Przepis na orzeźwiającą lemoniadę cytrynową
- Szczegóły
Początki istnienia lemoniady nie są dokładnie znane, jednak wiadomo, że ten napój cieszy się popularnością od co najmniej 1000 lat. Początkowo był to napój składający się z wody, cukru, cytryny i soku z cytryny oraz sody. Z biegiem czasu przepis ewoluował i pojawiły się nowe wariacje na temat klasycznej lemoniady, co dodatkowo zwiększyło zainteresowanie tym pysznym napojem i sprawiając, że pojawia się on na polskich stołach nie tylko w okresie letnim, ale przez cały rok.
Lemoniada ma zaskakująco długą historię! Napojem z cytrusów z dodatkiem rozgniecionych daktyli lub miodu delektowano się w Egipcie przynajmniej 1000 lat temu. Dodawano do niej również pieprz czy miętę. Najpopularniejszym owocem, z którego wyciskano sok do średniowiecznej lemoniady był prawdopodobnie cytron - do dziś uprawiany jest głównie w Azji. W XVII wieku przedsiębiorcza firma z Francji postanowiła opatentować lemoniadę. Składała się ona z soku z cytryny, miodu i wody gazowanej, a sprzedawano ją przede wszystkim na ulicach do metalowych kubków. Niedługo potem w Europie zaczęły powstawać coraz lepsze automaty i sposoby na gazowanie wody, a wraz z nimi jak grzyby po deszczu wyrastały kolejne marki, produkujące cytrynowy napój, z których wiele funkcjonuje na rynku do dziś.
Do Ameryki Północnej lemoniada cytrynowa, która jest tam produktem niemal kultowym, dotarła w XVIII wieku wraz z Brytyjczykami. W tym czasie w Europie stosowano ją jako napój leczniczy. Duża dawka witaminy C z pewnością nie pozostawała dla zdrowia obojętna - szczególnie, gdy zaczęto sprzedawać ją z dystrybutora, a nie współdzielonych kubków. Z czasem w różnych krajach producenci zmieniali nieco przepisy, uzupełniając lemoniadę o nowe dodatki. Dało to początek gazowanym napojom, takim jak Coca-Cola, Almdudler, Kofola, różnorodne oranżady itp. Łącząc ją z kolei piwem uzyskano drink w stylu shandy. W Polsce lemoniadę zaczęto przyrządzać w XIX wieku. Ze względu na ograniczony dostęp do cytrusów, z wodą mieszano inne owoce.
Podstawowy przepis na lemoniadę cytrynową
Do przyrządzenia podstawowej lemoniady potrzebne są trzy składniki: woda - najlepiej gazowana - sok cytrynowy i słodzik. Jest to doskonała baza do przyrządzania wszystkich innych napojów. Przygotowanie lemoniady jest na tyle proste, że świetnie radzą sobie z tym nawet dzieci. Wystarczy przygotować składniki: umyć dokładnie 4 cytryny, a następnie wycisnąć z nich sok, najlepiej za pomocą specjalnej wyciskarki (ręcznej lub elektrycznej), aby jak najmniej zmarnować i pokroić ostatnią cytrynę na plasterki. Wodę przelać z butelki do odpowiednio dużego dzbanka, dodać do niej sok oraz wrzucić plasterki cytryny i wymieszać. W przypadku tego przepisu doskonałym wyborem będzie również woda mocniej gazowana.
Lemoniada cytrynowa z miętą
Na ciepłe dni, a także jako napój do posiłków, sprawdzi się lemoniada z cytryną i miętą. Jak prezentuje się przepis na lemoniadę z cytryną i miętą? Przygotowanie lemoniady z cytryny z dodatkiem mięty zacznij od przygotowania składników. Z umytych cytryn wyciśnij sok, a jedną z nich pokrój na plasterki. Naturalną wodę mineralną Nałęczowianka przelej do dzbanka lub innego naczynia i wymieszaj z sokiem z cytryny oraz słodzikiem, jeśli go używasz.
Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?
Lemoniada z dodatkiem miodu
Cierpki smak lemoniady może nie zachęcać dzieci do jej picia. Aby nieco osłodzić cytrynową kwaśność, można dodać do klasycznej lemoniady miodu. Jak przygotować taką lemoniadę? Najpierw rozpuść miód w odrobinie letniej wody. Koniecznie pamiętaj, aby woda nie miała temperatury wyższej niż 40 stopni - w wyższych temperaturach miód traci swoje właściwości. Umyj wszystkie cytryny. Z czterech wyciśnij sok, a ostatnią pokrój na plasterki. Wlej naturalną wodę mineralną Nałęczowianka do dzbanka lub karafki, dolej sok z cytryny oraz rozpuszczony miód, wrzuć plasterki cytryny i gotowe.
Lemoniada cytrusowa z pomarańczą
Kolejną ciekawą wariacją na temat lemoniady jest jej cytrusowa wersja, w której cytrynie towarzyszy pomarańcza. Na początku umyj cytryny i pomarańcze, a następnie wyciśnij z nich sok. Po jednej sztuce zostaw, aby pokroić je w plasterki do dekoracji. Wlej naturalną wodę mineralną Nałęczowianka do dzbanka, dodaj sok z owoców oraz wybrany słodzik, jeśli używasz. Wymieszaj wszystko i na koniec dodaj plastry owoców. Cudownie pyszna i bardzo orzeźwiająca lemoniada cytrynowo pomarańczowa. To mój sprawdzony i zdecydowanie najlepszy przepis na domową lemoniadę, którą szykuję z wielkim pietyzmem.
Wskazówki dotyczące przygotowania i podawania lemoniady
Kluczem do sukcesu w przygotowaniu najlepszej lemoniady jest jakość składników. Koniecznie wybieraj te najwyższej jakości, aby mieć pewność, że napój będzie nie tylko smaczny, ale również dostarczy Ci składników mineralnych i witamin, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Naturalna woda mineralna Nałęczowianka jest idealną bazą dla takiego napoju. Znajdziesz w niej kompozycję 7 składników mineralnych. Nie wpływają jednak one na jej smak, który pozostaje neutralny.
Domową lemoniadę najlepiej przygotować w dzbanku lub karafce i podawać w szklankach wykonanych z grubego szkła, które zapewnią utrzymanie niskiej temperatury przyrządzonego napoju przez dłuższy czas. Jeśli potrzebujemy sporządzić lemoniadę w większej ilości, np. na przyjęcie, do przechowywania napoju idealnie sprawdzi się słój z kranikiem (np. słój szklany 4 l z kranikiem i pokrywą szklaną). To praktyczne rozwiązanie umożliwi gościom wygodne i bezpieczne rozlewanie napoju do szklanek.
Lemoniada z arbuza, truskawek, pomarańczy czy grejpfruta - w każdym wydaniu aż prosi się o wyjątkowe serwowanie! Najlepsze do jej podania będą piękny szklany dzbanek lub oryginalna karafka, najlepiej z korkiem. Szczególnie latem im bardziej pękaty dzbanek do lemoniady, tym lepiej. Przed wlaniem napoju dobrze jest bowiem umieścić w nim jak najwięcej lodu. Obok dzbanka lub karafki powinny pojawić się szklanki. Szczególnie podczas imprezy można wybrać do serwowania te o najbardziej oryginalnych kształtach, przeznaczone do koktajli. Doskonale sprawdzą się tu również kieliszki do czerwonego wina lub szklanki do wina białego.
Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach
Niezależnie od wyboru do głównego naczynia dobrze jest włożyć plastry wyszorowanych uprzednio cytrusów: cytryny, limonki lub grejpfruta. Można je również nabić na patyk do szaszłyków, aby przy nalewaniu napój się nie rozchlapywał. Nie tylko ozdobi, ale też poprawią aromat zawartości przez uwalniające się ze skórki substancje. Im ich więcej, tym lepiej - zarówno jeśli chodzi o smak, jak i estetykę podania. Przygotowując lemoniadę na eleganckie spotkania, warto również dodać do niej zioła. W szkle doskonale będą prezentowały się - wpływając także na smak - gałązki mięty, melisy, rozmarynu, bazylii, ale też np. Im zimniejsza lemoniada, tym lepiej.
Domowa woda smakowa
Domowa woda smakowa to świetny sposób nie tylko na ugaszenie pragnienia ale i na pobawienie się smakami. Na pierwszy rzut przygotowałam klasyczną wodę z dodatkiem cytryny i mięt. Cytryny dokładnie myjemy lub obieramy (jeśli mają bardzo brzydką lub grubą skórkę). Ja najczęściej zalewam je wrzątkiem, a później jeszcze myję pod bieżącą wodą. Odcinamy końcówki tak aby na każdej z nich było trochę miąższu, wyciskamy go bezpośrednio do dzbanka na wodę. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a nasza woda od razu nabierze cytrynowego smaku. Pozostałą część cytryn kroimy w plasterki i wrzucamy do dzbanka. Umyte listki mięty ściskamy kilka razy w rękach (aby uwolniły więcej aromatu), dodajemy do owoców i zalewamy wodą.
Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety
tags: #woda #niegazowana #cytrynowa #przepis

