Pianka z Galaretki: Przepis na Lekki i Pyszny Deser

Pianka to owocowy deser, który zachwyca. Jej słodycz i wyjątkowa konsystencja nie mają sobie równych, o czym przekonują nas recenzje najmłodszych smakoszy. Na dodatek, przyrządzenie tego deseru jest niezwykle proste. Pianka o ciekawej konsystencji nie będzie miała konkurencji podczas spotkania z bliskimi.

Pianka z galaretki na zimno to jeden z tych deserów, który swoją lekkością i delikatnością zachwyca każdego. Idealnie sprawdza się jako słodka przekąska lub efektowne zakończenie uroczystego obiadu.

Jak Zrobić Piankę z Galaretki?

Piankę możecie zrobić z połączenia galaretki oraz nabiału. Oprócz galaretki na liście składników powinien pojawić się nabiał - jogurt, mleko lub śmietana. Podpowiadamy, jak wykorzystać je do zrobienia doskonałej pianki.

Pianka z Galaretki i Jogurtu Naturalnego

Zacznijmy od wykorzystania jogurtu naturalnego, który z pewnością znajduje się w Waszych lodówkach. Lista składników jest naprawdę krótka, a znajdują się na niej:

  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 1 opakowanie owocowej galaretki
  • 250 ml gorącej wody

Gotowi na przyrządzenie pianki? No to zaczynamy! Rozpuśćcie galaretkę w gorącej wodzie, dokładnie zamieszajcie i pozostawcie do ostygnięcia. Później miksujcie jogurt naturalny i powoli dodawajcie do niego ostudzoną galaretkę. Piankę przelejcie do pucharków i odstawcie do lodówki na kilka godzin.

Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?

Pianka z galaretki i jogurtu to wyjątkowo lekki i orzeźwiający deser, który stanowi doskonałą alternatywę dla tych, którym znudziły się już bardziej tradycyjne słodycze, desery i przekąski. Połączenie galaretki z delikatnym smakiem jogurtu tworzy niepowtarzalną harmonię smaków, idealną dla tych, którzy poszukują zdrowszych opcji deserowych.

Jak krok po kroku przygotować ten smaczny i prosty w wykonaniu deser?

  • Zacznij od przygotowania galaretki. Rozpuść proszek galaretki w gorącej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, pamiętając o zmniejszeniu ilości wody. Pozwól, aby galaretka nieco ostygła, ale nie zastygła całkowicie.
  • Gdy galaretka zacznie gęstnieć, ale jeszcze przed jej całkowitym stężeniem, dodaj do niej jogurt naturalny. Ilość jogurtu możesz dostosować do preferencji smakowych - więcej jogurtu uczyni deser bardziej kremowym i delikatnym.
  • Użyj miksera, aby dokładnie połączyć galaretkę z jogurtem, ubijając składniki na wysokich obrotach do uzyskania puszystej, jednolitej masy. Ubijanie wprowadza powietrze do deseru, czyniąc go lekkim i piankowym.
  • Przelej powstałą masę do wybranych naczyń - mogą to być szklanki, pucharki lub foremki - i umieść w lodówce na kilka godzin, aż deser dobrze stężeje.
  • Schłodzoną piankę z galaretki i jogurtu urozmaicą dodatki, takie jak owoce, bakalie czy bita śmietana.

Pianka z Galaretki i Mleka

Nie macie w lodówce jogurtu naturalnego? Nic straconego, ponieważ z pomocą przychodzi mleko. Jak wykorzystać ten nabiał do przyrządzenia słodkiej pianki? Podpowiadamy! Najpierw przygotujcie:

  • 250 ml wody
  • Galaretkę
  • 200 ml mleka

Gdy składniki będą już gotowe, to zacznijcie działać w kuchni! Zalejcie galaretkę wodą i zostawcie ją do ostudzenia. Później miksujcie tężejącą galaretkę na wysokich obrotach oraz wlewajcie do niej zimne mleko. Całość przelejcie do pucharków i odstawcie do lodówki na kilka godzin. Deser stężeje, a Wy będziecie cieszyć się znakomitymi efektami.

Piankowy deser to idealny wybór, gdy mamy ochotę na coś słodkiego na szybko. Do przygotowania potrzebujemy jedynie trzech składników - mleka, wody i galaretki. Wierzch możemy udekorować ulubionymi owocami lub bitą śmietaną.

  1. Galaretkę należy rozpuścić w 300 ml wrzątku i odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia.
  2. Mleko zagotować i przestudzić.
  3. Tężejącą galaretkę miksować mikserem na najwyższych obrotach dolewając do niej powoli zimne mleko. Miksować aż powstanie piana.
  4. Piankę przełożyć do szklanek lub pucharków i wstawić do lodówki.
  5. Gdy stężeje udekorować dowolnymi owocami i/lub bitą śmietaną.

Pianka z Galaretki i Śmietany 30%

Przychodzimy z ostatnią recepturą na słodką piankę, która zniknie z pucharków w trybie natychmiastowym. Tym razem bazą deseru będzie śmietana 30%. Zaczynamy! Jak zrobić piankę z galaretki i śmietany? Zaopatrzcie się w niezbędne składniki, czyli:

Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach

  • Opakowanie galaretki
  • 250 ml wody
  • 500 ml śmietany 30%

Od czego zacząć? Ubijcie mikserem śmietanę i odstawcie na bok. Rozpuśćcie galaretkę w gorącej wodzie i poczekajcie, aż ostygnie. Później ostrożnie wlejcie tężejącą galaretkę do ubitej śmietany i dokładnie zamieszajcie. Deser już prawie gotowy! Przelejcie piankę do pucharków i schowajcie do lodówki.

Wybór Galaretki i Dodatki

Pierwszym krokiem do stworzenia idealnej pianki z galaretki jest wybór smaku galaretki. Możesz eksperymentować z różnymi smakami, aby znaleźć ten, który najbardziej Ci odpowiada. Następnie przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, jednak z mniejszą ilością wody, aby była bardziej skoncentrowana i miała intensywniejszy smak.

Przed podaniem możesz udekorować piankę z galaretki owocami, bitą śmietaną, posypkami lub świeżą miętą dla dodatkowego smaku i koloru.

Mini deserki z pianką z galaretki to idealny wybór na wszelkiego rodzaju imprezy, zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Ich kolorowy wygląd, lekkość i łatwość w przygotowaniu sprawiają, że są świetną opcją na urozmaicenie stołu ze słodkościami.

Przepis na Piankę z Ubitej Galaretki

Fajny, lekki deser, ładnie się prezentujący, a składający się wyłącznie z samych galaretek. To nie "ptasie mleczko" jakby się mogło na pierwszy rzut oka wydawać, a jedynie ubita galaretka. Łatwe do przygotowania, jedynie trochę czasu potrzeba, aby warstwy stężały.

Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety

Składniki na ok. 6 porcji:

  • Pierwszą galaretkę (dowolny smak) przygotować według przepisu na opakowaniu, ale tylko w 250 ml wody.
  • Drugą galaretkę przygotować, również w 250 ml wody.
  1. Chłodną galaretkę przelać do wysokiej miski (płynna galaretka będzie chlapać) i ubijać mikserem ręcznym lub planetarnym na najwyższych obrotach przez ok. 15 minut.
  2. Piankę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą, okrągłą tylką (lub worka do mrożenia i odciąć jeden róg).
  3. Wycisnąć piankę do przygotowanych kubeczków lub pucharków.
  4. W tym czasie przygotować drugą galaretkę, również w 250 ml wody.
  5. Chłodną galaretkę rozłożyć łyżką do kubeczków (wychodzi po ok. 2 łyżki płynnej galaretki na jeden kubek).
  6. Piankę przełożyć do rękawa cukierniczego lub worka do mrożenia i rozłożyć do kubeczków.
  7. Wstawić do lodówki do stężenia, na ok. 1 godzinę.

Jeśli chcecie udekorować deser np. malinami to proszę schłodzić go ok. 30 minut i dopiero ułożyć malinę.

Pianka z Galaretki w Warstwowej Formie

Składniki:

  • Spód: suchy wafel, biszkopty lub herbatniki
  • Warstwa czerwona: 1 galaretka np. truskawkowa + 400 ml wrzątku
  • Warstwa zielona: 1 galaretka np. kiwi

Przygotowanie:

  1. Do misy miksera lub innego, ale wysokiego naczynia (galaretka przez pierwszych kilka minut mocno chlapie podczas miksowania) wsyp jedno opakowanie ulubionej galaretki. U mnie o smaku truskawkowym.
  2. Galaretka jest już gotowana do miksowania. Polecam jednak poczekać 5-10 minut, by lekko przestygła.
  3. Zalecam miksowanie galaretki mikserem stojącym, ponieważ trwa to bardzo długo i mikser ręczny może nie dać rady.
  4. Cierpliwość może też stracić osoba miksująca galaretkę ręcznie, ponieważ trwa to minimum 15 minut (zazwyczaj jednak nawet 20 minut).
  5. Galaretkę miksuj na średniej lub wysokiej mocy miksera. Cierpliwie miksuj całość, aż galaretka pięknie się napuszy i bardzo zgęstnieje.
  6. Piankę z truskawkowej galaretki wyłóż do przygotowanej wcześniej formy. Tak naprawdę nie musisz już szykować drugiej warstwy. Wystarczyłoby teraz odstawić formę z pianką do lodówki. Po około godzinie na piankę można wyłożyć dekorację z mini pianek typu Marshmallow i ponownie odstawić formę do lodówki, już do całkowitego stężenia pianki.
  7. Formę z różową pianką odłóż do lodówki, by zaczęła tężeć. W tym czasie przygotuj piankę w innym kolorze, u mnie zielonym. Użyłam galaretki o smaku kiwi, do której dodałam jeszcze odrobinę zielonego barwnika w proszku.
  8. Galaretkę zieloną miksowałam o około 5 minut krócej, niż galaretkę truskawkową. Jak tylko ubiłam na sztywno druga galaretkę, to zieloną piankę wyłożyłam ostrożnie na piankę różową. Formę ponownie odłożyłam do lodówki. Po godzinie wyłożyłam jeszcze mini pianki typu Marshmallow (nie jest to konieczny dodatek).

Właściwości Lecznicze Galaretki

Choć zajadanie się słodyczami podczas przeziębienia, czy bólu brzucha może wydawać się absurdalne, to jednak warto skupić się nie na owocowym smaku i apetycznym kolorze, a na żelatynie i jej właściwościach leczniczych. Ten składnik może zdziałać cuda! W sumie chyba każdy z nas kojarzy, że amerykańscy pacjenci wcinają w szpitalach galaretkę po wszelkich zabiegach. Więc kiedy warto podać dziecku wodę galaretkową w domu?

  • Ból gardła - może trudno uwierzyć w to, że gardło można leczyć słodyczami, ale jest w tym wiele prawdy. Galaretka owocowa to doskonały sposób leczenia takiej dolegliwości! Żelatyna łagodzi podrażnienia gardła i stany zapalne, a także chroni gardło przed kolejnymi podrażnieniami. To dlatego, że żelatyna zawiera aminokwasy, które przyśpieszają gojenie się ran. Ma także właściwości przeciwbólowe.
  • Grypa żołądkowa i niestrawność - galaretka wykazuje tzw. działanie hydrofilowe, a także zawiera duże ilości glicyny. To pozytywnie wpływa na błony śluzowe żołądka. Żelatyna wspomaga pracę układu trawiennego oraz niweluje wszystkie przykre dolegliwości w nim zachodzące. Ma również korzystny wpływ na odbudowę błon śluzowych. Działa na ruchy perystaltyczne jelit, ułatwia trawienie pokarmu. Żelatyna pomaga regulować poziom cukru we krwi, dając energię potrzebną do walki z chorobą (nie w formie słodzonej galaretki). Co ciekawe galaretka spożywana regularnie zapobiega pojawianiu się wrzodów.
  • Problemy ze snem - żelatyna zawiera aminokwasy, które powodują zwiększanie wydzielania hormonu snu - melatoniny. Dzięki temu sen będzie głębszy.
  • Ból stawów (bóle wzrostowe) - żelatyna wieprzowa na stawy zapobiega osteoporozie i chorobom zwyrodnieniowym. Dodatkowo pomaga w utrzymaniu elastycznych ścięgien i więzadeł. Żelatynę zaleca się pić także po urazach sportowych.
  • Słabe włosy i paznokcie (to już coś bardziej dla mam) - czy wiedziałaś, że żelatyna ma szerokie zastosowanie w medycynie estetycznej? To dlatego, że zawiera dwa aminokwasy - proliny i hydroksyproliny. Wspomagają one naprawę tkanki łącznej.

Drink Galaretkowy

Czas pracy: 20 min. Średnio ok. 5 - 6 porcji

Składniki:

  • 1 opak. Galaretki o smaku truskawkowym
  • 300 ml wody wrzącej
  • 1 opak. Galaretki o smaku cytrynowym
  • 800 ml wody wrzącej
  • 1 szt. cytryny (sok z 1 cytryny)
  • 3 łyżki cukru

Do dekoracji: 6 szt. truskawek

Sposób przygotowania:

  1. Galaretkę truskawkową rozpuść w 300 ml wrzącej wody, wlej do płaskiego naczynia i pozostaw w lodówce do stężenia.
  2. Odwrócone do góry dnem szklaneczki zanurz w soku cytrynowym, a następnie w cukrze i odstaw do wyschnięcia.
  3. Stężałą galaretkę truskawkową pokrój w kostkę i nałóż do szklaneczek.
  4. Kostkę z galaretki truskawkowej zalej galaretką cytrynową.

Dekorowanie: Udekoruj świeżymi truskawkami.

Wartości odżywcze na porcję (szacunkowe)
Składnik Wartość
Kalorie Szacunkowe, zależą od składników

tags: #woda #z #galaretką #przepis

Popularne posty: