Babka Zebra: Pomysł na Wyjątkową Wielkanocną Dekorację

Wielkanoc to wyjątkowe święto obchodzone w Polsce z wieloma nieodłącznie związanymi z nim tradycjami kulinarnymi. Jednym z wyróżniających się dań, które goszczą na stołach podczas Wielkanocy, jest słodka babka, wypiek pełen aromatu i smaku, zajmujący ważne miejsce w sercach wielu Polaków. Sama tradycja pieczenia babek na Wielkanoc sięga bardzo daleko w czasie, a jej korzenie wywodzą się z przekonań, że kształt babki symbolizuje koronę cierniową Jezusa Chrystusa. Wpłynęło to na popularność tego wypieku na wielkanocnych stołach.

Na moim Blogu Kulinarnym znajdziesz bardzo dużo różnych babek, które można upiec na Wielkanoc. Super jest mój ostatnio wypiek, czyli babka na oleju. Tym razem będzie to babka zebra na oleju.

Babka Zebra - Smak Dzieciństwa

Ciasto zebra to babka z jasnego i ciemnego ciasta z dodatkiem oleju i wody gazowanej. Piekła je często moja mama. To mój smak dzieciństwa. Ciasto jest smaczne, lekkie, wilgotne, słodkie i puszyste.

Czym wyróżnia się babka zebra?

Ciasto babka zebra jest nie tylko piękne, bo po przekrojeniu przypomina zebrę. To babka zebra z oranżadą z lub też innym napojem gazowanym o owocowym, najczęściej pomarańczowym smaku. Taka babka zebra na oranżadzie to babka zebra mokra, ponieważ jednym ze składników jest olej. Babka zebra z olejem wychodzi znacznie bardziej wilgotna, niż wersja na maśle. To super pyszna babka zebra.

Przepis na Wyjątkową Babkę Zebra

Mój przepis babka zebra to wypiek bardzo wyjątkowy. Ten przepis babka zebra jest przepisem bardzo szybkim, zatem powinno Ci z nią pójść błyskawicznie. Na hasło: babka zebra przepisy znajdziesz zatem wiele wersji. Zapewniam jednak, że moja babka zebra jest zwyczajnie rewelacyjna.

Przeczytaj także: Fakty o wodzie mineralnej dla kotów

Babka zebra pieczona na oleju, a do tego z dodatkiem napoju gazowanego o pomarańczowym smaku, to wypiek wyjątkowy.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej np.

Forma na babkę:

  • Pojemność minimalna 1500 ml.
  • Może to być forma na babkę z kominem lub bez.

Pieczenie:

  • Opcja pieczenia góra/dół; środkowa lub nieco niższa półka w piekarniku; temperatura: 170-175 stopni.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie.

Przygotowanie krok po kroku

  1. Zacznij już nagrzewać piekarnik: opcja pieczenia góra/dół; środkowa lub nieco niższa półka w piekarniku; temperatura: 170-175 stopni.
  2. Do miski wbij sześć małych (jak u mnie) lub pięć dużych jajek (u mnie łącznie 290 gramów po rozbiciu) i wsyp 200 gramów (około 4/5 szklanki) cukru drobnego lub ewentualnie cukru pudru.
  3. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa.
  4. Pod koniec zmniejsz moc miksera do średnich obrotów i powoli wlewaj 160 gramów oleju (u mnie Kujawski). Zajmie Ci to nie dłużej niż 15 sekund. Wyłącz mikser.
  5. Do słodkiego puchu jajecznego wlej szklankę (250 ml) słodkiego napoju gazowanego. U mnie była to Fanta bez cukru, ale możesz sięgnąć po napój typu Mirinda, czy też po oranżadę o smaku pomarańczowym lub cytrynowym. Całość tylko wymieszaj szpatułką.
  6. 320 gramów maki pszennej (najlepiej tortowej) wymieszaj z dwiema płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia (najlepiej przy pomocy rózgi kuchennej).
  7. Przygotuj od razu dwie osobne miski.
  8. Połowę słodkiego puchu jajecznego wlej do miski z porcją kakao, zaś drugą połowę do miski z porcją mąki.
  9. Na koniec podziel pozostałą mieszankę mąki i proszku (pozostałe 290 gramów). Rozdzielasz ją po równo do obi misek, czyli po około 145 gramów.
  10. Formę na babkę (u mnie z kominem o pojemności 1500 ml) bardzo dokładnie wysmaruj od środka resztami oleju i obsyp bułką tartą, otrębami lub zwykłą mąką.
  11. Do formy wylewaj na zmianę porcję jasnego i porcję ciemnego ciasta (tworzysz nie kleksy, tylko obręcz z ciasta).
  12. Formę z babką umieść w piekarniku nagrzanym do 170-175 stopni (grzanie góra/dół). Wybierz nieco niższą niż środkową półkę. Ciasto piecz około 50 minut (krócej lub dłużej).
  13. Po około 45 minutach pieczenia sprawdź przy pomocy drewnianego patyczka, czy babka zebra jest już gotowa. Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest suchy, to możesz śmiało wyłączyć piekarnik. Nie obawiaj się, że babka się nie dopiekła i staraj się nie wydłużać za mocno czasu pieczenia. Ciasto pieczone za długo może się przesuszyć i nie będzie już tak wilgotne.
  14. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwórz drzwi i wyjmij babkę z pieca. Po lekkim przestudzeniu (10 minut) wyjmij babkę z formy i przełóż np.

Formę z babką umieszczasz na nagrzanej już, cienkiej blaszce z wyposażenia piekarnika lub na kratce. Blaszka lub kratka powinny być umieszczone na takim poziomie, by położona na nich forma z wypiekiem znajdowała się mniej więcej na środku komory (nie za blisko górnych i dolnych grzałek).

Dekoracja

Przestudzoną babkę oprósz cukrem pudrem lub udekoruj lukrem oraz np. czekoladowymi jajeczkami w cukrowej skorupce.

Jak zrobić lukier?

  1. Do miseczki wlej 3 łyżki soku z cytryny, z pomarańczy lub nawet zwykłą wodę.
  2. Dodaj również 10 łyżek cukru pudru. Polecam po dodaniu do miseczki ośmiu łyżek cukru rozetrzeć całość i sprawdzić konsystencję lukru.
  3. Całość rozcieraj, aż lukier zrobi się idealnie gładki.

Upieczoną i przestudzoną babkę (również z lukrem) zawiń luźno w papier śniadaniowy i trzymaj w torbie spożywczej w suchym i chłodnym pomieszczeniu. Smacznego.

Przeczytaj także: Fakty dotyczące Wody Smakowej i Diety

Pieczenie babki, które często zajmuje około godziny, jest nieodłącznie związane z uczuciem domowej atmosfery, ciepła i komfortu, które towarzyszą wspólnotom zgromadzonym wokół stołów wielkanocnych. Aromat pieczonych babek unoszący się po domu to nieodłączny element świąt wielkanocnych, mający na celu budzenie smacznego apetytu i przenikanie pomieszczeń pysznym zapachem.

Podsumowując, tradycja pieczenia słodkich babek na Wielkanoc to bogaty, smaczny sposób na uzupełnienie świątecznego stołu i uhonorowanie duchowego znaczenia tych świąt. Słodka babka, we wszystkich swoich odmianach, jest ulubieńcem wszystkich wielbicielek polskiej kuchni, łącząc wartości kulinarną i historyczną w jednej spójnej i pysznej tradycji. Babka zebra czeka na Blogu.

Inne przepisy na babki

Sam przepis na babka zebra to tylko jeden z wielu. Samo przygotowanie babki jest rytuałem, który na ogół rozpoczyna się od przygotowania ciasta, często bogatego w masło, jajka, cukier i mąkę. Do ciasta dodaje się również proste i skromne składniki, takie jak rodzynki, skórka cytrusowa czy śmietana. Następnie ciasto poddaje się długiemu procesowi pozostawienia na leżakowanie, aż podwoi swoją objętość i wypełni formę do pieczenia. To jednak w przypadku ciasta drożdżowego.

Zobacz koniecznie ciasta z galaretkami, czyli zbiór kilkudziesięciu najlepszych przepisów z użyciem galaretek. Zapraszam po przepis na niezwykłe ciasto Cytrynowiec, które szykuje się z czterech orzeźwiających warstw. Koniecznie zobacz też jakie propozycje na szybkie ciasta przygotowałam w jednym zestawieniu. Koniecznie sprawdź też przepis idealny na lato, czyli ciasto czekoladowe z wiśniami.

Wariacje na temat

Porada: Podział ciasta na jasne i ciemne można też zrobić inaczej: Możesz puch jajeczny od razu podzielić na pół i część wlać do drugiej miski.

Przeczytaj także: Woda niegazowana premium

Przepis na babkę zebra z tortownicy

Składniki na tortownicę o śr. 1 szklanka wody gazowanej lub innego napoju gazowanego jak np. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. (Można też formę wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą).

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek.
  2. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier.
  3. Cały czas miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym żółtku (każde miksując ok.
  4. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodawać stopniowo mąkę z proszkiem, miksując krótko, tylko do połączenia.
  5. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3 łyżki przesianego kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki, mieszając delikatnie np.
  6. Wlewać na środek tortownicy ciasto jasne na przemian z ciemnym (lub nakładać na przemian po ok.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  8. Ciasto chwilę pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ciasto przechowywać, zawiniętą w worku foliowym lub szczelnym pojemniku na ciasto, w suchym miejscu w temperaturze pokojowej.

Czas przygotowania: ok. Czas pieczenia: ok. ok.

Woda niegazowana - klucz do zdrowia i smaku

Nikogo nie trzeba przekonywać, że woda to życie. Do prawidłowego funkcjonowania potrzebujemy jej minimum 1,5 litra dziennie. I choć spożywanie tego płynu na co dzień jest koniecznością, nie wszyscy jesteśmy entuzjastami picia wody. Jak polubić ten niezbędny dla naszego organizmu napój?

Sposoby serwowania wody

Każdy bywalec restauracji wie, że istnieją określone zasady serwowania wody. Co więcej, różnią się one w zależności od jej rodzaju. I tak wodę gazowaną podaje się w butelkach, po czym kelner przelewa ją do dużych kieliszków. Z kolei wodę bez gazu serwuje się w szklanych karafkach lub dzbankach stawianych na środku stołu. Dzięki temu każdy może swobodnie nalać sobie do szklanki tyle wody, ile potrzebuje. To zasady, które śmiało można przenieść do domu - nie tylko wtedy, gdy organizujemy przyjęcie czy oficjalny obiad.

Do serwowania wody gazowanej najlepiej wybrać kieliszki do tego dedykowane. Duża pojemność (570 ml) oraz ciekawy wygląd sprawią, że serwowany napój będzie sam w sobie ozdobą stołu. Smukły kształt, pękata czarka lekko zwężająca się ku górze finezyjnie połączona z nóżką i stopką, podkreśli krystaliczną czystość płynu. Wysoka nóżka do trzymania nie tylko efektownie się prezentuje, ale także pozwala uniknąć ogrzewania wody, co jest niezwykle istotne zwłaszcza w upalne, letnie dni. Takie kieliszki znajdziemy np. w kolekcji Harmony marki Krosno Glass.

Z kolei wodę niegazowaną najlepiej podawać w dzbanku lub karafce. Musimy wtedy zadbać także o odpowiednie szklanki. Najlepiej, by wzornictwo wszystkich szklanych naczyń było jednolite. Dlatego warto sięgać po gotowe zestawy do serwowania wody i innych napojów, takie jak np. 7-elementowy zestaw do wody Fjord marki Krosno Glass. Składa się on z dzbanka o pojemności 1000 ml oraz 6 szklanek 300 ml. Wszystkie elementy wyróżnia efektowna, wyrazista i chropowata, jakby lodowa, struktura grubego dna.

Woda z dodatkami

Serwując wodę na mniej formalnych spotkaniach możemy pokusić się o inne, równie atrakcyjne możliwości jej podawania. Od kilku lat popularnością cieszy się serwowanie wody na wzór drinków - z owocami, czy ziołami. To sprawdzona metoda, by zaskoczyć gości. A i woda nabierze wyrazistszego smaku. Choć orzeźwiająca mięta z cytryną to już właściwie klasyk, to śmiało możemy zastąpić ten zestaw owocami sezonowymi. Tu możemy popuścić wodze fantazji i sięgać nie tylko po różne owoce i zioła, ale też mieszać je ze sobą, tworząc zupełnie nowe doznania smakowe. Taki napój możemy przygotować już w dzbanku lub karafce. Model Pure z oferty Krosno Glass trafnie wpisuje się w aktualne trendy wzornicze zastawy stołowej. Smukła forma, lekko zwężona ku górze ma uniwersalny kształt, a naturalny korek utrzymany jest w duchu eko-designu.

Woda z dodatkami podawana w dzbanku lub karafce to poręczne rozwiązanie, ale o wiele atrakcyjniej będzie się prezentować, gdy przygotujemy ją w odpowiednich szklankach. W ten sposób wyróżnimy też każdą osobę przy stole, podkreślając nasze starania i dbałość o gości. Warto do tego wybrać szklanki o dużej pojemności. Nie tylko zapewnią one większą ilość płynu, ale też niezwykle efektownie wyeksponują owocowy wkład. Szklanki do napojów z kolekcji Blended (można je znaleźć na www.krosno.com.pl) sprawdzą się w tej roli idealnie. Dzięki dużej pojemności (aż 510 ml!), zwracają uwagę i zachwycają idealną formą, jednocześnie pozostając bardzo praktycznymi. Ultracienkie ścianki, wykonane z idealnie przejrzystego szkła, podkreślają i wydobywają barwę i skład podawanego napoju. Do serwowania wody z owocowym wkładem nadadzą się także szklanki typu long drink. Eleganckie, wysokie szklanki, jak te z kolekcji Splendour z oferty marki Krosno Glass, stworzą efektowną i nowoczesną oprawę stołu.

Choć woda serwowana z owocami niezwykle smakuje i pięknie się prezentuje, nie zawsze jednak mamy czas i ochotę na kuchenne eksperymenty z różnymi dodatkami. Jest jednak prosty sposób, by dodać zwykłej wodzie „owocowej” mocy. Wystarczy, że zastąpimy transparentne szklanki - kolorowymi. Oryginalne wzory i energetyzujące barwy przyciągną wzrok i zachęcą do sięgnięcia po nie. To sposób, który zadziała nie tylko w przypadku dzieci. W końcu jemy, a zatem i pijemy - oczami. Do tego kolorowe szklanki nie muszą (choć mogą) być pstrokate. W ofercie producentów szkła odnajdziemy wiele modeli z subtelnymi, kolorowymi nadrukami, jak np. wysokie dekorowane szklanki Deco od Krosno Glass z delikatnym motywem błękitno-fioletowych kwiatów. Szklanki o pojemności aż 450 ml doskonale sprawdzą się do serwowania wody czy innych zimnych napojów. Zwłaszcza latem w czasie największych upałów. Subtelny dekor idealnie komponuje się z wygodną, lekko rozchylaną formą.

Przepis na lemoniadę

Początki istnienia lemoniady nie są dokładnie znane, jednak wiadomo, że ten napój cieszy się popularnością od co najmniej 1000 lat. Początkowo był to napój składający się z wody, cukru, cytryny i soku z cytryny oraz sody. Z biegiem czasu przepis ewoluował i pojawiły się nowe wariacje na temat klasycznej lemoniady, co dodatkowo zwiększyło zainteresowanie tym pysznym napojem i sprawiając, że pojawia się on na polskich stołach nie tylko w okresie letnim, ale przez cały rok.

Jaki jest najlepszy przepis na lemoniadę z cytryny?

Przygotowanie lemoniady jest na tyle proste, że świetnie radzą sobie z tym nawet dzieci. Wystarczy przygotować składniki: umyć dokładnie 4 cytryny, a następnie wycisnąć z nich sok, najlepiej za pomocą specjalnej wyciskarki (ręcznej lub elektrycznej), aby jak najmniej zmarnować i pokroić ostatnią cytrynę na plasterki. Wodę przelać z butelki do odpowiednio dużego dzbanka, dodać do niej sok oraz wrzucić plasterki cytryny i wymieszać. W przypadku tego przepisu doskonałym wyborem będzie również woda mocniej gazowana.

Lemoniada z cytryną i miętą

Chcesz wprowadzić trochę urozmaicenia do podstawowego przepisu? Na ciepłe dni, a także jako napój do posiłków, sprawdzi się lemoniada z cytryną i miętą. Jak prezentuje się przepis na lemoniadę z cytryną i miętą?

Przygotowanie lemoniady z cytryny z dodatkiem mięty zacznij od przygotowania składników. Z umytych cytryn wyciśnij sok, a jedną z nich pokrój na plasterki. Naturalną wodę mineralną Nałęczowianka przelej do dzbanka lub innego naczynia i wymieszaj z sokiem z cytryny oraz słodzikiem, jeśli go używasz.

Lemoniada z miodem

Cierpki smak lemoniady może nie zachęcać dzieci do jej picia. Aby nieco osłodzić cytrynową kwaśność, można dodać do klasycznej lemoniady miodu. Jak przygotować taką lemoniadę? Najpierw rozpuść miód w odrobinie letniej wody. Koniecznie pamiętaj, aby woda nie miała temperatury wyższej niż 40 stopni - w wyższych temperaturach miód traci swoje właściwości. Umyj wszystkie cytryny. Z czterech wyciśnij sok, a ostatnią pokrój na plasterki. Wlej naturalną wodę mineralną Nałęczowianka do dzbanka lub karafki, dolej sok z cytryny oraz rozpuszczony miód, wrzuć plasterki cytryny i gotowe.

Lemoniada cytrusowa

Kolejną ciekawą wariacją na temat lemoniady jest jej cytrusowa wersja, w której cytrynie towarzyszy pomarańcza. Na początku umyj cytryny i pomarańcze, a następnie wyciśnij z nich sok. Po jednej sztuce zostaw, aby pokroić je w plasterki do dekoracji. Wlej naturalną wodę mineralną Nałęczowianka do dzbanka, dodaj sok z owoców oraz wybrany słodzik, jeśli używasz. Wymieszaj wszystko i na koniec dodaj plastry owoców.

Kluczem do sukcesu w przygotowaniu najlepszej lemoniady jest jakość składników. Koniecznie wybieraj te najwyższej jakości, aby mieć pewność, że napój będzie nie tylko smaczny, ale również dostarczy Ci składników mineralnych i witamin, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Naturalna woda mineralna Nałęczowianka jest idealną bazą dla takiego napoju. Znajdziesz w niej kompozycję 7 składników mineralnych. Nie wpływają jednak one na jej smak, który pozostaje neutralny.

tags: #woda #niegazowana #dekoracja #pomysły

Popularne posty: