cytryny i kwiatową lekkością bzu. Naturalna, niskosłodzona, oparta na sokach NFC, jest prawdziwym hitem na rodzinne imprezy, ognisko w ogrodzie lub dla lokali gastronomicznych, które chcą zaserwować coś naprawdę oryginalnego.

Składniki:

Przeczytaj także: Orzeźwiająca Lemoniada z Cytryną i Pomarańczą

  • 58% woda
  • 34% sok z ananasa NFC
  • 5% syrop z kwiatów czarnego bzu
  • 2% sok z cytryny NFC
  • 1% cukier

Lemoniada Pokrzywa & Kwiaty Czarnego Bzu

Pokrzywa to jeden z najcenniejszych, a jednocześnie niedocenianych składników, jeśli chodzi o napoje. Ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych, a w połączeniu z syropem z kwiatów czarnego bzu i sokiem z cytryny tworzy wyjątkowo orzeźwiającą kompozycję. To świetna alternatywa dla klasycznych lemoniad.

Składniki:

  • 69% woda
  • 22% sok z pokrzywy NFC
  • 4% syrop z kwiatów czarnego bzu
  • 4% sok z cytryny NFC
  • 1% cukier

Przechowywanie gotowych lemoniad

Zarówno lemoniada ananasowa, jak i pokrzywowa, są pakowane w wygodne kartony z kranikiem (5L, typ bag-in-box)- co ułatwia nalewanie i zabezpiecza przed dostępem powietrza. Aby cieszyć się ich świeżością przez długi czas, warto pamiętać o kilku zasadach:

  • Przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu
  • Po otwarciu - w lodówce
  • Nalewać zawsze w pozycji kranik w dół
  • Wstrząsnąć przed nalaniem, aby dobrze wymieszać składniki
  • Zużyć w ciągu 30 dni od otwarcia

Podsumowanie

Lemoniada z kwiatów czarnego bzu to jeden z tych napojów, które naprawdę warto mieć pod ręką w ciepłe dni. Możesz ją przygotować na trzy sposoby, w zależności od czasu, chęci i okazji: zrób ją samodzielnie, użyj gotowego syropu lub postaw na gotową lemoniadę. Każda z tych opcji to sposób na to, by cieszyć się smakiem czarnego bzu w najlepszym wydaniu.

Przeczytaj także: Woda gazowana z cukrem: prawda o zdrowiu

tags: #gazowana #lemoniada #z #bzu #przepis

Popularne posty: