Woda mineralna powyżej 1000 mg/l skład: Kompleksowy przewodnik

Woda jest podstawą życia. Ciało dorosłego człowieka składa się w 60% z wody, ciało dziecka z 75 %. Utrata 3% wody z organizmu powoduje zmęczenie, natomiast utrata 10% zagraża już życiu. Zawartość wody w ustroju podlega dużym wahaniom, zarówno ze względu na wiek, jak i na jakość spożywanych pokarmów (zawartość soli kuchennej). Zapotrzebowanie na wodę dorosłego człowieka wynosi 2-4% masy ciała, natomiast dziecka 10-15%. Przyjmuje się, że minimalna ilość wody, która zapobiega zmianom patologicznym w organizmie to 1 litr dostarczany w ciągu doby. Zapotrzebowanie to wzrasta jednak trzykrotnie podczas upałów.

Do prawidłowego funkcjonowania organizm ludzki potrzebuje nie tylko wody, a również substancji w niej rozpuszczonych. Woda w organizmie człowieka jest niezbędnym składnikiem pokarmowym, który przenosi składniki odżywcze z jedzenia do komórek organizmu i przyczynia się do wydalania z nich produktów przemiany materii, w tym związków toksycznych. Związki takie tworzą się między innymi w mięśniach podczas intensywnego wysiłku.

Rodzaje wód butelkowanych

Mamy cztery rodzaje wód, które znajdziemy na półkach sklepowych w butelce: woda źródlana, mineralna, stołowa i lecznicza. Cechy trzech pierwszych zostały określone w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z 2004r.

  • Woda źródlana pochodzi z zasobów podziemnych, jest pierwotnie czysta.
  • Woda mineralna również jest pierwotnie czysta i pochodzi z zasobów podziemnych, a różnica między źródlaną polega na tym, że woda mineralna ma stabilny skład mineralny o specyficznych korzyściach zdrowotnych.
  • Wodę stołową otrzymujemy poprzez dodanie do wody źródlanej wody mineralnej lub soli mineralnych, które zawierają sód, wapń, magnez, chlorki, siarczany, wodorowęglany.
  • Woda lecznicza jest wodą podziemną, nie zanieczyszczoną, ale o zmiennych cechach fizycznych i chemicznych co czyni ją narzędziem w profilaktyce zdrowia i leczeniu schorzeń pod nadzorem lekarza.

Stabilny skład mineralny gwarantuje, że to, co producent zadeklarował na etykiecie znajduje się wewnątrz butelki.

Stopień mineralizacji wód mineralnych

Nie sposób tutaj nie wspomnieć o rodzajach wód mineralnych i stopniu mineralizacji.

Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?

Wody mineralne ze względu na mineralizację i jej chemiczny charakter dodatkowo dzieli się na:

  • niskozmineralizowane (do 500 mg/l)
  • słabo zmineralizowane - o suchej pozostałości od 1000 do 3000 mg/l. W ich składzie dominują kwaśne węglany wapnia i magnezu
  • średnio zmineralizowane (słonawe) - o suchej pozostałości 3000 - 10000 mg/l. W ich składzie obecne są kwaśne węglany, siarczan wapnia i magnezu i chlorek sodu
  • silnie zmineralizowane (słone) - o suchej pozostałości 10000 - 35000 mg/l. W ich składzie dominują chlorki sodu i wapnia
  • solanki - o suchej pozostałości powyżej 35000 mg/l.

Wody mineralne o suchej zawartości powyżej 1000 mg/l są często wodami zawierającymi odpowiedni poziom składników mineralnych, wzbogacających dietę.

Wody butelkowane dostępne w sprzedaży to wody lecznicze, naturalne wody mineralne, naturalne wody źródlane oraz wody źródlane wzbogacone w składniki mineralne - czyli wody stołowe. Wody te muszą być odpowiednio oznaczone - powinny posiadać dane o ujęciu (nazwa, lokalizacja), zakładzie rozlewniczym (nazwa, adres), nazwę rodzajową wody (naturalna woda mineralna, naturalna woda źródlana lub woda stołowa), nazwę handlową wody (np. Muszynianka, Cisowianka, Kropla Beskidu) oraz charakterystykę składu mineralnego (sumę i zawartość rozpuszczo­nych składników mineralnych, zawartość podstawowych jonów: sodu, potasu, wapnia, magnezu, chlorku, siarczanów, wo­dorowęglanów).

Składniki mineralne w wodzie i ich znaczenie

Woda butelkowana oprócz dwóch cząsteczek wodoru (H) związanych z jedną cząsteczką tlenu (O) tworząc związek H2O zawiera inne składniki, które różnicują dostępne na rynku wody. Są to składniki mineralne, które decydują o wartości odżywczej wody oraz gazy.

  • Sód: Pierwiastek reguluje gospodarkę elektrolitową, zapobiega odwodnieniu, a brak może powodować zmęczenie i zaburzenia trawienia.
  • Potas: Reguluje pH komórki i ciśnienie osmotyczne. Jest niezbędny do pracy zwłaszcza układu krwionośnego, nerwowego i mięśniowego.
  • Wapń: Jest materiałem budulcowym kości, bierze udział w przewodzeniu bodźców nerwowych i regulacji układu krwionośnego, kurczliwości mięśni i aktywacji enzymów.
  • Magnez: Pierwiastek ten uczestniczy w budowie kości oraz komórek, zwłaszcza komórek mięśni. Pomaga zachować poprawne działanie systemu nerwowego i uczestniczy w budowie wielu enzymów.
  • Anion chlorkowy: Jest obecny w soku żołądkowym w postaci kwasu solnego, a jako chlorek sodu pozwala utrzymać właściwe ciśnienie osmotyczne krwi i płynów ustrojowych. Pomagają utrzymać równowagę kwasową w żołądku i jelitach oraz przyspiesza trawienie. Razem z sodem (Na+) jest składnikiem halitu (NaCl - sól kuchenna). W nadmiarze sól jest szkodliwa, jednak do prawidłowego funkcjonowania organizmu jest ona konieczna. Cl- utrzymuje prawidłowe ciśnienie osmotyczne w komórkach.
  • Siarka: Jest niezbędna do działania wielu enzymów. Z kolei występując w formie związków - siarczanów działają korzystnie na przemianę materii, pracę wątroby i wytwarzanie żółci.
  • Wodorowęglany: Są korzystne dla osób cierpiących na nadkwasotę, alkalizując sok żołądkowy. Podobnie jak siarczany pomagają kontrolować gospodarkę cukrową, obniżając zawartość cukru we krwi i moczu.

Wody wysokozmineralizowane - ranking

Sklepy oferują szeroki wybór bezkalorycznych napojów. Na szczególną uwagę zasługuje płyn, który na pewno spożywa każdy z nas, czyli woda. Wody mineralne dostarczają wiele różnych składników mineralnych. Są to m.in. magnez, wapń, wodorowęglany, sód czy też potas.

Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach

Najlepsza woda mineralna powinna nam dostarczać przede wszystkim sporych ilości wapnia i magnezu, gdyż to te składniki mineralne występują w wodach w największych ilościach. Dodatkowo mogą one być niedoborowe w przypadku niektórych diet. Najbardziej istotny będzie wapń na diecie roślinnej.

Przykłady wód mineralnych i ich zawartość magnezu i wapnia:

  • Muszynianka: 128,3 mg magnezu i 208 mg wapnia na litr.
  • Muszyna Zdrój: 100 mg magnezu i 200 mg wapnia na litr.
  • Magnesia: 170 mg magnezu na litr.

Wpływ wody na organizm

Jak powszechnie wiadomo woda jest bardzo istotna dla naszego organizmu, stanowi od ok. 55-60% masy ciała, wchodzi w skład każdej komórki organizmu, warunkuje prawidłowe krążenie krwi, potrzebna jest do trawienia i wchłaniania, regulacji ciepłoty ciała, wydalania produktów przemiany materii.

Za minimalną ilość wody, którą człowiek dorosły musi bezwzględnie otrzymać uznano 0,8-1 l/24h, ale przeciętnie, łącznie z napojami i pokarmem stałym powinniśmy spożyć 2-2,5 l/24h (ok. 20% pokrywa woda z pokarmów). Można też przedstawić tę ilość jako 1 l wody na 1000 spożytych kcal.

Eksperci zalecają, by czysta woda stanowiła ok. 70% całkowitego spożycia płynów. Wodę należy pić w ciągu całego dnia małymi porcjami (100-150 ml), gdyż nerki są w stanie przefiltrować około 1 l płynów na godzinę, jeżeli w ciągu tego czasu wypijemy zdecydowanie więcej, wówczas można doprowadzić do niewydolności nerek.

Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety

Skutkiem niedoboru wody mogą być bóle i zawroty głowy, wysychanie jamy ustnej, niska produkcja śliny, zaburzenia ciśnienie tętniczego oraz zaburzenia elektrolitowe.

Podsumowanie

Wybór odpowiedniej wody mineralnej, zwłaszcza tej o wysokiej zawartości składników mineralnych powyżej 1000 mg/l, może być cennym wsparciem dla zdrowia. Pamiętajmy jednak, aby uwzględniać indywidualne potrzeby organizmu i w razie wątpliwości skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

tags: #woda #mineralna #powyżej #1000 #mg/l #skład

Popularne posty: