Woda Pitna: Niezbędny Składnik Diety i Jej Wartości Odżywcze
- Szczegóły
Woda to fundamentalny element naszego życia, stanowiący 50-80% masy naszego ciała. Ma ona ogromne znaczenie dla naszego zdrowia i samopoczucia, wpływając na wiele aspektów funkcjonowania organizmu.
Zapotrzebowanie na Wodę
Przeciętne zapotrzebowanie na wodę zdrowej dorosłej osoby wynosi 2-2,5 l/dobę. Zapotrzebowanie na wodę zależy od tego, ile jej zużywasz. Dorosły człowiek, w zależności od płci, masy ciała, aktywności fizycznej i temperatury otoczenia powinien wypijać od 1,5 do 2 l, a podczas upałów nawet do 3,5 l płynów w ciągu dnia.
Źródła wody w naszej diecie:
- Wypijane płyny: wszelkiego rodzaju napoje: woda, soki, mleko, herbata, kawa. To średnio około 60%.
- Woda w pokarmach: zawartość wody jest różna w różnych produktach spożywczych, np. w rybach woda to ok. 75% masy, ale już w rybie wędzonej - tylko ok.
- Woda metaboliczna: powstaje w wyniku przemian metabolicznych: białek, tłuszczów i węglowodanów. U osób zdrowych to ok.
Skutki Niedoboru Wody
Jeśli tracisz wodę w ilości 2 proc. Przy utracie wody od 2-4 proc. masy ciała pojawiają się kolejne objawy, m.in. Przy 10-15 proc. Utrata wody powyżej 15 proc.
Przy temperaturze do 21 st. C możesz przetrwać bez wody do 10 dni, pod warunkiem, że nie będziesz się ruszać i schowasz w cieniu. Przy 32 st. C - przetrwasz tydzień, a przy 50 st.
Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?
Rola Wody w Organizmie
Woda ma niezwykłą moc. Jej regularne picie jest w stanie znacznie poprawić samopoczucie, a co za tym idzie - komfort życia. Wielu z nas niestety nie zdaje sobie z tego sprawy. W prawidłowo nawodnionym organizmie serce nie musi pracować tak intensywnie, gdy pompuje krew. Woda dotlenia ją i dostarcza istotnych składników odżywczych wszystkim komórkom ciała. A Ty masz więcej energii - do nauki, pracy, aktywności fizycznej, osiągania celów i spełniania marzeń.
Niedobory wody skutkują nie tylko brakiem witalności, ale również gorszą kondycją psychiczną, przejawiającą się między innymi zdenerwowaniem czy mniejszą odpornością na stres. Nic dziwnego - ludzka tkanka mózgowa składa się z wody w 70%. Dlatego, gdy nam jej brakuje nasze nerwy pracują dużo gorzej. Chcemy zachować pogodę ducha? Miejmy przy sobie wodę.
Zmęczenie i stres niekorzystnie wpływają na kondycję naszej skóry. Cera staje się blada i poszarzała, twarz nabiera smutnego wyrazu, spotęgowanego powstałymi zmarszczkami oraz cieniami i workami pod oczami. Tak nie musi być! I wcale nie trzeba wydawać fortuny w sklepach czy salonach kosmetycznych. Wystarczy woda! To najzdrowszy, naturalny kosmetyk, w pełni skuteczny przy regularnym stosowaniu!
Od nadmiaru informacji boli Cię już głowa? Niemożliwe… Za ból głowy najczęściej odpowiedzialny jest… niedobór wody w organizmie! Dlatego uśmiechnij się i zacznij regularnie pić wodę już teraz. Na pewno szybko poczujesz przypływ energii i chęci do życia.
Mózg składa się z wody aż w 75% i jest jednym z organów, które najbardziej jej potrzebują. Nie potrafi jednak przechowywać jej rezerw. Komórki mózgowe potrzebują 2 razy więcej energii niż pozostałe komórki w naszym ciele. To właśnie woda jest jej najbardziej efektywnym źródłem. Woda to dla mózgu główne źródło zasilania procesów myślenia i zapamiętywania.
Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach
Skupienie jest ważne potrzebne nie tylko uczniom, ale także osobom pracującym, zajmującym się dziećmi, prowadzącym dom… Wszystkim! Dlatego też tak bardzo zachęcamy do regularnego nawadniania. Nie wiesz, kiedy znaleźć czas na wodę? Pomoże Ci w tym nasz wodny planer!
Jest ważne w chorobach przebiegających z gorączką, a także w biegunkach o różnej etiologii - bakteryjnej czy wirusowej. Jest ważne również w chorobach nerek. Odgrywa też ważną rolę w wielu dietach. W przypadku diety niskoenergetycznej woda ma podstawową zaletę - nie dostarcza kalorii.
Woda z Kranu vs. Woda Butelkowana
Woda z kranu wielu osobom kojarzy się z niską jakością i, w przeciwieństwie do butelkowanej, brakiem cennych minerałów. Okazuje się, że niesłusznie. Jakość wody wodociągowej określa polskie prawo i regulacje Unii Europejskiej co oznacza, że „kranówka” w Warszawie, Londynie i Paryżu spełnia te same, wysokie wymagania.
Zanieczyszczona, uboga w minerały, niezdatna do bezpośredniego picia - tak wielu osobom kojarzy się woda z kranu. Część osób mylnie uważa, że woda butelkowana jest zdrowsza niż woda z kranu, ponieważ zawiera więcej minerałów. W wielu przypadkach jest to mit. Kranówka nierzadko posiada więcej minerałów niż woda sprzedawana w butelce. Niestety, tylko nieliczni zdają sobie z tego sprawę.
Obecnie, nim woda trafi do szklanki, przechodzi długi proces czyszczenia i uzdatniania. Poddaje się ją m.in. filtracji, ozonowaniu i dezynfekcji. Regularnie bada ją sanepid i niezależne laboratoria, które regularnie pobierają próbki i dokonują szczegółowej analizy pod względem bakteriologicznym i fizykochemicznym. Według danych Głównego Inspektora Sanitarnego, aż 99,7 proc. domów ma dostęp do wody zdatnej do picia. Polska kranówka spełnia wymogi nie tylko Ministerstwa Zdrowia, ale także Światowej Organizacji Zdrowia. Podlega też restrykcyjnym regulacjom unijnym.
Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety
Z rozporządzenia Ministerstwa Zdrowia wynika, że skład wody z kranu nie różni się znacząco od tego w niejednej butelce. Bywa, że „kranówka” wypada korzystniej niż woda butelkowana pod względem stężenia i ilości zawartych w niej minerałów. Kranówka posiada m.in. cenne dla naszego organizmu wapń, magnez, fosfor, a także sód, siarkę, miedź i potas.
Woda mineralna, by mogła się tak nazywać, musi posiadać minimum 1000 miligramów składników mineralnych na litr. Określanie wody butelkowanej „mineralną” często bywa więc nadużyciem. Wiele wód “mineralnych” dostępnych w sklepie nie spełnia bowiem stawianych im wymogów. Woda kranowa natomiast, na tle „mineralnych”, nierzadko plasuje się pośrodku skali.
Pijąc wodę z kranu wiele zyskujemy. Przede wszystkim kranówka jest dużo tańsza niż woda kupowana w butelkach plastikowych. Łatwa dostępność do wody pitnej może sprawić, że będziemy pić jej więcej, lepiej nawadniać organizm i cieszyć się dobrym zdrowiem. Woda kranowa, jak wcześniej wspomnieliśmy, zawiera cenne minerały. Wapń wpływa na mocne kości i zęby oraz chroni mięśnie i stawy, a także zapewnia prawidłową pracę serca. Uwolnienie się od plastikowych butelek, które rozkładają się od kilkuset do tysiąca lat to także korzyść dla planety. Pozostają również kwestie praktyczne. Zamiast chodzić do sklepu i dźwigać butelki czy zgrzewki do domu - wystarczy, że nalejemy wodę z kranu prosto do szklanki.
Wody Mineralne i Ich Dobór
Wody mineralne wymagają znajomości własnego organizmu - jego potrzeb i ograniczeń. Inna woda będzie korzystna dla osoby np. z osteoporozą, a inna z nadciśnieniem tętniczym. Osoby z kamicą nerkową powinny unikać wody o dużej zawartości wapnia, a osoby z osteoporozą właśnie tę wodę powinny wybierać.
Unikaj słodzonych napojów gazowanych i niegazowanych oraz alkoholu, które dostarczają głównie zbędnych kalorii.
Chemia Wody: H2O
Zgodnie z wzorem chemicznym cząsteczka wody, czyli H2O, jest zbudowana z dwóch atomów wodoru oraz jednego atomu tlenu. Warto wiedzieć, że kształt cząsteczki odpowiada trójkątowi: w jednym wierzchołku znajduje się atom tlenu, a w dwóch pozostałych - atomy wodoru.
Polarność cząsteczek ma wpływ na określone właściwości chemiczne wody. Cząsteczki wody przyciągają się różnoimiennymi biegunami, tworząc tzw. wiązanie wodorowe (słabe wiązanie między tlenem jednej cząsteczki wody a wodorem drugiej). Zespoły połączonych w ten sposób cząsteczek to asocjaty, a zdolność dipoli do łączenia się nosi miano ASOCJACJI. W procesie asocjacji tworzą się też struktury białek i wielu innych złożonych substancji o ogromnym znaczeniu biologicznym.
Twardość Wody i Jej Wpływ na Zdrowie
Za twardość wody odpowiadają różne minerały, głównie związki wapnia i magnezu. Choć miarą twardości wody jest zawartość jonów magnezu i wapnia - twarda woda często zawiera też inne cenne pierwiastki, jak np. potas i sód. Skład mineralny wody decyduje o jej właściwościach zdrowotnych. Jak wskazują badania - im więcej łatwo przyswajalnych, zjonizowanych składników mineralnych zawiera woda, tym jest zdrowsza!
Choć nie lubią jej nasze sprzęty AGD, TWARDA WODA JEST DLA NAS ZDROWA! Uboga w minerały stałaby się bezwartościowa dla naszego organizmu. Picie wody o niskiej zawartości soli mineralnych prowadzi do obniżania się poziomu składników odżywczych w organizmie.
Związek między twardością wody a liczbą zachorowań na choroby naczyniowe był opisany po raz pierwszy przez japońskiego chemika, Kobayashiego, w 1957 roku.
Woda miękka (o niskiej mineralizacji) niekorzystnie wpływa na gospodarkę cholesterolową czy równowagę elektrolityczną, szczególnie w połączeniu z dietą ubogą w składniki odżywcze. Picie wody o niskiej zawartości soli mineralnych prowadzi do obniżania się poziomu składników odżywczych w organizmie.
Jak Radzić Sobie z Twardą Wodą?
Mimo wielu wymienionych powyżej zalet nie da się ukryć, że twarda woda ma też swoją wady. Co robić?
- REGULARNIE ODKAMIENIAJ: Chcąc zapewnić sprzętom jak najdłuższą żywotność, warto regularnie pozbywać się z nich kamienia. Na szczęście można to zrobić w prosty i naturalny sposób - za pomocą octu, sody oczyszczonej czy cytryny.
- GOTUJ WODĘ W GARNKU: Gotowanie wody w czajnikach elektrycznych z grzałką powierzchniową sprzyja wytrącaniu się kamienia, w przeciwieństwie do długotrwałego gotowania wody, np. w garnku.
- PIERZ NATURALNIE: Jeśli chcesz w naturalny sposób zmiękczyć wodę - dodaj do proszku bez fosforanów kilka łyżek sody oczyszczonej.
- PŁUCZ WŁOSY OCTEM: Wypróbuj płukanki z octu jabłkowego!
- NIE WYSUSZAJ: Uważaj na żele pod prysznic zawierające laurylosiarczan sodu i inne potencjalnie uczulające substancje. Zaprzyjaźnij się z naturalnymi olejami.
Indywidualne Zapotrzebowanie na Wodę
Indywidualne zapotrzebowanie na wodę zależy od wielu czynników, np. sposobu odżywiania, warunków atmosferycznych, aktywności fizycznej, masy ciała, płci, ogólnego stanu zdrowia. Instytut Żywności i Żywienia zaleca jednak wypijanie co najmniej 1,5 l wody dziennie. Woda zawarta jest również w spożywanych produktach (zwłaszcza owocach i warzywach) oraz potrawach (np. zupach).
Żebyś pozostał skoncentrowany, a Twój umysł był ostry jak brzytwa - nie zapominaj o nawadnianiu organizmu. W prawidłowo nawodnionym organizmie serce nie musi pracować tak intensywnie, gdy pompuje krew. Woda dotlenia ją i dostarcza istotnych składników odżywczych wszystkim komórkom ciała.
Woda Morska i Jej Właściwości
Mówi się, że nadmierne spożywanie soli może prowadzić do zatrzymywania wody w organizmie. A jak działa sól rozpuszczona w wodzie morskiej? Czy korzystnie wpływa na naszą skórę i włosy? Podobno już w Starożytnej Grecji sól stosowano w celach leczniczych - kuracja wodą morską nosiła miano tzw.
Morska woda zmiękcza naskórek i ułatwia przenikanie składników odżywczych w głąb skóry. Sole mineralne zawarte w wodzie regenerują naskórek (w tym drobne podrażnienia). Oczyszczają skórę, działają antybakteryjnie i poprawiają ukrwienie. Morska woda działa też oczyszczająco - odblokowuje zatkane pory i reguluje produkcję sebum.
Choć sól morska działa na skórę korzystnie, to jednak nie powinna pozostawać na niej zbyt długo - może ją wtedy przesuszać i narażać na większe ryzyko niekorzystnego działania promieni UV.
Włosy, na które oddziałuje morska woda, stają się bardziej wrażliwe na szkodliwe czynniki zewnętrzne, np. Wysuszenie (odwodnienie) skóry głowy i uszkodzenie naskórka, zwłaszcza przy dłuższym kontakcie z wodą, może zwiększać łuszczenie i przyspieszać powstawanie łupieżu u osób podatnych na ten problem.
Po kąpieli w morskiej wodzie koniecznie dokładnie umyj i opłucz ciało. Podobnie z włosami - te możesz namoczyć w czystej wodzie także przed zanurzeniem się w morskich falach (dzięki temu sól nie wpłynie tak bardzo na strukturę włosa), a następnie nawilżyć - nakładając na włosy np. pielęgnujący olejek arganowy.
Jeśli nie lubisz kąpieli w morzu, ale chcesz skorzystać z dobroczynnego wpływu wody morskiej na skórę - możesz zafundować sobie domowe spa, kupując ją w drogerii i dodając do niej odrobinę ulubionego olejku.
tags: #woda #pitna #wartości #odżywcze

