Czy woda po uzdatniaczu jest zdatna do picia?

Woda płynąca z kranów w naszym kraju jest zazwyczaj średnio lub bardzo twarda, dlatego centralne zmiękczacze wody to jedne z najważniejszych sprzętów montowanych obecnie w polskich gospodarstwach domowych. Dzięki szerokiej ofercie zmiękczaczy wody każdy znajdzie rozwiązanie idealnie dopasowane do swoich indywidualnych potrzeb.

Błędem jest przyjęcie, że woda ma wysoką jakość i nie jest potrzebne stosowanie żadnej instalacji uzdatniającej. Wprawdzie woda wodociągowa spełnia normy, jest zdatna do picia, ale czasem warto poprawić jej smak, zapach lub obniżyć twardość. Poza tym na pogorszenie jakości wody z wodociągu może mieć wpływ stara sieć przesyłowa. Woda ze studni w większości przypadków nie nadaje się do spożycia bez uzdatniania. Nie należy zakładać, że woda bez uzdatniania będzie dobrej jakości. Wodociągowa może wymagać obniżenia twardości, a ta ze studni - wielostopniowego oczyszczania.

Aby woda płynąca z kranu miała odpowiednią jakość, musi przejść kilka stopni oczyszczania. Dobór poszczególnych urządzeń filtrujących, ich wielkość i wydajność oraz kolejność montażu należy powierzyć specjalistycznej firmie.

Każda stacja uzdatniania wody powinna być dobrana i skonfigurowana według potrzeb mieszkańców i parametrów wody. Nie istnieją uniwersalne rozwiązania, które sprawdzą się we wszystkich przypadkach. Analiza składu wody kosztuje kilkaset złotych i wykonują ją stacje sanepidu.

Istotnym elementem filtra jest układ sterowania. Należy zwracać uwagę na jego jakość, konstrukcję, koszt i dostępność części zamiennych oraz sposób obsługi. Przykładowo, płukanie odżelaziacza może być uruchamiane automatycznie lub ewentualnie ręcznie, przez sterownik czasowy.

Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?

Proces uzdatniania wody i jego wpływ na jakość

Woda płynąca z kranu w naszym kraju jest zazwyczaj średnio lub bardzo twarda, dlatego centralne zmiękczacze wody to jedne z najważniejszych sprzętów montowanych obecnie w polskich gospodarstwach domowych. Centralne zmiękczacze wody montuje się na wejściu wody do budynku, dzięki czemu miękką wodę można uzyskać w całym domu. Ich działanie opiera się na wymianie jonowej.

Sód w wodzie po zmiękczaniu pochodzi z roztworu solanki stosowanej w procesie regeneracji żywicy jonowymiennej, na której odbywa się redukcja wysokiego stopnia twardości wody. W wyniku zmiękczania wody w procesie wymiany jonowej stężenie sodu delikatnie wzrasta, co tylko w nieznacznym stopniu wpływa na podaż tego pierwiastka w codziennej diecie.

Właśnie zastosowanie roztworu składającego się z wody i związku NaCl powoduje u niektórych dylemat. Po sieci krąży mit, jakoby zmiękczona woda musiała mieć lekko słony smak i jest to zjawisko którego nie da się uniknąć. Nic bardziej mylnego! Zmiękczacz wody ma poprawiać jakość wody, a nie ją pogarszać! Słony smak wody po zmiękczaniu nie jest normalnym zjawiskiem i świadczy o możliwości wystąpienia usterki! Kłopotem słonej wody po zmiękczaniu koniecznie należy się zainteresować.

Potencjalne problemy i rozwiązania

Można mówić o dwóch sytuacjach, w których zdarzają się problemy ze słonym smakiem wody po zmiękczaniu. Po pierwsze jest to sytuacja, kiedy sama jakość wody surowej powoduje, że po procesie redukcji stopnia twardości jest słona. To najbardziej prawdopodobna przyczyna, jeśli zjawisko słonego smaku pojawi się bezpośrednio po uruchomieniu zmiękczacza wody. Po drugie kłopotem może być samo urządzenie. To przedmiot, który podczas eksploatacji ulega zużyciu i może pojawić się usterka. Na szczęście zazwyczaj sami możemy zająć się rozwiązaniem problemu.

Ta sytuacja występuje naprawdę sporadycznie, jednak w niektórych miejscowościach zdarza się, że pobierana woda surowa ma takie właściwości, które wpływają na powstawanie słonego smaku wody. Najczęściej słony smak wody może pojawić się przy bardzo wysokim stopniu twardości, sięgającym nawet 400-500 mg CaCO3/l. Przy zejściu z tak wysokich wartości do zera może powstać kłopot właśnie w postaci zmiany smaku wody. Warto pamiętać o zależności, że im wyższy stopień twardości wody na wejściu do urządzenia, tym więcej soli regeneracyjnej potrzeba na regenerację.

Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach

Innym powodem powstawania słonego smaku wody po zmiękczaniu jest występowanie w wodzie surowej dużych ilości chlorków oraz ewentualnie sodu. Po dodaniu do wody jeszcze większych ilości podczas procesu wymiany jonowej, smak faktycznie może ulec zmianie ze względu na łączenia chlorków z sodem. Sód w zmiękczonej wodzie występuje w formie zdysocjowanej, przez co z łatwością łączy się z innymi substancjami, tworząc różne sole, które również mogą oddziaływać na ostateczne wrażenia smakowe związane z wodą.

Jeśli mamy do czynienia z wysokim stopniem twardości wody, sięgającym nawet 400-600 mg CaCO3/l, najlepszym wyjściem będzie niecałkowite zmiękczanie wody. Dzięki temu woda nie będzie charakteryzowała się słonym smakiem. Nie będzie idealnie miękka, ale wystarczająco, by być komfortową w użytkowaniu. Regulacji stopnia twardości wody można dokonać za pomocą by-passu.

Innym rozwiązaniem, polecanym zwłaszcza przy obecności dużych ilości chlorków i innych substancji w wodzie, jest całkowite zmiękczanie wody i wykorzystywanie pełnych możliwości zmiękczacza wody oraz dodatkowo założenie filtra kuchennego, takiego jak odwrócona osmoza w celu pobierania wody na cele spożywcze o naprawdę wysokiej jakości, w pełni dopasowanej do potrzeb pod względem właściwości organoleptycznych, w tym także smaku.

Jeśli nie w jakości wody surowej, to sedno problemu może tkwić w samym zmiękczaczu wody. Słony smak może w niektórych przypadkach wystąpić zaraz po uruchomieniu urządzenia. Winę może ponosić wada fabryczna. Jeśli tak właśnie jest, zmiękczacz wody najlepiej oddać na reklamację i powierzyć sprawę specjalistom.

Jedną z najczęściej występujących przyczyn kłopotów ze słonym smakiem wody po jej zmiękczaniu jest zły przebieg regeneracji. Może się zdarzyć, jeśli na przykład w trakcie któregoś z etapów zwyczajnie nastąpi przerwa w dostawie prądu. Wtedy regeneracja nie jest przeprowadzana całkowicie lub pomijany jest jakiś istotny etap.

Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety

Winą za słony smak wody niekiedy mogą być obwiniane komponenty, które uległy awarii na skutek zużycia. Czasem też głównym problemem jest sama sól regeneracyjna, która może przytykać wężyki i inne elementy, prowadząc do nieprawidłowości w działaniu.

Przyczyny można dopatrywać się także w zbyt wysokim poziomie wody w zbiorniku na sól. Za tym może stać kilka nieprawidłowości. Przede wszystkim należy rozpocząć od przeprowadzenia wymuszonej regeneracji zmiękczacza wody i obserwować cały proces oraz poszczególne z komponentów. Jeżeli prawdopodobną przyczyną jest sól regeneracyjna, najlepiej dokładnie przeczyścić wszystkie komponenty - upewnić się, czy nic nie jest zblokowane. Warto zwrócić uwagę na szczelność komponentów, zwłaszcza połączenie wężyków lub uszczelek.

Podczas obserwacji zmiękczacza wody może okazać się, że winny jest pływak. Z czasem może dojść do przytkania, co będzie skutkowało nierównomiernym poborem wody do regeneracji. Rozwiązanie? Dokładne czyszczenie lub wymiana komponentu na nowy.

Problem może też tkwić w głowicy sterującej. Jeżeli winne okazują się być tylko ustawienia, należy je sprawdzić, przestawić i uruchomić regenerację.

Może oczywiście zdarzyć się, ze pomimo zastosowanych wskazówek, problem słonego smaku wody po zmiękczaniu nadal będzie występował. Wtedy najlepiej zgłosić się do działu technicznego, najlepiej sklepu, w którym dany produkt został zakupiony. Przede wszystkim niezbędne jest przeprowadzenie regeneracji wymuszonej i zaobserwowanie, jak ten proces wpływa na smak wody. Konieczne jest sprawdzenie szczelności urządzenia. Zwróć też uwagę na zbiornik z solą regeneracyjną, a konkretnie ilość wody w zbiorniku oraz pobór roztworu solanki.

Wpływ zmiękczonej wody na zdrowie

W dyskusji poruszono wpływ zmiękczonej wody na zdrowie, zwłaszcza w kontekście jej długoterminowego użytkowania. Użytkownicy wskazali, że zmiękczacze wody, w tym wymieniacze jonowe, mogą podnosić poziom sodu w wodzie, co może wpływać na ciśnienie krwi. Zauważono również, że woda z takich urządzeń może powodować dyskomfort przy skaleczeniach oraz negatywnie wpływać na rośliny. Wskazano na różne technologie uzdatniania, takie jak odwrócona osmoza (RO) i ich potencjalne zagrożenia zdrowotne, w tym ryzyko szoku osmotycznego. Użytkownicy podkreślili, że woda dejonizowana nie jest zalecana do picia, a jej długotrwałe spożycie może prowadzić do niedoborów minerałów.

Maksymalnie niskie stężenie sodu w wodzie może być istotne w przypadku osób pozostających na diecie niskosodowej oraz cierpiących na schorzenia układu krążenia. W dwóch pierwszych przypadkach, problemu można łatwo uniknąć montując dobrej jakości urządzenie filtrujące z innowacyjnym Ecoperla Perfect System.

Duże stężenie sodu w wodzie po zmiękczaniu bywa często wynikiem ludzkiego błędu, a nawet niedoczytania instrukcji obsługi urządzenia. Czwarta przyczyna wysokiego stężenia sodu w wodzie jest związana z jakością samego urządzenia. W kwestii uzdatniania wody nie ma bowiem miejsca na kompromisy.

Zwiększenie stężenia sodu w surowicy krwi powyżej 145 mmol/l nazywa się hipernatremią. Podłożem tego zaburzenia jest zazwyczaj utrata wody (lub płynów hipotonicznych), albo zbyt małe spożycie płynów. Znacznie rzadziej przyczyną hipernatremii jest nadmierna podaż sodu wynikająca m.in. z niewłaściwie zbilansowanej diety (spożywanie dużej ilości produktów bogatych w sól).

Sód to główny kation płynu pozakomórkowego w organizmie, któremu dodatkowo towarzyszą aniony chlorkowe i wodorowęglanowe. W płynie wewnątrzkomórkowym głównymi jonami są z kolei potas, fosforany i białczany. W prawidłowych warunkach, osmolalność (stężenie substancji rozpuszczonej w roztworze, wyrażone jako liczba moli substancji czynnych rozpuszczonych w jednym kilogramie rozpuszczalnika) wszystkich płynów ustrojowych jest jednakowa.

Uwzględniając powyższe proporcje, stężenie sodu w wodzie po zmiękczaniu można obliczyć w bardzo prosty sposób. Jeśli w surowej kranówce znajduje się 200 mg CaCO3/l wówczas w wodzie zmiękczonej stężenie sodu wyniesie 92 mg/l. Zakładając średnie dziennie spożycie 2 litrów takiej kranówki (bez obróbki termicznej) podaż sodu z wody wyniesie zaledwie 184 mg.

Jeśli zachodzi taka potrzeba, stężenie sodu w wodzie z kranu można zredukować praktycznie do zera stosując odpowiednie filtry kuchenne. Nowoczesna odwrócona osmoza to najskuteczniejszy sposób uzdatniania wody pitnej. Wybór urządzenia do zmiękczania wody w domu bywa niekiedy bardzo trudny. Biorąc pod uwagę jakość złoża filtracyjnego, budowę, czy dane techniczne, wielu potencjalnych użytkowników pomija kwestię stężenia sodu w zmiękczonej wodzie. W tym wypadku dobrej klasy komponenty to nie wszystko. Warto bowiem wybrać takie urządzenie, które zostało optymalnie skonfigurowane w zakresie pozyskiwania wody pitnej.

Przykładowe zmiękczacze wody

Nazwa Cena
Zmiękczacz Ecoperla Toro 24 2,990.00 zł
Zmiękczacz z WiFi Ecoperla Slimline 28 4,790.00 zł
Zmiękczacz z węglem aktywnym Ecoperla Hero 6,190.00 zł
Stacja wielofunkcyjna Ecoperla Multicab 6,390.00 zł

tags: #woda #po #uzdatniaczu #czy #jest #zdatna

Popularne posty: