Woda Pitna: Składniki Mineralne i Rodzaje

Prawidłowe nawodnienie to podstawa zdrowego stylu życia - woda stanowi większość masy naszego ciała i jest zaangażowana w niemal wszystkie procesy metaboliczne. W sprzedaży znajdziemy szeroki wybór różnego rodzaju wód, wśród których znajdziemy wodę mineralną oraz wodę źródlaną. Wiele osób zastanawia się, jaka woda jest najlepsza, i czy lepiej pić wodę mineralną, czy źródlaną. W tym artykule postaramy się odpowiedzieć na to pytanie.

Różnica między wodą źródlaną a mineralną

Zanim zdecydujesz, która woda jest dla Ciebie najlepsza, zapoznaj się z różnicami pomiędzy wodą mineralną a źródlaną. W sklepach spożywczych bez problemu można znaleźć jeden i drugi rodzaj wody, a wiele osób nie zwraca uwagi na to, którą kupuje, ponieważ nie wie, czym każda z nich się charakteryzuje i jakie są między nimi różnice.

Mówiąc najprościej, woda mineralna to taka, w której ilość składników mineralnych wynosi przynajmniej 1000 mg/l lub co najmniej 250 mg/l CO2 pochodzenia naturalnego lub nie więcej niż 20 mg/l sodu. Co najmniej jeden składnik mineralny (wapń, magnez, sód, żelazo, chlorki, siarczany czy wodorowęglany) powinien w istotnym stopniu uzupełniać niedobór tego składnika. Wody źródlane zawierają mniej składników mineralnych, zazwyczaj do 500 mg/l.

Woda mineralna od źródlanej różni się także pochodzeniem. Ta pierwsza wydobywana jest z podziemnych źródeł, gdzie jest gromadzona naturalnie w podziemnych warstwach skalnych. Z kolei woda źródlana pochodzi bezpośrednio z naturalnych źródeł w postaci strumieni, jezior, studni lub innych źródeł wodnych.

Warto wiedzieć, że w grupie wód mineralnych znajdują się wody o zróżnicowanym składzie mineralnym. Zazwyczaj są to wody bogate w składniki mineralne, takie jak magnez, sód, wapń czy żelazo. Jednak każda woda może wyróżniać się innymi proporcjami wymienionych soli mineralnych.

Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?

Wody mineralne a wody źródlane - podobieństwa

Woda mineralna i źródlana oczywiście mają także sporo podobieństw, wśród których wyróżniamy:

  • naturalne pochodzenie - jedna i druga woda to produkt naturalny wydobywany z podziemnych źródeł lub naturalnych źródeł wodnych, które są chronione przed zanieczyszczeniami;
  • zarówno woda mineralna, jak i woda źródlana są poddawane rygorystycznym kontrolom jakościowym i muszą spełniać określone standardy, aby być uznawane za bezpieczne do spożycia. Oba rodzaje wód powinny być wolne od zanieczyszczeń chemicznych i mikrobiologicznych;
  • zarówno woda mineralna, jak i źródlana jest butelkowana bezpośrednio po wydobyciu;
  • naturalny skład mineralny obu wód uwarunkowany jest czynnikami geologicznymi;
  • zarówno woda mineralna, jak i woda źródlana są postrzegane jako zdrowe i korzystne dla organizmu.

Kto powinien wybrać wodę źródlaną?

Woda źródlana charakteryzuje się uboższym składem mineralnym, dlatego jest bardziej uniwersalna i mogą ją pić praktycznie wszyscy. Wodę źródlaną podaje się dzieciom już od pierwszych miesięcy życia, podczas gdy woda mineralna dla niemowląt może być uznawana za zbyt bogatą w sole mineralne. Wodę źródlaną szczególnie poleca się:

  • niemowlętom i małym dzieciom;
  • kobietom w ciąży;
  • osobom starszym;
  • cierpiącym na nadciśnienie i choroby nerek.

Wody źródlane przeznaczone są do spożywania bez szczególnych ograniczeń. Ze względu na mniejszą zawartość składników mineralnych, taka woda charakteryzuje się tym, że jest bardziej miękka i łagodniejsza w smaku.

Dla kogo będzie najlepsza woda mineralna?

Woda mineralna polecana jest nie tylko w celu nawodnienia, ale też uzupełnienia cennych składników mineralnych. Taki rodzaj wody zaleca się pić szczególnie:

  • Osobom aktywnym fizycznie: Podczas intensywnego wysiłku fizycznego organizm traci wodę i minerały, które są niezbędne do utrzymania równowagi elektrolitowej. Woda mineralna może pomóc w uzupełnieniu tych strat i nawodnieniu organizmu.
  • Osobom cierpiącym na niedobory elektrolitów i innych minerałów występujących w wodzie: Woda mineralna zawiera różne składniki mineralne, takie jak wapń, magnez, potas czy żelazo. Dla osób z niedoborem konkretnych minerałów, picie odpowiedniej wody mineralnej może przyczynić się do zwiększenia dostępu do tych ważnych składników odżywczych.
  • Osobom pracującym w środowisku o wysokiej temperaturze i innym osobom podczas upałów.
  • Osobom zmagającym się z problemami żołądkowymi: Niektóre wody mineralne posiadają właściwości związane z neutralizacją kwasów żołądkowych i mogą być pomocne w łagodzeniu objawów zgagi lub niestrawności.

Wody mineralne różnią się od siebie zawartością poszczególnych składników mineralnych, dlatego najlepiej wybierać taką, która będzie odpowiednia do indywidualnych celów dietetycznych. Przykładowo woda magnezowa (z wyższą zawartością magnezu) może być dobrym wyborem dla osób aktywnych oraz cierpiących na niedobory magnezu. Osoby zmagające się z problemami zdrowotnymi mogą wykazywać wskazania do stosowania wody leczniczej, czyli takiej, która zawiera najwyższe proporcje określonych składników mineralnych. Taka terapia powinna jednak odbywać się pod okiem lekarza.

Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach

Czy woda mineralna jest zdrowsza od źródlanej?

Woda mineralna i woda źródlana różnią się składem chemicznym i pochodzeniem, ale nie można jednoznacznie stwierdzić, która z nich jest “zdrowsza”. Odpowiedź na to pytanie zależy od indywidualnych preferencji i potrzeb.

Woda mineralna jest pobierana z naturalnych źródeł i musi spełniać określone normy i standardy pod względem składu mineralnego. Może zawierać różne minerały i pierwiastki śladowe, które mogą mieć korzystny wpływ na organizm. Jednak zawartość składników mineralnych w wodzie mineralnej jest różna w zależności od źródła, dlatego warto sprawdzić etykietę, aby dowiedzieć się, jakie składniki mineralne są obecne.

Woda źródlana pochodzi również z naturalnych źródeł, ale nie jest poddawana takim samym normom i standardom co woda mineralna. Jej skład zależy od charakterystyki terenu, przez który przepływa. Może zawierać pewne minerały, ale niekoniecznie w takiej samej ilości jak woda mineralna.

Wodę źródlaną można pić bez ograniczeń i podawać kobietom w ciąży oraz małym dzieciom. Natomiast woda mineralna sprawdzi się lepiej w przypadku gdy potrzebujemy uzupełnienia ważnych dla zdrowia minerałów. Najważniejsze, aby wybierać wodę wysokiej jakości, spełniającą lokalne normy i standardy bezpieczeństwa.

Znaczenie wody źródlanej dla zdrowia

Woda źródlana jest czystą i naturalną wodą pitną, która pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu nawodnienia organizmu. Nawodnienie jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania wszystkich układów ciała, a picie wody źródlanej jest jednym ze sposobów dostarczania organizmowi niezbędnej ilości płynów.

Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety

Choć w niewielkich ilościach, wody źródlane w swoim składzie zawierają cenne minerały i pierwiastki, wspomagające kondycję zdrowotną człowieka. Picie wody źródlanej wspiera odpowiednią termoregulację organizmu i usprawnia usuwanie zbędnych produktów przemiany materii. Spożywanie odpowiedniej ilości czystej wody źródlanej ma też wpływ na prawidłowe procesy trawienia.

Znaczenie wody mineralnej dla zdrowia

Woda mineralna zawiera spore ilości ważnych dla zdrowia soli mineralnych, a jej spożycie pomaga w uzupełnieniu tych minerałów. Skład mineralny wody mineralnej może przyczynić się do utrzymania równowagi elektrolitowej w organizmie. Elektrolity, takie jak sód, potas i magnez, są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania komórek, przewodnictwa nerwowego, utrzymania odpowiedniego ciśnienia krwi i równowagi płynów.

Niektóre wody mineralne posiadają właściwości alkaliczne lub mogą zawierać sole mineralne, które pomagają w regulacji pH żołądka i mogą złagodzić zgagę lub inne problemy żołądkowe. Ponadto, picie odpowiedniej ilości wody mineralnej może pomóc w utrzymaniu prawidłowej perystaltyki jelit i zapobieganiu zaparciom. Wodę mineralną zaleca się przede wszystkim osobom aktywnym fizycznie oraz w trakcie upałów, kiedy następuje zwiększona utrata wody wraz ze składnikami mineralnymi.

Woda mineralna może być wykorzystywana także jako wsparcie terapii niektórych chorób, takich jak: osteoporoza, choroby tarczycy.

Jaki jest najlepszy rodzaj wody?

Nie można mówić o jednym najlepszym rodzaju wody, ponieważ to, co najlepsze dla jednej osoby, może nie być tak dobre dla kogoś innego. Dobór najlepszej wody do picia zależy więc od indywidualnych preferencji, stanu zdrowia, wieku oraz wielu innych czynników. Ważne jest, aby wybierana woda była naturalna, czysta i pochodziła z pewnych źródeł. Przed wyborem wody warto zapoznać się z jej składem i sprawdzić zawartość składników mineralnych na litr. Dodatkowo należy dowiedzieć się, czy dana woda posiada atesty jakości i czy spełnia standardy norm i bezpieczeństwa określone w danym kraju.

Rodzaje wody mineralnej: podstawowe typy i ich właściwości

Woda mineralna to woda, która pochodzi z naturalnego źródła, a jej skład chemiczny i mineralny może mieć pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Rodzaje wody mineralnej można podzielić na kilka kategorii, zależnie od pochodzenia i składu chemicznego. Poniżej przedstawiamy najważniejsze typy wody mineralnej.

Naturalna woda mineralna

Definicja naturalnej wody mineralnej mówi, że jest to woda podziemna wydobywana jednym lub kilkoma otworami naturalnymi lub wierconymi, która charakteryzuje się pierwotną czystością pod względem chemicznym i mikrobiologicznym oraz charakterystycznym, stabilnym składem mineralnym.

Czym wyróżnia się naturalna woda mineralna?

Polskie przepisy na temat naturalnej wody mineralnej są bardzo rygorystyczne i zapewniają wysoką jakość tej wody. Woda mineralna musi pochodzić z naturalnego źródła i spełniać szereg wymagań związanych z pierwotną czystością, stabilnym składem mineralnym oraz normami jakościowymi określonymi przez Ministerstwo Zdrowia.

Woda mineralna musi także być regularnie badana pod kątem składu i jakości, a producenci muszą uzyskać specjalne zezwolenia wydawane przez wojewodów. Dzięki temu konsument może mieć pewność, że woda mineralna spełnia określone normy i jest bezpieczna do spożycia.

Rygorystyczne przepisy dotyczące mineralnej wody w butelkach mają na celu ochronę zdrowia konsumentów oraz zapewnienie wysokiej jakości produktu.

Woda źródlana

Zgodnie z polskim prawem, woda źródlana ma mniejsze wymagania niż naturalna woda mineralna. Woda źródlana nie musi spełniać tak rygorystycznych wymagań dotyczących stabilnego składu mineralnego oraz pierwotnej czystości pod względem chemicznym i mikrobiologicznym, jak naturalna woda mineralna.

Woda źródlana pochodzi z naturalnego źródła i jest wydobywana jednym lub kilkoma otworami naturalnymi lub wierconymi. Musi ona spełniać określone normy jakościowe określone przez Ministerstwo Zdrowia, takie jak maksymalna zawartość azotanów, arsenianów, chloru, fluoru, żelaza i manganu. Woda źródlana musi także być oznaczona etykietą, na której znajdują się informacje o pochodzeniu wody, zawartości minerałów oraz terminie przydatności do spożycia.

Pomimo że woda źródlana ma mniejsze wymagania niż naturalna woda mineralna, to wciąż musi spełniać normy jakościowe, aby móc być sprzedawana jako woda do picia. Dlatego woda źródlana również jest poddawana regularnym badaniom pod kątem składu i jakości, aby zapewnić jej bezpieczeństwo i jakość.

Rodzaje wody mineralnej ze względu na zawartość minerałów

Wody wysokozmineralizowane charakteryzują się zawartością minerałów przekraczającą 1500 mg/l, wody średnioszmineralizowane zawierają od 500 do 1500 mg/l minerałów, a wody niskozmineralizowane mają zawartość minerałów poniżej 500 mg/l.

Woda niskomineralizowana

Wody niskozmineralizowane to rzeczywiście wody pitne o niskiej zawartości minerałów, wydobywane z warstw wodonośnych podziemnych. Wody te charakteryzują się niską zawartością składników mineralnych oraz niską mineralizacją, a ich pierwotna czystość oraz brak zanieczyszczeń chemicznych i bakteriologicznych sprawiają, że są uważane za zdrowe i bezpieczne dla zdrowia.

Wody niskosodowe

Wody niskosodowe to wody, w których zawartość sodu nie przekracza 20 mg/l, co czyni je polecane dla osób zmagających się z nadciśnieniem lub będących na diecie ubogiej w sod. Wody mineralne zaliczane do tej grupy to m.in. Żywiec Zdrój, Nałęczowianka, Cisowianka.

Dla kogo woda wysokozmineralizowana?

Woda wysokomineralizowana to woda, która zawiera ponad 1 500 mg/l minerałów. Woda ta jest bogata w sód, magnez, wapń i potas, dlatego zaleca się ją sportowcom oraz osobom z niedoborem tych minerałów.

Picie wody wysokozmineralizowanej może być korzystne dla osób aktywnych fizycznie, ponieważ dostarcza organizmowi wiele cennych składników mineralnych, takich jak wapń, magnez czy potas, które są ważne dla utrzymania zdrowych kości i mięśni oraz zapobiegają skurczom mięśniowym. Jednak, picie dużej ilości wody wysokozmineralizowanej w ciągu dnia nie jest zalecane dla osób z chorobami nerek lub wątroby, ponieważ nadmiar minerałów może obciążać te narządy. Dlatego osoby aktywne powinny wybierać wodę mineralną o umiarkowanej mineralizacji, która zapewni odpowiednią ilość składników mineralnych, ale nie przeciąży organizmu.

Nazwy wód mineralnych w Polsce

Zgodnie z polskim prawem nazwa wody mineralnej musi zawierać nazwę źródła, z którego pochodzi woda, oraz informacje o rodzaju wody, tj. czy jest to woda mineralna, źródlana czy lecznicza. Jest to wymagane przez Ministerstwo Zdrowia w celu zapewnienia przejrzystości informacji dla konsumentów i ochrony przed nieuczciwą konkurencją.

Cisowianka

Cisowianka Naturalna woda mineralna niegazowana niskosodowa jest klasyfikowana jako woda średniozmineralizowana, ponieważ jej ogólna mineralizacja wynosi 742 mg/l, co jest zgodne z kryteriami dla wód średniozmineralizowanych. Woda ta pochodzi z ujęcia CISOWIANKA w Drzewcach koło Nałęczowa. Skład wody Cisowianka obejmuje przede wszystkim wapń, magnez, sód, wodorowęglan, fluorek i krzemionkę.

Cisowianka wyróżnia się przede wszystkim tym, że jest to naturalna woda mineralna niegazowana niskosodowa, co oznacza, że zawiera niską zawartość sodu. Ponadto, jest to woda średniozmineralizowana, co oznacza, że ma umiarkowaną zawartość składników mineralnych.

Nałęczowianka

Naturalna woda mineralna „Nałęczowianka” jest wydobywana z ujęcia o tej samej nazwie, położonego w warstwie wodonośnej poziomu paleoceńsko-górnokredowego. Jest to woda niskosodowa, średniozmineralizowana, z przewagą wodorowęglanów wapnia i magnezu. Ogólna zawartość minerałów wynosi 650 mg/l, a jej zawartość azotanów i azotynów jest prawie zerowa, co świadczy o jej czystości chemicznej. Woda Nałęczowianka jest kwalifikowana do ścisłej czołówki najlepszych wód mineralnych w Polsce, dzięki wysokiej jakości, stabilności składników mineralnych, braku związków toksycznych, a także czystości chemicznej i mikrobiologicznej. Woda jest chętnie spożywana w Polsce i poza jej granicami, ze względu na swoje walory smakowe.

Woda mineralna Nałęczowianka wyróżnia się przede wszystkim swoją niską zawartością sodu, co czyni ją odpowiednią dla diety ubogiej w ten pierwiastek. Ponadto, jest to woda średniozmineralizowana, z przewagą wodorowęglanów wapnia i magnezu. Nałęczowianka charakteryzuje się również prawie zerową zawartością azotanów i azotynów, co świadczy o jej czystości chemicznej. Woda ta jest uznawana za jedną z najlepszych wód mineralnych w Polsce, co potwierdzają liczne analizy i badania przeprowadzane w laboratoriach na terenie Polski i Francji.

Muszynianka

Woda Muszynianka jest naturalną wodą mineralną o ogólnej zawartości rozpuszczalnych składników wynoszącej 1954,36 mg/l, zawierającej m.in. magnez, wapń, sód, potas, a także kwas metakrzemowy. Woda Muszynianka Plus to również naturalna woda mineralna, która zawiera mniej składników mineralnych niż Muszynianka, ale wciąż ma znaczącą ilość magnezu, wapnia, sodu, potasu i kwasu metakrzemowego.

Muszynianka wyróżnia się wysoką zawartością składników mineralnych, w szczególności magnezu, wapnia, wodorowęglanów i siarczanów. Jest to woda wysokozmineralizowana, co oznacza, że zawiera więcej niż 1500 mg/l ogólnej zawartości składników mineralnych. Woda Muszynianka PLUS to woda średniozmineralizowana z dodatkiem dwutlenku węgla, a jej skład jest podobny do Muszynianki, ale z mniejszą zawartością magnezu i większą zawartością wapnia oraz sodu. Dodatkowo, Muszynianka charakteryzuje się niską zawartością fluorków.

Żywiec Zdrój

Żywiec Zdrój Niegazowany to krystaliczna, górska woda źródlana, która jest niskozmineralizowana i zawiera łącznie 213,40 mg/l składników mineralnych, w tym wodorowęglany, fluorki, magnez, wapń i sód. Woda jest rekomendowana do codziennego spożycia dla wszystkich, niezależnie od wieku i stanu zdrowia, i posiada pozytywną opinię Centrum Zdrowia Dziecka. Żywiec Zdrój Niegazowany ma delikatny i łagodny smak, który wynika z naturalnej filtracji przez warstwy piaskowca fliszu karpackiego.

Jedną z zalet wody Żywiec Zdrój jest niska zawartość sodu w porównaniu do niektórych innych wód mineralnych. Woda ta zawiera jedynie 7,79 mg/l sodu, co czyni ją odpowiednią dla osób, które chcą ograniczyć spożycie tego pierwiastka.

W porównaniu do Muszynianki, Cisowianki i Nałęczowianki, skład Żywca Zdrój wydaje się być ubogi. Suma składników mineralnych wynosi jedynie 213,40 mg/l, podczas gdy pozostałe wody mineralne posiadają znacznie większe ilości minerałów. Na przykład, Muszynianka zawiera ogólną zawartość rozpuszczalnych składników na poziomie 1954,36 mg/l, a Nałęczowianka posiada ogólną mineralizację na poziomie 650 mg/l. Podobnie Cisowianka ma ogólną mineralizację na poziomie 742 mg/l. Choć Żywiec Zdrój jest wodą krystaliczną i górską, nie posiada on takiej samej ilości składników mineralnych, co inne popularne polskie wody mineralne.

Cechini Muszyna

Cechini Muszyna to naturalna woda mineralna o wysokiej zawartości magnezu i wapnia oraz niskiej zawartości sodu. Dostępna jest w trzech wersjach nasyconych CO2: nisko-, średnio- i wysokonasycona. Woda ta wpływa korzystnie na przemianę materii oraz wspomaga układ sercowy, nerwowy i mięśniowy. Zawartość wybranych składników mineralnych w miligramach na litr wynosi: wapń - 258,9 mg/l, magnez - 65,11 mg/l, sód - 27,6 mg/l, wodorowęglany - 1 239,0 mg/l. Suma składników mineralnych w Cechini Muszyna wynosi 1 670,90 mg/l.

Piwniczanka

Woda ta charakteryzuje się wysoką zawartością wapnia i magnezu w proporcji 2:1, co jest korzystne dla organizmu. Składniki mineralne zawarte w Piwniczance wpływają pozytywnie na metabolizm, funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i mięśniowego, a także pomagają w walce ze skutkami stresu, przemęczenia i osłabienia. Woda ta może również działać łagodząco na napięcie nerwowe, pomagać w procesie odkwaszania organizmu i regulować pH krwi. Piwniczanka jest dostępna w wersjach nisko-, średnio- i wysokonasyconej CO2, a jej skład mineralny to m.in. wapń (180 mg/l), magnez (87 mg/l), sód (133 mg/l) i wodorowęglany (1260 mg/l). Suma składników mineralnych w Piwniczance wynosi 1727 mg/l.

Porównanie: zawartości magnezu, wapnia i sodu

Oto tabela z zawartością magnezu, wapnia i sodu w Muszyniance, Cisowiance, Nałęczowiance i Żywiec Zdrój:

Woda Zawartość magnezu [mg/l] Zawartość wapnia [mg/l] Zawartość sodu [mg/l]
Muszynianka 123.7 220.0 59.0
Cisowianka 21.9 130.3 11.0
Nałęczowianka 23.1 110.2 11.0
Żywiec Zdrój 5.6 41.69 9.6
Piwniczanka 87.0 180.0 133.0
Cechini Muszyna 65.11 258.9 27.6

Źródło: badanie własne, na podstawie etykiet. Wartości te mogą ulec zmianie w zależności od partii produkcyjnej danej wody mineralnej.

Czy woda mineralna jest lecznicza?

Woda mineralna to naturalna woda podziemna, która posiada w swoim składzie co najmniej 250 mg/l składników mineralnych. Jej skład jest określony przez źródło, z którego pochodzi, i nie może zostać zmieniony przez procesy technologiczne. Woda mineralna jest bezpieczna dla zdrowia i może być wykorzystywana jako źródło składników mineralnych. Jednak nie jest to woda lecznicza w klasycznym tego słowa rozumieniu i nie jest przeznaczona do leczenia chorób. Ma natomiast korzystny wpływ na ogólny stan zdrowia, dostarczając organizmowi niezbędnych minerałów i elektrolitów.

Rodzaje wód mineralnych - najważniejsze informacje

Poniżej znajduje się podsumowanie najważniejszych informacji na temat rodzajów wód mineralnych w Polsce:

tags: #woda #pitna #składniki #mineralne #rodzaje

Popularne posty: