Babka z Wodą Gazowaną: Przepis na Wyjątkowy Smak Dzieciństwa
- Szczegóły
Nie każdy efektowny deser wymaga spędzenia w kuchni wielu godzin, kilkunastu składników, skomplikowanej receptury i tajemnej wiedzy cukierniczej. Dziś klasyka gatunku - babka piaskowa - spisze się nie tylko do popołudniowej kawy i herbaty, ale także od święta. Krucha, delikatna, idealnie puszysta… powiecie, że to tylko babka, a ja Wam powiem, że taką babkę to bym mogła jeść codziennie. I to nawet na obiad :) A co!
Babka Zebra: Smak Dzieciństwa w Nowej Odsłonie
Ciasto zebra to babka z jasnego i ciemnego ciasta z dodatkiem oleju i wody gazowanej. Piekła je często moja mama. To mój smak dzieciństwa. Ciasto jest smaczne, lekkie, wilgotne, słodkie i puszyste.
Składniki i Przygotowanie
Przygotowanie dwukolorowej babki zacznij od ubicia białek na sztywną pianę i dodania do niej cukru. Całość zmiksuj, a następnie dodaj żółtka i wciąż ubijając, wsyp cukier waniliowy. Kolejnym krokiem jest dodanie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatne, ale dokładne wymieszanie wszystkich składników.
Od poprawnego wykonania następnego etapu zależy to, czy na babce pojawi się fantazyjny pasiasty wzór. Połowę ciasta przelej do formy, zaś do pozostałej części dodaj kakao i wymieszaj na gładko. Powoli wylej je na pierwszą warstwę. Teraz pozostaje już tylko upiec babkę - około 40 minut w 180 st.
Po przekrojeniu babka będzie zachwycać swoim dwukolorowym wnętrzem i wilgotnością. Wierzch możesz udekorować cukrem pudrem lub lukrem z dodatkiem soku z cytryny.
Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?
Przepis Krok po Kroku
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać, aż masa będzie szklista.
- Na koniec wsypać mąkę pszenną, dodać olej, wodę gazowaną, 5 łyżek jogurtu greckiego, proszek do pieczenia i razem zmiksować.
- 2/3 ciasta wylać do formy (u mnie silikonowa).
- Do pozostałego ciasta dodać kakao do ciast i ½ łyżki jogurtu greckiego.
Babka Piaskowa z Kakaowym Wzorkiem
Możecie ją przygotować w wersji czysto waniliowej lub tak jak ja dodać kakaowy wzorek.
Składniki i Przygotowanie
Masło wyciągamy wcześniej z lodówki - powinno być w temperaturze pokojowej. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy za każdym razem. Dodajemy skórkę startą z połowy cytryny i 1 łyżeczkę soku. Mieszamy razem mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Na tym etapie ciasto jest dość gęste. Nie należy się tym przejmować. Do masy dodajemy ok. połowę piany z białek i mieszamy do połączenia. Po tym czasie dodajemy resztę piany i jeszcze raz mieszamy, na tym etapie masa powinna być już rzadsza, a mieszanie znacznie prostsze. To ważne, żeby nie mieszać masy zbyt długo.
2/3 masy przekładamy do niewielkiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli nie pieczemy babki w keksówce tylko w okrągłej foremce należy ją wysmarować masłem i obsypać mąką. Kakaową masę nakładamy do foremki. Można zrobić trochę esów floresów przy użyciu wykałaczki lub noża. Całość lekko wygładzamy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto chwilę pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach
Pieczenie i Studzenie
Piec w temperaturze 160 stopni przez ok. godzinę lub do tzw. suchego patyczka. Żeby babka była idealnie chrupiąca na zewnątrz i delikatna w środku warto wyciągnąć ją z blaszki i studzić na kratce. Dzięki temu nie zaparuje i nie zrobi się wilgotna.
Dekoracja Babki
Wierzch możesz udekorować cukrem pudrem lub lukrem z dodatkiem soku z cytryny. Jest wspaniała, ja tylko zmieniam dekorację, rodzince smakuje polana lukrem i posypana prażonymi płatkami migdałów. Polecam tę wersję, pychota!!
Polewa Czekoladowa
Mleczną i gorzką czekoladę połamać na kawałki. Przełożyć na małą patelnię lub do rondelka. Dodać wodę, masło i kilka kropli aromatu waniliowego.
Dodatkowe Wskazówki
Wyszła przepyszna, polecam raz dodać do masy na babkę prażone orzechy - wychodzi mega! A do polewy szczyptę cynamonu - mała zmiana ale w smaku wow!
Ciasto przechowywać, zawiniętą w worku foliowym lub szczelnym pojemniku na ciasto, w suchym miejscu w temperaturze pokojowej.
Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety
Tabela Czasów Przygotowania i Pieczenia
| Rodzaj Czynności | Czas |
|---|---|
| Czas przygotowania | ok. 30 minut |
| Czas pieczenia | ok. 1 godzina |
tags: #babka #z #wodą #gazowaną #przepis

