Zakwas Buraczany: Tradycyjny Przepis na Zdrowie i Smak
- Szczegóły
Zakwas buraczany to jeden z tych cudów natury, które powinny zagościć w każdej polskiej kuchni! Przepis na ten napój znany jest w polskiej kuchni od pokoleń. To esencja prawdziwego, żywego jedzenia - po prostu kiszone, a więc naturalnie fermentowane buraki z dodatkiem krystalicznie czystej wody i szczypty soli. Przez chwilę kiszenie buraków czerwonych zostało zapomniane, by w ostatnim czasie powrócić na fali popularności naturalnych sposobów dbania o zdrowie. Szczególnym zainteresowaniem cieszy się zwłaszcza w okresie Świąt Bożego Narodzenia - zakwas nadaje się bowiem na barszcz wigilijny.
To tradycyjny proces, w którym siła bakterii kwasu mlekowego (tych dobrych!) zamienia słodycz buraków w ich najlepszą, prozdrowotną wersję. Dzięki temu otrzymujemy cudownie orzeźwiający, lekko kwaskowy napój, który jest nie tylko niezbędną bazą do barszczu wigilijnego, ale przede wszystkim skarbnica probiotyków na co dzień.
Dlaczego warto pić zakwas buraczany?
- Oczyszcza i wzmacnia krew (zwiększa liczbę czerwonych krwinek).
- Jest rewelacyjny w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości.
- Polecany przy przeziębieniach, ogólnym osłabieniu oraz anemii.
- Obniża poziom złego cholesterolu i zwiększa odporność.
- Poprawia koncentrację i przeciwdziała miażdżycy.
- W naturalny sposób poprawia odporność.
- Jest genialnym napojem energetycznym!
Jak zrobić zakwas buraczany? Prosty przepis krok po kroku
Zrób swój własny domowy zakwas buraczany, korzystając z prostego przepisu na zakwas buraczany z czosnkiem. Wystarczy pokroić buraki na mniejsze kawałki, dodać przyprawy do zakwasu: ząbki czosnku, liść laurowy oraz ziele angielskie, a następnie wszystko umieścić w słoiku. Fermentacja buraków w ciepłym miejscu sprawi, że po kilku dniach otrzymasz pyszny i domowy zakwas buraczany.
Składniki:
- 1 kg buraków
- 1/2 główki czosnku przekrojonej w poprzek
- 6 liści laurowych
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 25 ziaren czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- około 1,5 l wody
Sposób przygotowania:
- Buraki czerwone bardzo dokładnie wyszoruj szczotką do warzyw.
- Przygotuj naczynia, z materiałów, które nie reagują z płynami o kwaśnym odczynie. Postaw na szkło, ceramikę, kamionkę. Wybrane naczynie powinno mieć co najmniej 2 litry pojemności. Możesz też wykorzystać dwa słoiki po 1l. Pamiętaj, by przed włożeniem do nich buraków naczynia porządnie umyć i wyparzyć.
- Wyszorowane buraki pokrój jak najcieniej za pomocą noża lub np. na mandolinie. Pamiętaj, aby użyć rękawiczek.
- Czosnek przekrój w poprzek, nie baw się w obieranie w ten sposób odda więcej aromatu.
- W naczyniu (lub naczyniach) ułóż pokrojone buraki.
- Po kolei dodaj wszystkie składniki do szklanego lub ceramicznego słoja.
- W 2 l przegotowanej wody rozpuść sól. Następnie wlej wodę pod samą nakrętkę, może być ciepła/gorąca, przyspieszy to proces kwaszenia. Dobrze jest również docisnąć czymś składniki zakwasu, aby żaden składnik nie wystawał ponad powierzchnię. Zapobiega to pojawieniu się pleśni.
- Górę naczynia przykryj gazą. Kontroluj proces fermentacji zachodzący w słoiku. Jeśli zakwas na barszcz czerwony pokryje się białym nalotem lub pianą, zdejmij je z pomocą sitka.
- Tak przygotowany „zestaw” odstaw w spokojne miejsce z dala od dzieci lub kotów. Najlepiej w ciemne, zimne miejsce.
- Czas kiszenia to mniej więcej tydzień. Po tygodniu (jeśli nagli Cię czas, możesz spróbować już po 5 dniach) możesz przelać zakwas przez sitko i wykorzystać do przygotowania ulubionej zupy.
- Przechowuj zakwas buraczany w słoiku, w lodówce.
Co zrobić z buraków z zakwasu?
To efekt uboczny, który często trafia do kosza, a nie musi tak być! Skoro już wiesz, jak się robi zakwas buraczany do barszczu, możesz z wyprzedzeniem przewidzieć, że wykorzystasz go do sałatki lub śledzia na pumperniklu, który stanowi genialną wigilijną (i nie tylko) przystawkę. Możesz od razu pokroić buraki na zakwas buraczany w taki sposób, by pasował do koncepcji ich wykorzystania po zlaniu płynu. Skorzystaj z wyszukiwarki internetowej, by odnaleźć ciekawe przepisy. Może zdecydujesz się na surówkę z kiszonych buraków z jabłkiem, a może sałatkę z kiszonych buraków i jajka lub bardziej egzotyczną z dodatkiem pomarańczy i fety?
Wskazówki i porady
- Dobry i sprawdzony domowy przepis na zakwas buraczany jest ważny, jednak kluczowe do przygotowania dobrego zakwasu są wysokiej jakości składniki. Tylko świeże i ze sprawdzonej uprawy warzywa stanowią gwarancję sukcesu i zwielokrotnią korzyści zdrowotne zakwasu.
- Słój na kiszenie buraków czerwonych, który kupisz w każdym sklepie z wyposażeniem kuchni czy online, powinien być wykonany z materiałów łatwych do utrzymania w czystości. Niedokładnie umyte naczynie może zwiększać ryzyko powstania pleśni.
- Baktere biorące udział w tworzeniu domowego zakwasu są bakteriami potrzebującymi warunków beztlenowych. Dlatego należy odciąć im dostęp do powietrza. Dobrze w tym celu sprawdzi się pokrywka.
Zakwas buraczany jako baza do barszczu czerwonego
Masz już zakwas, teraz pora przyrządzić z niego prawdziwie świąteczną zupę, bo zakwas jako dodatek do zup to naprawdę świetny pomysł! Taki prawdziwy barszcz czerwony z zakwasem z buraków powstawałam u nas na święta ale również często w ciągu całego roku.
Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?
Pierwszy etap to przygotowanie bulionu z wszystkich warzyw poza burakami (nie dodajemy też grzybów). Zajmie on około 60 minut. W kolejnym etapie gotujemy w bulionie pokrojone w kostkę buraki - do miękkości będą potrzebowały około 40-50 minut. Trzeci etap to połączenie ugotowanego wywaru z buraków, wywaru spod grzybów i zakwasu. Dobrze, jeśli na tym etapie zupa zdąży odrobinę przestygnać. Aby nie utracić cennych składników odżywczych, a także pięknej, buraczanej barwy, od tego momentu zupy nie wolno już zagotować. Lekko ją podgrzewamy i dodajemy przyprawy, a potem podajemy na głębokich talerzach, w towarzystwie uszek, pierogów, pasztecików lub krokietów.
Podawany z fasolą białą gotowaną, ziemniakami tłuczonymi, z pierożkami, krokietami i pasztecikami cieszył smakiem zwłaszcza w zimne dni. Do barszczu dolewam zakwas z buraków, mieszam i próbuję! W razie potrzeby jeszcze doprawiam do smaku. Przykrywam i pozwalam odpocząć barszczowi przez 10 minut, aby wszystkie smaki się przegryzły.
Alternatywa dla domowego zakwasu
Jeśli wiesz, że nie będziesz gotowy na czas z przyrządzeniem własnego zakwasu, to możesz skorzystać z gotowego rozwiązania, jakim jest zakwas z buraków Olini. To tradycyjny zakwas buraczany, przygotowywany tak, jak w domu. Bardzo dbamy o proces fermentacji, wykorzystujemy tradycyjne, rzemieślnicze receptury i naturalne przyprawy do zakwasu. Dbamy o to, by każda butelka wypełniona była jakością i biologicznym bogactwem fermentowanych buraków, które przekładają się na zdrowotne właściwości zakwasu.
Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach
Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety
tags: #barszcz #zakwas #buraczany #przepis

