Produkcja wody mineralnej w Polsce: Statystyki i trendy
- Szczegóły
Polacy piją coraz więcej wody butelkowanej. W 2006 roku wypijaliśmy jej średnio 76,5 l na głowę, czyli blisko dwa razy więcej niż jeszcze w 2001 roku. Produkcja wody butelkowanej to wielki biznes i wielki sukces marketingu.
Wodę z butelki kojarzymy z czymś czystym, naturalnym, dziewiczym. Dlatego sądzimy, że jest zdrowsza od wody z kranu.
Tymczasem producenci na butelkach zwykłych wód mineralnych i źródlanych informują o ich korzystnym wpływie na nasze zdrowie - wynika z kontroli przeprowadzonej w 2006 roku przez Inspekcję Handlową. Jak uznali specjaliści z Inspekcji, robią to nielegalnie.
Prawie co piątą ocenioną partię inspektorzy zakwestionowali z uwagi na różnego rodzaju uchybienia oznakowania. Za bardzo niekorzystne z punktu widzenia ochrony interesów konsumenta Inspekcja Handlowa uznała widniejące na ponad 40% zakwestionowanych wód zbędne i nierzetelne slogany reklamowe typu „wyjątkowa”, „doskonała”, „rekomendowana przez…”, „wyjątkowo klarowna”, „najwyższa jakość gwarantowana”, „niezwykły smak” itp., mające na celu wyłącznie nakłonienie nas do wyboru danego produktu.
Zamieszczając na etykietach różnego rodzaju dodatkowe informacje reklamowe w wielu przypadkach producenci przypisują wodom właściwości zapobiegania chorobom lub ich leczenia.
Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?
Przykładów wód, na których butelkach widzimy napisy typu „zawiera magnez” lub „bogata w wapń” jest zresztą znacznie więcej na rynku. Często jednak zawartości tych pierwiastków (według deklaracji na etykiecie) są niższe od uprawniających do podawania takich informacji.
Niektórzy producenci idą jeszcze dalej i przekonują o korzystnym wpływie minerałów zawartych w wodzie na nasz organizm.
Aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na wapń, które średnio wynosi 1000 mg, musielibyśmy wypić prawie 23 l wody Żywiec Zdrój lub Kropli Beskidu albo ponad 9 l Nałęczowianki lub blisko 5 l Muszynianki. Zapotrzebowanie na magnez (300 mg) pokryłoby natomiast wypicie dziennie ponad 54 l wody Żywiec Zdrój, 15,5 l Kropli Beskidu, niemal 14 l Nałęczowianki lub prawie 2,5 l Muszynianki.
Badania pokazują, że woda z kranu wcale nie odbiega jakością od wody butelkowanej.
W jednym przypadku kontrola stwierdziła nawet oferowanie wody pod nazwą „woda niegazowana - krystalicznie czysta”, która była czerpana bezpośrednio z sieci wodociągowej w Ostrowie Wielkopolskim. Jak ustalono, woda ta nie posiadała kwalifikacji PZH, a przedsiębiorca wprost z kranu rozlewał ją do butelek.
Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach
Wielu konsumentów udaje się przekonać o zdrowotnym działaniu wody właśnie za sprawą umieszczanych na etykietach haseł. Tymczasem właściwości lecznicze mają tylko specjalne wody - jak sama nazwa wskazuje - wody lecznicze.
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) nie istnieją przekonujące dowody naukowe, które potwierdzałyby występowanie korzystnych efektów picia wody mineralnej. Choć, jak twierdzą eksperci WHO, niektóre wody mineralne mogą być przydatne w dostarczaniu organizmowi niezbędnych składników, takich jak wapń.
W Polsce mit niesmacznej, brudnej i śmierdzącej chlorem wody wodociągowej powoli przechodzi do historii. W wielu miastach wprost do kranu doprowadzana jest woda ze studni wierconych na dużych głębokościach. W Łodzi z kranów leci ponoć najlepsza woda w Polsce, pochodząca w ponad 90% ze studni głębinowych. To tylko dwa przykłady, ale dobrej kranówki jest w Polsce coraz więcej.
Woda z kranu podlega w Polsce bardziej restrykcyjnym wymaganiom niż woda sprzedawana w butelkach. Poddaje się ją licznym procesom uzdatniania, zarówno fizycznym, jak i chemicznym, w trakcie których usuwane są zanieczyszczenia chemiczne i bakterie.
Analiza składu mineralnego nie pokazała większych różnic między wodami źródlanymi i badanymi wodami z kranu. Te ostatnie zawierały nawet wyższe ilości wapnia i magnezu niż oceniane wody źródlane, między innymi niż najbardziej popularna w Polsce woda Żywiec Zdrój.
Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety
Woda od wody wyglądem się nie różni. Ale różnice między dostępnymi w sklepie rodzajami wód są wbrew pozorom spore.
Podstawowym kryterium podziału wód mineralnych jest zawartość składników mineralnych, tzw. stopień mineralizacji.
- Woda mineralna: Zawartość jej składników mineralnych wynosi co najmniej 1000 mg/l bądź zawartość co najmniej jednego składnika mineralnego (np. magnezu, wapnia, wodorowęglanów) jest na tyle wysoka, że woda ta wykazuje działanie lecznicze.
- Woda źródlana: Zawartość składników mineralnych nie przekracza 500 mg/l.
- Woda stołowa: Jest produkowana z wody źródlanej, a więc z niską zawartością minerałów.
Aby pozbyć się z wody kranowej bakterii, stosuje się chlor. To właśnie pozostałości tego związku w wodzie budzą największe obawy konsumentów. Produktami ubocznymi dezynfekcji wody chlorem są trihalometany (THM), które mogą powodować raka. Jednak plusy chlorowania wody kranowej znacznie przewyższają ryzyko.
Jeżeli w wodzie z kranu przeszkadza nam zapach chloru, istnieje prosty sposób, aby się go pozbyć: wystarczy włożyć kranówkę w dzbanku lub butelce na kilka godzin do lodówki - zapach chloru zniknie.
Dziś na świecie coraz głośniej mówi się o negatywnym wpływie produkcji wody butelkowanej na środowisko naturalne.
Ponieważ woda butelkowana bywa importowana nawet z drugiego krańca Ziemi, co zwiększa emisję gazów cieplarnianych, wezwał konsumentów do bojkotu wody z butelek.
Bezsprzeczne jest jedno: woda jest niezbędna do życia. To, jaką wybierzemy, zależy od nas.
Rankingi wód mineralnych w Polsce
Od dobrych kilku lat ranking wód mineralnych w Polsce się zmienia. Powstają nowi producenci, przykłada się coraz większą uwagę na stopień mineralizacji oraz czystości wody. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z tegoż roku określa szczegółowe wymagania, jakie powinny spełniać wody pitne, w tym naturalna woda mineralna oraz woda źródlana i stołowa na terytorium naszego kraju. Na butelce wody stołowej oraz źródlanej muszą zostać podane informacje na temat źródła pochodzenia oraz podstawowe wartości odżywcze (wartości energetyczne).
Sięgając po wodę w celu nawodnienia, najczęściej wybieramy tę bez gazu - Kroplę Beskidu, Żywiec Zdrój czy Górską Naturę. Trzeba jednak pamiętać, że te wody posiadają mało biopierwiastków, a więc są mniej korzystne dla organizmu aniżeli wody mineralizowane. Decydując się na wodę niegazowaną, warto spojrzeć w bieżące statystki określające jakość danych wód np. Znane i lubiane przez większość wody znajdują się na samym dole zestawienia, a na wyższych pozycjach znajdują się wody mineralizowane o niskim nasyceniu dwutlenkiem węgla, delikatnie musujące w ustach.
Wody wysokomineralizowane mają charakterystyczny smak minerałów, który nie każdemu przypadnie go gustu, dlatego nasycane są dwutlenkiem węgla dla poprawy ich smaku. W naszym rankingu wód mineralnych niegazowanych wybraliśmy wody, które są nisko albo szczątkowo nasycone dwutlenkiem węgla.
Najkorzystniejsza cenowy jest woda Polaris dostępna w sklepie Biedronka, jednakże w porównaniu z innymi wodami wypada ona bardzo słabo, ponieważ stosunek magnezu do wapnia jest nieodpowiedni. Najkorzystniej w rankingu wypada naturalna woda mineralna Staropolska, w której stosunek magnezu do wapnia jest najbardziej zbliżony do przedstawionego w badaniach założenia. Niezwykle ważne przy doborze odpowiedniej dla Nas wody jest składowa poszczególnych biopierwiastków.
Dla osób pragnących uzupełnić niedobory wapnia polecamy wodę Staropolską, natomiast w przypadku problemów natury trawiennej zalecamy wybór wód o wysokim stężeniu wodorowęglanów.
Wody mineralne z tej kategorii są zalecane do picia dla osób niemal w każdym wieku. Taka naturalna woda mineralna jest zdatna do picia przez cały dzień i stanowi doskonały sposób na uzupełnienie zdrowej diety, ponieważ ilość zawartych w niej biopierwiastków jest wywarzony.
Wybierając się na zakupy, warto mieć pod ręką rozpiskę zawierającą najważniejsze informacje na temat zdrowotnych właściwości wód np. ranking wody średniomineralizowanej. Jak widać, najlepszy balans między składnikami oferuje naturalna woda mineralna Staropolska. Nie tylko zawiera największą ilość magnezu, ale także gwarantuje najlepszy stosunek między ilością magnezu i wapnia. Jako najbardziej uniwersalny typ wody - woda średniozmineralizowana - jest propozycją, która zasmakuje każdemu.
Jeżeli nie przepadamy za wodami leczniczymi, ponieważ nie odpowiada nam jej smak, wybierzmy wody średniomineralizowane.
Pracownicy pijący wodę stołową nie będą od niej chorzy, ale nie będą w stanie uzupełnić wszystkich niedoborów, które mogą wpłynąć na ich wydajność oraz jakość wykonywanej przez nich pracy.
Magnez w wodzie mineralnej to jeden z najważniejszych biopierwiastków, na który powinno się zwracać uwagę podczas zakupów. Odpowiednia ilość magnezu dostarczanego do naszego organizmu stabilizuje pracę układu nerwowego i szarych komórek. Magnez ma działanie uspokajające, dlatego rozsądne jego dawkowanie działa korzystnie na osoby pracujące w stresujących warunkach. Ma także wpływ na zdolność zapamiętywania oraz nasz układ krwionośny. Ilość magnezu w wodzie mineralnej ma olbrzymie znaczenie dla naszego zdrowia i samopoczucia.
Sód jest równie ważnym dla naszego organizmu biopierwiastkiem odpowiedzialnym za utrzymanie równowagi wodno-elektrolitowej. Dostarczanie odpowiedniej ilości sodu do naszego organizmu jest kluczowe dla procesu termoregulacji i uzupełnienia płynów ustrojowych. Sód w wodzie mineralnej pomaga obniżyć ciśnienie krwi, dlatego utrzymywanie go na odpowiednim poziomie jest bardzo ważne dla osób z nadciśnieniem.
Zawartość minerałów w wodzie mineralnej jest niezwykle ważny, jeżeli chcemy zadbać o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Jeżeli chcemy doładować nasz organizm, wydajnie pracować, być skupionym i uważnym, powinniśmy wybierać wodę mineralną bogatą w życiodajne składniki.
Woda gazowana ma w sobie nieco więcej smaku od wersji bez bąbelków - jej odczyn jest lekko kwaśny, przez co dłużej zachowuje swoją świeżość. Jest ona doskonałym kompanem w walce z problemami natury jelitowej czy nadkwasotą żołądka, gdyż dwutlenek węgla hamuje proces rozwoju bakterii.
Warto wiedzieć, że to, czy woda mineralna jest gazowana czy niegazowana, nie ma bezpośredniego przełożenia na obecność składników mineralnych - woda niegazowana i gazowana tej samej marki będzie miała taki sam skład fizykochemiczny. Co się natomiast zmienia? Przede wszystkim odczynem pH wody (w stronę kwaśnego) oraz obecnością rozpuszczonego w niej dwutlenku węgla.
Wody niskomineralizowane są lubiane i często kupowane ze względu na swój neutralny smak. Świetnie nadają się dla osób niemogących pić wód o wyższej mineralizacji z uwagi na uwarunkowania zdrowotne (problemy z nerkami, nadciśnieniem tętniczym itp.).
Jeżeli szukasz zbiorczego zestawienia podającego informację na temat zawartości poszczególnych składników odżywczych w wodzie, spójrz na poniższy ranking wody niskomineralizowanej (do 500 mg/l).
Wody lecznicze wysokomineralizowane są wspaniałym dodatkiem do uzupełnienia diety, jednakże nie są lekiem. Wody wysokomineralizowane mogą być doskonałym wsparciem do stosowania wszelkiego rodzaju witamin, nie należy jednak przesadzać z ich ilością, ponieważ nadmiar biopierwiastków jest równie niebezpieczny co ich niedobór - np. nadmiar sodu podnosi ciśnienie krwi.
Wysokomineralizowane wody mają specyficzny smak, który producenci często tuszują, nasycając wodę dwutlenkiem węgla.
Ranking najlepszych wód mineralnych w Polsce zawiera kilkaset wód różnego pochodzenia i stopniu mineralizacji. W rankingach wód znajdziemy również wody alkaliczne (np. Java).
W większości rankingów, jakie przygotowywane są przez badaczy, uwzględniana jest ogólna suma składników mineralnych rozpuszczonych w danej wodzie. Dzięki zrównoważonej diecie jesteśmy w stanie dostarczyć organizmowi wystarczającą ilość jodu, chloru i fluorków, natomiast wapń i magnez są składnikami najłatwiej wypłukującymi się z organizmu.
Stres, pracoholizm oraz inne czynniki wpływają negatywnie na pracę naszego organizmu i proces wchłaniania się mikroelementów, dlatego warto wprowadzić do codziennej diety wodę bogatą w magnez i wapń.
W naszym rankingu porównujemy ze sobą wody, uwzględniając zawartość tych dwóch cennych składników, ponieważ twoje zdrowie, a nie ogólna suma składników mineralnych, jest dla nas bardzo ważne. W zestawieniach tych popularne wody z dyskontów (Oaza, Polaris czy Primavera), a także wody premium (Acqua Panna, Evian) często znajdują się na samym dole listy. Decydując się na zakup wody dla siebie, rodziny czy pracowników, warto zwrócić uwagę na pozycjonowanie konkretnych produktów w rankingach.
Polecane wody mineralne zawierają nie tylko jod, wapń i magnez, ale również fluorki, chlorki i inne ważne dla organizmu substancje. Naturalna woda mineralna wpływa na poprawę koncentracji, odporności oraz przyspiesza procesy trawienne, zachowując lepszą kondycję i sylwetkę. Zaopatrzenie się w ranking wód mineralnych będzie przydatną wskazówką dla kupujących, niezależnie od tego, czy wybierana woda ma przysłużyć się zdrowiu rodziny, czy pracowników.
Choć 1 litr wody z kranu może zaspokoić podstawowe potrzeby nawodnienia, to nie każdy rodzaj wody dostarcza organizmowi niezbędnych składników mineralnych. Woda o wysokiej mineralizacji, odpowiednio dobrana do potrzeb zdrowotnych, może przynieść realne korzyści dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Rosnąca popularność Buskowianki-Zdrój
Po zmianach logistycznych i usprawnieniu procesu produkcji, naturalna woda mineralna Buskowianka-Zdrój pobiła rekordy sprzedaży. W czerwcu i lipcu 2021 roku Buskowianka-Zdrój pobiła dotychczasowe rekordy sprzedaży. Tylko w czerwcu sprzedano 4 092 682 butelek o łącznej wartości 2 344 690 zł, natomiast w lipcu 2021 roku już 4 455 927 butelek na łączną kwotę 2 482 533 zł.
Do większej sprzedaży uzdrowiskowej wody znacznie przyczyniło się także usprawnienie komunikacji pomiędzy działem sprzedaży i produkcji. Wprowadzono również szereg usprawnień logistycznych w magazynie, a także zatrudniono dodatkowych pracowników, obsługujących linię produkcyjną. Pozyskano też nowych odbiorców i zwiększono zasięgi sprzedaży.
Buskowianka-Zdrój to średnio zmineralizowana woda o umiarkowanej ilości składników mineralnych. To sprawia, że nie narusza ona równowagi wodno-elektrolitycznej w organizmie i dlatego można ją pić w dowolnej ilości w celu gaszenia pragnienia. Jej picie pozwala również oczyścić nasz organizm z niebezpiecznych toksyn.
Picie Buskowianki zalecane jest w profilaktyce osteoporozy, schorzeń nowotworowych, układu mięśniowo-nerwowego. Pomaga w leczeniu schorzeń metabolicznych takich jak cukrzyca, dna moczanowa, miażdżyca.
W planach jest również budowa nowoczesnego Zakładu Produkcji Wody Mineralnej Buskowianka w miejscowości Wełecz.
tags: #woda #mineralna #produkcja #w #Polsce #statystyki