Mrożona Herbata: Przepis na Orzeźwienie w Upalne Dni

Wraz z początkiem wakacji, gdy temperatura rośnie, odczuwamy wzmożone pragnienie. Najprościej jest ugasić je szklanką wody, ale można pokusić się również o coś bardziej wyszukanego - mrożoną herbatę. Napój ten od wielu lat cieszy się niezwykłym powodzeniem, a wraz z przyjściem pierwszych ciepłych dni trafia do menu barów i restauracji.

Ten wakacyjny klasyk można również przygotować w prosty i szybki sposób w zaciszu własnej kuchni - wystarczy, że masz w domu herbatę, lód i trochę owoców. Możesz przygotować klasyczny orzeźwiający napój na lato na bazie czarnej herbaty i cytryny, ale warto jest popróbować różnych wersji smakowych i wykorzystać do przygotowania esencję z zielonej herbaty i pulpy mango. Tutaj możliwości jest tak wiele, że każdego dnia możesz przyrządzić inny smak tego orzeźwiającego napoju idealnego na upalne dni, jak i noce.

Jak Przygotować Mrożoną Herbatę?

Sposobów na jej przyrządzenie jest kilka, natomiast większość z nich mieści się w zaledwie kilku krokach. Domowa herbata mrożona w wersji podstawowej to w zasadzie esencja herbaciana (jej intensywność można samemu dozować), woda, lód i trochę owoców albo syropu smakowego.

Teina to substancja zbliżona do kofeiny, która ma właściwości pobudzające. W zależności od jakości herbaty, którą użyjesz do sporządzenia swojej domowej herbaty mrożonej, zawartość teiny będzie różna. Jeśli zależy Ci na ochłodzeniu i pobudzeniu, użyj liściastej herbaty wysokiej jakości.

Kolejnym ważnym składnikiem jest lód - im więcej go dodasz, tym chłodniejszy będzie napój, jednakże szybciej się rozwodni. Taką mocno zmrożoną herbatę trzeba pić szybciej, inaczej jej smak będzie mniej intensywny.

Przeczytaj także: Parzenie z butelkowaną wodą

Ostatnim elementem, który pozwoli ci na stworzenie pysznej herbaty mrożonej, są świeże owoce. W takim napoju sprawdzą się dosłownie wszystkie - mango, truskawki, cytrusy, a także arbuz. Niech fantazja Cię poniesie!

Przepis na Klasyczną Mrożoną Herbatę

Przepis na mrożoną herbatę, która ugasi pragnienie w gorące, letnie dni naszego autorstwa to dosłownie bułka z masłem!

  1. 10 g czarnej herbaty liściastej (np.
  2. Herbatę zaparz w dzbanku do napojów albo innym naczyniu odpornym na wysoką temperaturę.
  3. Poczekaj, aż esencja stanie się ciemna i intensywna, a następnie dodaj do niej kostkę lodu, by ją ochłodzić.
  4. Do wysokiej szklanki wsyp lód, wlej kolejno esencję herbacianą, syrop cukrowy oraz sok z cytryny i zalej przefiltrowaną wodą.
  5. Całość starannie wymieszaj łyżką.

Mrożona Herbata Owocowa

Mrożona herbata owocowa to gratka dla tych, którzy lubią słodzone, aromatyzowane napoje. Taką herbatę można przygotować na bazie esencji z klasycznej herbaty albo suszu owocowego (np. z owocu dzikiej róży). Jeśli masz w domu mrożone maliny, z łatwością przygotujesz mrożoną herbatę malinową. Wystarczy, że do herbacianej bazy wrzucić kilka malin i lekko je ugnieciesz łyżką.

Masz ochotę na brzoskwiniową herbatę mrożoną? Weź kilka połówek brzoskwiń z puszki i zblenduj je na gładką masę - takie purée dodaj do esencji herbacianej i własna ice tea jest gotowa! Gdy nie masz w domu owoców, a chcesz przygotować słodki, orzeźwiający napój, spróbuj użyć dżemu (np. truskawkowego).

Mrożona Zielona Herbata

Jak już wcześniej wspomnieliśmy, mrożoną herbatę możesz przygotować dosłownie z każdego jej rodzaju, również z zielonej. Taki napój będzie bardziej delikatny, mniej intensywny w smaku i doskonale skomponuje się z owocami tropikalnymi, np. marakują czy ananasem.

Przeczytaj także: Aquael PAT MINI - co sądzą użytkownicy?

Przepis na Idealną Mrożoną Zieloną Herbatę

  1. 200 ml gorącej wody (najlepiej, żeby miała temperaturę ok.
  2. Zaparz herbatę i odczekaj, aż trochę się ostudzi.
  3. Przygotuj szklankę i wsyp tam lód, a następnie dodaj esencję herbacianą, sok z cytryny, syrop cukrowy oraz purée.
  4. Całość zalej wodą do pełna i wymieszaj łyżką.

Cold Brew Ice Tea

Herbata cold brew to obecnie niezwykle popularny sposób na jej parzenie. Polega on na tym, że susz herbaciany zalewa się zimną wodą i odstawia do zaparzenia na dłuższy czas (od 3 do 12 godzin w zależności od rodzaju herbaty). Uzyskana przez macerację herbata jest mniej gorzka w smaku, ma delikatniejszy aromat i nadaje się dla osób o wrażliwym żołądku.

Cold brew można przygotować z każdej herbaty, np. zielonej czy czarnej.

Jak Zrobić Cold Brew Ice Tea?

  1. Do słoika wsyp herbatę i zalej ją 200 ml wody.
  2. Słoik zakręć i dostaw do lodówki na ok. 3 godziny.
  3. Gdy herbata się już zaparzy, możesz przejść do przygotowywania mrożonej herbaty.
  4. Do szklanki wrzuć 3 truskawki i 3 maliny, a następie ugnieć je łyżką.
  5. Wsyp lód, wlej esencję herbacianą oraz syrop cukrowy i uzupełnij wodą.
  6. Mieszaj energicznie, aż owoce zmieszają się z resztą składników.
  7. Udekoruj miętą, truskawką i 2 malinami.

Wskazówki i Dodatki do Mrożonej Herbaty

  • Owoce: Maliny, brzoskwinie, truskawki, ananas, pulpa mango czy jeżyny sprawdzą się doskonale.
  • Cytrusy: Plasterki limonki, pomarańczy i cytryny dodadzą orzeźwienia.
  • Zioła: Mięta doda wyrazistego charakteru mieszance. Można też dodać melisę, lawendę, rozmaryn i jaśmin.
  • Słodzidła: Miód, syrop daktylowy/klonowy/z agawy.

Dlaczego Warto Pić Mrożoną Herbatę Ice Tea?

  • Świeże składniki: Pełna kontrola nad składnikami.
  • Kontrola nad słodzeniem: Możliwość kontrolowania ilości cukru.
  • Oszczędność pieniędzy: Tańsza alternatywa dla gotowych napojów.
  • Dostosowanie smaku: Możliwość dostosowania smaku do swoich upodobań.
  • Świadomość zdrowia: Unikanie sztucznych dodatków i konserwantów.

Mrożona Herbata z Cytrusami - Egzotyczny Przepis

W upalne dni orzeźwiające lemoniady czy mrożone herbaty sprawdzają się wprost doskonale. Poznaj przepis na pyszną, egzotyczną herbatę mrożoną z cytrusami.

Składniki:

  • Herbata oolong
  • Świeży sok z cytrusów (cytryna, limonka, calamansi, pomelo)
  • Mięta
  • Kostki lodu
  • Miód (do posłodzenia)

Przygotowanie:

  1. Zaparz w dzbanku dwie saszetki herbaty oolong.
  2. Posłodź ją miodem, a następnie odstaw do wystygnięcia.
  3. Kiedy herbata osiągnie temperaturę pokojową, włóż ją do lodówki na min. 2 godziny.
  4. Z połowy każdego cytrusa wyciśnij sok, a resztę pokrój w plasterki.
  5. Do dzbanka dodaj sok, a następnie plasterki pokrojonych owoców, listki mięty i kostki lodu.

Słodko-kwaśny smak przygotowanej herbaty zachwyci niejedno podniebienie, więc od razu przygotuj podwójną porcję tego fantastycznego napoju!

Przeczytaj także: Instrukcja wymiany filtra powietrza

tags: #mrożona #herbata #przepis

Popularne posty: