Woda Mineralna: Znaczenie Zawartości Soli Mineralnych Poniżej 500 mg/l
- Szczegóły
Prawidłowe nawodnienie to podstawa zdrowego stylu życia. Ludzki organizm w większości, bo w około 75% składa się z wody. Z uwagi na to, jak ważną rolę pełni w jego funkcjonowaniu, koniecznym jest dbanie o utrzymanie jej prawidłowego poziomu.
Jednym z najlepszych sposobów na nawodnienie organizmu, jest spożywanie odpowiedniej ilości wody, a w sklepach zdecydowanie jej nie brakuje. Na półkach dostępne są różne rodzaje wody - mineralna, źródlana, smakowa. Wiele osób decyduje się również na spożywanie kranówki. W tym artykule skupimy się jednak na wodzie mineralnej. Omówimy jej podział ze względu na stopień zmineralizowania i wyjaśnimy jego znaczenie dla organizmu.
Przyglądając się półkom sklepowym z pewnością niczyjej uwadze nie umknie fakt, jak liczne rodzaje wody mineralnej są na nich prezentowane. Zanim jednak je omówimy, w pierwszej kolejności wyjaśnimy, jaki wpływ ma nawodnienie na nasz organizm.
Właściwe nawodnienie organizmu zapewnia utrzymanie stałej temperatury ciała, regulację gospodarki wodno-elektrolitowej i prawidłowy przebieg wszystkich reakcji metabolicznych. Odwodnienie na poziomie 1% już wywołuje niepożądane objawy takie jak: zmęczenie, spadek sił fizycznych, kłopoty z koncentracją, obniżenie nastroju.
Utrata płynów na poziomie 4% powoduje znacznie cięższe zaburzenia pracy organizmu (m.in. bóle głowy, wzrost temperatury, przyspieszony oddech), a jeśli ubytek wody przekroczy 8% może dojść nawet do zgonu. Zapotrzebowanie na płyny różni się w zależności od wieku, płci, specyfiki diety, temperatury otoczenia i aktywności fizycznej. W normalnych warunkach zaleca się przyjmowanie 30 ml płynów na kilogram masy ciała.
Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?
Nie bez znaczenia jest również sposób picia wody. Dobrym nawykiem jest częste picie wody w ciągu dnia, małymi porcjami, ponieważ organizm nie jest w stanie efektywnie wykorzystać jednorazowo więcej niż dwóch szklanek wody.
W każdym sklepie dostępnych jest wiele rodzajów wód. Aby wybrać wodę o najkorzystniejszym działaniu, warto zapoznać się ze składem minerałów podanym na etykiecie.
Rodzaje Wód Mineralnych
Wody mineralne ze względu na wysycenie składnikami dzielimy na:
- niskozmineralizowane (mineralizacja poniżej 500 mg na litr) - inaczej źródlane,
- średniozmineralizowane (mineralizacja między 500 a 1500 mg na litr),
- wysokozmineralizowane (mineralizacja powyżej 1500 mg na litr).
Wody Niskozmineralizowane
Jak można wywnioskować po nazwie, wody niskozmineralizowane zawierają w swoim składzie niską zawartość minerałów. Mogą być one klasyfikowane jako naturalne wody mineralne niskozmineralizowane lub wody źródlane. Ogólna mineralizacja tego typu wód wynosi od 50 do 500 mg/l.
Naturalne wody źródlane mają niską zawartość minerałów, za to są najbardziej uniwersalne. Mogą je pić wszyscy, bez względu na wiek i stan zdrowia. Woda źródlana najbardziej polecana jest niemowlętom i małym dzieciom, ze względu na małą zawartość sodu i siarczanów (przygotowuje się na niej mleko modyfikowane i zupki dla niemowląt). Jest odpowiednia także dla seniorów, osób cierpiących na choroby nerek i osób o niskiej aktywności fizycznej. Woda ta nadaje się do parzenia herbaty lub przygotowywania posiłków, gdy nie mamy dostępu do dobrej jakości wody z kranu.
Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach
Wody nisko- i bardzo niskozmineralizowane, którymi są wody źródlane idealne są do przygotowywania posiłków dla dzieci i niemowląt, można je gotować i stosować w razie wątpliwej czystości wody wodociągowej.
Wody Średniozmineralizowane
Wody średniozmineralizowane zawierają umiarkowaną ilość składników mineralnych (501 - 1500 mg/l). Z uwagi na to, że nie naruszają gospodarki wodno- elektrolitowej w organizmie, można je spożywać praktycznie bez ograniczeń, w celu ugaszenia pragnienia. Ze na obecność w ich składzie niewielkich ilości soli, są smaczniejsze od wód niskozmineralizowanych. Regularne spożywanie tego typu napojów pozwala uzupełnić naturalne ubytki składników mineralnych, a także pozbywać się z organizmu zbędnych i szkodliwych produktów.
Woda o średniej zawartości minerałów będzie odpowiednia dla większości osób dorosłych, które prowadzą umiarkowanie aktywny tryb życia. Ten rodzaj wody nie wpływa znacząco na równowagę elektrolityczną organizmu, dlatego bez obaw można gasić nią pragnienie. Wiele osób wybiera wody średniozmineralizowane ze względu na ich walory smakowe - nie są mdłe ani też zbyt wyraziste.
Wody Wysokozmineralizowane
Jak sama nazwa wskazuje, wody wysokozmineralizowane charakteryzują się wysoką zawartością składników mineralnych (1501- 4000 mg/l), których nadmiar nie jest korzystny dla dzieci, kobiet ciężarnych i karmiących piersią. Natomiast Ich spożywanie w większych ilościach zaleca się sportowcom. Z uwagi na prozdrowotne właściwości, zdecydowanie warto włączyć tę wodę do swojej codziennej diety i stosować na przemian z innymi płynami, o mniejszej zawartości soli mineralnych.
Woda o wysokiej zawartości składników mineralnych nie jest obojętna dla naszego organizmu, dlatego też nie każdy może ją pić bez ograniczeń. Przy wyborze wody należy kierować się potrzebami konkretnego organizmu.
Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety
Wodę wysokozmineralizowaną powinny pić w szczególności osoby:
- z umiarkowanymi niedoborami minerałów (np. wapń, magnez),
- aktywne fizycznie, uprawiające intensywnie sport,
- pracujące fizycznie,
- podczas upałów,
- po utracie płynów podczas biegunki lub wymiotów.
Odpowiednio dobrana woda może stanowić dobre źródło minerałów, uzupełniając tym samym naszą dietę.
Składniki Mineralne w Wodzie
Chociaż wody mineralne mogą zawierać nawet 70 różnych składników, w praktyce dla naszego zdrowia ma znaczenie dziesięć z nich: magnez, wapń, wodorowęglany, sód, chlorki, fluorki, siarczany, jod, żelazo, dwutlenek węgla. Pozostałe minerały np. brom, mangan, cynk czy miedź, występują zazwyczaj w śladowych ilościach, stąd też nie mają większego wpływu na organizm.
Magnez i Wapń
Spośród wszystkich minerałów zawartych w wodzie największą uwagę należy zwracać na wapń i magnez. Picie wody bogatej w te pierwiastki może okazać się pomocne ze względu na ich niedobory występujące u przeciętnego Polaka. Szacuje się, że w naszej codziennej diecie brakuje około 100 mg magnezu i ponad 200 mg wapnia.
Magnez jest niezbędny do prawidłowej pracy mięśni, układu nerwowego i immunologicznego. Chroni przed nowotworami, miażdżycą i kamicą nerkową. Zapobiega zaburzeniom w ciąży i wystąpieniu opóźnień rozwoju płodu. Pomaga w radzeniu sobie ze stresem, zmniejszając napięcie nerwowe i normując pracę serca. Niweluje także skutki wpływu zanieczyszczeń środowiska na organizm.
Wapń jest potrzebny do budowy kości i zębów, a także do prawidłowego funkcjonowania serca i systemu mięśniowo-nerwowego. Zapobiega nowotworom, osteoporozie, korzystnie wpływa na przemianę materii i leczenie stanów zapalnych.
Składniki te występują w wodzie w formie zjonizowanej i są łatwo przyswajane przez organizm. Wybierając wodę mineralną, warto więc spojrzeć na etykietę - w jednym litrze powinno znaleźć się około 50-100 mg magnezu i przynajmniej 150 mg wapnia.
Wodorowęglany
Wodorowęglany alkalizują kwasy żołądkowe, czego efekty można odczuć bezpośrednio po wypiciu. Wody zawierające ich dużą ilość przynoszą ulgę osobom zmagającym się z nadkwaśnością żołądka. Wodorowęglany obniżają także poziom cukru we krwi i moczu, korzystnie oddziałują na poziom insuliny i regulują pH krwi. Z ich dobroczynnego działania skorzystają więc także osoby we wczesnych stadiach cukrzycy.
Wód, które zawierają więcej niż 600 mg wodorowęglanów na litr, powinny unikać osoby z niedokwasotą żołądka, a gdy ich poziom przekracza 2000 mg/l niewskazane jest spożycie także przez osoby zdrowe.
Sód
Ostatnio kładzie się duży nacisk na picie wody niskosodowej. Sód jest niezbędny dla naszego organizmu, jednak jego spożycie w naszej diecie znacznie przewyższa zalecane wartości. Zbyt wysoka podaż sodu powoduje zwiększenie wydalania wapnia z moczem, prowadząc do powstawania kamieni nerkowych. Podniesienie stężenia sodu w osoczu (hipernatremia) może skutkować nerwowością, zaburzeniami orientacji, gorączką, wzmożonym napięciem mięśniowym, a nawet drgawkami. Chroniczne nadużywanie soli prowadzi do rozwoju nadciśnienia i zwiększa ryzyko udaru mózgu i raka żołądka.
Z drugiej strony niedobór sodu, który odpowiada za równowagę kwasowo-zasadową organizmu, powoduje osłabienie i zaburzenia trawienia. Z badań przeprowadzonych w 2007 r. wynika, że spożycie sodu na osobę wynosiło 12 g/dobę, czyli prawie 2,5 więcej niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia.
Problemem jednak nie jest picie nieodpowiedniej wody mineralnej, lecz wszechobecna obecność soli w pożywieniu. Oprócz soli, którą świadomie dodajemy podczas gotowania, sód występuje w wędlinach, nabiale, pieczywie oraz wszelkich produktach przetworzonych, co sprawia, że bardzo łatwo przekraczamy zalecaną dobową dawkę.
Woda, która zawiera 250 mg sodu na litr, dostarczyłaby nam zaledwie około 5% dobowego bilansu. Niemniej jednak osoby, którym zalecono dietę bezsolną, powinny wybierać wody o niskiej zawartości sodu (max 20 mg/l). W sytuacjach gdy dużo się pocimy, np. podczas upałów, intensywnej pracy fizycznej czy uprawiania sportu, dobrym wyborem będzie woda o wyższej zawartości sodu - nawet do 1000 mg/l.
Chlorki
Chlorki zazwyczaj występują w wodzie w większych ilościach w duecie razem z sodem. Jon chlorkowy jest składnikiem soku żołądkowego, a w postaci chlorku sodu bierze udział w utrzymaniu ciśnienia osmotycznego płynów ustrojowych. Picie wód bogatych w chlorki, podobnie jak w przypadku sodu, ma znaczenie podczas upałów i dużej aktywności fizycznej.
Siarczki
Naturalne wody siarczanowe należą do wód leczniczych. Ich działanie na organizm to m.in.: poprawa przemiany materii, zwiększenie wydzielania żółci, obniżenie poziomu cukru we krwi i moczu, łagodzenie stanów zapalnych dróg moczowych.
Żeby picie wody przyniosło oczekiwane efekty, należy wybierać wodę o zawartości siarczanów co najmniej 250 mg/l. Wody zawierające dużo siarczanów (ponad 600 mg/l) mogą wywołać biegunki. Wysokie stężenie siarczanów nie jest zalecane dla osób cierpiących na niewydolność nerek i problemy z krążeniem. Przeciwwskazaniem są również stany zapalne i krwawienia z przewodu pokarmowego.
tags: #woda #mineralna #zawartość #soli #mineralnych #poniżej