Wydobycie Wód Mineralnych w Polsce – Bogactwo Małopolski

Małopolska to region o zróżnicowanych krajobrazach, bogatej tradycji i kulturze, ale także naturalnych skarbach ukrytych pod ziemią. Są to wody mineralne i lecznicze. Niemal co trzecia butelka wody mineralnej sprzedawana w Polsce pochodzi z Małopolski, gdzie znajduje się około 30% wszystkich polskich złóż wód leczniczych.

Wody te posiadają unikalny skład, doskonałe właściwości lecznicze i smakowe, i mogą być stosowane do picia, inhalacji, kąpieli oraz produkcji kosmetyków. Dbając o swoje ciało i samopoczucie, nie sposób nie korzystać z wody z Małopolski!

Właściwości Wód Mineralnych

Używając wody każdego dnia, rzadko zastanawiamy się nad jej właściwościami. Wiemy, że jest niezbędna dla naszego życia, a jej brak powoduje bóle głowy, zaburzenia pamięci czy suchą skórę. Woda ze źródeł naturalnych różni się od tej z wodociągów zawartością różnych minerałów. Ich obecność zależy od budowy geologicznej terenu i jego roślinności.

Zalecane dzienne spożycie wody to około 2 litry. Ponad połowa z tego powinna stanowić woda mineralna, czyli woda zawierająca co najmniej 1000 mg minerałów w każdym litrze. Do najważniejszych z nich, mających korzystny wpływ na nasze zdrowie, należą m.in.: magnez, wapń, wodorowęglany i sód. Wody mineralne z Małopolski mają również różnorodny aromat, smak i stopień mineralizacji, co zostało ocenione przez specjalistów z różnych dziedzin, w tym hydrosommelierów. Ich wskazówki pomagają wybrać wodę pomocną w profilaktyce różnych chorób, idealnie harmonizującą z wytrawnym winem lub smakiem różnych potraw.

Przykłady Wód Mineralnych z Małopolski

  • Kinga Pienińska: Woda czerpana ze źródeł w strefie buforowej Pienińskiego Parku Narodowego. Ze względu na niską zawartość sodu, jest zdrowa i dobra dla serca.
  • Mateczny-Zdrój i Anton: Wody mineralne płynące ze źródeł niemal w centrum Krakowa, można ich skosztować w Krakowskiej Pijalni Zdrojowej na ulicy Wadowickiej! Ich nazwy są hołdem dla Antoniego Matecznego, który odkrył je w 1898 roku. Obie wody są łatwo przyswajalne przez organizm, a jego komórki naturalnie absorbują ich składniki. Woda Mateczny-Zdrój jest unikalna w skali świata, ponieważ zawiera nawet selen, znany jako pierwiastek życia. Obie krakowskie wody wpływają na prawidłowy stan błony śluzowej żołądka, zapobiegają powstawaniu kamieni nerkowych, przeciwdziałają dnie moczanowej i pomagają w walce ze skutkami zatrucia metalami ciężkimi i nadmiernego spożycia alkoholu.
  • Józefina ze Szczawnicy: Woda z najstarszego uzdrowiska w Szczawnicy, wskazywana w leczeniu zapalenia gardła i nieżytu nosa, astmy, dny moczanowej i leczenia otyłości.
  • Stefan ze Szczawnicy: Woda zalecana przy chorobach układu moczowego, oskrzeli i rozedmy.
  • Zuber i Jan z Krynicy-Zdroju: Wody o nieprzyjemnym smaku i zapachu, ale o korzystnym wpływie na zdrowie. Zuber jest niezastąpiony w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, walce z otyłością i nadwagą, a także łagodzi nieprzyjemne objawy nadużycia alkoholu.
  • Hanna i Dziedzilla ze Szczawy: Wody polecane przy chorobach układu oddechowego, zaburzeniach układu trawiennego, cukrzycy i niedoczynności tarczycy. Woda ze źródła Szczawa I jest solanką stosowaną m.in. w leczeniu depresji (zawiera rzadki lit), nadpobudliwości nerwowej i chorób układu moczowego.

Uzdrowiska Małopolski - Historia i Tradycja

W Małopolsce znajdują się liczne uzdrowiska o bogatej historii. Wiele z nich rozkwitło w drugiej połowie XIX wieku, kiedy to budowano domy zdrojowe i pensjonaty, a także rozwijano usługi dla rosnącej liczby pacjentów. Z myślą o nich modernizowano drogi, budowano koleje, tworzono parki zdrojowe i wyznaczano szlaki spacerowe. Korzystały na tym również okoliczne wsie, gdzie pacjentom sprzedawano lokalne produkty.

Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?

Niektóre z obiektów z początków działalności uzdrowiskowej w Małopolsce przetrwały do dziś i po modernizacji zachwycają swoją architekturą (np. drewniane budynki w Krynicy-Zdroju), klimatycznymi wnętrzami i niepowtarzalną atmosferą (część uzdrowiskowa Szczawnicy). Można śmiało powiedzieć, że służą one nie tylko jako uzdrowisko, ale są także atrakcją turystyczną, podobnie jak kolej gondolowa na Jaworzynę Krynicką w Krynicy, ogrody tematyczne (np. Muszyńskie Ogrody Biblijne), zabytki i muzea, a także osobliwości przyrodnicze.

Rozwój Rozlewnictwa Wód w Polsce

Na ziemiach polskich, blisko 150 lat pozostających pod zaborami, rozlewnictwo nie miało dobrych warunków do rozwoju. Ograniczał go brak finansów oraz silnie działająca konkurencja rozlewni z Czech i Niemiec. Mimo to, w 1806 r. w Krynicy-Zdroju powstaje pierwsza rozlewnia wód leczniczych w naszym kraju. Zaledwie rok po uruchomieniu rozlewni rozpoczęto sprzedaż wody w naczyniach kamionkowych, tak zwanych wówczas flaszkach. To właśnie w Krynicy-Zdrój w 1858 r. po raz pierwszy w produkcji wód butelkowanych zastosowano dwutlenek węgla, a w 1864 r. opracowano pierwszy akt prawny, zawierający m.in. zalecenia dotyczące rozlewania i wysyłania wód butelkowanych.

Początkowo woda z Krynicy nie cieszyła się jednak powszechnym uznaniem. Dopiero w 1872 r. Po uruchomieniu rozlewni w Krynicy-Zdroju szybko powstawały kolejne w Krościenku n/Dunajcem (1829 r.), Iwoniczu-Zdroju (1856 r.), Szczawnicy (1860 r.) i Wysowej-Zdroju (1860 r.). Pierwsza wojna światowa kompletnie zniszczyła jeszcze raczkujące polskie rozlewnictwo. Jednak w odradzającej się Polska szybko uruchomiono ponownie istniejące wcześniej rozlewnie m.in. w Krynicy-Zdroju, Szczawnicy, Ciechocinku oraz Iwoniczu-Zdroju.

Duże znaczenie dla polskiego rozlewnictwa miał powołany do życia w 1910 r. w Warszawie Krajowy Związek Zdrojowisk i Uzdrowisk. Organizacja zajmowała się promocją wód butelkowanych i ich sprzedażą. Do końca lat 30-tych XX w. w Polsce funkcjonowało już 9 rozlewni, poza jednym przypadkiem (Ostromecko) zlokalizowanych w miejscowościach uzdrowiskowych. Produkcja wód w tych latach wynosiła ok. 400 tys.

Po zmianie granic Polski w wyniku drugiej wojny światowej część rozlewni m.in. Truskawiec, Niemirów, Lubień i Morszyn znalazła się na terenie Ukrainy. Przybyły za to nowe rozlewnie - w Polanicy-Zdroju i Szczawnie-Zdroju. Produkcja wód butelkowanych mimo to systematycznie wzrastała. Rozkwit branży przypadł na lata 60-te XX w., kiedy to uruchomiono 8 nowych rozlewni podziemnych wód leczniczych w uzdrowiskach, m.in. w Busku-Zdroju. W miarę wzrostu produkcji wód butelkowanych powstała potrzeba poszukiwań nowych zasobów wód podziemnych. Powstało wiele nowych ujęć m.in. w Jeleniowie, Czerniawie, Szczawnie, Polanicy, Połczynie, Kołobrzegu, Ciechocinku, Busku, Wysowej, Rymanowie i Grodzisku Wielkopolskim. W efekcie prac ilość rozlewni uzdrowiskowych wzrosła do 18. Mimo to Polska pozostawała nadal daleko w tyle za innymi krajami europejskimi. W 1970 r.

Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach

Lata 80. nie przyniosły większego rozwoju rozlewnictwa, a liczba rozlewni i ich stan techniczny pozostawały na stałym poziomie. Dopiero na początku lat 90. nastąpił boom na rynku wód i napojów. Zaczęło powstawać coraz więcej rozlewni prywatnych, m.in. w Tyliczu, gdzie zastosowano jedną z najnowocześniejszych, włoskich linii produkcyjnych. Jednak po zmianach polityczno-gospodarczych z 1989 r. produkcja wody gwałtownie się obniżyła. Do 1990 r. istniało w Polsce ok. 50 rozlewni, pod koniec lat 90. było ich już blisko 300. Obecnie działa ich ok. 230.

W efekcie przemian gospodarczych z 17 rozlewni uzdrowiskowych działających na przełomie lat 80-tych i 90-tych XX w.

Najczęściej Skanowane Wody w Aplikacji Pola

W aplikacji Pola najczęściej skanowano następujące wody:

  • Muszynianka Naturalna woda mineralna wysokozmineralizowana magnezowo-wapniowa (32501 skanowań)
  • Cisowianka Naturalna woda mineralna niegazowana niskosodowa (31062 skanowań)
  • Żywiec Zdrój Woda niegazowana (24562 skanowań)
  • Cisowianka Naturalna woda mineralna lekko gazowana niskosodowa (14719 skanowań)
  • Muszyna Skarb Życia Naturalna woda mineralna wysokozmineralizowana lekko gazowana (14373 skanowań)

Zasoby Wód Mineralnych w Popradzkim Parku Krajobrazowym

Popradzki Park Krajobrazowy to jeden z najstarszych parków krajobrazowych na terenie Karpat i największy park tego rodzaju w Polsce. Wody mineralne są niezaprzeczalnym bogactwem tego regionu. Złoża tych wód uważane są za jedne z cenniejszych w Europie. Są niezwykle cenne, unikatowe i stanowią jedno z największych bogactw naturalnych Popradzkiego Parku Krajobrazowego.

Natura dała nam największy skarb, naturalne źródła wody wysokozmineralizowanej, dlatego z wielką starannością dbamy o Nasze bogactwo i dzielimy się nim z konsumentami Skarb Życia Muszyna. Zapewnia utrzymanie odpowiedniego nawodnienia niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawarte minerały w wodzie Skarb Życia Muszyna doskonale wzbogacają organizm o niezbędne składniki mineralne takie jak magnez i wapń. Najlepiej jest wybierać wodę zawierającą co najmniej 1000 mg substancji mineralnych na litr. Regularne spożywanie odpowiedniej ilości wody pomaga w usuwaniu toksyn oraz szkodliwych produktów przemiany materii.

Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety

Korzyści Zdrowotne Wód Źródlanych i Leczniczych

Wody lecznicze dostarczają składniki niezbędne do utrzymania równowagi w organizmie. Dzięki unikalnej proporcji minerałów wspierają one także w leczeniu wielu dolegliwości, począwszy od schorzeń związanych z układem pokarmowym, przez otyłość i choroby serca, po alergie oraz problemy z układem moczowym.

Składniki Mineralne i Ich Rola w Organizmie

  • Potas: Jest konieczny do regulacji poziomu wody w komórkach oraz reguluje ciśnienie osmotyczne. Potas jest również odpowiedzialny za przesyłanie impulsów nerwowych oraz za skurcze mięśni. Potas pomaga również w utrzymaniu równowagi płynów w organizmie. Jest niezbędny do wymiany wody pomiędzy komórkami, a substancją międzykomórkową.
  • Magnez: Jest istotny w budowie kości oraz komórek, zwłaszcza komórek mięśni. Pomaga zachować równowagę systemu nerwowego oraz uczestniczy w budowie wielu enzymów. Niedobór magnezu powoduje rozdrażnienie, nerwowość oraz skurcze.
  • Wapń: To główny składnik mineralny wchodzący w skład kości i zębów. Jest niezbędny do prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu, oraz konieczny do prawidłowej akcji serca i normalnej krzepliwości krwi. Wchodzi w skład błon oraz substancji cementującej komórki, a najważniejszą funkcją jakie pełni wapń w organizmie człowieka jest udział w procesie przewodzenia impulsów nerwowych oraz w mechanizmie skurczu mięśni.
  • Chlorki: Razem z sodem (Na+) jest składnikiem soli kuchennej. W nadmiarze sól jest szkodliwa, jednak do prawidłowego funkcjonowania organizmu jest ona konieczna. Chlorki utrzymują prawidłowe ciśnienie osmotyczne w komórkach.

tags: #woda #mineralna #wydobycie #w #polsce

Popularne posty: