Jaka Woda Mineralna do Ekspresu Będzie Najlepsza?

Zastanawialiście się kiedyś, czy woda, której używacie do zaparzenia kawy, jest aby na pewno tą najlepszą? Kawa w zdecydowanej większości składa się z wody, dlatego jej dopasowanie jest niezwykle ważne. Niezależnie od tego, czy przygotowuje się napój w ekspresie, zaparzaczu, czy zalewa się zmielone ziarna bezpośrednio w kubku, warto zwrócić uwagę na to, jaką wodą zalewać kawę, aby jej smak był jak najlepszy.

Woda do kawy to wbrew pozorom jedna z najbardziej podatnych na niezobowiązujące eksperymenty zmiennych w zaparzaniu kawy. Na smak kawy wpływa nie tylko jakość ziarna, ale także woda. Woda ma znaczący wpływ na cykl parzenia i ostateczny smak kawy.

Parametry Wody a Smak Kawy

Zacznijmy od tego, jakie parametry powinna mieć woda, do uzyskania najlepszego smaku parzonej kawy. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na kilka podstawowych parametrów wody. Najważniejsze z nich to poziom pH i zawartość chloru oraz minerałów. Właściwa mineralizacja będzie balansowała kawę oraz kompletowała jej kwasowość i słodycz. Kiedy będzie zbyt niska, będzie skutkowała wysoką kwasowością. Natomiast wyższa mineralizacja zakryje cechy kawy oraz wpłynie na dużą ilość goryczy.

Głównym aspektem wpływającym na smak kawy jest stopień mineralizacji wody, podawany w ppm (parts per million) lub mg/l, które w przypadku wody oznaczają to samo. Optymalna mineralizacja wody do kawy jest bardzo niska: 50-150 ppm.

Minerały oraz pierwiastki zawarte w cieczy sprawiają, że smak i aromat zawarty w ziarnach jest tłumiony. Woda do kawy o dużej zawartości minerałów sprawia więc, że napar jest mniej intensywny w smaku. Woda mineralna w swoim składzie ma dużą zawartość potasu i wapnia. Te w znaczącym stopniu wpływają na aromat i smak. Dlatego chcąc wydobyć z ziaren to, co najlepsze, warto wybierać wodę o niskiej zawartości tych elementów.

Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?

Co ważne, woda powinna mieć również odpowiednie pH. Zaleca się, aby do parzenia kawy wykorzystywać ciecz z przedziału od 6,5 do 7,5 pH.

Wpływ Chloru na Smak Kawy

Zawartość chloru w wodzie także bezpośrednio wpływa na smak kawy. Chcąc wyeliminować sztuczną kwasowość, należy wybierać wodę pozbawioną anionów chlorkowych. Warto zatem sprawdzić zawartość chloru w domowym ujęciu. W tym celu można wykorzystać profesjonalny test VISOCOLOR ECO Chlor wolny i ogólny, 0,1-2,0 mg/L, 150 ozn na jego zawartość w cieczy. Zdecydowanie tańszym rozwiązaniem jest jednak paskowy tester na 7 parametrów wody AQUAFILTER.

Rodzaje Wody a Parzenie Kawy

Woda Kranowa

Kranówka kranówce nie równa, jednak prawdopodobieństwo, że w Twoim kranie płynie bardzo miękka woda jest naprawdę niskie! W zależności od regionu w kraju woda w kranie w może znacząco różnić się nie tylko smakiem, ale również składem. Jeżeli w danym mieście jest ona bogata w minerały i pierwiastki, wówczas znacznie mniej miejsca pozostanie na aromat i smak zawarty w ziarnach kawy. Warto sprawdzić, jaką wodę masz w domu czy mieszkaniu za pomocą testów do wody. Dzięki nim można poznać zawartość poszczególnych minerałów w jej składzie.

Informacje o twardości i innych zanieczyszczeniach da się odnaleźć na stronach lokalnych zakładów wodociągowych. Jednak twardość (zawartości soli wapnia i magnezu w wodzie) nie jest tym samym co mineralizacja (wszystkie minerały w wodzie), więc trudniej dokopać się do informacji, które pozwalają porównać ze sobą kranówkę i wodę butelkową, udało nam się jednak znaleźć kilka przykładów.

Woda Butelkowana

Jeśli jesteś kawoszem, któremu zależy na wypiciu dobrej kawy, korzystaj z wody butelkowanej np. Kryształ żywiecki czy Primavera. Analizując ofertę wód butelkowanych dostępnych na rynku, warto zwrócić uwagę na Kryształ Żywiecki. To woda o neutralnym smaku i niezwykle niskiej liczbie ppm (76,63 mg/l!), co czyni ją idealną do parzenia kawy. Kryształ ma zdecydowanie mniej ppm-ów niż kranówka, a to daje odczuwalną różnicę w smaku.

Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach

Pośród wód źródlanych (bo to kategoria o najniższej liczbie minerałów), mamy: Żywiec Zdrój - 230 mg/l, Primavera - 248 mg/l. “Święta woda” baristów nie jest jednak powszechnie dostępna w sklepach, trzeba się jej naszukać, czasem dosłownie znika z półek. Można zamawiać przez internet, co może nieco poprawić wygodę w codziennym użyciu. Choć wpływ na smak jest istotny, to jednak wygodę należy tu określić dosyć nisko - wnoszenie baniaków z wodą do domu, nie daj panie na jakieś piętro, a i przechowywać gdzieś to trzeba, no i zadbać, żeby się nie skończyła nagle. Cenowo też szału nie ma, szczególnie w porównaniu do filtrowania kranówki. A co z ekologią? Też średnio.

Woda Mineralna vs. Źródlana

Jaka jest najważniejsza różnica pomiędzy wodą mineralną a źródlaną? Kluczowy parametr dotyczy składników mineralnych zawartych w cieczy. Pierwsza z wymienionych ma powyżej 500 mg/l elementów w składzie. Należy przy tym zaznaczyć, że jeżeli zawiera ona powyżej 1000 mg/l wspomnianych składników, to wówczas zalicza się ją do leczniczych wód mineralnych. Co więcej, woda mineralna z uwagi na dużą zawartość minerałów w składzie jest znacznie twardsza, a przy tym ma intensywniejszy smak.

Woda źródlana ma natomiast uboższy skład i zdecydowanie delikatniejszy smak. Polecana jest więc szczególnie tym osobom, które cierpią na dolegliwości związane z nerkami. Jej picie zaleca się również osobom starszym, małym dzieciom i kobietom w ciąży.

Filtrowana Woda

Jeżeli w danym mieście jest ona bogata w minerały i pierwiastki, wówczas znacznie mniej miejsca pozostanie na aromat i smak zawarty w ziarnach kawy. Jaką wodą zalewać kawę? Nie powinna być ona za bardzo zmineralizowana, ale też zbyt czysta. Warto postawić na pośrednie rozwiązanie i wykorzystać popularne filtry dzbankowe. Dzięki ich zastosowaniu możliwe jest skuteczne i ekonomiczne ograniczenie w wodzie ilości kamienia, rdzy, zanieczyszczeń czy nadmiernych ilości minerałów.

Jednym z największych przekrętów ludzkości jest myślenie, że dzbanki filtrujące zmieniają twardość wody! Nic bardziej mylnego! Filtry z węglem aktywnym są bardzo efektywne w usuwaniu niepożądanych zapachów, przebarwień oraz chloru. Jednocześnie nie wpływają ani na skład mineralny, ani twardość, ani pH wody. Istnieją jednak bardziej zaawansowane wkłady filtrujące, które poza drobinkami węgla zawierają perełki wymiennika jonowego, co pozwala obniżyć poziom soli wapnia, magnezu i wodorowęglanów.

Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety

Tylko jaki poziom mineralizacji otrzymujemy? Opisy producentów są bardzo enigmatyczne i nie deklarują, żadnej konkretnej wartości, poza tym, że obniżają mineralizację znacznie, ale nie całkowicie. Całe szczęście, że są studenci AGH, którym chciało się to zbadać! Krakowska kranówka po przefiltrowaniu zmniejszyła poziom jonów wapnia z 35 na 14 mg/l! Efekty można te wzmacniać każdą kolejną filtracją. Przewodnictwo wody (możemy je uznać za przybliżone do jej mineralizacji, aby móc porównać z pozostałymi metodami) w przypadku kranówki spadło z poziomu 297 na 212 w pierwszej filtracji, na 164 po drugiej, oraz na 114 po trzeciej. Wniosek taki, że przy średnio twardej wodzie, aby otrzymać optymalny poziom mineralizacji wody, musielibyśmy przefiltrować ją aż trzykrotnie!

Choć poziom mineralizacji całkowitej optymalnej dla kawy, możemy osiągnąć dopiero po 3 filtracji, to poziom wapnia (głównego minerału odpowiadającego za smak kawy, wraz z magnezem), był ponad dwa razy mniejszy już po pierwszym przefiltrowaniu, co zdaje się być obiecujące. Analizując ofertę filtrów dostępnych na rynku, widać, że ilość perełek jonowymiennych może być różna, tym samym siła ich działania. Fajną opcją na dodanie punktów do wygody mogą być filtry nakranowe - tu jednak decydujący jest znowu wkład filtrujący.

System Odwróconej Osmozy

Coraz popularniejszy staje się temat odwróconej osmozy - ten sposób jest obecnie najdoskonalszym sposobem filtracji. To także najczęściej stosowana i najskuteczniejsza metoda uzdatniania wody butelkowej (nawet do 99%). Taką gwarancję daje system odwróconej osmozy RO-201 AQUAPHOR. Można mieć w domu odwróconą osmozę. Taki system stosuje wiele kawiarni, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby mieć taki w domu. Odwrócona osmoza daje idealną wodę do kawy, której parametry można nawet samemu ustawiać.

Brzmi pięknie, jednak system ten wymaga niemało miejsca pod zlewem, sporej inwestycji na start, a także w dalszej obsłudze, bo filtry trzeba regularnie wymieniać. W czasie powstawania każdego litra czystej wody wyprodukowanej przez ten system “marnowane” jest od 4 do 8 litrów wody. W codziennym użyciu taki specjalny kranik z idealną wodą, to bardzo wygodna sprawa, jednak wymaga trochę zachodu na start (dobór, kupno, montaż), no i regularnych aktualizacji.

Woda Gazowana a Kawa

Kawa z wody gazowanej nie jest najlepszym pomysłem. Nie zaleca się stosowania jej w ekspresie ani gotowania w czajniku. Możliwe jest jedynie połączenie na zimno kawy rozpuszczalnej oraz wody gazowanej. Nie należy ono jednak do najsmaczniejszych. Kawa z wodą gazowaną to więc nietrafione połączenie. Istnieje jednak możliwość dodania bąbelków do kawy! Idealnym rozwiązaniem na ciepłe dni jest tonic espresso. Do wysokiej szklanki należy wlać tonik z dodatkiem lodu. Następnie przygotowane w ekspresie espresso należy stopniowo przelewać do szklanki.

Temperatura Wody

Istotnym elementem, który wpływa na smak kawy, jest temperatura wody. W większości przypadków optymalną temperaturą wody do zaparzenia kawy jest przedział od 90°C do 96°C. Chłodniejsza woda “spłaszczy” smak kawy, a zbyt gorąca woda doprowadzi do utraty jej charakterystycznego smaku.

My nadal obstajemy przy swoim, i zachęcamy Was do parzenia kaw jasno palonych wodą tak gorącą, jak to możliwe. Trochę inaczej sprawa się ma z kawami wypalonymi na ciemno. Odpowiednia temperatura wody parzenia kawy, to temat, który zawiera wiele różnych poglądów. Wydawało się, że woda nie powinna oscylować przy 100 stopniach Celsjusza.

Podsumowanie

Wybór wody do parzenia kawy ma kluczowe znaczenie dla smaku napoju. Warto eksperymentować z różnymi rodzajami wody i metodami filtracji, aby znaleźć idealne rozwiązanie dla siebie. Niezależnie od tego, czy zdecydujecie się pozostać przy kranówce, czy też rozpoczniecie eksperymenty z wodami o różnych profilach mineralnych, zachęcamy Was do testów przy użyciu świeżo wypalonych ziaren.

Pamiętajmy, że woda na kawę powinna być przede wszystkim świeżo pozyskana. Ta, która znajdowała się w pojemniku ekspresu dłużej, niż 48h nie będzie nikogo zachwycać pysznym smakiem. Do parzenia kawy nie nadaje się ani woda mineralna (zbyt twarda), ani przegotowana, bo nie ma już odpowiedniego smaku.

tags: #woda #mineralna #do #ekspresu #jaka #najlepsza

Popularne posty: