Woda Mineralna Adrenalina: Skład, Właściwości i Korzyści
- Szczegóły
Woda jest głównym składnikiem organizmu, stanowiąc od 45 do 75% masy ciała. Dostarczamy ją głównie wraz z pożywieniem, a niewielkie ilości (około 300 ml) powstają podczas utleniania tłuszczów, jest to tzw. woda oksydacyjna. Zapotrzebowanie na wodę jest bardzo indywidualne i zależy od wieku, płci, wagi oraz aktywności fizycznej.
Na półkach sklepowych spotykamy różnego rodzaju wody mineralne i źródlane popularnie określane jako wody mineralne. Różnią się one jednak zawartością składników mineralnych (mineralizacją), posiadają przez to różne właściwości.
Rodzaje Wód Butelkowanych
- Wody mineralne - pochodzą z udokumentowanych zasobów wód podziemnych, charakteryzują się stabilnym składem mineralnym oraz właściwościami mającymi znaczenie fizjologiczne.
- Wody źródlane - pochodzą z udokumentowanych zasobów podziemnych, nieróżniące się właściwościami i składem mineralnym od wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Mineralizacja wód źródlanych wynosi poniżej 500 mg/l.
- Wody stołowe - otrzymywane po dodaniu do wody źródlanej, naturalnej wody mineralnej lub soli mineralnych.
- Wody mieszane - powstają ze zmieszania w określonych proporcjach naturalnych wód mineralnych różniących się składem.
- Wody lecznicze - wody z silnym stężeniem jednego lub kilku składników mineralnych. Jej długotrwałe spożycie może mieć wpływ na nasze zdrowie, dlatego należy je konsultować z lekarzem.
- Wody smakowe - mieszanka wód źródlanych i mineralnych z dodatkiem sztucznego aromatu owocowego. Często jest ona słodzona i konserwowana chemicznie.
Podział Wód ze Względu na Stopień Mineralizacji
- Wody niskozmineralizowane - poniżej 500 mg/l, odpowiednie do codziennego użytku.
- Wody średniozmineralizowane - 500-1500 mg/l, bogate w chlorki wapnia, ubogie w jony sodu.
- Wody wysokozmineralizowane - powyżej 1500 mg/l, bogate w jony sodu, chloru, fluoru oraz wapnia i magnezu.
Wody Mineralne a Zdrowie
Jeśli kupujemy wody butelkowane to powinna być ona dobrana indywidualnie do potrzeb, wieku, stanu zdrowia i aktywności fizycznej każdego organizmu. W przypadku nadkwasoty żołądka poleca się wody bogate w wodorowęglany. Osobom mającym problem z gospodarką mineralną kości i chorujących na osteoporozę poleca się sięgać po wodę zawierającą dużo wapnia i magnezu.
Adrenalina - Woda Mineralna z Czerwonego Klasztoru
Czerwony Klasztor jest pierwotnie gotycki klasztor kartuzów, położony w malowniczej ustach potoku Lipnik do Dunajca w Pienińskim Parku Narodowym, w północno-wschodniej Słowacji. Woda mineralna, która rodzi się w miejscowości Czerwony Klasztor, zaczynał jako pierwszego użycia mnichów.
To miejsce, gdzie woda i gaz dostanie się do powierzchni, do konkretnego zapachu, zwany lokalnych „Smerdžonka” śmierdzący wody. Naturalne, lecznicze wody mineralny skład nadaje się do leczenia chorób skóry i chorób neurologicznych, mięśniowo-szkieletowych i procedur, w chorobach przewodu pokarmowego i alkoholu.
Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?
Uzdrowisko znajduje się w otoczeniu pasma górskiego Pieniny, dzięki któremu uzdrowisko odzyskało statut Uzdrowiska Klimatycznego. Spa celem w leczeniu choroba skóry, innych niż choroby układu oddechowego, gruźlicę, choroby układu mięśniowo-szkieletowego, choroba psychicznych i zaburzeń przewodu pokarmowego.
Smerdžonka (woda śmierdzący) zaapelowała o typowym zapachu siarkowodoru. Jest to naturalne gojenie woda bogata w minerały (zwłaszcza sodu, wapnia, magnezu) i siarkowodoru. Całkowita wodę, neralizácia jest 1172 mg / l, a stężenie siarkowodoru wynosi 11 mg / l. Wody zimnej o temperaturze 8-10 ° C, wodorowęglan, słabo alkaliczny o wartości pH 7,46, hipotonicznym średniej mineralizacji.
Siarkowodór jest dobrze wchłaniana przez skórę i błony śluzowe, poprawia elastyczność, zapobiega degradacji elastyny i kolagenu chrząstki, ścięgien i powięzi.
Właściwości Wody Termalnej
Woda termalna udostępniana w termach musi należeć do wód podziemnych i mieć odpowiednią temperaturę, dzięki czemu zachowuje swoje lecznicze właściwości. Działanie prozdrowotne mineralnej wody termalnej jest możliwe dzięki zawartości mikro- i makroelementów oraz związków chemicznych, którymi są nasycone wody mineralne. Jej częstym składnikiem jest siarka, która jest ważnym składnikiem biogenicznym organizmu człowieka.
Rozgrzanie tkanek w wodzie o odpowiednio wysokiej temperaturze (zwłaszcza w przedziale 38−40 st. C) powoduje szereg reakcji fizjologicznych, a w szczególności: rozszerzenie naczyń krwionośnych i lepsze ukrwienie tkanek; lepsza rozciągliwość mięśni szkieletowych i gładkich; obniżenie ciśnienia; usprawnienie funkcji nerek, płuc oraz układu krążenia.
Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach
Wskazania do Korzystania z Wód Termalnych
Właściwości wody zależą w dużej mierze od jej składu, jednak kąpiele w wodach termalnych są zalecane niemal każdemu. Pomogą one osobom chorym na zwyrodnienia stawów i kręgosłupa. Są one również wskazane osobom zmagającym się z reumatoidalnym zapaleniem stawów, czy zesztywniającym zapaleniem stawów kręgosłupa.
Przeciwwskazania do Korzystania z Wód Termalnych
Z term nie powinny korzystać osoby cierpiące na znaczną niewydolność krążenia i zaburzenia rytmu serca. Przeciwwskazaniem są również różne stany po zawałach mięśnia sercowego. Nie należy korzystać z term również w sytuacji, gdy chorujemy na nieustabilizowaną chorobę wieńcową lub nieustabilizowane nadciśnienie tętnicze.
Działanie Wód Termalnych
Wody termalne mają delikatne działanie złuszczające skórę. Jednocześnie pobudzają one procesy odnowy naskórka. Skóra korzysta również z bakteriobójczych i grzybobójczych właściwości wód termalnych. Oddziałując miejscowo na skórę, pobudza też mikrokrążenie, poprawia ukrwienie skóry, o czym świadczy jej zaczerwienienie utrzymujące się do 2 godzin po kąpieli. Dlatego też wody termalne są bardzo cenione ze względu na pomoc w leczeniu różnych schorzeń dermatologicznych.
Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety
tags: #woda #mineralna #adrenalina #skład #właściwości

