Gazowana Kawa – Orzeźwiające Przepisy na Upalne Dni
- Szczegóły
Mrożona kawa w różnych odmianach najlepiej smakuje właśnie teraz, kiedy słupek rtęci sięga 30ºC, a my szukamy ochłody. W upalny dzień każdy chętnie zamieni tradycyjną parującą małą czarną na jej mrożony odpowiednik. Tego typu napoje mogą też zastąpić słodki deser, dostarczają dawkę kofeiny oraz przynoszą orzeźwienie.
Espresso Tonic - Letni Klasyk
Kilka lat temu egzotyczny wymysł, dziś letni klasyk! Kawa z tonikiem, czyli espresso tonic, powoli wchodzi do kanonu bezalkoholowych, orzeźwiających drinków, pożądanych w ciepłe dni przez spragnionych kawowych świrów. Espresso & tonic to naprawdę genialne połączenie.
Jak Zrobić Espresso Tonic?
Przed szykowaniem przepisu zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W pierwszej kolejności zaparz około 60 ml kawy espresso. U mnie było to 60 ml espresso szykowane z 2 espresso po 30 ml każde. Jedna kawa parzona z 8 gramów świeżo mielonych ziaren kawy. Jeśli jednak wolisz przygotować napój z mniejszą ilością kofeiny, to zaparz tylko jedno espresso. Możesz też śmiało zaparzyć espresso bezkofeinowe.
Do zrobienia kawy z tonikiem zalecam używać wysokich szklanek o większej niż standardowa pojemności (u mnie 350 ml). W szklance umieść kostki lodu. Wypełnij ją kostkami do połowy lub do 3/4 wysokości, a następnie wlej też tonik. Sama wlałam 200 ml toniku. Możesz dać go trochę mniej lub trochę więcej, w zależności od upodobań smakowych. Kolejno można (nie jest to konieczne) dodać też samą świeżą skórkę lub plasterek limonki, cytryny lub pomarańczy. Na koniec wlej przestudzone espresso (pojedyncze lub podwójne). Kawę wlewaj powoli, najlepiej po kostkach lodu. Espresso Tonic wystarczy już tylko wymieszać i podawać do picia ze słomką.
Espresso z tonikiem i lodem wygląda obłędnie, gdy wlejemy ją delikatnie na gotowy już zestaw składników. Utworzą się wyraźnie dwie oddzielne warstwy. Efekt wizualny to 10 na 10.
Przeczytaj także: Woda gazowana z cukrem: prawda o zdrowiu
Jaki Tonik Wybrać?
Tonik to napój z jednej strony dość popularny, z drugiej - jak często widzisz kogoś kto popija sobie go z butelki idąc ulicą albo zamawia do obiadu? Najczęściej na hasło „tonik” (jeśli nie myślimy o ginie) widzimy w wyobraźni plastikowe butelki dwóch wiodących marek z żółtymi etykietami. Czy takie toniki nadają się do połączenia z espresso? Pewnie, że tak. Jesteśmy w stanie przyrządzić poprawny, smaczny produkt na bazie tych koncerniaków. Miejmy jednak na uwadze to, że ich smak jest dość nudny, niezbyt złożony. Fajerwerków nie będzie. Kolejna rzecz - skład. W jednym z nich znajdziemy syrop glukozowy. Niezbyt fajnie.
Moim ostatnim, świetnym odkryciem jest tonik FentimansConnoisseurs. Parę dni temu miałem okazję spróbować go zarówno solo, jak i w połączeniu z espresso w coffeedeskowej kawiarni przy ulicy Wilczej w Warszawie. Pyszne! Bardzo cytrusowy (w roli głównej liście limonki kaffir) z jałowcową kontrą. Niezbyt nachalny, ale złożony i soczysty. Tonik idealnie skomponował się z kawą, nie przykrywając jej charakterystyk. Kolejnym plusem jest jego prosty skład, w którym oprócz wcześniej wymienionych surowców, znajdziemy wodę gazowaną, chininę, kwas cytrynowy i cukier.
Najbardziej zaawansowaną, lecz dającą prawdopodobnie najwięcej satysfakcji opcją będzie… przyrządzenie toniku do kawy samemu! red.). Oprócz tego potrzebny będzie syrop cukrowy z cukru trzcinowego (proporcje cukru do wody - 2:1) i woda mocno gazowana. Trawę cytrynową należy obrać z pierwszej warstwy liści i odciąć górną oraz dolną część łodygi (ma zostać około 3/4 jej pierwotnej długości). Następnie pociąć ją na kilka drobniejszych odcinków po 2-3cm każdy. Wszystkie składniki na tonik do espresso wrzucamy do szczelnie zamykanego naczynia i pozwalamy wodzie naciągać smakiem przez 3-4 doby. Przynajmniej raz dziennie warto wstrząsnąć energicznie naczyniem.
Jakie Espresso Pasuje do Toniku?
Śmiem twierdzić, że każde dobre espresso pasuje do toniku! Pozostaje tu jedynie kwestia preferencji. Zarówno ciemniejsza Brazylia, jak i bardziej owocowa kawa z Afryki nada się doskonale do tego drinka. Najważniejsze, by była po prostu dobrze zaparzona. Co do receptury, polecam używać optymalnych ekstrakcji, to znaczy takich, które wydobędą z kawy jak najwięcej słodyczy i balansu. Nie potrzebujemy podbitej kwasowości z krótszego szota, bo sporo znajdziemy jej w toniku. Nie przyda się również zbytnio goryczka z dłuższego espresso, bo… sporo już znajdziemy jej w toniku!
Kawa Przelewowa z Tonikiem? Da się!
A co, jeśli nie espresso? Co z kawą przelewową? Da się! Warto tu jednak zmienić nieco zasady gry. Koncentracja klasycznie zaparzonego filtra jest koło siedmiu razy niższa niż espresso i łatwo zginie w trunku.
Przeczytaj także: Butelki na wodę gazowaną: jaki plastik wybrać?
Dodatki do Kawy z Tonikiem
- Świeże owoce - np. maliny, truskawki, jagody lub jeżyny. Można dać zamiast lub obok lodu. Schłodzą drink z kawą, ale przede wszystkim urozmaicą napój dodatkową owocowością.
- Mięta, bazylia, rozmaryn lub melisa. Wyglądają ładnie, a na dodatek wniosą więcej ziołowości i świeżego, intensywnego aromatu.
- Kawa naprawdę dobrze łączy się z chmielem. Jego amerykańskie odmiany, które charakteryzują się intensywnymi aromatami cytrusów, kwiatów i owoców tropikalnych można z łatwością zamówić w sklepach internetowych dla piwowarów domowych. Trzeba wiedzieć, żeby chmiel wymoczyć w schłodzonej już kawie. Na jedną porcję kawy używam od pół do jednego grama granulatu chmielu Citra lub Mosaici, zostawiam na około 15-20 minut.
Eksperymentuj z Przepisem
Jak zawsze - kombinujcie z recepturami i proporcjami. Chodzi przecież o to, by znaleźć swój ulubiony smak oraz poziom intensywności.
Kawa Mrożona z Grapefruitem
Espresso romano, czyli kawa z cytryną, stało się bardzo popularnym napojem kawowym w Polsce. Jeśli już ci się znudziło, wypróbuj naszą wariację na jego temat - pyszną kawę mrożoną z grapefruitem. Energia i orzeźwienie gwarantowane!
Przepis na Kawę Mrożoną z Grapefruitem
Przepis jest bardzo prosty, szczególnie jeśli masz w domu saturator do wody gazowanej SodaStream. Pozwoli on dodać bąbelków do dowolnej ilości wody i przygotować grapefruitowe espresso, kiedy tylko masz ochotę. Nie musisz kupować wody w plastikowych butelkach i przestaniesz generować dużą ilość plastikowych odpadów. Espresso z grapefruitem przypomina w smaku znane i lubiane tonic espresso oraz espresso romano (z plasterkiem cytryny). Jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, a zastrzyk energii, który daje, jest długotrwały!
- Wyparz skórkę grapefruita i odetnij plasterek.
- Nabąbelkuj zimną wodę za pomocą saturatora.
- Wlej kawę do szklanki z lodem i plasterkiem cytrusa.
Dekoracja: Napój możesz udekorować suszonymi płatkami bławatka, których błękitny kolor będzie ładnie kontrastował z pomarańczową barwą napoju.
Inne Wariacje na Temat Mrożonej Kawy
Niezależnie od dodatków podstawą każdej mrożonej kawy są zawsze dobrze zmielone ziarna, zaparzone w wysokiej klasy ekspresie. Przy jego wyborze warto zwrócić uwagę czy ma on wbudowany młynek z regulacją grubości mielenia ziaren, regulator temperatury wody oraz czy jest wyposażony w system preinfuzji, który wydobywa głębię smaku kawy. Liczy się też ciśnienie, które powinno wynosić przynajmniej 15 barów.
Przeczytaj także: Walory zdrowotne i smakowe Cisowianki Lekko Gazowanej
Przepis na Kawę Mrożoną z Lodami i Syropem
- By przygotować kawę mrożoną na początek wybierz wysokie szklanki do koktajli i włóż je do zamrażalnika, aby się schłodziły.
- Następnie zaparz tyle porcji espresso, ile potrzebujesz. Na jedną mrożoną kawę zużyjesz ok. 50 ml espresso. By miała głęboki smak i aromat zaparz ją ze świeżej 100% Arabiki.
- Będziesz też potrzebować blender z kielichem lub shaker. W shakerze możesz wymieszać kawę, kostki lodu, syrop, ale także wstrząsnąć schłodzoną kawą. W ten sposób powstanie kremowa piana.
- Do shakera dodaj 2 espresso, 2/3 kostek lodu i 2 gałki lodów waniliowych.
- Do szklanki włóż 3 kostki lodu, opcjonalnie dodaj 20 ml syropu z czarnej porzeczki.
- Do połowy wysokości szklanki wlej tonik, a następnie schłodzone espresso.
Tonicpresso z Limonką i Cytryną
Innym przepisem gwarantującym natychmiastowe orzeźwienie w upalny dzień jest tonicpresso w połączeniu z limonką i cytryną. Do szklanki o pojemności ok 250 ml wrzuć kilka kostek lodu. Teraz czas na orzeźwiający twist. Dodaj cytrynę i limonkę. Każdej po plasterku. Wlej tonik (alternatywnie gazowaną lemoniadę).
Kawa z Lodami
Kawa i lody to połączenie skazane na sukces. Do kieliszka wkładamy gałkę lodów waniliowych. Lody delikatnie zalewamy podwójnym espresso. Możemy udekorować starta gorzką czekoladą i listkiem mięty. W tym przepisie ważne jest zaparzenie intensywnego espresso, które zbalansuje słodycz lodów.
Espresso z Sokiem Pomarańczowym (Orange Espresso)
Espresso z sokiem pomarańczowym (czy też orange espresso lub freshpresso) to bardzo popularny napój kawowy w Brazylii, gdzie znany jest pod nazwą café com suco de laranja. Kombinacja intensywnego smaku espresso z orzeźwiającym i lekko kwaśnym sokiem pomarańczowym tworzy interesujący kontrast.
Przepis na Orange Espresso
- W wysokiej szklance połącz sok z pomarańczy i miód za pomocą mieszadełka.
- Wypełnij szklankę lodem.
- Dodaj wodę gazowaną, a następnie na wierzch wlej espresso.
tags: #gazowana #kawa #przepis

