Woda Mineralna Zawierająca Jod: Właściwości Lecznicze i Znaczenie dla Zdrowia
- Szczegóły
Jod to pierwiastek o ogromnym znaczeniu dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jest niezbędny do prawidłowego działania tarczycy. Bez tego minerału niemożliwa jest produkcja tyroksyny (T4) i trójjodotyroniny (T3) - hormonów, które mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie wszystkich komórek w ciele.
Rola Jodu w Organizmie
Odpowiedni poziom jodu w diecie zapewnia prawidłowe funkcjonowanie gruczołu tarczowego. Tarczyca, mimo niewielkich rozmiarów wpływa na wiele procesów zachodzących w organizmie.
Jod, niezbędny do syntezy hormonów tarczycy umożliwia właściwy rozwój komórek i tkanek już w życiu płodowym. Pierwiastek ten wpływa na pracę mózgu. Jest niezbędny dla utrzymania koncentracji i możliwości zapamiętywania. Oddziałuje na siłę i częstotliwość skurczów mięśnia sercowego. Ma swój udział w procesie oddychania komórkowego, wytwarzania energii, a także w procesach zapalnych. Przemiany cukrów i tłuszczy również zachodzą przy udziale jodu. Jod wpływa też na narządy płciowe i proces dojrzewania.
Hormony tarczycy: tyroksyna (T4) i trijodotyronina (T3) nie mogłyby być produkowane bez jodu. Pierwiastek ten stanowi ponad połowę ciężaru wymienionych hormonów tarczycy. Organizm potrzebuje tych związków, aby mógł prawidłowo funkcjonować.
Odpowiedni poziom hormonów wpływa na pracę całego układu nerwowego, a także serca, nerek i mięśni. Regulują one syntezę białka, przemianę materii, a do tego mają znaczenie w przemianach witamin i kwasów nukleinowych. Bez właściwej dawki jodu w diecie, organizm człowieka nie byłby w stanie utrzymać właściwej ciepłoty ciała.
Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?
Jod posiada również silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu chroni przed negatywnymi skutkami wywoływanymi w ustroju przez zbyt dużą ilość wolnych rodników. Wykazuje też działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Działanie ochronne jodu obserwowano również w procesach nowotworowych.
Jod jest niezbędny do syntezy hormonów tarczycy, które zwiększają syntezę białka, regulują przemianę materii oraz biorą udział w procesie dojrzewania komórek. Objawy niedoboru jodu to m.in. zaburzona zdolność zapamiętywania i koncentracji, a także upośledzenie rozwoju fizycznego.
Niedobory Jodu - Skutki i Objawy
Niestety, ze względu na to, że obecnie wiele obszarów jest ubogich w jod, miliony ludzi narażonych jest na niedobory tego pierwiastka, co zwiększa ryzyko nieprawidłowego działania tarczycy i problemów z tym związanych. Warto więc zadbać o dietę, bogatą w jod. Gdzie znajduje się jod i jak uzupełnić niedobory tego pierwiastka?
Jednym z najbardziej charakterystycznych objawów niedoboru jodu w organizmie, jest powiększenie gruczołu tarczycowego, tzw. wole tarczycowe. Zbyt mała ilość jodu może objawiać się także stałym uczuciem zimna, nadmierną sennością i zmęczeniem, a także problemami ze skórą i włosami.
Jod jest potrzebny do utrzymania prawidłowego metabolizmu, więc kiedy jest go zbyt mało, mogą pojawić się problemy z utrzymaniem tempa przemiany materii, co skutkuje wzrostem masy ciała. Niski poziom jodu może mieć także wpływ na pogorszenie koncentracji i pamięci.
Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach
Długotrwale utrzymujące się niedobory jodu w organizmie mogą doprowadzić do problemów z prawidłowym funkcjonowaniem wielu narządów, a co za tym idzie, do poważnego zaburzenia funkcjonowania całego organizmu.
Jednym z najczęstszych następstw niedoboru jodu są problemy z tarczycą, a dokładniej niedoczynność tarczycy. Jest to schorzenie trudne do wyleczenia, wymagające interwencji specjalisty. Długotrwały niedobór jodu w diecie może doprowadzić także do zaburzeń płodności, zwłaszcza u kobiet. Często pojawiają się nieregularne miesiączki, trudności z zajściem w ciążę i poronienia.
Zbyt mała ilość jodu u kobiet w ciąży to nie tylko ryzyko poronienia, ale też niebezpieczeństwo wystąpienia niedorozwoju u płodu. Jeżeli u przyszłej matki występuje niedobór jodu, może to doprowadzić do opóźnienia umysłowego, niedorozwoju mózgu oraz innych zaburzeń neurologicznych u dziecka. Niedobór jodu u dzieci również jest groźny, ponieważ może doprowadzić do zahamowania wzrostu i ogólnego rozwoju.
Niedobór jodu u dzieci i dorosłych może mieć negatywny wpływ na funkcje poznawcze, takie jak pamięć, koncentracja, zdolności uczenia się i ogólna inteligencja. Może prowadzić do upośledzenia intelektualnego i ograniczać rozwój umysłowy.
Jednym ze skutków długotrwałego niedoboru jodu jest także zwiększenie ryzyka zachorowania na raka żołądka i raka tarczycy.
Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety
Źródła Jodu w Diecie
Produktami o dużej zawartości jodu są przede wszystkim ryby morskie, glony i owoce morza. Spośród ryb warto wymienić dorsza i halibuta. Znacząca ilość jodu zawarta jest również w takich produktach spożywczych jak mleko, przetwory mleczne (np. kefir, serek ziarnisty i serwatka) oraz jaja (w żółtku jest dwukrotnie więcej jodu niż w białku).
Jod dostarczany jest do organizmu podczas spożywania orzechów laskowych i arachidowych. Z warzyw, większe ilości jodu znajdują się w szpinaku, brokułach oraz suchych nasionach grochu. Źródłem jodu jest też wspomniana już sól kuchenna jodowana.
W innych krajach, zapotrzebowanie na jod w diecie zaspokajane jest poprzez dodawanie tego pierwiastka również do innych produktów spożywczych, takich jak np. mleko lub oleje.
Woda z Jodem - Naturalny Sposób na Uzupełnienie Niedoborów
Woda mineralna jest jednym z najlepszych składników spożywczych, które można wprowadzić do diety w celu uzupełnienia niedoborów jodu. W tym przypadku należy wybrać wodę z jodem, czyli taką, w której ogólna zawartość rozpuszczonych składników mineralnych, a dokładniej jodu wynosi co najmniej 1 mg jonów jodu na litr.
Dobowe zapotrzebowanie na jod u osoby dorosłej wynosi zaledwie 150 µg, a to oznacza, że picie wody jodkowej powinno wystarczyć, aby dostarczyć ciału odpowiednią ilość tego pierwiastka.
Picie wody z jodem pozwala uzupełnić niedobory jodu, a tym samym zapobiec konsekwencjom długotrwałych niedoborów pierwiastka w organizmie. Jod odgrywa kluczową rolę w regulacji funkcji tarczycy.
Spożywanie wody mineralnej z jodem może wspomagać prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, pomagając utrzymać równowagę hormonalną. Woda jodkowa sprzyja także regulacji metabolizmu, co jest ważne dla utrzymania prawidłowej wagi ciała.
Kto Powinien Pić Wodę z Wysoką Zawartością Jodu?
Woda mineralna z wysoką zawartością jodu może być korzystna dla osób, u których stwierdzono niedobór jodu lub które mieszkają w obszarach, gdzie niedobór jodu jest bardziej powszechny.
Naturalną wodę mineralną z wyższą zawartością jodu mogą wybrać także kobiety w ciąży wykazujące zwiększone zapotrzebowanie na ten pierwiastek, zwłaszcza gdy badania potwierdziły niedobory minerału.
Przykłady Wód Leczniczych Bogatych w Jod
Do wód które zawierają najwięcej naturalnego jodu zaliczyć można przede wszystkim mineralne wody lecznicze. Wody te, szczególnie wody jodkowe charakteryzują się wysoką zawartością jodu. Nie wszystkie wody lecznicze jednak to wody z jodem. Na rynku znajdziemy jednak wody wyróżniające się szczególnie wysoką zawartością jodu. Zaliczamy do nich między innymi:
- Szczawa I (3,1 mg/l)
- Szczawa II (2,4 mg/l)
- Hanna (1,8 mg/l)
- Krystynka (0,21 mg/l)
Każda z wymienionych wód pochodzi z czystych źródeł bogatych w biopierwiastki. Są to mineralne wody lecznicze zapewniające odpowiednie nawodnienie, nieco słone w smaku, które idealnie dopełniają posiłki wytrawne. Wody bogate w jod pozwolą na uzupełnienie niedoborów jodu i stosowne nawodnienie całego organizmu.
Woda Lecznicza Hanna - Właściwości i Zastosowanie
Woda lecznicza Hanna na odporność, wydobywana z ujęcia „Hanna” w Szczawie stanowi naturalne wsparcie dla organizmu w sytuacjach zwiększonej podatności na infekcje. Znajdziemy w niej unikalną proporcję minerałów, takich jak: jod, żelazo, magnez, potas, wapń, sód oraz lit. Stosowana zgodnie z zaleceniami woda lecznicza Hanna wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu immunologicznego.
Woda lecznicza Hanna na odporność organizmu zawiera unikalną proporcję minerałów, które wpływają korzystnie na układ immunologiczny.
Składniki Wody Hanna i Ich Wpływ na Zdrowie
- Magnez: Jest niezbędny do produkcji przeciwciał oraz wpływa na prawidłowe działanie limfocytów. Dodatkowo wspiera organizm w sytuacjach stresowych.
- Jod: Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy i produkcji hormonów tarczycy. Zmiany w poziomie tych hormonów mogą wpływać na aktywność układu immunologicznego. Jod wykazuje również właściwości antyseptyczne i antybakteryjne, co dodatkowo wspiera działanie układu odpornościowego.
- Żelazo: Jest niezbędny do produkcji hemoglobiny i prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego. Odgrywa także ważną rolę w regulowaniu pracy układu odpornościowego - uczestniczy w różnicowaniu się limfocytów, wspomaga produkcję przeciwciał oraz procesy fagocytozy.
- Sód: Chroni organizm przed nadmierną utratą wody, co jest istotne dla prawidłowej pracy układu immunologicznego.
- Potas: Reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową. Zarówno prawidłowe nawodnienie, jak i równowaga elektrolitów są ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
- Wapń: Jest niezbędny dla zdrowia zębów i kości. Reguluje rytm pracy serca, wspiera układ nerwowy oraz wpływa na różne procesy immunologiczne, w tym np. aktywację limfocytów oraz produkcję przeciwciał.
Zastosowanie Wody Leczniczej Hanna
Woda Hanna na odporność wykazuje właściwości lecznicze, zostało to potwierdzone wieloletnimi obserwacjami empirycznymi. Naturalnie nasycona dwutlenkiem węgla woda lecznicza jest zalecana u osób borykających się z alergią, a także infekcjami górnych i dolnych dróg oddechowych. Mogą ją stosować także osoby z:
- cukrzycą
- kamicą moczową
- niedoczynnością tarczycy
- otyłością
- przewlekłym nieżytem żołądka
- stanami zapalnymi dróg moczowych
- zaburzeniami w wydzielaniu żółci
- zapaleniem pęcherzyka żółciowego
Sposoby Stosowania Wody Leczniczej Hanna
Woda lecznicza Hanna na odporność organizmu może być wykorzystywana do kuracji pitnych (po rozcieńczeniu), a także inhalacji oraz płukania jamy ustnej i gardła (w obu przypadkach bez rozcieńczenia). Odnajduje ona zastosowanie zarówno w lecznictwie uzdrowiskowym, jak i do codziennej suplementacji oraz domowego wspierania leczenia schorzeń.
Kuracja wodą leczniczą Hanna powinna być prowadzona według wskazań lekarskich, jej czas trwania wynosi zwykle 4 tygodnie. Profilaktycznie, a także, kiedy nastąpił nawrót dolegliwości, z powodu których stosowana jest woda lecznicza, można powtórzyć kurację po upływie 1 miesiąca.
Kuracja Pitna
Wodę Hanna z jodem i żelazem może być pita bez rozcieńczania. W kuracji pitnej zalecane jest następujące dawkowanie:
- pierwsza dawka - 300 ml, w godzinach porannych
- druga dawka - 200 ml, w południe
- trzecia dawka - 200 ml, wieczorem
Wodę leczniczą na odporność najlepiej stosować na pół godziny przed posiłkiem. Zalecane jest, aby ją pić powoli, biorąc małe łyki. Nie jest wskazane dodawanie soku do wody leczniczej, ze względu na ryzyko wystąpienia problemów gastrycznych. Nie należy również przekraczać ilości 700 ml wody leczniczej w ciągu doby.
Płukanie Jamy Ustnej i Gardła
Wodę leczniczą Hanna na odporność organizmu można stosować bez rozcieńczania do płukania jamy ustnej lub gardła. Zawarte w niej pierwiastki mineralne wykazują właściwości przeciwzapalne.
Inhalacje Górnych Dróg Oddechowych
Wodę Hanna na odporność organizmu można stosować bez rozcieńczania do inhalacji. Inhalacje z użyciem wód leczniczych pomagają utrzymać w dobrej kondycji jamy nosa i gardło. Służą one nawilżaniu oraz oczyszczaniu dróg oddechowych z zalegających wydzielin.
Przeciwwskazania
Woda lecznicza Hanna na odporność organizmu nie powinna być stosowana przez osoby:
- chorujące na nadczynność tarczycy
- ze stwierdzoną nadwrażliwością na jod
Zaleca się ograniczone stosowanie przy znacznym nadciśnieniu tętniczym i skłonności do obrzęków.
Nadmiar Jodu - Konsekwencje
Zarówno niedobór jodu jak i jego nadmiar są szkodliwe dla zdrowia. Nadmiar tego pierwiastka w organizmie występuje jednak znacznie rzadziej w porównaniu z niedoborem.
Ludzie z reguły dość dobrze tolerują większe niż zalecane spożycie jodu, o ile pochodzi on z diety. Sól jodowana spożywana w bardzo wysokich ilościach, a także przyjmowanie leków lub suplementów w zbyt dużych dawkach i porcjach może doprowadzić do pojawienia się nadmiaru jodu w organizmie.
Przedawkowanie jodu jest możliwe. Objawami mogą być wówczas wymioty, biegunka, brązowe śluzówki, odwodnienie, a nawet wstrząs. Odnotowywano nawet zgony, które były wynikiem przyjęcia bardzo wysokich dawek jodu. Przy przewlekłym przedawkowaniu jodu mogą wystąpić takie dolegliwości jak: zapalenie spojówek, metaliczny posmak w ustach, złuszczanie się naskórka i nieżyt nosa.
Nadmiar tego pierwiastka również u osób dorosłych może prowadzić do nadczynności gruczołu tarczowego. Objawy które mogą się wówczas pojawić to m.in. kołatanie serca, utrata wagi, zwiększona męczliwość, rozdrażnienie, niepokój, drżenie rąk, wytrzeszcz i zaburzenia płodności.
Dawkowanie Jodu - Zalecenia
Zgodnie z zaleceniami dietetycznymi, dobowe zapotrzebowanie na jod wynosi:
- 110 µg - niemowlęta w pierwszym półroczu życia
- 130 µg - niemowlęta w drugim półroczu życia
- 90 µg - dzieci w wieku 1-6 lat
- 100 µg - dzieci w wieku 7-9 lat
- 120 µg - nastolatkowie w wieku 10-12 lat
- 150 µg - nastolatkowie w wieku 13-18 lat i osoby dorosłe
- 220 µg - kobiety w ciąży
- 290 µg kobiety karmiące piersią
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia, suplementacja jodu w ciąży powinna być nieco wyższa - 250 µg na dobę.
Podsumowanie
Woda mineralna zawierająca jod to cenny element diety, który może pomóc w uzupełnieniu niedoborów tego ważnego pierwiastka. Wybierając odpowiednią wodę i stosując się do zaleceń lekarza lub dietetyka, można skutecznie wspierać zdrowie tarczycy i całego organizmu.
tags: #woda #mineralna #zawierająca #jod #właściwości #lecznicze

