Woda Mineralna a Nerwica: Kompleksowe Podejście do Zdrowia Psychicznego i Fizycznego

Nerwica to zespół dolegliwości ze strony układu pokarmowego, u których podłoża nie leżą jednak problemy gastryczne. Nerwica żołądka często mylona jest z wrzodami żołądka lub innymi schorzeniami w obrębie jamy brzusznej. Daje bowiem niezbyt charakterystyczne objawy, na przykład ból, pieczenie czy nudności. A jednak nerwica żołądka nie jest chorobą układu pokarmowego - jest ona związana z układem nerwowym.

Znaczenie wody w funkcjonowaniu organizmu

Właściwe nawodnienie organizmu zapewnia utrzymanie stałej temperatury ciała, regulację gospodarki wodno-elektrolitowej i prawidłowy przebieg wszystkich reakcji metabolicznych. Odwodnienie na poziomie 1% już wywołuje niepożądane objawy takie jak: zmęczenie, spadek sił fizycznych, kłopoty z koncentracją, obniżenie nastroju. Utrata płynów na poziomie 4% powoduje znacznie cięższe zaburzenia pracy organizmu (m.in. bóle głowy, wzrost temperatury, przyspieszony oddech), a jeśli ubytek wody przekroczy 8% może dojść nawet do zgonu.

Zapotrzebowanie na płyny różni się w zależności od wieku, płci, specyfiki diety, temperatury otoczenia i aktywności fizycznej. W normalnych warunkach zaleca się przyjmowanie 30 ml płynów na kilogram masy ciała. Dobrym nawykiem jest częste picie wody w ciągu dnia, małymi porcjami, ponieważ organizm nie jest w stanie efektywnie wykorzystać jednorazowo więcej niż dwóch szklanek wody.

W każdym sklepie dostępnych jest wiele rodzajów wód. Aby wybrać wodę o najkorzystniejszym działaniu, warto zapoznać się ze składem minerałów podanym na etykiecie.

Rodzaje wód mineralnych

Wody mineralne ze względu na wysycenie składnikami dzielimy na:

Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety

  • Niskozmineralizowane (mineralizacja poniżej 500 mg na litr) - inaczej źródlane,
  • Średniozmineralizowane (mineralizacja między 500 a 1500 mg na litr),
  • Wysokozmineralizowane (mineralizacja powyżej 1500 mg na litr).

Wody źródlane

Naturalne wody źródlane mają niską zawartość minerałów, za to są najbardziej uniwersalne. Mogą je pić wszyscy, bez względu na wiek i stan zdrowia. Woda źródlana najbardziej polecana jest niemowlętom i małym dzieciom, ze względu na małą zawartość sodu i siarczanów (przygotowuje się na niej mleko modyfikowane i zupki dla niemowląt). Jest odpowiednia także dla seniorów, osób cierpiących na choroby nerek i osób o niskiej aktywności fizycznej. Woda ta nadaje się do parzenia herbaty lub przygotowywania posiłków, gdy nie mamy dostępu do dobrej jakości wody z kranu.

Woda średniozmineralizowana

Woda o średniej zawartości minerałów będzie odpowiednia dla większości osób dorosłych, które prowadzą umiarkowanie aktywny tryb życia. Ten rodzaj wody nie wpływa znacząco na równowagę elektrolityczną organizmu, dlatego bez obaw można gasić nią pragnienie. Wiele osób wybiera wody średniozmineralizowane ze względu na ich walory smakowe - nie są mdłe ani też zbyt wyraziste.

Woda wysokozmineralizowana

Woda o wysokiej zawartości składników mineralnych nie jest obojętna dla naszego organizmu, dlatego też nie każdy może ją pić bez ograniczeń. Przy wyborze wody należy kierować się potrzebami konkretnego organizmu. Wodę wysokozmineralizowaną powinny pić w szczególności osoby:

  • Z umiarkowanymi niedoborami minerałów (np. wapń, magnez),
  • Aktywne fizycznie, uprawiające intensywnie sport,
  • Pracujące fizycznie,
  • Podczas upałów,
  • Po utracie płynów podczas biegunki lub wymiotów.

Odpowiednio dobrana woda może stanowić dobre źródło minerałów, uzupełniając tym samym naszą dietę.

Składniki mineralne w wodzie i ich znaczenie

Chociaż wody mineralne mogą zawierać nawet 70 różnych składników, w praktyce dla naszego zdrowia ma znaczenie dziesięć z nich: magnez, wapń, wodorowęglany, sód, chlorki, fluorki, siarczany, jod, żelazo, dwutlenek węgla. Pozostałe minerały np. brom, mangan, cynk czy miedź, występują zazwyczaj w śladowych ilościach, stąd też nie mają większego wpływu na organizm.

Przeczytaj także: Wybór Wody Mineralnej w Baniaku: Poradnik

Magnez i wapń

Spośród wszystkich minerałów zawartych w wodzie największą uwagę należy zwracać na wapń i magnez. Picie wody bogatej w te pierwiastki może okazać się pomocne ze względu na ich niedobory występujące u przeciętnego Polaka. Szacuje się, że w naszej codziennej diecie brakuje około 100 mg magnezu i ponad 200 mg wapnia. Magnez jest niezbędny do prawidłowej pracy mięśni, układu nerwowego i immunologicznego. Chroni przed nowotworami, miażdżycą i kamicą nerkową. Zapobiega zaburzeniom w ciąży i wystąpieniu opóźnień rozwoju płodu. Pomaga w radzeniu sobie ze stresem, zmniejszając napięcie nerwowe i normując pracę serca. Niweluje także skutki wpływu zanieczyszczeń środowiska na organizm. Wapń jest potrzebny do budowy kości i zębów, a także do prawidłowego funkcjonowania serca i systemu mięśniowo-nerwowego. Zapobiega nowotworom, osteoporozie, korzystnie wpływa na przemianę materii i leczenie stanów zapalnych. Składniki te występują w wodzie w formie zjonizowanej i są łatwo przyswajane przez organizm. Wybierając wodę mineralną, warto więc spojrzeć na etykietę - w jednym litrze powinno znaleźć się około 50-100 mg magnezu i przynajmniej 150 mg wapnia.

Wodorowęglany

Wodorowęglany alkalizują kwasy żołądkowe, czego efekty można odczuć bezpośrednio po wypiciu. Wody zawierające ich dużą ilość przynoszą ulgę osobom zmagającym się z nadkwaśnością żołądka. Wodorowęglany obniżają także poziom cukru we krwi i moczu, korzystnie oddziałują na poziom insuliny i regulują pH krwi. Z ich dobroczynnego działania skorzystają więc także osoby we wczesnych stadiach cukrzycy. Wód, które zawierają więcej niż 600 mg wodorowęglanów na litr, powinny unikać osoby z niedokwasotą żołądka, a gdy ich poziom przekracza 2000 mg/l niewskazane jest spożycie także przez osoby zdrowe.

Sód

Ostatnio kładzie się duży nacisk na picie wody niskosodowej. Sód jest niezbędny dla naszego organizmu, jednak jego spożycie w naszej diecie znacznie przewyższa zalecane wartości. Zbyt wysoka podaż sodu powoduje zwiększenie wydalania wapnia z moczem, prowadząc do powstawania kamieni nerkowych. Podniesienie stężenia sodu w osoczu (hipernatremia) może skutkować nerwowością, zaburzeniami orientacji, gorączką, wzmożonym napięciem mięśniowym, a nawet drgawkami. Chroniczne nadużywanie soli prowadzi do rozwoju nadciśnienia i zwiększa ryzyko udaru mózgu i raka żołądka. Z drugiej strony niedobór sodu, który odpowiada za równowagę kwasowo-zasadową organizmu, powoduje osłabienie i zaburzenia trawienia. Niemniej jednak osoby, którym zalecono dietę bezsolną, powinny wybierać wody o niskiej zawartości sodu (max 20 mg/l). W sytuacjach gdy dużo się pocimy, np. podczas upałów, intensywnej pracy fizycznej czy uprawiania sportu, dobrym wyborem będzie woda o wyższej zawartości sodu - nawet do 1000 mg/l.

Chlorki

Chlorki zazwyczaj występują w wodzie w większych ilościach w duecie razem z sodem. Jon chlorkowy jest składnikiem soku żołądkowego, a w postaci chlorku sodu bierze udział w utrzymaniu ciśnienia osmotycznego płynów ustrojowych. Picie wód bogatych w chlorki, podobnie jak w przypadku sodu, ma znaczenie podczas upałów i dużej aktywności fizycznej.

Siarczki

Naturalne wody siarczanowe należą do wód leczniczych. Ich działanie na organizm to m.in.: poprawa przemiany materii, zwiększenie wydzielania żółci, obniżenie poziomu cukru we krwi i moczu, łagodzenie stanów zapalnych dróg moczowych. Żeby picie wody przyniosło oczekiwane efekty, należy wybierać wodę o zawartości siarczanów co najmniej 250 mg/l. Wody zawierające dużo siarczanów (ponad 600 mg/l) mogą wywołać biegunki. Wysokie stężenie siarczanów nie jest zalecane dla osób cierpiących na niewydolność nerek i problemy z krążeniem. Przeciwwskazaniem są również stany zapalne i krwawienia z przewodu pokarmowego.

Przeczytaj także: PE a bezpieczeństwo wód mineralnych

Jod i żelazo

Niestety mało jest wód, w których ilość jodu i żelaza pozwoliłaby uzupełnić niedobory w organizmie. Aby zauważyć pozytywne oddziaływanie tych pierwiastków, zawartość jodu powinna wynieść co najmniej 0,5 mg w litrze, natomiast żelaza - 1 mg na litr. Niedobór jodu prowadzi do niedoczynności tarczycy i powstawania wola. Podczas ciąży jego brak skutkuje zaburzeniami rozwoju płodu i ma niekorzystny wpływ na rozwój psychiczny dzieci. Niedobory żelaza powodują anemię - nieleczona wpływa negatywnie na funkcjonowanie całego organizmu.

Woda gazowana czy niegazowana?

Wbrew obiegowej opinii woda gazowana nie jest szkodliwa. Zdrowa osoba, która lubi musujące napoje, może po nią sięgać bez obaw. Wody gazowanej nie podajemy małym dzieciom. Powinni jej też unikać cierpiący na nadkwasotę, zaburzenia trawienia i choroby gardła. Taka woda ma pewne zalety - poprzez drażnienie kubków smakowych powoduje uczucie orzeźwienia i dobrze gasi pragnienie. Ponadto dwutlenek węgla ma działanie bakteriostatyczne, dzięki czemu po otwarciu woda gazowana dłużej nadaje się do spożycia. Gdy wciąż nie jesteśmy pewni, którą wodę wybrać, warto sięgnąć po wodę średniozmineralizowaną lub pić na zmianę różne rodzaje wód.

Nerwica lękowa a dieta

Odpowiednio zbilansowana dieta obok prawidłowego leczenia psychologicznego stanowi bardzo ważny element w terapii pacjenta z nerwicą lękową. Zaobserwowano, że niektóre produkty spożywcze mogą szczególnie potęgować objawy. Dlatego dieta osoby z zaburzeniami lękowymi koniecznie musi być prawidłowo zbilansowana i powinna dostarczać wszystkie niezbędne składniki pokarmowe.

Składniki odżywcze wspierające leczenie nerwicy

Dieta dostarczająca wszystkich odpowiednich składników odżywczych w dużej mierze wpływa na odpowiednią kondycję organizmu. Magnez jest składnikiem mineralnym, który bierze udział w wielu reakcjach biochemicznych ważnych dla zdrowia człowieka. Ma także wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego poprzez m.in. regulacje neuroprzekaźników. Magnez wspomaga funkcje mózgowe. Mianowicie wpływa na podwzgórze, odpowiedzialne za unormowanie pracy przysadki mózgowej i nadnerczy, które odpowiadają za reakcje na stres. Dlatego niektóre badania sugerują, że magnez może być wykorzystany w leczeniu nerwicy lękowej. Cynk pełni wiele istotnych funkcji dla prawidłowego działania mózgu. Jest on ważny dla przysadki mózgowej, która ma znaczny wpływ na kontrolę nastroju. Pobudza także wzrost nowych neuronów i łagodzi stany zapalne w organizmie. Odnotowuje się pozytywną rolę cynku w leczeniu pacjentów cierpiących na nerwicę lękową. Dla prawidłowego metabolizmu neuroprzekaźników tj. serotoniny i dopaminy ważne jest żelazo. Witaminy z grupy B odpowiadają za odpowiednie funkcjonowanie mózgu i biorą udział w tworzeniu neuroprzekaźników, a ponadto poprawiają funkcje poznawcze. Witamina D łagodzi stany zapalne i działa neuroprotekcyjne, ponieważ chroni mózg przed pogorszeniem funkcji poznawczych. Podobnie jak w przypadku innych witamin, także bierze udział w tworzeniu neuroprzekaźników. Witamina C jest antyoksydantem pomagającym w walce z wolnymi rodnikami. Dlatego ma duże znaczenie dla mózgu, ponieważ chroni jego komórki przed działaniem stresu oksydacyjnego. Kwasy omega-3 pełnią istotną funkcję dla zdrowia fizycznego i psychicznego człowieka. Obecnie zwraca się uwagę na znaczenie kwasów EPA i DHA w leczeniu nerwicy lękowej. Są one w stanie zwalczać stany zapalne, które często towarzyszą osobom z zaburzeniami lękowymi.

Produkty fermentowane i mikrobiota jelitowa

Stan jelit ma wpływ na funkcjonowanie mózgu. Nieprawidłowy ich stan może predysponować do powstawania zaburzeń psychicznych. Oś mózg- jelita jest złożonym systemem komunikacyjnym. Mózg łączy się z jelitami za pomocą nerwów, mikroorganizmów i hormonów, które pełnią funkcje mediatorów. Mikroorganizmy bytujące w jelitach biorą udział w produkcji hormonów takich jak serotonina i dopamina. Mikrobiota jelitowa także pomaga pozyskiwać składniki odżywcze. Ponadto również wspiera usuwanie toksyn z organizmu. Zwraca się uwagę, że zwiększone spożycie szczepów bakterii tj. Lactobacillus i Bifidobacterium może zminimalizować objawy związane z depresją czy stanami lękowymi. Prebiotyki natomiast są pożywieniem dla mikrobioty jelitowej. Dobrą pożywką dla bakterii bytujących w jelitach w głównej mierze jest błonnik pokarmowy. Dietę warto uzupełnić o produkty fermentowane takie jak: jogurty, kefiry, maślanki czy zsiadłe mleko. Świetnym uzupełnieniem potraw na słono będzie kapusta kiszona, ogórki kiszone lub kimchi.

Zasady ogólne diety przy nerwicy lękowej

Dieta powinna dostarczać odpowiednich ilości białka, tłuszczy i węglowodanów oraz składników mineralnych wraz z witaminami. Warto, aby w każdym posiłku znajdowała się przynajmniej 1 porcja warzywa lub owocu. Zaleca się, aby wybierać zielone warzywa liściaste, warzywa kapustne oraz warzywa i owoce obfitujące w antyoksydanty. Posiłki powinny być spożywane o regularnych porach. Zalecane przerwy między posiłkami to 3-4 godzin. W ciągu dnia zaleca się wypijać ok.1,5 l płynów niesłodzonych. W codziennym jadłospisie warto ograniczyć lub wykluczyć produkty zawierające cukier dodany. Należy uwzględnić w tym syropy glukozowe i glukozowo-fruktozowe. Jeżeli całkowite wyeliminowanie cukru jest ciężkie do wprowadzenia, warto zastąpić go innymi bezpiecznymi substancjami słodzącymi, np. erytrytolem. Do posiłków z dużą zawartością węglowodanów, np. owsianki dodawać produkty, które są źródłem białka lub tłuszczu, np. masło orzechowe, skyr. Często obserwuje się, że u osób z nerwicą lękową występują również choroby związane z zaburzoną gospodarką węglowodanową. Kawę czarną można spożywać do 2-3 filiżanek dziennie. Jednak każdy człowiek ma indywidualny próg tolerancji kofeiny. Dlatego warto przyjrzeć się reakcji organizmu na podane ilości kofeiny i jakie występują objawy. Posiłek powinien być spożywany w spokoju. Warto zadbać, aby w domu w trakcie posiłku nie był włączony telewizor oraz telefon. Każdy kęs powinien być dobrze przeżuty. Jadłospis powinien się opierać na produktach, które są lubiane, a spożywanie ich sprawia przyjemność. Zamiast przyzwyczajać się do nowego sposobu odżywiania, warto znaleźć zamienniki, które również będą satysfakcjonować.

Szczawa I - naturalne wsparcie w stresie i nerwicy

Woda lecznicza Szczawa I, wydobywana z ujęcia „Szczawa I” w Szczawie, stanowi naturalne wsparcie dla organizmu w sytuacjach stresowych. Naturalnie nasycona dwutlenkiem węgla woda lecznicza jest zalecana w leczeniu schorzeń na tle nerwowym, depresji oraz w stanach napięcia organizmu. Kurację mogą stosować osoby zmagające się z depresją, schorzeniami na tle nerwowym czy też nadpobudliwością. Woda posiada świadectwo potwierdzające jej właściwości lecznicze.

Właściwości wody leczniczej Szczawa I

Woda lecznicza Szczawa I zawiera unikalną proporcję minerałów, które wpływają korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego. Należą do nich:

  • Lit: Stabilizuje zdrowie psychiczne oraz zwiększa uwalnianie serotoniny, wpływa na stabilizację nastroju oraz neuroplastyczność i neuroprotekcję.
  • Magnez: Zwiększa odporność organizmu na stres, a jego niedobór może wpłynąć niekorzystnie na nastrój i zdolności poznawcze.
  • Wapń: Zaangażowany w przekazywanie sygnałów nerwowych i wydzielanie hormonów stresu - adrenaliny i kortyzolu.
  • Jod: Niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy i układu nerwowego, a jego niedobór może prowadzić do zaburzeń nastroju oraz pogorszyć zdolność radzenia sobie ze stresem, pamięć i koncentrację.
  • Żelazo: Niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mózgu, ponieważ bierze udział w syntezie neuroprzekaźników. Jego niedobór może prowadzić do zaburzenia funkcji poznawczych, pamięci i nastroju.
  • Sód: Reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową i jest niezbędny do prawidłowego przewodzenia impulsów elektrycznych w neuronach.
  • Chlorki: Chronią organizm przed nadmierną utratą wody oraz odgrywają rolę w utrzymaniu równowagi elektrolitowej w organizmie.

Woda lecznicza Szczawa I z magnezem i litem wykazuje właściwości lecznicze, potwierdzone wieloletnimi obserwacjami empirycznymi. Jej jakość kontrolowana jest kwartalną analizą fizyko-chemiczną, a poziom mineralizacji zatwierdzany przez Główny Inspektorat Sanitarny.

Zastosowanie wody leczniczej Szczawa I

Woda mineralna Szczawa I na stres może być wykorzystywana do kuracji pitnych (po rozcieńczeniu), a także inhalacji oraz płukania jamy ustnej i gardła (bez rozcieńczenia).

Kuracja pitna

Wodę Szczawa I z magnezem i litem powinna być spożywana po rozcieńczeniu z wodą źródlaną lub niskozmineralizowaną (w proporcji 1:1 dla osób dorosłych oraz 1:2 dla dzieci). W kuracji pitnej zalecane jest następujące dawkowanie:

  • Pierwsza dawka - 150 ml, w godzinach porannych, przed posiłkiem;
  • Druga dawka - 150 ml, wieczorem, po ostatnim posiłku.

Zalecane jest, aby pić wodę leczniczą Szczawa I powoli, małymi łykami. Nie należy przekraczać zalecanej ilości spożywanej wody leczniczej w ciągu doby, która wynosi 300 ml.

Inhalacje

Woda lecznicza Szczawa I może być wykorzystywana do inhalacji. Zawarte w wodach leczniczych pierwiastki mineralne wykazują właściwości antybakteryjne oraz przeciwzapalne, ich inhalowanie pomaga także nawilżyć i oczyścić drogi oddechowe.

Płukanie jamy ustnej i gardła

Wodę leczniczą Szczawa I można stosować także bez rozcieńczania do płukania jamy ustnej oraz gardła, np. w okresach wystąpienia stanów zapalnych wymienionych narządów.

Podsumowanie

Woda mineralna odgrywa istotną rolę w utrzymaniu zdrowia psychicznego i fizycznego, zwłaszcza w kontekście nerwicy. Odpowiednie nawodnienie, dostarczanie kluczowych minerałów takich jak magnez i lit, oraz zbilansowana dieta mogą wspierać leczenie nerwicy i poprawiać ogólne samopoczucie. Warto również rozważyć naturalne wsparcie, jakie oferuje woda lecznicza Szczawa I, bogata w minerały korzystne dla układu nerwowego.

tags: #woda #mineralna #a #nerwica

Popularne posty: