Woda Mineralna Sucha Beskidzka: Skład, Właściwości i Wybór
- Szczegóły
Woda jest niezbędna dla naszego organizmu i należy ją przyjmować w odpowiednich ilościach w ciągu dnia, czyli około 1,5 - 2 litrów. Jednak oprócz regularnego picia wody, warto zwrócić uwagę na to, jaką wodę właściwie pijemy. Źródlana czy mineralna?
Czym się różni woda źródlana od wody mineralnej?
Wody głównie różnią się ilością składników mineralnych.
- Najwięcej ich znajdziemy w wodach leczniczych, bo ponad 1000mg/l. Charakteryzują się one wyrazistym smakiem i dużą twardością. Często stosowane do zabiegów leczniczych, kąpieli, okładów. Mimo, że wody lecznicze mogą z pozoru wydawać się „najlepsze” z racji bogactwa minerałów, to nie nadają się do codziennego użytku, a jedynie do okazjonalnego spożycia.
- Bardziej popularne są wody mineralne, trafimy na nie w każdym sklepie. Ich mineralizacja waha się między 500mg/l a 1000mg/l, a smak i zapach zależny jest od zawartości minerałów. W tej grupie można trafić wody o rozmaitym składzie, z reguły są to wody o dużej twardości. Z powodzeniem picie wody mineralnej pozytywnie wpłynie na niedobory choćby żelaza, magnezu czy wapnia, gdyż zawarte w niej substancje pozytywnie wpływają między innymi na prawidłowe funkcjonowanie układu mięśniowego, nerwowego, trawiennego. Warunkiem jest jednak dbanie o odpowiednią mineralizację. Podobnie jak niedobór składników mineralnych tak i ich nadmiar może negatywnie wpływać na funkcjonowanie naszego organizmu i wywoływać niepożądane skutki uboczne takie jak dolegliwości związane z nieprawidłowym działaniem nerek, stawów lub mięśni.
- Na trzecim miejscu pod względem mineralizacji jest woda źródlana, czyli ta, której ogólna mineralizacja nie przekracza 500mg/l. Woda ta jest miękka, w jej składzie najczęściej występuje magnez i wapń, a rzadziej sód i chlor. Świetnie nadaje się do przygotowywania posiłków i napojów z racji swojego neutralnego smaku - nie wpływa na walory smakowe herbaty lub kawy.
Woda mineralna to woda wydobywana z podziemi, cechująca się czystością mikrobiologiczną i chemiczną oraz stabilną obecnością określonych składników mineralnych.
Zgodnie z przepisami woda mineralna może też zostać uznana za leczniczą, jeżeli zawiera minimum 1000 mg/l składników mineralnych. Dzieli się też na niskozmineralizowane (do 500 mg składników mineralnych na litr), średniozmineralizowane (od 500 do 1500 mg/l) i wysokozmineralizowane (powyżej 1500 mg/l).
Woda mineralna różni się od wody źródlanej przede wszystkim składem. Zawiera od 500 do 1000 mg/l składników mineralnych, podczas gdy woda źródlana ma ich mniej niż 500 mg/l.
Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?
I to właśnie wysoka zawartość składników mineralnych sprawia, że woda mineralna nie nadaje się do gotowania (nie powinna być więc używana do zup czy herbat) - w tym procesie dochodzi bowiem do wytrącania się soli mineralnych, których organizm nie przyswaja, zmienia się też smak wody na zdecydowanie mniej atrakcyjny.
Minerały obecne w wodzie mineralnej są łatwo przyswajalne i mają korzystny wpływ na zdrowie, zmniejszając ryzyko niektórych chorób oraz poprawiając ogólną kondycję organizmu. Wspomagają one wiele procesów zachodzących w ciele, takich jak metabolizm, regulacja hormonów i gospodarka wodna, a także pomagają w eliminacji toksycznych metali ciężkich.
Niestety, woda źródlana nie zawiera dużych ilości minerałów - maksymalnie 500 mg na litr, co stanowi jedynie śladowe ilości. Dodatkowo, regularne jej spożywanie może prowadzić nawet do wypłukiwania minerałów z organizmu.
Firmy, które butelkują wodę źródlaną, muszą robić to w takich warunkach, by zabezpieczyć jej naturalne właściwości i zagwarantować pełne bezpieczeństwo.
Woda Kuracjusz Beskidzki
Woda źródlana Kuracjusz Beskidzki czerpana jest z odwiertów głębinowych, które mieszczą się na stoku góry Jasień w Suchej Beskidzkiej. Miasto to położone jest w niewielkiej i zarazem czystej, pięknej i urokliwej kotlinie na skraju Beskidu Makowskiego i Beskidu Małego.
Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach
Dzięki niezwykłym walorom smakowym oraz odpowiedniej mineralizacji wody Kuracjusz Beskidzki, można ją pić bez ograniczeń. Woda ta jest nieustannie badana i kontrolowana przez wykwalifikowany zespół specjalistów, którzy dbają o zachowanie wysokiego standardu podczas produkcji, zachowując tym samym najwyższą jakość naszych produktów.
Pijąc wodę źródlaną Kuracjusz Beskidzki zyskujemy więcej energii oraz dostarczamy krwi tlenu oraz innych istotnych składników odżywczych do komórek ciała. Poza tym, uzupełnienie wody w organizmie, powoduje obniżenie stresu, a także pomaga nam podczas wykonywania wysiłku fizycznego, chroniąc nas przed skurczami. Woda źródlana będzie doskonałym wyborem z racji swojej uniwersalności. Przyspiesza trawienie, poprawia przemianę materii.
Jaka woda mineralna jest najlepsza?
Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, jaka woda jest najlepsza. Jednak można podjąć próbę ustalenia, która z dostępnych na rynku wód będzie najlepszą dla nas. Rozwiązanie tej kwestii będzie o tyle proste, o ile się przyjmie, że zarówno woda źródlana jak i mineralna mają swój zbiór cech i każda z nich jest inna. Pytanie trzeba postawić inaczej, mianowicie: co woda ma mi dać i do czego jej potrzebuję. I każdy z nas musi odpowiedzieć sobie na te pytania sam.
Wykaz wód uznanych w Polsce jako naturalne wody mineralne
Główny Inspektor Sanitarny ogłosił wykaz wód uznanych w Polsce jako naturalne wody mineralne. Na liście zaktualizowanej 17 listopada 2022 r. znalazło się 151 pozycji, m.in.:
- BYSTRA / Nr 1 / Długie k.
- CISOWIANKA / Cisowianka / Drzewce k.
- FAMILIJNA / Nr 5 / Gorzanów k.
- GALICJANKA / P-I / Powroźnik, gm.
- GALICJANKA MUSZYNA / Z-2, Z-3 / Zubrzyk, gm.
- JAVA / Humniska / Humniska, gm.
- JURAJSKA / Jurajska / Postęp k.
- KANIA / Jana (Nr 1) / Bielice, gm.
- KAZIMIERSKA / Kazimierska (Nr 3) / Cholewianka, gm.
- KINGA PIENIŃSKA / Kinga Pienińska (Św.
- KRÓLEWSKA / Królewska / Cholewianka, gm.
- MINERVITA / HS-1 / Humniska, gm.
- MUSZYNA MINERALE / P-III, P-IV, P-14 / Powroźnik, gm.
- MUSZYNA ZDRÓJ II / SL1 / Szczawnik, gm.
- MUSZYNIANKA ZDRÓJ / P-III, P-IV, P-10, P-12, P- 13, P-14, P-17 / Powroźnik, gm.
- NAŁĘCZOWIANKA / Nałęczowianka /Kolonia Bochotnica k.
- NAŁĘCZÓW ZDRÓJ / Nałęczów Zdrój / Drzewce k.
- OSTROMECKO / Źródło Marii / Ostromecko, gm.
- PERLAGE / Perlage / Drzewce k.
- PERŁA KRYNICY / K-8 / Szczawiczne, gm.
- PODKARPACKA / D-2A / Rymanów-Zdrój, gm.
- POLARIS MUSZYŃSKI / Z-2 / Zubrzyk, gm.
- POLARIS PLUS / Polaris Plus (15E2) / Czyżów, gm.
- RODOWITA Z ROZTOCZA / ŚWR-1 (Rodowita) / Grabnik, gm.
- RODOWITA Z ROZTOCZA / ŚWR-2 (Rodowita) / Grabnik, gm.
- SAGUARO MUSZYŃSKIE / G-2A / Powroźnik, gm.
- SILOE / M1 / Mochnaczka Wyżna, gm.
- SUDECKI ZDRÓJ / Viviana /Wirki 53, gm.
- VERVA / J-150 / Jeleniów k.
- ZDROJE PIWNICZNA / Z-3, Z-3A / Zubrzyk, gm.
- ZŁOCKA / SL-3 / Szczawnik, gm.
- ŹRÓDŁA MUSZYNY / G-8 / Jastrzębik, gm.
- ŹRÓDŁA MUSZYNY / Z-12 / Zubrzyk, gm.
- #H2O / M1, M2 / Mochnaczka Wyżna, gm.
Ministerstwo Zdrowia opublikowało listę wód uznanych jako naturalne wody mineralne. O tym decyduje Główny Inspektorat Sanitarny na podstawie ściśle określonych warunków. Na liście znalazło się 120 wód.
Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety
Woda źródlana z ujęcia SB-2 Castiglione
Woda źródlana z ujęcia SB-2 Castiglione w Suchej Beskidzkiej to naturalnie alkaliczna woda o pH 7,7, która nie jest gazowana. Pochodzi z urokliwego zdroju Castiglione, znajdującego się w malowniczej okolicy Suchej Beskidzkiej. Ta woda źródlana oferuje doskonałą jakość i zdrowe właściwości. Dzięki naturalnemu alkalizmowi, o pH wynoszącym 7,7, pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Odpowiedni poziom pH może mieć korzystny wpływ na procesy trawienne, metabolizm i ogólne zdrowie. Woda źródlana z Castiglione jest niegazowana, co oznacza, że nie zawiera sztucznie dodanego dwutlenku węgla. Dzięki temu zachowuje swój naturalny smak i czystość. Jest to idealny wybór dla osób preferujących wodę bez bąbelków. Źródło Castiglione, z którego pochodzi ta woda, jest położone w pięknym otoczeniu Suchej Beskidzkiej. Malownicza okolica i czyste środowisko wpływają na jakość i smak tej wyjątkowej wody źródlanej. Woda delikatna w smaku.
tags: #woda #mineralna #sucha #beskidzka #skład #właściwości