Jakość wody pitnej w Warszawie, w tym w dzielnicy Bemowo
- Szczegóły
Warszawa to największe miasto w Polsce i stolica kraju, zamieszkiwana przez 1,765 mln osób. Aglomeracja warszawska z roku na rok przyciąga coraz więcej nowych mieszkańców, co wiąże się z możliwościami, jakie oferuje wielkie miasto, ale także komfortem życia.
Część mieszkańców narzeka jednak na czystość powietrza, a szczególnie smog, który powstaje w okresie jesienno-zimowym, ale także niską jakość wody w kranach. Warszawa jest na tyle rozległym miastem i korzysta z różnych źródeł wody, że jej jakość może różnić się w poszczególnych dzielnicach.
Twarda woda - problem mieszkańców Warszawy
Niestety woda w stolicy Polski uznawana jest za twardą. Ostatnie inwestycje w 2015 i 2016 roku w instalacje ozonowania pośredniego i filtry węglowe przyniosły znaczna poprawę jej jakości, to jednak nadal mieszkańcy Warszawy muszą zmagać się z twardą wodą.
Twarda woda bywa przyczyną wielu problemów. W wyniku działalności twardej wody włosy stają się matowe, suche i trudne do rozczesania. Kolejną niedogodnością związaną z występowaniem twardej wody jest coraz szybsze zużywanie się domowych sprzętów. Ponadto twarda woda powoduje szybsze niszczenie piorących się materiałów, a także np. trudności z domyciem naczyń. Jak więc widać twarda woda może być prawdziwym utrapieniem.
Sposoby na poprawę jakości wody
Sposobem na poprawienie jakości wody jest montaż specjalnych filtrów i zmiękczaczy, które sprawiają, że nabiera ona zdecydowanie lepszych właściwości. Dostępne są specjalne zmiękczacze wody, o niskim zużyciu soli i wydajnym złożu, które można użytkować nawet przez 7-10 lat. Dobrym pomysłem jest połączenie działania zmiękczacza z filtrem do wody, który wyłapie nawet najdrobniejsze niepożądane cząsteczki np. bakterie i zanieczyszczenia, a nawet wzbogaci wodę o wartościowe składniki.
Przeczytaj także: Monitoring powietrza w Polsce
Proces uzdatniania wody w Warszawie
Każdego dnia uzdatniamy ponad 330 milionów litrów wody. Zanim jednak trafi ona do mieszkańców aglomeracji warszawskiej, musi przejść szereg skomplikowanych procesów technologicznych i szczegółowych badań laboratoryjnych. W naszych nowoczesnych zakładach woda poddawana jest m.in. wieloetapowej filtracji, ozonowaniu (i dezynfekcji).
Ponad 70% zapotrzebowania aglomeracji na wodę pokrywa Wisła. Wodę pobieraną ok. 7 metrów spod dna rzeki uzdatniamy w Zakładzie Centralnym (w dwóch warszawskich stacjach uzdatniania: „Filtry” i „Praga”). Aby zapewnić mieszkańcom Warszawy dostawy wody najwyższej jakości zrealizowaliśmy inwestycje, które poprawiają proces uzdatniania. Aby zapewnić mieszkańcom Warszawy dostawy wody najwyższej jakości zrealizowaliśmy inwestycje, które poprawiają proces uzdatniania.
Zakład Centralny
Filtry są najstarszą i największą stacją uzdatniającą wodę dla całej aglomeracji. Działają praktycznie bez przerwy od 130 lat. W tym okresie zakład przeszedł wiele modernizacji. Ostatnia z nich zakończyła się w 2010 roku. Zakres prac obejmował wprowadzenie procesów ozonowania i filtracji przez złoże granulowanego węgla aktywnego oraz połączenie istniejących procesów z ozonowaniem pośrednim i filtracją węglową w jeden układ technologiczny.
Dzięki takiemu rozwiązaniu zmniejszyliśmy dawkę dwutlenku chloru stosowanego do końcowej dezynfekcji. Było to możliwe ze względu na zwiększenie stopnia redukcji substancji organicznych w uzdatnianej wodzie. Układ technologiczny obejmuje dwie linie produkcyjne.
Stacja została uruchomiona w 1964 roku, a najbardziej charakterystycznym jej elementem jest stojąca w nurcie Wisły studnia infiltracyjna „Gruba Kaśka”, która jest zasadniczym ujęciem wody dla tego zakładu. W 2015 roku zakończyliśmy modernizację ciągu technologicznego SUW „Praga” rozbudowując go o dodatkowy etap uzdatniania. Podobnie do „Filtrów”, także tutaj proces uzupełniliśmy o ozonowanie pośrednie i filtrację na węglu aktywnym. Także w tym przypadku modernizacja umożliwiła nam zmniejszenie dawek dwutlenku chloru i całkowitą rezygnację z chloru, stosowanych do dezynfekcji wody.
Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?
Zakład Północny w Wieliszewie
Zakład Północny w Wieliszewie jest najmłodszym z zakładów zaopatrujących Warszawę w wodę. Uruchomiony został w 1986 r., w 100-lecie wodociągów warszawskich. Z założenia, źródło zasilania w wodę tego zakładu miało być niezależne od Wisły.
W 2010 roku na terenie Zakładu Północnego w Wieliszewie zakończyliśmy budowę supernowoczesnej Stacji Flotacji Ciśnieniowej. Instalacja jest pierwszym w Polsce przykładem zastosowania technologii flotacji ciśnieniowej w procesie uzdatniania wody. Dotychczas metoda ta była stosowana w naszym kraju głównie w przemyśle spożywczym i chemicznym. W Europie flotacja ciśnieniowa od kilkunastu lat z powodzeniem wykorzystywana jest w wielu stacjach uzdatniania wody, m.in.
Flotacja Ciśnieniowa
Flotacja ciśnieniowa to naturalny, fizyczny proces wykorzystywany do wstępnego oczyszczania wody surowej. Do komór z uzdatnianą wodą wprowadzany jest strumień wody nasyconej powietrzem pod ciśnieniem. Powstające wówczas w olbrzymiej ilości, mikroskopijne pęcherzyki powietrza „przylegają” do zanieczyszczeń wytrąconych wcześniej z wody i wynoszą je (flotują) na powierzchnię, tworząc łatwy do usunięcia kożuch.
Flotacja jest technologią szczególnie użyteczną dla uzdatniania wód z rzek nizinnych (tj. m.in. Bug i Narew, które zasilają wody Jeziora Zegrzyńskiego) o dużej zmienności jakościowej zależnej od pór roku oraz wysokiej zawartości trudno usuwalnych związków organicznych.
Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach
tags: #bemowo #jakość #wody #pitnej

