Filtracja Soku Jabłkowego: Metody i Znaczenie
- Szczegóły
Sok jabłkowy jest jednym z najchętniej wybieranych soków. Regularnie gości on na podium ulubionych smaków Polaków i nie inaczej było także w tym roku. Nic dziwnego - lubią go i starsi, i młodsi, a jego proces produkcji (jak i wszystkich produktów określanych wg przepisów prawa mianem soku w Polsce) jest bardzo prosty, krótki i naturalny.
Od Jabłoni do Szklanki: Krok po Kroku
Produkcja klasycznego soku jabłkowego, który znajdziemy na sklepowych półkach w kartonach czy butelkach, zaczyna się od zbioru dojrzałych, zdrowych jabłek z polskich sadów w okresie letnio-jesiennym, kiedy owoce są najsmaczniejsze, o najwyższej wartości odżywczej.
Po przewiezieniu do zakładu przetwórczego jabłka są myte oraz przebierane, a następnie rozdrabniane, po którym następuje tłoczenie czyli wyciskanie soku.
Otrzymany sok może być kierowany do szybkiej pasteryzacji przepływowej (od kilkunastu do kilkudziesięciu sekund) i po szybkim schłodzeniu jest on rozlewany w sterylnych warunkach do opakowań. Soku można również nie pasteryzować, ale wówczas musi być przechowywany i transportowany w warunkach chłodniczych i spożyty w ciągu jednego dnia.
Wytłoczony sok może być też kierowany do zagęszczenia, czyli odparowania większości wody w specjalnych warunkach tj. pod zmniejszonym ciśnieniem, ułatwiającym odparowanie wody znacznie poniżej temperatury wrzenia. Cały proces przebiega szybko, aby sok zachował maksimum smaku i wartości odżywczych.
Przeczytaj także: Definicja i pomiar filtracji kłębuszkowej
Polski zagęszczony sok jest magazynowany i sukcesywnie przez cały rok eksportowany do wielu krajów w UE i na całym świecie. Trafia do zakładów przetwórczych, gdzie sok jabłkowy jest odtwarzany przez dodanie maksymalnie takiej ilości wody pitnej, jaka była wcześniej odparowana. Po pasteryzacji, która jest całkowicie bezpieczna i dobrze znana również w gospodarstwach domowych, np. przy przygotowywaniu przetworów, aby umożliwić dłuższe przechowywanie - mamy już gotowy sok.
Dzięki dopracowanej produkcji wykorzystującej tylko fizyczne metody pod rygorem wymagających przepisów krajowych i unijnych możemy cieszyć się dostępem do soków na sklepowej półce i w na naszym stole przez cały rok.
Zgodnie z prawem do soków owocowych nie dodaje się cukru, barwników ani konserwantów - polskie przepisy ściśle regulują, co można nazwać sokiem.
„Sok to produkt naturalny - niezależnie czy produkujemy sok NFC (Not From Concentrate), często nazywany „tłoczonym” czy z soku zagęszczonego. Obowiązujące unijne i krajowe przepisy prawne gwarantują zachowanie naturalności i wysokiej jakości soku, tj. odpowiednich cech fizycznych, chemicznych, organoleptycznych i odżywczych”- podkreśla dr inż.
Klarowny i Mętny - Różne Rodzaje Soków Jabłkowych
W ofercie producentów znajdują się zarówno jabłkowe soki klarowne, jak i mętne czy przecierowe. Różnią się wyglądem i konsystencją. Klarowny poddawany filtracji, w sam raz dla koneserów pięknego wyglądu z „błyskiem”, mętny, zawierający pektyny, czy przecierowy typu smoothie, niosący bogactwo błonnika - każdy konsument znajdzie coś dla siebie.
Przeczytaj także: Webber AP8400 - wymiana filtrów
Niezależnie od tego po jaki rodzaj soku sięgamy - mamy do czynienia z produktem naturalnym, bez dodatku cukru i zbędnych dodatków, co gwarantują nam obowiązujące przepisy. A wybierając sok jabłkowy, wspieramy także lokalne polskie sadownictwo.
Metody Filtracji Soku Jabłkowego
Do klarowania soków (np. jabłkowego) szeroko stosowana jest ultrafiltracja. Teoretycznie, komórki bakterii i przetrwalniki nie powinny przedostawać się przez membranę na stronę filtratu. Jednak, doświadczenie pokazało, że produkt po procesie ultrafiltracji, nie zawsze jest wolny od Alicyclobacillus. Dlatego, aby osiągnąć stabilność soku, stosuje się odpowiednie procesy.
Pall AriaTM FB membranowy system filtracyjny, składa się z wytrzymałej i testowalnej membrany „hollow fiber” zamkniętej w module, który zamocowany jest na ramie stalowej. System AriaTM pracuje w automatycznym trybie dzięki prostemu i łatwemu w obsłudze programowi.
Obecnie w przemyśle spożywczym obserwujemy trend do powtórnego użycia wody, powtórnego użycia kondensatu do mycia owoców oraz powtórnego użycia wody z koryt transportowych. Takie postepowanie pozwala zoptymalizować zużycie wody i zredukować jej koszty.
Przeczytaj także: Optymalne rozcieńczenie bimbru
tags: #filtracja #soku #jabłkowego #metody

