Woda Polaris Gazowana Vital Green: Szczegółowa Analiza Składu i Wartości Odżywczych

Woda gazowana jest popularnym napojem, a Polaris Vital Green to jedna z dostępnych opcji. Poniżej przedstawiamy szczegółową analizę składu i wartości odżywczych tego produktu.

Skład i Wartości Odżywcze Napoju Gazowanego Vital Green Polaris

Napój gazowany Vital Green Polaris charakteryzuje się następującymi wartościami odżywczymi:

Wartość energetyczna:

  • 20 kcal / 83,7 kJ

Składniki odżywcze:

  • Białka: 0 g
  • Węglowodany: 4,9 g
  • Cukry: 4,9 g
  • Tłuszcze: 0 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 0 g
  • Błonnik: 0 g
  • Sól: 0 g
  • Wapń: 0 mg

Poniżej znajduje się tabela podsumowująca wartości odżywcze w napoju Vital Green Polaris:

Składnik odżywczy Wartość
Wartość energetyczna 20 kcal / 83,7 kJ
Białka 0 g
Węglowodany 4,9 g
Cukry 4,9 g
Tłuszcze 0 g
Nasycone kwasy tłuszczowe 0 g
Błonnik 0 g
Sól 0 g
Wapń 0 mg

Dwutlenek Węgla w Wodzie Gazowanej

Dwutlenek węgla (CO2) jest nieorganicznym związkiem chemicznym z grupy tlenków, w którym węgiel występuje na IV stopniu utlenienia. W temperaturze pokojowej jest to bezbarwny, bezwonny i niepalny gaz o kwaskowatym smaku, rozpuszczalny w wodzie i cięższy od powietrza.

Pod normalnym ciśnieniem przechodzi ze stanu stałego do gazowego (sublimuje) z pominięciem fazy ciekłej w temperaturze −78‚5 °C. Można go jednak skroplić pod zwiększonym ciśnieniem, np. pod ciśnieniem 34 atm skrapla się w temperaturze 0 °C.

Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?

W naturze występuje w stanie wolnym w atmosferze i związanym (np. jako składnik CaCO3). Dwutlenek węgla jest produktem spalania i oddychania. Jest wykorzystywany przez rośliny w procesie fotosyntezy. Tworzy się przy utlenianiu i fermentacji substancji organicznych. Występuje w kopalniach, cukrowniach, gorzelniach, wytwórniach win, silosach zbożowych, browarach i studzienkach kanalizacyjnych.

Inne Składniki i Uwagi

Warto pamiętać, że wysokie spożycie cukru może powodować przyrost masy ciała i próchnicę.

Benzoesan sodu (E211) to organiczny związek chemiczny, sól sodowa kwasu benzoesowego, stosowana jako konserwant żywności. Ma właściwości bakteriostatyczne i fungistatyczne, hamuje rozwój drożdży, pleśni, bakterii masłowych, octowych oraz w mniejszym stopniu mlekowych.

Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach

Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety

tags: #woda #polaris #gazowana #vital #green #skład

Popularne posty: