Ciasta Naleśnikowe z Wodą Gazowaną: Przepis na Delikatne Naleśniki
- Szczegóły
Kto z nas nie kocha naleśników? Na pewno jedni wolą jeść je na słodko, a inni na słono, ale dobrze przygotowane ciasto naleśnikowe zapewnia mnóstwo możliwości! Przepisem na właśnie takie naleśniki chcielibyśmy się z Wami podzielić.
Sprawdź nasz prosty i szybki przepis na pyszne naleśniki, lekkie i delikatne o łagodnej i klarownej konsystencji. Uniwersalny i łatwy do zapamiętania przepis, z którym szybko i sprawnie otrzymasz odpowiednią porcję smacznych i pożywnych naleśników idealnie pasujących na każdą okazję. Nasz przepis możesz dowolnie dopasowywać do siebie i swoich potrzeb. Pamiętaj, to Ty o wszystkim decydujesz!
Do przygotowania naszych wyśmienitych naleśników potrzebne będą 3 podstawowe składniki: MĄKA, MLEKO i JAJKA. Bardzo łatwo zapamiętać. Reszta to dodatki dzięki, którym uzyskasz idealny smak i łagodną konsystencję dopasowaną do Twoich oczekiwań.
SÓL, CUKIER WANILINOWY i PROSZEK DO PIECZENIA dodaj w proporcjach podanych przez nas poniżej, aby uzyskać uniwersalne ciasto pasujące zarówno do słonych, jak i słodkich wersji. Możesz dodać również wody gazowanej, aby dodać ciastu lekkości i sprawdzić, aby naleśniki były bardziej puszyste.
Sekret Idealnych Naleśników: Woda Gazowana
Ale czy jest jeszcze coś, co sprawi, że Wasze naleśniki będą perfekcyjne? Tak - woda gazowana! Im lżejsze i bardziej napowietrzone ciasto, tym delikatniejsze będą gotowe naleśniki. Dlatego zachęcamy, by nie pomijać tego kroku i część mleka zastąpić gazowaną wodą.
Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?
Składniki:
- 2 Szklanki Mąki Pszennej - około 300g
- 3 Jajka
- 1 Szklanka Mleka
- 1 Szklanka Wody (najlepiej gazowanej)
- Szczypta Soli
- Szczypta Proszku Do Pieczenia
- 3 Łyżki Masła lub Oleju Roślinnego
Z takich proporcji otrzymasz 15 sztuk naleśników, po 101 kcal każdy z nich.
Przygotowanie: Krok po Kroku
- Mąkę wsyp do miski, dodaj jajka, mleko i wodę, całość zmiksuj na jednolitą, gładką lejącą masę.
- Nie zapomnij o cukrze wanilinowym i szczypcie proszku do pieczenia.
- Jeśli nie masz pod ręką miksera nie przejmuj się - wymieszaj ciasto dokładnie łyżką lub widelcem. Jeśli zostaną jakieś grudki - trudno. Naleśniki i tak będą pyszne!
- Pamiętaj, aby dodać odrobinę oleju roślinnego lub masła, żeby łatwiej było je wypiec.
Jeśli będziesz serwować naleśniki w wersji wytrawnej, na przykład z żółtym serem i szynką, daj trochę mniej cukru wanilinowego i dodaj więcej soli. Pamiętaj, masz całkowitą dowolność w wyborze składników - trzymaj się tylko podstawowej koncepcji.
Wymieszane ciasto odstaw pod przykryciem na 15 minut, aby złapało chwilę oddechu przed pieczeniem.
Smażenie Naleśników: Klucz do Sukcesu
Dobrze rozgrzej patelnie jednocześnie rozprowadzając odrobinę oleju. Następnie nalewaj dużą łyżką niewielkie porcje ciasta, pamiętaj aby rozprowadzić je równomiernie po całej patelni. Smaż pyszne naleśniki aż do zarumienienia z obu stron przewróć na drugą stronę, gdy spód naleśnika będzie już ładnie ścięty. Dobrze rozgrzana patelnia do najlepszy początek udanych naleśników. Dzięki temu nawet pierwszy będzie udany!
Na dobrze rozgrzaną patelnię nalewamy niecałą chochelkę ciasta. Smażymy z obu stron na rumiany kolor - najlepiej przewraca się naleśniki na drugą stronę za pomocą dłuższej łopatki.
Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach
Na maśle czy oleju? Patelnia stalowa czy teflonowa? Każdy z nas ma swoje przyzwyczajenia i czasem wybranie ulubionego, sprawdzonego sposobu jest po prostu najlepsze. Ale załóżmy, że jeszcze takiego nie masz - na co w takim razie się zdecydować? To zależy jaki efekt chcesz osiągnąć.
Smażenie na maśle nadaje daniom wyjątkowego aromatu, ale może sprawić też, że są one dosyć ciężkie. Nie trzeba przesadzać z ilością tłuszczu, który znajdzie się na patelni - odrobina wystarczy dla pożądanego efektu! Dlatego o ile na niedzielnym śniadaniu możemy pozwolić sobie na rozpustę i odpoczynek, o tyle w środku tygodnia wolimy zazwyczaj lżejsze opcje. W takiej sytuacji zdecydujmy się na delikatny olej, neutralny w smaku. Zwykły roślinny sprawdzi się świetnie! Jeśli natomiast wiemy z góry, że nasze naleśniki mają być bazą dla wytrawnego dania, możemy użyć oliwy - nada im specyficznego smaku. Dodatkowy plus jest taki, że jest bardzo zdrowa!
Jeśli chodzi o patelnię, to najlepiej sprawdzi się taka o dużej średnicy i z cienkim dnem - czyli patelnia naleśnikowa!
Propozycja Podania
Nasze wyśmienite i delikatne naleśniki możesz podawać zarówno na słodko - z owocami liofilizowanymi, dżemem lub nutellą, jak i w wersji wytrawnej - na przykład z żółtym serem, szpinakiem lub szynką. Możliwości jest nieskończenie wiele. Wszystko zależy od tego co macie w lodówce i tego co jest pod ręką. Każdy lubi coś innego i każdy ma swój sposób na najlepszego naleśnika.
Oczywiście najlepszy naleśnik to ten poprostu z samym dżemem, ale masło orzechowe lub inne tego typu smarowidło należy zawsze wziąć pod uwagę przy tego typu decyzjach. Miód i ser biały lub jogurt wydają się być również bardzo dobrym wyborem. A najlepsze jest w tym to że każdy wybór będzie dobry. Możliwości jest tyle ile pomysłów w głowie przygotowujących to przepyszne danie. Nie ma dwóch takich samych naleśników.
Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety
Naleśniki będą smakować zarówno dobrze z farszem na słodko czy słono. Jeżeli lubisz przepis na naleśniki wytrawne to możesz przygotować zapiekaną wersję z kurczakiem, szpinakiem i fetą lub wersję meksykańską. Wszystko zależy od zasobności naszej lodówki i naszej kreatywności 🙂 Jest to zatem świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, nawet kiedy mamy naprawdę niewiele czasu na jego przygotowanie.
Wskazówki i Triki
- Używaj odpowiedniej mąki: Do naleśników używamy tej żółtej, czyli MĄKI KURPIOWSKIEJ. To bardzo solidna pozycja w każdej kuchni, uniwersalna i niezwykle smaczna jednocześnie lekka mąka, która nadaje się również do pizzy. Natomiast zachęcamy Was do eksperymentowania z innymi mąkami oraz do miksowania proporcji wedle własnych potrzeb.
- Eksperymentuj ze smakami: Do końcówki ciasta w misce, dosypaliśmy trochę Truskawki w proszku i daliśmy jej kilka minut na odpoczynek. Owoce liofilizowane są praktycznie zupełnie pozbawione wody, więc dobrze jeśli damy im chwilę namoknąć. Ciasto zrobiło się sympatycznie różowe, a ostatni naleśnik był naprawdę zaskakująco dobry i dotychczas jeszcze nie znany. Eksperyment zdecydowanie udany, z pewnością musimy to powtórzyć. Następnym razem może z Mango lub Kiwi. Dlaczego nie?
- Cienkie naleśniki: Zawsze na rozgrzanej patelni dajemy tyle ciasta, aby tylko pokryło całą patelnie w cienkiej warstwie.
- Natłuszczanie patelni: - Po dodaniu oleju do ciasta, nie ma potrzeby za każdym razem natłuszczać patelni.
- Rozprowadzanie ciasta: - Już wylewając ciasto na patelnię zaczynaj rozprowadzać je po całej powierzchni.
- Rumiane naleśniki: - Jeśli chcesz, by naleśniki były rumiane i lekko chrupiące już podczas smażenia samych placków, przed każdym plackiem rozprowadź na patelni odrobinę masła.
Pamiętajmy, że zupę przechowujemy odcedzoną, bez mięsa, warzyw, klusek, najlepiej zamkniętą w słoiki na gorąco. Taka zupa dość długo zachowa świeżość trzymana w lodówce.
tags: #ciasta #naleśnikowe #z #wodą #gazowaną #przepis

