Ranking Wód Mineralnych z Niską Zawartością Żelaza

Woda powinna być podstawowym napojem w naszej diecie. Na rynku dostępnych jest wiele wód butelkowanych, które różnią się ogólną zawartością rozpuszczonych składników mineralnych.

Rodzaje Wód Dostępnych na Rynku

Na naszym rynku dostępnych jest wiele wód, zarówno mineralnych jak i źródlanych.

  • Woda źródlana: Idealna do przygotowywania posiłków dla dzieci i niemowląt, można ją gotować i stosować w razie wątpliwej czystości wody wodociągowej.
  • Woda stołowa: Powstaje przez zmieszanie wody źródlanej z naturalną wodą mineralną wysokozmineralizowaną lub przez dodanie soli mineralnych.
  • Wody lecznicze: To specjalna kategoria naturalnych wód mineralnych, które wyróżnia obecność składników o szczególnej aktywności prozdrowotnej np. fluoru, bromu, radu.

Do butelkowania przeznaczone są tylko wody podziemne, pierwotnie czyste pod względem chemicznym i mikrobiologicznym, charakteryzujące się stabilnym składem mineralnym. Można z nich usunąć składniki nietrwałe (np. związki żelaza, manganu) poprzez filtrację albo dekantację poprzedzoną ewentualnie napowietrzaniem i sedymentacją osadów.

Składniki Mineralne w Wodzie

Woda zawiera składniki mineralne, które w większości należą do niezbędnych dla organizmu człowieka. Są to m.in. makroelementy np. wapń, magnez, fosfor, potas, sód oraz mikroelementy np. żelazo, cynk, miedź, fluor, jod. Każdy składnik odgrywa w organizmie swą fizjologiczną rolę, a wielkości dziennego zapotrzebowania są różne dla każdego z nich.

Wody butelkowane mogą zawierać dwutlenek węgla (CO2). Gaz ten występuje naturalnie w wodzie lub woda może zostać nim wysycona w trakcie butelkowania.

Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?

O składzie chemicznym i stopniu mineralizacji wody decyduje skład mineralny warstw skalnych, głębokość występowania wody i czas jej przebywania w środowisku skalnym. Do naturalnej wody mineralnej nie wolno dodawać innych składników niż dwutlenek węgla.

Wody Mineralne a Zdrowie

Woda mineralna może stanowić istotne uzupełnienie składników mineralnych w naszej diecie. Jednak tylko około 25% wód butelkowanych dostępnych na rynku ma znaczenie jako źródło składników mineralnych w żywieniu. Na wykorzystanie składników mineralnych zawartych w wodach wpływ ma wiele czynników zależnych zarówno od organizmu (stan zdrowia, odżywienia, wiek i inne), jak i od składu wody (m.in. ilość składnika i jego forma chemiczna).

Pierwiastki występujące w wodzie w formie jonów są łatwo przyswajalne, np. wapń w stopniu porównywalnym do wykorzystania z produktów mlecznych.

Większość wód, szczególnie wysokozmineralizowanych , zawiera znaczne ilości chlorku sodu (sól kuchenna), który należ ograniczyć w naszej diecie. Osoby z nadciśnieniem, stosujące dietę niskosodową czy ze skłonnością do kamicy nerkowej powinny wybierać wody o zawartości sodu poniżej 20 mg/l.

Wód wysokozmineralizowanych nie należy stosować do przygotowywania mieszanek mlecznych dla niemowląt, dlatego, że produkty te są już odpowiednio wzbogacane w składniki mineralne dostosowane do zapotrzebowania niemowlęcia w określonym wieku.

Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach

Jak Wybierać Wodę Mineralną?

Niemal każdy wie, że wodę pić należy, lecz mało kto wie, że woda wodzie nierówna i nie każda nadaje się do codziennego picia. Na półkach sklepowych stoi mnóstwo różnorodnych butelek z wodą i do końca nie wiadomo po którą sięgnąć.

Eksperci zalecają, by czysta woda stanowiła ok. 70% całkowitego spożycia płynów. Wodę należy pić w ciągu całego dnia małymi porcjami (100-150 ml), gdyż nerki są w stanie przefiltrować około 1 l płynów na godzinę, jeżeli w ciągu tego czasu wypijemy zdecydowanie więcej, wówczas można doprowadzić do niewydolności nerek.

Wody wysokozmineralizowane polecane są dla osób o dużej aktywności fizycznej, nie nadają się jednak do gotowania, gdyż wytrąca się z nich dużo kamienia. Wody te także można pić przy niedoborach określonych składników mineralnych.

Wody średniozmineralizowane nadają się do codziennego picia, jednak według zaleceń Polskiego Towarzystwa Pediatrycznego nie są odpowiednie dla dzieci poniżej 3 roku życia. Wody średniozmineralizowane mogą u osób dorosłych spełniać funkcję profilaktyczną, wspomagając naszą dietę w utrzymaniu odpowiedniego poziomu składników mineralnych w organizmie.

Wody nisko- i bardzo niskozmineralizowane, którymi są wody źródlane idealne są do przygotowywania posiłków dla dzieci i niemowląt, można je gotować i stosować w razie wątpliwej czystości wody wodociągowej.

Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety

Czasami na etykietach butelek widnieją różne informacje np. woda niskosodowa - woda o niskiej zawartości sodu, do 20 mg/l. Informacja istotna dla osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze i obrzęki, woda hipoosmotyczna - woda o stężeniu minerałów (głównie sodu) niższym niż w płynach ustrojowych, czyli nisko zmineralizowana.

Ranking Wód Mineralnych

Dla osób dorosłych polecane są wody średnio- lub wysokozmineralizowane. Porównano zawartość kationów, anionów, związków niezdysocjowanych, ogólny stopień mineralizacji. Z kationów najważniejsze są jony wapnia i magnezu, ze względu na ich spore znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a przy tym możliwe pokaźne niedostatki w diecie.

W przypadku wód o wysokiej mineralizacji, a zwłaszcza wód o udowodnionym działaniu leczniczym, duże znaczenie ma stan naszego zdrowia. Wynika to z tego, że takie wody zawierają niektóre składniki w ilościach mogących mieć znaczenie fizjologiczne dla organizmu i dla jednych mogą być korzystne, a dla innych - przeciwnie.

Woda z dużą zawartością wodorowęglanów powyżej 600 mg/l definiuje się jako alkaliczną, jest bardzo korzystna dla osób cierpiących na nadkwasotę żołądkową, gdyż neutralizują kwas żołądkowy. Wspomagają trawienie - środowisko jelit jest alkaliczne. Są również polecane w hiperglikemii i początkowych stadiach cukrzycy - obniżają poziom glukozy we krwi i moczu, wpływają korzystnie na wydzielanie insuliny.

Woda z dużą zawartością siarczanów (250-650 mg/l) pobudza perystaltykę jelit, zatem jest dobra dla osób skarżących się na zaparcia i problemy trawienne.

Sklepy oferują szeroki wybór bezkalorycznych napojów. Na szczególną uwagę zasługuje płyn, który na pewno spożywa każdy z nas, czyli woda. Jaką wodę wybrać? Czy woda mineralna będzie dobra? Czy woda w plastikowych butelkach jest zdrowa?

Artykuł zaczniemy od konkretów, czyli przedstawienia rankingu najlepszej wody mineralnej w Polsce. Przedstawione niżej wody dostępne są w różnych najpopularniejszych marketach w Polsce np. Lidl, Biedronka, Carrefour, Auchan i inne.

Najlepsza woda mineralna powinna nam dostarczać przede wszystkim sporych ilości wapnia i magnezu, gdyż to te składniki mineralne występują w wodach w największych ilościach. Dodatkowo mogą one być niedoborowe w przypadku niektórych diet.

Muszynianka dostarcza ona aż 128,3 mg magnezu w jednym litrze, co czyni ją jedną z najlepszych wód mineralnych z magnezem. Jest to prawie ½ zalecanego dziennego spożycia tego pierwiastka. Dodatkowo zawiera bardzo dużo wapnia, bo aż 208 mg, co stanowi ⅕ dziennie zapotrzebowania.

Muszyna Zdrój to również bardzo dobra pozycja wśród wód mineralnych dostępnych w najbardziej popularnych marketach. W jednym litrze zawiera 200 mg wapnia oraz 100 mg magnezu - to blisko ⅓ zapotrzebowania na ten pierwiastek.

Ustronianka z jodem to bardzo nietypowa woda, gdyż jest to woda mineralna z jodem. Będzie to istotne dla osób spożywających zbyt małe ilości jodu z dietą czy też cierpiących na niedoczynność tarczycy oraz chorobę Hashimoto.

Kryniczanka prezentuje się niezwykle przyzwoicie wśród wód wysoki mineralizowanych.

Magnesia to woda, która jak sama nazwa mówi, jest bogata w magnez. Dostarcza go aż 170 mg w jednym litrze wody - zdecydowanie rekord w naszym zestawieniu. Magnesia to najlepsza woda mineralna z magnezem.

Nałęczowianka zawiera niskie ilości magnezu oraz wapnia. Zaletą jest niska ilość sodu.

Cisowianki również nie zaliczymy do dobrych wód mineralnych. malutka ilość magnezu, trochę większa wapnia biorąc pod uwagę dzienne zapotrzebowanie na te pierwiastki.

Woda pozyskiwana z Gruzji zawiera ona bardzo dużo składników mineralnych (najwięcej w naszym zestawieniu). Zawiera bardzo dużo sodu, bo aż 1200 mg/l (3 g soli w 1 litrze wody!). Nie jest to korzystne dla zdrowia.

Alcalia to woda o wysokim pH, która rzekomo ma odkwaszać nasz organizm. Niestety jak już wiesz z wcześniejszej części artykułu, nie ma to wiele wspólnego z prawdą. Kupując tę wodę, sporo przepłacasz, bo dostarczasz jedynie 3,27 mg wapnia, gdzie dzienne zapotrzebowanie to 1000 mg. Dodatkowo w internecie nie można znaleźć informacji o zawartości magnezu.

Żywiec Zdrój to jeden z gorszych wyborów jeżeli chodzi o składniki mineralne, a w tym magnez i wapń, gdyż zawiera ich odpowiednio 17 i 45 mg.

Kiedy Pić Wodę?

Jak najbardziej możesz pić wodę rano po przebudzeniu. Wypicie szklanki wody po przebudzeniu do śniadania będzie świetnym rozwiązaniem, aby zredukować masę ciała czy też zadbać o nawodnienie w ciągu całego dnia. Dwie szklanki wody przed głównymi posiłkami (np. do śniadania po przebudzeniu) może pomóc schudnąć aż 1,2 kg w ciągu 12 tygodni . To bardzo dużo biorąc pod uwagę, że wystarczy tylko napić się wody i jednocześnie zadbać o odpowiednie nawodnienie.

PH Wody a Zdrowie

PH we krwi człowieka jest względnie stałe i wynosi ok. 7,4 (przedział 7,35-7,45) . Musi ono mieścić się w tych zakresach, aby człowiek mógł przeżyć. Z kolei pH wody wynosi ok. 7. Na szczęście pH wody nie ma żadnego znaczenia, gdyż spożywanie wód alkalicznych, które charakteryzują się wysokim pH, nie wpłynie na te wartości. Tak więc nie można jednoznacznie stwierdzić, które pH wody jest najzdrowsze lub szkodliwe, gdyż żadne z nich nie wpłynie na pH krwi.

Woda w Plastikowych Butelkach

Woda mineralna w plastikowych butelkach to kontrowersyjny temat, głównie za sprawą negatywnego działania na zdrowie bisfenolu A (BPA) . W kwietniu 2023 Europejski urząd ds. Bezpieczeństwa żywności zmniejszył codzienne tolerowane dzienne spożycie tej substancji chemicznej aż o 20 000 razy - aktualnie jest to 0,2 nanograma . Dla osób zdrowych wody mineralne w plastikowych butelkach nie będą szkodliwe, ale w przypadku występowania różnych chorób warto ograniczyć ich spożycie, aby zminimalizować spożycie BPA wraz z dietą. Z kolei zdecydowanie nie można wlewać wrzątku do plastikowej butelki. Dodanie wrzącej wody do plastikowych butelek może zwiększyć tempo przenikania Bisfenolu A nawet 55 razy .

Są to niewątpliwe minusy plastikowej butelki. W związku z tym, jeżeli obawiamy się na zbyt duże narażenie na BPA, warto postawić na wodę ze szkła, które nie będzie uwalniało szkodliwych substancji. Dodatkowo wybór wody z kranu również będzie rozsądnym wyborem z racji dużo niższych kosztów, oraz dostarczaniu dużych ilości wapnia czy też magnezu .

Woda z Kranu

Niektórzy piją przegotowaną wodę, gdyż boją się o bezpieczeństwo wody z kranu. Nie ma to żadnego uzasadnienia, gdyż kranówka w Polsce jest jak najbardziej zdatna do picia. Dodatkowo przegotowanie wody powoduje jej zmiękczenie, przez co wytrącają się z niej korzystne dla zdrowia minerały takie jak magnez i wapń .

A gdzie w Polsce jest najlepsza woda z kranu? W Krakowie 1 litr wody z kranu dostarcza ok. 365 mg minerałów. Z kolei w Warszawie ok. 250 mg, a we Wrocławiu ponad 100 mg zależnie od ujęcia . Mimo że nie są to tak duże wartości jak w przypadku najlepszych wód mineralnych, to jak najbardziej warto pić wodę z kranu.

Ciepła czy Zimna Woda?

Wybór między wodą ciepłą a zimną jest zależny od Twoich preferencji. Niemniej pamiętaj, żeby nie dolewać gorącej i wrzącej wody do plastiku, z racji znacznie zwiększonego uwalniania bisfenolu A!

Rodzaje Wody Mineralnej

Woda mineralna to nic innego jak woda pochodząca z naturalnych źródeł, która zawiera co najmniej 250 mg składników mineralnych w litrze. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele różnych marek wód mineralnych, a wybór odpowiedniej może być trudny. Prawidłowe nawodnienie to podstawa zdrowego stylu życia - woda stanowi większość masy naszego ciała i jest zaangażowana w niemal wszystkie procesy metaboliczne.

Często mówi się, że im wyższa mineralizacja, tym lepsza woda. Jednak to nie zawsze jest regułą. Z drugiej strony, w codziennej diecie niektóre osoby nie potrzebują aż tak wysokiej zawartości poszczególnych składników - np.

Ranking wód mineralnych nie ocenia walorów smakowych, ponieważ jest to kwestia indywidualna każdej osoby.

Woda o wysokiej mineralizacji może być zarówno zaletą, jak i wadą dla zdrowia. Wysoka zawartość minerałów może mieć korzystny wpływ na organizm, poprawiając jego funkcjonowanie i uzupełniając niedobory składników odżywczych. Dobre wody mineralne nie powinny zawierać dużych ilości chloru i sodu w swoim składzie. Chociaż niewielkie ilości chloru mogą pochodzić z procesu dezynfekcji, ważne jest, by jego stężenie nie było zbyt wysokie. Również nadmiar sodu w wodzie może być szkodliwy dla zdrowia.

Jednak sam poziom mineralizacji to nie jedyny czynnik determinujący jakość wody. Istotne są również takie aspekty jak skład chemiczny wody, który powinien być zrównoważony i korzystny dla zdrowia. Ważne jest także, skąd woda jest pozyskiwana - woda z naturalnych źródeł, takich jak głębokie studnie czy podziemne rzeki, może być wysokiej jakości.

Kiedy wybieramy wodę, warto zastanowić się nad jej wpływem na nasze zdrowie. Niektóre wody mogą mieć korzystny wpływ na układ pokarmowy, układ kostny czy skórę.

Podsumowanie

Różnorodność wody mineralnej na rynku jest bardzo duża, a to utrudnia wielu osobom znalezienie dobrego produktu, który można spożywać regularnie. Jaka powinna być dobra woda mineralna, co znajduje się w takiej wodzie, i którą najlepiej wybierać, aby uniknąć odwodnienia i deficytu składników odżywczych?

tags: #woda #mineralna #z #najnizsza #zawartoscia #zelaza

Popularne posty: