Sekret Idealnych Gofrow: Woda Gazowana Zamiast Mleka!

Czy jest coś lepszego niż domowe gofry? Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, idealnie złociste i pachnące - to marzenie, które możesz spełnić w zaledwie kilka minut. Szczególnie podczas wakacji często możemy wyczuć zapach gofrów, szczególnie w kurortach turystycznych.

Po powrocie do domu wciąż pamiętam zarówno smak, zapach jak i pięknie wyglądające gofry z bitą śmietaną i owocami. Wtedy najchętniej piekę gofry, bo są dla mnie wspomnieniem z wakacji. Idealny przepis na gofry, to coś co jest u mnie w cenie. Dość często robimy w domu gofry, bo szczególnie pokochała je córka.

Ona budzi się rano i prosi o gofry na śniadanie, a potem je jeszcze zjada na obiad. Całą rodziną uwielbiamy gofry belgijskie na drożdżach, ale ich przygotowanie zabiera więcej czasu. Dlatego szukałam idealnego przepisu na ciasto na gofry. Takiego który będzie szybki, a gofry chrupiące. Takie jak gofry z budki nad morzem.

Wydawałoby się, że znalezienie takiego przepisu graniczy z cudem. Ale sądzę, że mi się to udało. Jakie są idealne gofry? Przepis przetestowany wielokrotnie! Wypróbujcie ten przepis na gofry na wodzie, a nie będziecie szukać innego. Gofry podawajcie na ciepło z ulubionymi dodatkami.

A jeśli lubicie również inne smaki, to wypróbujcie moje przepisy na gofry szpinakowe, marchewkowe albo bezglutenowe gofry ryżowe. Piekłam gofry z różnych przepisów zarówno bardzo starych, tradycyjnych po najnowsze.

Przeczytaj także: Proces filtracji krwi w organizmie

Ten przepis na gofry bez mleka gwarantuje Wam świetne i chrupiące gofry jak z budki nad morzem - powiem nawet, że lepsze! Przepis na niezawodne ciasto na gofry - idealnie chrupiące i puszyste jednocześnie.

Dlaczego Woda Gazowana?

To ciasto na wodzie gazowanej - z niego gofry są mega puszyste i jednocześnie chrupiące. Woda gazowana to podstawa - doda ciastu na gofry lekkości.

Składniki i Przygotowanie

Najpierw więc ubij białka na sztywną pianę - aż będą bardzo gęste, białe i puszyste. Możesz przeprowadzić test babć - odwróć ostrożnie miskę z ubitymi białkami do góry nogami - jak białka nie wypadają, to są dobrze ubite.

Wtedy zmiksuj żółtka z cukrem - je również miksujecie aż zgęstnieją i zrobią się blade. Wtedy dodaj do nich olej, a następnie mąkę zmieszaną z proszkiem i sodą na zmianę z wodą gazowaną. Na koniec dodaj do ciasta ubite wcześniej białka. Ciasto po dodaniu białek mieszaj już delikatnie!

Pieczenie Gofrow

Nakładaj porcje ciasta na mocno rozgrzaną gofrownicę (nie musisz jej smarować olejem) i piecz gofry aż będą ładnie rumiane. Wtedy wyjmij je u ułóż na kratce. Pamiętaj też o tym, że gorących gofrów nie można układać jeden na drugim. Wtedy masz gwarantowane, że zmiękną i będą byle jakie.

Przeczytaj także: Poradnik czyszczenia filtra Stihl MS 290

Gotowe gofry posyp cukrem pudrem i podaj z ulubionymi składnikami. Ja polecam je podać z bitą śmietaną, świeże owoce sezonowe będą również doskonałym dodatkiem do gofrów.

Dodatkowe Wskazówki

Aby zrobić idealną bitą śmietanę do gofrów wystarczy mocno schłodzoną śmietanę kremówkę miksować z odrobiną cukru pudru i nałożyć na gofry. Taką bitą śmietanę najlepiej nakładać na ostudzone gofry, bo szybko zacznie się rozpuszczać.

Ja lubię przełożyć gofry na kratkę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury około 100 stopni. Każdą porcję po upieczeniu przekładam do nagrzanego piekarnika. Wtedy wszystkie są ciepłe i chrupiące, a my możemy całą rodziną wspólnie cieszyć się ich smakiem.

Aby gofry były znowu fajnie ciepłe wkładam je po prostu do tostera i podgrzewam je jak tosty. Jeśli nie masz tostera, to podgrzej piekarnik do 180 stopni i podpiecz gofry przez około 5 minut.

Jeśli lubicie gofry tak jak ja to może skusicie się też na ich ciekawsze wersje - np. Zobacz jak przygotować ciasto na gofry, aby były fajnie chrupiące. Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne gofry idealne na każdą porę dnia.

Przeczytaj także: Zastosowania wody destylowanej i wodociągowej

Myślałam, że jestem już w posiadaniu idealnego przepisu na ciasto na gofry. Ostatnio ciągle robiłam je z jednego przepisu - i zawsze wychodziły boskie, delikatne i chrupiące (ale właśnie takie delikatne).

Ostatnio moja gofrownica zaczęła szwankować i musieliśmy kupić nową. Zdecydowaliśmy się na gofrownicę MPM, bo miała mnóstwo pozytywnych opinii. Do tej gofrownicy był dołączony przepis na gofry - gofry na wodzie gazowanej. Zrobiłam je i muszę powiedzieć, że to będą od teraz moje ulubione gofry!

Wychodzą grube, puszyste, a jednocześnie są chrupiące i trzymają kształt. Nie gną się pod ciężarem dodatków. Dokładnie takie jak nad morzem! Nie wiem, ile w tym zasługi dobrej gofrownicy - pewnie nie jest to też bez znaczenia - ale gofry wychodzą idealne.

Smaczne gofry muszą być przede wszystkim chrupiące. Zależy to od kilku czynników zarówno samej gofrownicy jak i składników. Niestety, jeśli gofrownica ma małą moc trudniej jest upiec chrupiące gofry i nie zawsze jest to wina przepisu.

W lecie najbardziej lubię gofry z bitą śmietaną i sezonowymi owocami. W zimie chętnie podaję z nutellą lub masą kajmakową.

Dodatki do Gofrow Sezon
Bita śmietana i owoce sezonowe Lato
Nutella lub masa kajmakowa Zima

Włącz gofrownicę, aby zdążyła się dobrze rozgrzać. Oddziel białka od żółtek. W osobnej misce dodaj pozostałe składniki i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji (możesz do tego użyć blendera). Nakładaj ciasto łyżką na rozgrzaną gofrownicę (możesz ją wcześniej delikatnie posmarować olejem) i piecz do zrumienienia ok. 3-5 min do rumianego koloru i chrupkości.

Przygotuj dziś razem ze mną najlepsze gofry. Takie jak gofry z budki nad morzem. Idealny przepis na gofry, to coś co jest u mnie w cenie.

tags: #czym #zastąpić #wodę #gazowaną #w #gofrach

Popularne posty: