Wybór Wody Polaris: Skład, Właściwości i Wartości Odżywcze
- Szczegóły
Na rynku dostępnych jest wiele wód butelkowanych, a wybór odpowiedniej może być trudny. Wśród nich wyróżniamy wodę mineralną, źródlaną oraz stołową. Woda butelkowana oprócz dwóch cząsteczek wodoru (H) związanych z jedną cząsteczką tlenu (O) tworząc związek H2O zawiera inne składniki, które różnicują dostępne na rynku wody. Są to składniki mineralne, które decydują o wartości odżywczej wody oraz gazy.
Rodzaje Wód Dostępnych na Rynku
Mamy cztery rodzaje wód, które znajdziemy na półkach sklepowych w butelce: woda źródlana, mineralna, stołowa i lecznicza. Cechy trzech pierwszych zostały określone w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z 2004r.
- Woda mineralna pochodzi z naturalnych ujęć lub odwiertów. Charakteryzuje się stałym składem chemicznym i jest bogata w minerały, gdyż zawiera co najmniej 1000mg/l składników mineralnych.
- Woda źródlana wydobywana jest z krystalicznie czystych źródeł, ale z płytszych warstw podziemnych. Charakteryzuje się niższą zawartością składników mineralnych, gdyż zawiera do 500mg/l.
- Woda stołowa powstaje w wyniku zmieszania naturalnej wody źródlanej lub przefiltrowanej wodociągowej z różnymi składnikami mineralnymi lub z wodą mineralną. Ich skład ulega w toku produkcji zmodyfikowaniu. Określenie "naturalna" im nie przysługuje.
- Woda lecznicza jest wodą podziemną, nie zanieczyszczoną, ale o zmiennych cechach fizycznych i chemicznych co czyni ją narzędziem w profilaktyce zdrowia i leczeniu schorzeń pod nadzorem lekarza.
Stopień Mineralizacji Wody
Nie sposób tutaj nie wspomnieć o rodzajach wód mineralnych i stopniu mineralizacji:
- Woda wysokozmineralizowana - o sumie składników mineralnych powyżej 1500 mg/l. Woda ta bogata jest w jony sodu, fluoru, chloru oraz wapnia i magnezu.
- Woda średniozmineralizowana - o zawartości soli mineralnych na poziomie pomiędzy 500 - 1500 mg/l. Cechuje się tym, że nie narusza równowagi elektrolitycznej w organizmie, jest bogata w chlorki wapnia, uboga w jony sodu.
- Woda niskozmineralizowana - ogólna zawartość soli mineralnych do 500 mg/l. Taka woda nie ma znaczenia dla organizmu człowieka, można ją pić w celu ugaszenia pragnienia, ale w niewielkiej ilości, ponieważ zbyt duża ilość nie jest korzystna dla zdrowia.
Składniki Mineralne i Ich Znaczenie
Skład wody to przede wszystkim zawartość podstawowych minerałów takich jak magnez, wapń oraz sód. Na co zwrócić uwagę, wybierając skład wody? Wybierając wodę mineralną w butelce warto sprawdzić podstawowe składniki: sód, wodorowęglany, wapń magnez. To właśnie skład wody będzie decydował o jej smaku, ale co ważniejsze o tym jaki wpływ będzie miała na Twoje samopoczucie. Jakie 3 elementy powinien mieć skład wody ? Skład wody w butelce to zawartość makro- i mikroskładników takie jak nieorganiczne aniony i kationy, metale i metaloidy oraz związki organiczne. W wodach mineralnych znaczenie fizjologiczno-odżywcze mają głównie: magnez, wapń, sód, chlorki, siarczany, żelazo, fluorki, jodki, potas, wodorowęglany i dwutlenek węgla. Wybierając wodę musisz znać 3 podstawowe składniki: magnez, wapń oraz sód. Jeśli trenujesz sport, ważnym składnikiem są również wodorowęglany.
- Wapń (Ca2+) - to podstawowy składnik i budulec kości i zębów, wpływa na krzepliwość krwi i pracę serca, przemianę materii i leczenie procesów zapalnych. Powinno się pić wodę zawierającą w 1 litrze co najmniej 150 mg wapnia.
- Magnez (Mg2+) - odpowiada za czynności układu immunologicznego oraz nerwowo-mięśniowego. Polecana woda mineralna to taka, która zawiera co najmniej 50 mg magnezu w litrze.
- Sód (Na) - reguluje równowagę elektrolityczną organizmu i jest podstawowym składnikiem czynnika trawiącego, jako składnik kwasu solnego. Wody zawierające sód (powyżej 20 mg/l) są polecane przy intensywnym treningu.
- Potas - wpływa na krążenie mózgu, reguluje ciśnienie krwi i pracę serca, kontroluje pracę mięśni, oraz bierze udział w przewodzeniu bodźców nerwowych.
- Siarczany (SO4) - wpływają na przemianę materii, a przy równoczesnej obecności kationu wapniowego w wpływają na aktywność insuliny, obniżając zawartość cukru we krwi i w moczu.
- Fluor - zapobiega próchnicy zębów. W wodach mineralnych dopuszcza się zawartość fluorków do 5 mg/litr.
- Jod - reguluje pracę tarczycy, czyli wpływa na metabolizm, układ nerwowy i mięśniowy i krążenie krwi.
- Żelazo (Fe2+) - wpływa na metabolizm tkankowy i uczestniczy w detoksykacji szkodliwych substancji w wątrobie. Polecane są wody zawierające co najmniej 1 mg żelaza na litr wody.
- Wodorowęglany (HCO3) - regulują zawartość cukru we krwi i moczu, alkalizują kwasy żołądkowe, pomagają zneutralizować nadmiar kwasu mlekowego w mięśniach po uprawiania sportu.
Skład Wody Polaris i Innych Wód Dostępnych w Sklepach
Poniżej przedstawiono zestawienie składu wody w butelkach dostępnych w popularnych sklepach takich jak Lidl, Żabka czy Biedronka:
Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?
| Woda | Ca2+ | Mg2+ | HCO3 |
|---|---|---|---|
| Żywiec Zdrój | 41,69 | 5,6 | 131,06 |
| Kropla Beskidu | 45,0 | 7,0 | 19,0 |
| Polaris Biedronka | 102,2 | 9,4 | 299,0 |
| Saguaro Lidl | 152,7 | 9,9 | 441,0 |
| Muszynianka Żabka | 208,0 | 128,3 | 1489,0 |
Źródło: opracowanie własne
Woda Gazowana vs. Niegazowana
Jeżeli chodzi o to czy ma to być woda gazowana lub nie, należy to do indywidualnych upodobań, gdyż nie ma to większego wpływu na nasze zdrowie. Biorąc pod uwagę skład mineralny wody, nie ma znaczenia, którą formę z powyższych wybierzemy. Po wodę gazowaną często sięgamy z uwagi na to, że szybciej gasi pragnienie. Należy jednak pamiętać, że uczucie pragnienia nie jest wskaźnikiem nawodnienia organizmu.
Dwutlenek Węgla w Wodzie Gazowanej
Dwutlenek węgla nie jest szkodliwy dla zdrowia, ale powinno się go unikać przy nadkwasocie, zaburzeniach trawienia, przy chorobie gardła i strun głosowych. Dwutlenek węgla ma działanie bakteriostatyczne i nie dopuszcza do mnożenia się bakterii, dlatego woda gazowana jest bardziej pewna pod względem bakteriologicznym, niż woda niegazowana, łatwiej rozwija się flora bakteryjna.
Jak Wybierać Wodę?
Rodzaj wody powinien być dobierany według indywidualnych potrzeb organizmu. Wodę źródlaną zaleca się niemowlętom i dzieciom, zaś osoby z nadciśnieniem tętniczym, cukrzycą lub chorobą serca powinny unikać wody z dużą ilością sodu, wybierając tą z wysokim stężeniem magnezu. Zaś ludzie cierpiący na refluks żołądkowy lub nadkwasotę powinny sięgać po wodę z dużą ilością wodorowęglanów, gdyż neutralizują one kwasy żołądkowe i przynoszą szybkie ukojenie podczas zgagi. Wodę zawierającą wysokie stężenie potasu i sodu w celu uzupełnienia minerałów powinny wybierać osoby pracujące w wysokich temperaturach oraz fizycznie.
Wybierając wodę na półce sklepowej, nie powinniśmy sugerować się reklamą oraz ceną, ale etykietą znajdującą się na butelce. Warto również zwrócić uwagę na to, że woda w butelce w większości przypadków sprzedawana jest w plastikowych opakowaniach, które mają negatywny wpływ na zdrowie człowieka.
Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach
Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety
tags: #woda #polaris #skład #właściwości #gazowana

