Filtr do wody destylowanej: Kompleksowy przewodnik
- Szczegóły
Woda destylowana, ze względu na swoją czystość, znajduje szerokie zastosowanie w wielu dziedzinach, od przemysłu po gospodarstwa domowe. Aby jednak uzyskać wodę o jakości zbliżonej do destylowanej, często stosuje się zaawansowane systemy filtracji. W tym artykule przyjrzymy się różnym rodzajom filtrów, które umożliwiają oczyszczanie wody do poziomu bliskiego destylacji, oraz ich zastosowaniom.
Systemy filtracji odwróconej osmozy (R/O)
Oferowane przez nas filtry odwróconej osmozy R/O służą do oczyszczania wody studziennej. System filtrów odwrotnej osmozy jest budowany pod kątem zapotrzebowania na czystą chemicznie wodę jak również w zależności od jakości posiadanej przez klienta wody studziennej. W Polsce pracują już filtry R/O o wydajnościach 4, 15 i 30 m3 czystej wody na godzinę.
Oczyszczona woda ma EC w granicach 10-20 µS/cm3 i po oczyszczeniu nie zawiera żadnych zanieczyszczeń ani związków chemicznych, ma właściwości zbliżone do wody destylowanej. Nasz system NIE wymaga żadnego zmiękczania wody przed osmozą lub stosowania jakichkolwiek związków chemicznych! Przy takim systemie woda zrzutowa nie zawiera żadnych związków szkodliwych dla środowiska. Wydajności oferowanych filtrów są dowolne.
Proces filtracji w systemach R/O
Przed przejściem przez właściwy filtr z membranami osmotycznymi (błony półprzepuszczalne), woda powinna być wstępnie oczyszczona z ewentualnych zanieczyszczeń mechanicznych. Na pierwszym etapie jest przepuszczana przez system dwóch filtrów mechanicznych z potrójnym złożem (filtr MMF). Tam osadzają się zanieczyszczenia stałe, które mogłyby uszkodzić membrany osmotyczne.
Filtry mechaniczne MMF regulują też ciśnienie wody wchodzącej i wychodzącej z systemu. Są urządzeniami samo-oczyszczającymi się, czyszczenie włącza się automatycznie raz na dobę. Jeżeli odwiert studni głębinowej jest głęboki powyżej 50 metrów można zrezygnować z filtra MMF.
Przeczytaj także: Sędziszów Filtr Powietrza do Astry H - Testy i Opinie
Po przejściu przez filtry MMF woda trafia do kolejnych filtrów - workowego i świecowego. W pierwszym jest filtrowana przez worek ze specjalnej włókniny o bardzo dużej gęstości, nieprzepuszczającej cząsteczek pyłu. Drugi to system złożony z pięciu filtrów świecowych (pojedynczy filtr tego typu przypomina szpulkę z nawiniętym sznurkiem). Woda dostaje się do środka „świecy” i pod ciśnieniem jest wypychana przez jej ścianki na zewnątrz.
Następnie pompa wtłacza pod bardzo wysokim ciśnieniem wodę całkowicie pozbawioną już zanieczyszczeń mechanicznych do filtrów odwróconej osmozy, których zasadniczym elementem są złoża półprzepuszczalnych membran. W procesie wymuszonej pod ciśnieniem odwróconej osmozy cząsteczki czystej wody są oddzielane od zanieczyszczeń.
Z filtra brudna woda kierowana jest na zewnątrz do ziemnego zbiornika osadowego, w którym wsiąka w grunt i wraca do środowiska. Czysta trafia do zbiorników w szklarni lub, jeśli te są przepełnione, do zbiornika na deszczówkę. Taka woda bardzo dobrze nadaje się do nawadniania roślin ponieważ jest pozbawiona związków mineralnych, co pozwala precyzyjnie skomponować skład pożywki.
Zastosowanie wody oczyszczonej osmotycznie
Woda oczyszczona osmotycznie wykorzystywana jest również do zamgławiania szklarni - w związku z tym, że nie ma w niej wapnia i żelaza, nie ma ryzyka zatykania się dysz zamgławiaczy (o bardzo małej średnicy). Dzięki temu system działa sprawnie i prawidłowo, tworząc bardzo drobne krople. Przy wykorzystaniu do zamgławiania zwykłej wody studziennej po pewnym czasie na dyszach tworzą się osady wapienne i zamiast mgły na rośliny zaczyna kapać woda. Pogarsza to zdrowotność roślin, a na liściach krople tworzą osad, co pogarsza wartość handlową roślin ozdobnych.
Wodę z filtra osmotycznego wykorzystuje się także do obniżania temperatury w szklarni - przez specjalne zraszacze polewa się dach szklarni i podczas parowania wody zabierane jest ciepło ze szklarni co skutkuje obniżeniem temperatury wewnątrz obiektu.
Przeczytaj także: Jak wymienić filtr w Vespa LX 50?
Konserwacja i czyszczenie filtrów R/O
Zazwyczaj filtry pracują przez całą dobę i wyłączane są tylko na czas samoczynnego czyszczenia filtrów piaskowych lub gdy zbiorniki są pełne. Dodatkowo mniej więcej co pół roku (w zależności od jakości i stopnia zanieczyszczenia wody studziennej) filtry R/O są czyszczone chemicznie - obieg wody w systemie filtrów zostaje zamknięty i cały układ jest płukany słabym roztworem kwasu, który czyści filtry z osadów (na membranach osmotycznych powstają osady mikro- i makroelementów).
Jest to wygodne rozwiązanie - ogrodnik nie musi ponosić kosztów związanych z wynajęciem fachowców do czyszczenia filtrów a przy pomocy tego urządzenia może wykonać tę czynność samodzielnie. Jeśli przed dłuższy czas filtr odwróconej osmozy nie będzie używany, zalewa się go wodą ze środkiem konserwującym i tak zabezpieczony można pozostawić nawet na pół roku, bez obawy, że filtr zostanie w jakikolwiek sposób uszkodzony (np. przez rozwój mikroorganizmów). Urządzenie to jest sterowane automatycznie. Na panelu sterującym obsługującym filtr można zaprogramować konkretny czas pracy i na bieżąco kontrolować proces pracy urządzenia. Sygnalizowane są również wszelkie nieprawidłowości (np.
Butelki filtrujące Dafi
Butelki filtrujące służą do oczyszczania wody kranowej. Zawarty w nich filtr węglowy redukuje chlor oraz inne substancje negatywnie wpływające na smak i zapach spożywanej wody. Butelki filtrujące Dafi są wielokrotnego użytku, dzięki czemu ograniczasz ilość plastikowych odpadów. W butelkach Dafi umieszczony jest filtr węglowy. Zapewnia on wysoką efektywność filtracji. Usuwa nieprzyjemny smak i zapach chloru, który używany jest do dezynfekcji wody kranowej.
Butelki filtrujące Dafi Soft produkowane są z wysokiej jakości tworzyw wolnych od szkodliwego bisfenolu A. Butelki filtrujące Dafi Solid produkowane są z wysokiej jakości tworzyw, dopuszczonych do kontaktu z żywnością. Tritan® to niezwykle wytrzymałe tworzywo, wolne od szkodliwego bisfelonu A i S, przez co jest bezpieczne dla zdrowia. Tritan® posiada estetykę szkła, jest lekki, nie pochłania zapachów.
Użytkowanie i konserwacja butelek filtrujących Dafi
Umyj wszystkie elementy butelki (oprócz filtra), używając w tym celu ciepłej wody i płynu do mycia naczyń. Energicznie wstrząśnij butelką kilka razy. Woda może przybrać szarawy odcień - to naturalne zjawisko. Napełnij butelkę zimną wodą kranową.
Przeczytaj także: Oczyszczacz Duux: konserwacja filtra
Uwaga! Butelki filtrującej Soft nie należy wyparzać, ani myć w zmywarce (wysoka temperatura może spowodować odkształcenie lub całkowite zniszczenie produktu). Butelkę można myć wodą o temp. Zbiornik z Tritanu® i rurkę butelki Solid można myć w zmywarce, zaś pozostałe elementy (zakrętka) zaleca się myć wodą o temp. Butelkowy filtr węglowy można wyparzać w osobnym naczyniu.
Podczas użytkowania w wodzie mogą pojawiać się drobinki węgla lub może ona przybrać szarawy odcień. Nie są w żaden sposób niebezpieczne dla zdrowia, gdyż filtr węglowy jest substancją pochodzenia naturalnego.
Butelki filtrujące mogą być stosowane pod nadzorem rodziców przez zdrowe dzieci, powyżej 3 roku życia. Data ważności nierozpakowanego filtra wynosi 5 lat. Należy przy tym pamiętać o właściwym przechowywaniu, tj.
Wymiana i utylizacja filtrów
Ze względów higienicznych filtr należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (np. Zużyte filtry można wyrzucić do pojemnika na odpady zmieszane. W trosce o ochronę przyrody oraz wychodząc naprzeciw oczekiwaniom Klientów, stworzyliśmy specjalne Eko-pojemniki, do których zalecamy wrzucać zużyte filtry dzbankowe i butelkowe.
Filtry dzbankowe Dafi
Dzbanek filtrujący służy do przefiltrowania wody kranowej i doczyszczeniu jej z substancji negatywnie wpływających na smak, zapach i wygląd. Dzięki zastosowaniu dzbanka filtrującego woda kranowa staje się idealna do picia i gotowania, ponieważ zyskuje lepszą jakość.
Przed każdorazowym włożeniem nowego filtra umyj poszczególne elementy ciepłą wodą z dodatkiem łagodnego detergentu. Przed pierwszym użyciem każdego wymiennego filtra dwa razy przefiltruj nim wodę z kranu (ma to na celu odpowietrzenie filtra i usunięcia mogących się z niego wydostawać drobinek węgla aktywnego). Wodę tę możesz użyć np. Na koniec ustaw przypomnienie wymiany filtra. Użyj wskaźnika znajdującego się w pokrywie dzbanka.
Jeśli posiadasz wskaźnik manualny: ustaw przesuwki na datę przypadającą za miesiąc od pierwszego włożenia nowego filtra. Jeśli jesteś właścicielem dzbanka ze wskaźnikiem LED sensor: przytrzymaj znajdujący się w nim przycisk do momentu, aż zamiga na niebiesko, od tego momentu będzie on odmierzał jeden miesiąc. Żółte światło oznacza komunikat: przygotuj się do wymiany filtra.
Każdy filtr typu dzbankowego należy wymieniać co miesiąc od jego rozpakowania i włożenia do dzbanka. Poinformuje o tym znajdujący się w pokrywie dzbanka tzw. Wskaźnik manualny wskaże dzień i miesiąc kolejnej wymiany filtra, zaś wskaźnik LED sensor po upływie miesiąca zaświeci się na czerwono.
Dzbanki filtrujące Dafi wykonane są z atestowanych tworzyw sztucznych, dopuszczonych do kontaktu z wodą pitną, niezawierających BPA (bisfenolu typu A). Zamontowana wewnątrz bateria gwarantuje 3 lata właściwego działania wskaźnika LED sensor.
Filtry Dafi dostępne są w wiodących sieciach handlowych, m.in. Rossman, Media Markt, RTV Euro AGD, Stokrotka, E.Leclerc, Kaufland, Carrefour. Filtry te różnią się wydajnością. Filtr Unimax zawiera więcej złoża filtrującego, co przekłada się na zdolność przefiltrowania od 150 do 200 litrów wody, czyli o ok. 50 litrów więcej od filtra Classic. Filtr Unimax zalecany jest w przypadku większego zużycia wody, np. ze względu na liczną rodzinę. Filtry typu Classic nie zostaną wycofane, ponieważ wielu klientów posiada dzbanki modelu Classic.
Zasada działania filtrów dzbankowych
Węgiel aktywowany działa jak gąbka - absorbuje m.in. chlor i jego pochodne, detergenty i zanieczyszczenia organiczne. Jest to węgiel podobny do tego, który kupujemy w aptece w przypadku zatruć pokarmowych oraz tego używanego w maskach przeciwgazowych. Jest to substancja naturalna pozyskiwana z łupin kokosa.
Żywica jonowymienna usuwa nadmiar soli powodujących twardość wody, która jest przyczyną osadzania się kamienia w urządzeniach AGD. Żadne filtry typu dzbankowego nie usuwają z wody bakterii, gdyż urządzenia te przeznaczone są do wody kranowej, która ze względu na restrykcyjne wymogi sanitarne nie może być skażona chorobotwórczymi mikroorganizmami (na podstawie ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi). Do dezynfekcji wody kranowej służy chlor używany w wodociągach. Filtry dzbankowe usuwają go w procesie filtracji.
Zużyte filtry można wyrzucić do pojemnika na odpady zmieszane. W trosce o ochronę przyrody oraz wychodząc naprzeciw oczekiwaniom Klientów, stworzyliśmy specjalne Eko-pojemniki, do których zalecamy wrzucać zużyte filtry dzbankowe i butelkowe.
Destylatory wody
Destylatory wody to urządzenia, które pozwalają na uzyskanie wody o wysokiej czystości poprzez proces destylacji. Proces ten polega na odparowaniu wody, a następnie skropleniu pary, co pozwala na oddzielenie czystej wody od zanieczyszczeń.
Cechy i funkcje destylatorów wody
Efektywne oczyszczanie wody: 750-watowy element grzewczy pozwala naszemu domowemu destylatorowi wody produkować do 1 l (0,3 gal.) na godzinę i około 24 l dziennie. Może on skutecznie rozpuszczać ciała stałe, lotne związki organiczne i inne zanieczyszczenia, zapewniając czystą wodę destylowaną do wygodnego picia. Oprócz destylacji wody może być również używany do produkcji alkoholu i olejków eterycznych. Idealny do biur, domów, laboratoriów, klinik stomatologicznych itp.
Precyzyjny wyświetlacz temperatury: Nasz stołowy destylator wody jest wyposażony w intuicyjny panel sterowania, który wyświetla ustawioną temperaturę, która waha się od 30°C do 108°C. Daje to lepszą kontrolę nad procesem destylacji. Ponadto, dzięki zabezpieczeniu przed suchym spalaniem, przestaje grzać, gdy temperatura przekroczy 115°C i automatycznie wyłącza się, gdy przekroczy 150°C.
Ulepszona funkcja pomiaru czasu: Oprócz konwencjonalnych funkcji opisanych powyżej, nasz oczyszczacz wody destylowanej oferuje funkcję pomiaru czasu. Zakres czasu od 0 do 99 godzin jest idealny do fermentacji w stałej temperaturze i doskonale spełnia Twoje potrzeby w zakresie produkcji alkoholu, olejków eterycznych i hydrolatów. Ponadto zalecamy ustawienie czasu na 3,5 godziny podczas destylacji 4 litrów (1,1 galona) wody. Pozwala to na pozostawienie pewnej ilości wody na dnie pod koniec destylacji, skutecznie redukując osadzanie się kamienia.
Wybrane materiały i szybkie odprowadzanie ciepła: Wszystkie części mające kontakt z wodą są wykonane ze stali nierdzewnej 304 klasy spożywczej, w tym wewnętrzny zbiornik, wewnętrzna nasadka i wylot wody. Szklany dzbanek o pojemności 3,9 l (1,03 gal.) z silikonowym buforem nie pęka ani nie łamie się łatwo. Może przechowywać wodę destylowaną dłużej niż plastikowe butelki. Wbudowany 4-łopatkowy wentylator aluminiowy i skraplacz SUS 304 są wystarczająco wytrzymałe, aby zapewnić szybkie odprowadzanie ciepła i dłuższą żywotność.
Przyjazne użytkownikowi akcesoria: Aby zapewnić Ci lepsze wrażenia użytkownika, uprzejmie dostarczamy butelkę proszku oczyszczającego i trzy wymienne wkłady węglowe. Proszek oczyszczający ułatwia czyszczenie wewnętrznego zbiornika. Nagromadzenie się kamienia można zminimalizować, pozostawiając niewielką ilość wody na dnie alembiku pod koniec każdej destylacji. Zainstalowanie wkładu węglowego przy wylocie wody umożliwia dalsze oczyszczanie wody destylowanej i dostosowanie jej smaku.
Tabela porównawcza filtrów do wody
| Rodzaj filtra | Zastosowanie | Zalety | Wady |
|---|---|---|---|
| Odwrócona osmoza (R/O) | Oczyszczanie wody studziennej, przemysł | Wysoka skuteczność, usuwa zanieczyszczenia chemiczne | Wymaga wstępnego oczyszczania, generuje wodę zrzutową |
| Butelki filtrujące Dafi | Oczyszczanie wody kranowej | Mobilność, redukcja chloru i poprawa smaku | Mniejsza wydajność, konieczność wymiany filtrów |
| Dzbanki filtrujące Dafi | Oczyszczanie wody kranowej w domu | Wygoda użytkowania, poprawa smaku i zapachu wody | Nie usuwają bakterii, konieczność regularnej wymiany filtrów |
| Destylatory wody | Uzyskiwanie wody o wysokiej czystości | Bardzo wysoka skuteczność, możliwość produkcji alkoholu i olejków | Wysokie zużycie energii, czasochłonny proces |
Filtry mineralizujące i jonizujące wodę
Filtry odwróconej osmozy z mineralizacją i jonizacją wody, zdobywają coraz większą popularność, głównie wśród Klientów prywatnych. W większości modeli filtrów zastosowany jest kranik czerpalny z dwoma kurkami, który umożliwia pobieranie wody bez mineralizacji, z mineralizacją oraz mieszanej.
Woda bez mineralizacji nie jest czystym H2O (nie jest całkowicie "wyjałowiona" z minerałów) lecz zawiera ich bardzo niewielką ilość. Nie jest to woda destylowana ani demineralizowana. Aby wodę bez mineralizacji doprowadzić do czystości która pozwoli ją uznać za demineralizowaną, należy doczyścić ją na złożach do demineralizacji wody lub destylować.
Woda z filtra RO (odwróconej osmozy) bez mineralizacji może być pita bez obawy o "wypłukiwanie minerałów" itp. Jeżeli dieta człowieka jest wartościowa, woda taka będzie idealnym nośnikiem substancji odżywczych, związków mineralnych itp. Woda bez mineralizacji jest idealna do gotowania w czajniku, ekspresie do kawy itp. Nie powoduje osadzania się związków wapnia w postaci tzw kamienia. Jest znakomitą bazą do przygotowywania posiłków (im bardziej czysta woda, tym lepiej wiąże się z substancjami, minerałami itp, zawartymi np.
Woda mineralizowana i jonizowana z filtra jest znakomitym zamiennikiem wody butelkowanej. Jest dostępna zawsze (nie trzeba nosić zgrzewek wody w butelkach PET). Zawartość minerałów (makroelementów i mikroelementów) jest optymalna dla osoby dorosłej, pijącej średnio 2 litry wody dziennie.
Jonizator wody zamontowany w filtrze, stanowi naturalny element prozdrowotny, zmieniając właściwości wody w antyoksydacyjne. Jonizowana woda ma potencjał ujemny ORP nawet do kilkuset mili Voltów.
tags: #filtr #do #wody #destylowanej

