Woda Źródlana Czysta Kropla: Skład Mineralny i Korzyści

Woda to najlepszy płyn do zaspokajania pragnienia i nawadniania organizmu. Nie zawiera cukru i nie dostarcza kalorii. Jednak woda wodzie nierówna. W sklepach wybierać możecie pomiędzy wodą źródlaną, mineralną, stołową i leczniczą. Jako społeczeństwo nie przywiązujemy specjalnej wagi do wody. Ani nie zwracamy uwagi na jej jakość, ani szczególnie jej nie szanujemy, często bezmyślnie ją marnując. Woda jest u nas łatwo dostępna i stosunkowo tania. Jednak to tylko kwestia czasu. Zaczynamy.

Woda Źródlana a Mineralna - Definicje

Przede wszystkim nie każda woda źródlana jest wodą mineralną. Zdecydowanie nie jest to prawdą. Nie każda woda w szklanych butelkach czy też w plastikowym opakowaniu jest wodą mineralną. Ponadto w sklepach dostępne są także np. wody smakowe, które ani z jednym, ani z drugim rodzajem wód niewiele mają wspólnego. (TAK, ODRADZAMY!)

Jak mówi ustawowa definicja: woda mineralna to woda wydobywana z podziemi, którą wyróżnia czystość mikrobiologiczna i chemiczna oraz stabilna obecność określonych składników mineralnych. Zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006r. woda źródlana to woda podziemna, pierwotnie czysta pod względem mikrobiologicznym i chemicznym. Od wody z kranu odróżnia ją pierwotna czystość chemiczna i mikrobiologiczna oraz stabilny skład mineralny.

Rodzaje Wód Mineralnych

Ze względu na ilość zawartych składników mineralnych w wodzie, rozróżniamy trzy podstawowe jej rodzaje:

  • Wody niskozmineralizowane - do 500 mg/L
  • Wody średniozmineralizowane - 500-1500 mg/L
  • Wody wysokozmineralizowane - powyżej 1500 mg/L

Oznacza to, że każda butelka wody mineralnej powinna zawierać taką sama ilość minerałów, zadeklarowaną przez producenta na etykiecie produktu. Może ona również wywierać pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Może, ale nie musi. Obecnie przepisy prawa nie określają ile składników mineralnych powinny zawierać wody mineralne.

Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?

Co więcej, zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia, każda woda podlega ocenie Głównego Inspektora Sanitarnego, który decyduje o uznaniu lub nie, danej wody za naturalną wodę mineralną. Wykaz naturalnych wód mineralnych ogłaszany jest przez GIS w formie obwieszczenia. Wody będące przedmiotem obrotu handlowego na terenie Unii Europejskiej figurują z kolei w unijnym wykazie naturalnych wód mineralnych redagowanym przez Komisję Europejską.

Ponadto wody możemy podzielić również na wody słodkie (ultrasłodkie, słodkie, półsłodkie), zwykłe, słone (w tym słonawa, solanka zwykła i silna).

Woda Lecznicza

Wody lecznicze to wody podziemne, pierwotnie czyste. Charakteryzują się zawartością min. 1000 mg minerałów w litrze lub określonym poziomem jednego pierwiastka mającego znaczenie dla organizmu. Spożywa się je w określonych porcjach w celu wspomagania leczenia niektórych chorób (np. choroba wrzodowa żołądka, zaparcia, cukrzyca). Biorąc pod uwagę zawarte w nich składniki mineralne, można wyróżnić także wody lecznicze, przeznaczone do kąpieli lub picia.

Charakteryzują się utrwalonym składem mineralnym i zawierają minimum 1000 mg/l składników mineralnych. Wpływają na poprawę funkcjonowania ludzkiego organizmu. Muszą one zostać wcześniej przebadane przez odpowiednie instytucje medyczne, w celu potwierdzenia ich leczniczych właściwości. Dokładne wymogi, przeprowadzanych badań, określa prawodawstwo poszczególnych krajów.

Do wód leczniczych zatem należą: szczawy, woda krzemowa, kwasowęglowa, jodkowa, glauberska, fluorkowa, bromkowa, borowa, arsenowa, manganowa, radoczynna, siarczanowa, siarczkowa, witriolowa czy żelazista. Stosowane są przede wszystkim w sanatoriach oraz ośrodkach leczniczych. Niektóre z nich są również dostępne do sprzedaży w butelkach.

Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach

Woda Źródlana Niskozmineralizowana

Woda źródlana to woda niskozmineralizowana, która zwykle wypływa jednym lub kilkoma naturalnie powstałymi otworami i zawiera zazwyczaj do 500 mg/l składników mineralnych. Pochodzi z podziemnego złoża o udokumentowanych zasobach, jednakże jej właściwości i skład chemiczny mogą podlegać wahaniom. Jest pierwotnie czysta, jeśli chodzi o skład chemiczny i zawartość mikroorganizmów. Zawartość składników mineralnych występuje w stężeniu niższym niż w wodach mineralnych.

Dla wielu może mieć też swój charakterystyczny „smak” i „zapach” co wynika ze sposobu i miejsca jej wydobywania. Wodę taką pije się zwyczajowo wprost z lokalnego źródła bądź pobiera do różnego rodzaju naczyń w celu spożytkowania jej później na potrzeby domowe okolicznych mieszkańców.

Niektóre ujęcia wody źródlanej są gospodarczo wykorzystywane do zasilania lokalnych wodociągów, na potrzeby firm oferujących wodę w 19l baniakach wraz z dystrybutorami czy też do produkcji słodzonych napojów. W tym przypadku przedsiębiorstwo zwiększa wydajność źródła, wykonując głębokie odwierty, by czerpać wodę z niższych warstw wodonośnych.

Jaką Wodę Pić: Mineralną czy Źródlaną?

Wybór pomiędzy wodą źródlaną i mineralną powinien być podyktowany przede wszystkim wiekiem i stanem naszego zdrowia oraz jej przeznaczeniem. W dużej mierze zależy to od potrzeb naszego organizmu bowiem, woda źródlana ma nieco inne właściwości od mineralnej.

Ze względu na zawartość dobroczynnych dla organizmu składników na co dzień najbardziej wskazana jest woda średniozmineralizowana. Woda mineralna będzie miała znaczący udział w zaspokajaniu naszego dziennego zapotrzebowania na składniki mineralne, zwłaszcza gdy nasza dieta nie jest idealnie zbilansowana.

Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety

O ile nie ma szczególnych wskazań zdrowotnych, lepiej unikać picia niskozmineralizowanej wody źródlanej w zbyt dużej ilości. Szczególnie w formie nieprzetworzonej oraz, gdy nie jest się przyzwyczajonym do tego rodzaju napoju. Nadmiar czystej niskozmineralizowanej wody źródlanej może być bowiem szokiem dla naszego organizmu i uwrażliwić nasz żołądek oraz spowodować rozstrój układu pokarmowego lub wpłynąć na funkcjonowanie innych organów poprzez wydalanie cennych minerałów.

Jeśli jesteśmy posiadaczem dystrybutora z wodą źródlaną w galonach lub filtra do wody, oczywiście nie musimy z niego rezygnować. Pamiętajmy bowiem, że powinniśmy dostarczać organizmowi około 1,5 litra różnorodnych płynów dziennie. Wskazane byłoby natomiast w tej sytuacji wzbogacenie diety o wodę wysokozmineralizowaną, aby poprawić bilans.

Z drugiej strony należy pamiętać, że woda mineralna posiada zdecydowanie większą ilość składników mineralnych niż źródlana, przez co nie nadaje się ona do przygotowywania kawy czy herbaty.

Dokonując wyboru, powinniśmy kierować się kilkoma, uniwersalnymi zasadami.

Dla Kogo Wskazane Są Wody Źródlane?

Woda źródlana nie powinna być spożywana w stanie surowym w nadmiernych ilościach. Przede wszystkim polecana jest do przygotowywania potraw (np. zup, wywarów itp.) oraz napojów (herbat, kawy, naparów ziół, soków lub kompotów).

Grupy, dla których wskazane jest spożywanie wody źródlanej (w ilości dostosowanej do indywidualnych potrzeb) to przede wszystkim:

  • Niemowlęta i młodsze dzieci (przegotowana, o niskiej zawartości sodu i siarczanów);
  • Osoby w wieku starszym;
  • Osoby zmagające się z chorobami nerek i układu moczowego.

W tym ostatnim przypadku warto skonsultować się z lekarzem, ponieważ na rynku dostępnych jest wiele wód leczniczych, które pomagają na wyżej wymienione dolegliwości. Pomoże to, jak najbardziej zwiększyć pozytywne działanie wody źródlanej na organizm.

Natomiast wybierając wodę dla naszego dziecka, zwróćmy uwagę na wody niskozmineralizowane niegazowane cechujące się niskim stężeniem niektórych składników (chlorki, sód, siarczany, azotany i azotyny, fluorki).

Według obowiązujących przepisów woda źródlana ma takie same właściwości jak woda z kranu. Niemniej unikamy ryzyka mikrobiologicznego związanego ze stanem kanalizacji czy chlorowaniem wody. Pamiętajmy jednocześnie, że powinniśmy dostarczyć naszemu organizmowi od 1,5 do 2 litrów różnych płynów dziennie (nie wliczamy do tej liczby kawy, mocnej herbaty oraz alkoholu).

Kto Powinien Pić Wodę Mineralną?

Rodzaj wybranej wody mineralnej nie powinien być przypadkowy. Należy wziąć pod uwagę przede wszystkim stan naszego zdrowia oraz stopień aktywności fizycznej. Od tego zależy czy powinniśmy wybrać wodę nisko-, wysoko- czy średniozmineralizowaną.

Grupy, dla których wskazane jest spożywanie wody mineralnej (w ilości dostosowanej do indywidualnych potrzeb) to przede wszystkim:

  • Kobiety w ciąży, u których występuje zwiększone zapotrzebowanie na składniki mineralne - warto w tym przypadku wybierać wody o niskiej zawartości sodu;
  • Osoby uprawiające sport - polecane wody wysokozmineralizowane,
  • Osoby często przebywające w wysokich temperaturach, w ciepłym klimacie,
  • Osoby cierpiące na osteoporozę,
  • Osoby zmagające się z zaburzeniami układu trawienia i dolegliwościami żołądkowymi - polecana woda Borjomi.

Większość osób dorosłych, które prowadzą raczej siedzący tryb życia, będąca na zwykłej diecie, powinna spożywać wodę średniozmineralizowana. Odpowiednia ilość wody, dla zachowania zdrowia, jaką należy spożywać każdego dnia to minimum 30 ml wody na każdy kilogram masy ciała. Przeciętnie daje to od 1,5 do 2 litrów płynów dziennie.

Jeszcze więcej wody powinni spożywać sportowcy czy też osoby pracujące na co dzień fizycznie. Niedobór wody w organizmie ogranicza bowiem nasze zdolności psychofizyczne.

W szczególnej sytuacji znajdują się osoby z zaburzeniami zdrowotnymi lub kobiety w ciąży. W tym czasie zmienia się bowiem zapotrzebowanie na składniki mineralne. Jest ono znacznie zwiększone w stosunku do zwykłego czasu w życiu.

Dla kobiet w ciąży wskazane jest wybieranie szczególnie wód niskosodowych. Woda niskosodowa to woda o niskiej zawartości sodu (Na), na poziomie poniżej 20 mg/l.

Natomiast w przypadku problemów zdrowotnych rodzaj wody powinien być szczególnie starannie dobierany do rodzaju schorzenia. Dla osób, które zmagają się z problemami z krążeniem, sercem czy innymi zaburzeniami układu krwionośnego polecane są wody niskosodowe (Sód [Na] poniżej 20 mg/l). Do takich wód należy np. Cisowianka, Kropla Beskidu lub Kinga Pienińska.

W przypadku osób z osteoporozą pomocna będzie woda wysokozmineralizowana, która jest jednocześnie bogatym źródłem wapnia i posiada odpowiedni stosunek wapnia do magnezu (stosunek 2:1) np. Vytautas, Piwniczanka. Dzięki dużej zawartość wapnia wody te wspomagają proces odbudowy kości.

Osobom z problemami trawiennymi oraz dolegliwościami ze strony żołądka polecamy przede wszystkim wody lecznicze np. woda Borjomi.

W przypadku zdiagnozowanych schorzeń rodzaj oraz ilość spożywanych płynów powinien być jednak konsultowany z lekarzem specjalistą i ściśle przestrzegany przez pacjenta.

Także osoby, które narażone są na warunki ekstremalne warto, by sięgnęły po odpowiednią dla siebie wodę. Dla osób aktywnych, uprawiających sport zarówno amatorsko, jak i wyczynowo, idealnym uzupełnieniem diety są wody wysokozmineralizowane. Polecane są one także dla tych, którzy często przebywają w wysokich temperaturach lub ciepłym klimacie. Dotyczy to zarówno osób pracujących np. w hucie, na budowie czy innych wymagających wysiłku fizycznego miejscach, gdzie dodatkowo występuje znaczna ekspozycja na ciepło, jak również podróżników.

Znaczenie Wody Mineralnej dla Zdrowia - Jakie Składniki Mineralne Dostarcza do Organizmu?

Woda mineralna ma właściwości prozdrowotne. Dzięki zawartości składników mineralnych poprawia się funkcjonowanie najważniejszych układów oraz organów ludzkiego ciała. Ma też dobre właściwości w przypadku osób, które się odchudzają, gdyż wspomaga prawidłową przemianę materii.

Właściwa ilość (około 1,5 litra płynów dziennie) wypijanej wody pomaga także w walce z migrenowymi oraz napięciowymi bólami głowy. Polecana jest w przypadku podwyższonej aktywności fizycznej oraz spożywania dużej ilości produktów z kofeiną, np. kawy lub coli, które przyczyniają się do utraty magnezu.

Dzięki odpowiedniej zawartości magnezu woda mineralna jest dobra dla serca. Poprawia krążenie krwi, reguluje ciśnienie, jak również łagodzi objawy stresu.

Woda mineralna bogata w wapń działa dobrze na wszystkie kości, kręgosłup i cały układ kostno-stawowy. Ponadto pozytywnie wpływa na serce i krążenie. Picie wody z dużą zawartością wapnia polecane jest szczególnie osobom z anemią, ze względu na łatwiejszą przyswajalność żelaza.

Alkaliczna woda mineralna o wysokim pH ma dobroczynne właściwości, ponieważ łagodzi objawy nadkwasoty i zgagi neutralizując soki trawienne, w tym żołądkowy, np. woda Acqua Panna (pH 8,2).

Wody mineralne wspomagają także prawidłową regulację cukrów w początkowym stadium cukrzycy.

Składniki Mineralne w Wodzie

Woda butelkowana oprócz dwóch cząsteczek wodoru (H) związanych z jedną cząsteczką tlenu (O) tworząc związek H2O zawiera inne składniki, które różnicują dostępne na rynku wody. Są to składniki mineralne, które decydują o wartości odżywczej wody oraz gazy.

  • Sód (Na+): Pierwiastek reguluje gospodarkę elektrolitową, zapobiega odwodnieniu, a brak może powodować zmęczenie i zaburzenia trawienia. Dość popularne stały się wody o obniżonej zawartości sodu.
  • Potas (K+): Reguluje pH komórki i ciśnienie osmotyczne. Jest niezbędny do pracy zwłaszcza układu krwionośnego, nerwowego i mięśniowego. Zarówno niedobór jak i nadmiar może negatywnie wpłynąć na te układy.
  • Wapń (Ca++): Jest materiałem budulcowym kości, bierze udział w przewodzeniu bodźców nerwowych i regulacji układu krwionośnego, kurczliwości mięśni i aktywacji enzymów.
  • Magnez (Mg++): Pierwiastek ten uczestniczy w budowie kości oraz komórek, zwłaszcza komórek mięśni. Pomaga zachować poprawne działanie systemu nerwowego i uczestniczy w budowie wielu enzymów.
  • Anion chlorkowy (Cl-): Jest obecny w soku żołądkowym w postaci kwasu solnego, a jako chlorek sodu pozwala utrzymać właściwe ciśnienie osmotyczne krwi i płynów ustrojowych.
  • Siarczany (SO4--): Działają korzystnie na przemianę materii, pracę wątroby i wytwarzanie żółci. W początkowych stanach cukrzycy i insulinooporności wpływają na aktywność insuliny, obniżając zawartość cukru we krwi i w moczu.
  • Wodorowęglany (HCO3-): Są korzystne dla osób cierpiących na nadkwasotę, alkalizując sok żołądkowy. Podobnie jak siarczany pomagają kontrolować gospodarkę cukrową, obniżając zawartość cukru we krwi i moczu. Oprócz tego regulują pH krwi.

Woda Źródlana Kropla Beskidu

Woda źródlana Kropla Beskidu to naturalny, niskozmineralizowany napój, który dzięki swojemu wyjątkowemu składowi mineralnemu jest idealny do codziennego picia. Charakteryzuje się doskonałymi walorami smakowymi oraz wysoką jakością, co czyni ją odpowiednią do spożywania przez osoby w każdym wieku, bez ograniczeń.

Opakowana w praktyczne butelki o pojemności 0,5 l, woda Kropla Beskidu jest dostępna w zgrzewce zawierającej 12 sztuk. Dzięki niegazowanej formule, jest doskonałym wyborem dla osób preferujących czystą wodę, której smak nie jest zmieniony przez bąbelki. Idealna zarówno do domu, jak i biura, zapewnia wygodne i szybkie orzeźwienie.

Wybierając wodę źródlaną Kropla Beskidu, inwestujesz w produkt o naturalnym pochodzeniu i wyjątkowej jakości. Jej niskozmineralizowany skład oraz brak gazu sprawiają, że jest to doskonały wybór dla tych, którzy cenią sobie zdrowe i czyste napoje. Ciesz się świeżością i czystością wody Kropla Beskidu każdego dnia.

Dlaczego Warto Wybrać Wodę Źródlaną Kropla Beskidu

  • Naturalny skład: Niskozmineralizowana woda źródlana o doskonałym składzie mineralnym.
  • Bez gazu: Idealna dla osób preferujących niegazowane napoje.
  • Wysoka jakość: Produkt znanej marki gwarantujący świeżość i czystość.
  • Praktyczne opakowanie: Butelki o pojemności 0,5 l w zgrzewce 12 sztuk zapewniają wygodny zapas.

Woda Źródlana Żywiec Zdrój

Żywiec Zdrój 1,5 litra to krystalicznie czysta, górska woda źródlana, czerpana z dziewiczych terenów beskidu Żywieckiego, czemu zawdzięcza swój smak. Woda niegazowana Żywiec zdrój dzięki optymalnej zawartości składników mineralnych, w tym niskiej zawartości sodu, jest odpowiednia dla każdego i możną ją pić praktycznie bez ograniczeń. Instytut matki i dziecka poleca ją w żywieniu niemowląt i dzieci oraz kobiet w ciąży i karmiących. W trosce o najwyższą jakość woda Żywiec zdrój poddawana jest stałej kontroli oraz badaniom. Butelka 1,5 litra pozwoli ugasić większe pragnienie i dłużej rozkoszować się smakiem wody Żywiec zdrój.

Parametry Wody Żywiec Zdrój

  • Rodzaj: Niegazowana
  • Pojemność: 1500 ml
  • Typ: Źródlana
  • Skład dodatkowy: Wodorowęglany: 121,mg/l, fluorki: <0,1 mg/l, magnez: 5,3 mg/l, wapń: 36,3 mg/l, sód: 7,8 mg/l
  • Kraj pochodzenia/Wyprodukowano w: Polska

Wpływ Składników Mineralnych na Wybór Wody

Kupuję głównie wody średniozmineralizowane. Są dla mnie optymalne. Minerałów mają nie za dużo i nie za mało. A do tego najbardziej odpowiada mi ich smak. Najczęściej kupuję Cisowiankę. Cisowianka mimo sporej mineralizacji (742 mg/l) ma mało sodu (11 mg/l). Jednocześnie jest w niej całkiem sporo wapnia (130 mg/l).

Czasami, wtedy, gdy chcę podładować organizm dodatkowymi minerałami albo po prostu mam ochotę na odmianę, kupuję wody wysokozmineralizowane. Mają dużo intensywniejszy smak. Pasuje mi Muszynianka plus z zawartością minerałów 2104 mg/l. To woda, która ma dużo magnezu (120 mg/l). Wapnia też ma sporo (240 mg/l).

Wybór Wody Źródlanej a Ekologia

Wybór wody źródlanej ma istotne znaczenie dla ekologii, ponieważ wiąże się z mniejszym obciążeniem środowiska naturalnego w porównaniu do innych form uzdatniania wody. Proces pozyskiwania wody źródlanej polega na jej naturalnym czerpaniu z chronionych źródeł podziemnych, co minimalizuje konieczność stosowania chemicznych środków oczyszczających oraz zmniejsza zużycie energii.

Ponadto, wybór wody źródlanej promuje ochronę lokalnych ekosystemów, gdyż te źródła często znajdują się w dziewiczych rejonach przyrodniczych, które podlegają ścisłej ochronie. Jednakże rosnące zapotrzebowanie na wodę źródlaną wymaga odpowiedzialnego zarządzania zasobami, aby zapobiec ich nadmiernej eksploatacji i zachować równowagę ekologiczną.

W ten sposób konsumpcja wody źródlanej, jeśli jest prowadzona w sposób zrównoważony, może przyczynić się do ochrony środowiska naturalnego i promować bardziej ekologiczne nawyki w społeczeństwie.

tags: #woda #źródlana #czysta #kropla #skład #mineralny

Popularne posty: