Domowe Sposoby Uzdatniania Wody Kranowej
- Szczegóły
Mimo że woda wodociągowa w Polsce spełnia normy sanitarne, to jej jakość często pozostawia wiele do życzenia. Na szczęście istnieją skuteczne sposoby, by to zmienić. Coraz więcej osób decyduje się na dodatkowe uzdatnianie wody wodociągowej we własnym zakresie, żeby poprawić walory użytkowe wody.
Dlaczego warto uzdatniać wodę kranową?
Za jakość wody wodociągowej odpowiadają lokalne zakłady wodociągowe. Zanim woda trafi do gospodarstw domowych, przeprowadza się proces uzdatniania wody, usuwane są zanieczyszczenia mechaniczne, mikroorganizmy czy związki chemiczne. W efekcie woda z kranu jest bakteriologicznie bezpieczna i zdatna do picia. Sporadycznie występujące zmiany jakości wody mogą jednak budzić niepokój.
Na etapie dystrybucji może dojść do wtórnego skażenia. Zdarza się, że zanieczyszczenia wody pochodzą z przestarzałych rur, w których zachodzą procesy korozji. Ponadto, zła jakość wody prowadzi do osadzania się kamienia w czajnikach, ekspresach do kawy, rurach i przyczynia się do krótszej żywotności urządzeń AGD.
Jak sprawdzić jakość wody?
Zastanawiasz się, czy w twoim domu konieczne jest uzdatnianie wody pochodzącej z wodociągów? Warto sprawdzić jakość wody. Można zapoznać się z wynikami badania wody publikowanych przez lokalne zakłady wodociągowe lub wykonać test wody z kranu.
Kiedy należy zlecić badanie wody?
Badanie wody to pierwszy krok w stronę właściwego uzdatniania wody. Tak jak uzdatnianie wody wodociągowej zazwyczaj nie jest konieczne, to w przypadku innych źródeł wody, np. studni, sprawa wygląda inaczej. Jakość wody dostarczanej z wodociągów musi być zgodna z przepisami określonymi w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007 roku i z dnia 20 kwietnia 2010 roku. W takiej sytuacji badanie jakości wody nie jest obowiązkowe - użytkownicy zazwyczaj ograniczają się jedynie do samodzielnego sprawdzenia parametrów wody np. poziomu twardości.
Przeczytaj także: Zasada działania filtrów
Inaczej wygląda sprawa w przypadku własnego ujęcia wody - np. studni. Taka woda nie podlega stałej zewnętrznej kontroli, dlatego regularne badanie wody jest obowiązkowe. Należy je przeprowadzić zwłaszcza wtedy, gdy zauważalne są zmiany jakości wody - staje się ona mętna, pachnie nietypowo, ma dziwny smak lub pozostawia osady na armaturze. Takie objawy zazwyczaj świadczą o obecności zanieczyszczeń wody, np.
Regularne badanie jakości wody pozwala dokładnie ocenić parametry wody, wykryć rodzaje zanieczyszczeń i zaplanować proces uzdatniania wody, który zapewni wodę wysokiej jakości. W zależności od wyników badania wody, możliwe jest dobranie właściwych metod oczyszczania (np. odżelazianie, zmiękczanie, filtracja mechaniczna).
Metody domowego uzdatniania wody
W domach jednorodzinnych coraz więcej osób decyduje się na właściwe uzdatnianie wody, by woda użytkowa była czysta i bezpieczna. Najczęściej wybierane metody uzdatniania wody to domowa stacja uzdatniania oraz filtry kuchenne (montowane bezpośrednio przy punkcie poboru wody).
Urządzenia uzdatniające wodę
Urządzenia uzdatniające wodę to jedno z najczęściej stosowanych rozwiązań dotyczących uzdatniania wody wodociągowej lub studziennej dla całego budynku. W przypadku uzdatniania wody pochodzącej z indywidualnych ujęć wody (np. studnia), stacje często wyposażone są w złoże odżelaziająco-odmanganiająco-zmiękczające. Ważne jest wcześniejsze przebadanie próbek wody, aby odpowiednio dobrać urządzenie uzdatniające wodę.
Popularną opcją są również filtry kuchenne, które montuje się najczęściej pod zlewem. Ich działanie obejmuje jeden punkt poboru i mniejszy zakres zanieczyszczeń. Uzdatnienie wody filtrem z węglem aktywnym (kolumna węglowa) pomaga w redukcji chloru, poprawie smaku i zapachu wody; filtr odwróconej osmozy usuwa metale ciężkie i bakterie.
Przeczytaj także: Jak nawilżyć pochwę w domu?
Etapy uzdatniania wody
Aby zapewnić domownikom wodę zdatną do picia, niezbędne jest usunięcie z niej zarówno cząstek stałych, jak i związków chemicznych wpływających na smak wody i zapach wody. Dwa najważniejsze procesy - mechaniczne uzdatnianie wody oraz filtracja za pomocą węgla aktywnego - umożliwiają poprawę jakości wody pitnej, zarówno w pojedynczych punktach poboru wody (np. kran kuchenny), jak i w całej instalacji wodnej w domu.
- Pierwszym etapem jest mechaniczne uzdatnianie wody, czyli usuwanie zanieczyszczeń stałych (piasek, muł czy drobiny rdzy). Tego typu cząstki powodują pogorszenie jakości wody źródłowej, a także skrócenie żywotności instalacji i sprzętu AGD.
- Kolejnym etapem jest uzdatnienie wody filtrem z węglem aktywnym - wiąże chlor i jego pochodne (substancje odpowiedzialne za nieprzyjemny zapach wody i metaliczno-gorzki smak wody).
Kolumny węglowe mogą obsługiwać całą instalację wodną w domu. Dostępne są także systemy odwróconej osmozy.
Twardość wody i jej redukcja
Sprawdzić jakość wody można samodzielnie - w domowych warunkach. Do tego celu używa się testerów paskowych lub kropelkowych i próbek wody kranowej. Jak można zmiękczyć wodę? Najskuteczniejszym rozwiązaniem jest instalacja zmiękczacza wody - urządzenia wyposażonego w żywicę jonowymienną, która wymienia jony wapnia i magnezu (odpowiedzialne za twardość wody) na jony sodu.
Rodzaje filtrów do wody
Sklepy oferują dziś wiele domowych filtrów zróżnicowanych ze względu na budowę oraz skuteczność. Poniżej opisano najczęściej spotykane metody domowego oczyszczania, a raczej doczyszczania wody pitnej.
- Filtry mechaniczne: Usuwają z wody wyłącznie części mechaniczne, jak piasek, muł, iły, rdza żelaza itd. Dokładność oczyszczania zależy od materiału wkładów filtrujących oraz od ich porowatości.
- Filtry z węglem aktywnym: Węgiel aktywny ma właściwości sorbcyjne i redukuje zawartość chloru w wodzie. Niestety wszystkie inne związki zawarte w wodzie węgiel aktywny zatrzymuje w minimalnym stopniu albo przepuszcza je całkowicie.
- Filtry chemiczne: Filtry chemiczne (inaczej wymieniacze jonowe lub dejonizatory) są jedynymi stosowanymi w filtracji wody urządzeniami, które chemicznie usuwają z wody pewne pierwiastki.
Gotowanie wody: Gotowanie służy tylko do usuwania bakterii i wirusów chorobotwórczych, które mogą się w niej znajdować. Im dłużej ją gotujemy, tym bardziej zagęszczamy zawarte w niej substancje chemiczne.
Przeczytaj także: Technologie oczyszczania wody: Przegląd
Magnetyzery: Jeśli wodę zawierającą związki tworzące kamień podda się działaniu silnego pola magnetycznego, to okaże się, że kamień taki przestanie się odkładać. Mało tego, namagnetyzowana woda nawet rozpuszcza kamień, który już wcześniej osadził się w rurach. Zwracamy uwagę na fakt, że magnetyzery nie filtrują wody, lecz zupełnie odwrotnie - sprawiają, że ,,brud", który wcześniej zatrzymywał się na rurach, teraz w niej pozostaje. Dlatego nie można nazywać ich filtrami do wody.
Domowa stacja uzdatniania wody
Domowa stacja uzdatniania wody, czyli urządzenie wielofunkcyjne, działające na różnych polach, jest najbardziej kompleksowym rozwiązaniem, pozwalającym cieszyć się bezpieczną, miękką i smaczną wodą, wolną od szkodliwych związków i zanieczyszczeń. Likwiduje problemy związane z wodą i chroni nasze zdrowie oraz domowe sprzęty AGD (np. zmywarkę czy pralkę).
Jak wybrać stację uzdatniania wody?
Aby wybrać optymalny model urządzenia, trzeba wziąć pod uwagę:
- Jakość wody, czyli to, jakie procesy uzdatniające są tu potrzebne - podstawą jest analiza laboratoryjna (lub samodzielne badanie kranówki, w przypadku wody z wodociągów).
- Warunki montażowe - stacja uzdatniania wody może zajmować sporo miejsca, w zależności od modelu i poziomu zaawansowania.
- Potrzeby użytkowników - czyli to, na jakich efektach najbardziej ci zależy.
- Możliwości finansowe - jeśli masz taką możliwość, zainwestuj w droższy i bardziej kompleksowy sprzęt (zwłaszcza, gdy pobierasz wodę ze studni. W tym wypadku ryzyko zanieczyszczeń jest większe, niż przy pobieraniu wody z wodociągu).
- Zużycie wody - stacja o zbyt małej wydajności nie będzie działać efektywnie; z kolei ta o zawyżonej wydajności będzie generować niepotrzebne koszty (zarówno inwestycyjne, jak i związane z późniejszą obsługą urządzenia).
Koszty eksploatacji stacji uzdatniania wody
Koszt stacji uzdatniania wody zależy przede wszystkim od stopnia jej zaawansowania. Ceny popularnych modeli zaczynają się od tysiąca złotych. Za bardziej rozbudowane opcje trzeba jednak zapłacić nieco więcej. Na ogólny koszt stacji uzdatniania wody i jej późniejszej eksploatacji wpływają również inne czynniki, np. układ sterowania. Stacje ze sterowaniem czasowym są tańsze, ale wypadają drożej w okresie eksploatacji. Stacje ze sterowaniem objętościowym zapewniają większe oszczędności w zużyciu soli.
Dlaczego w stacjach uzdatniania wody stosuje się sól?
Specjalistyczna sól tabletkowana służy do okresowej regeneracji złoża żywicy jonowymiennej. Bez regularnego uzupełniania tego składnika, żywica jonowymienna nie będzie się regenerować, co może zaburzyć działanie całej stacji.
tags: #domowe #sposoby #uzdatniania #wody #kranowej