Przepis na orzeźwiającą wodę lekko gazowaną z cytryną
- Szczegóły
Najlepszym sposobem na to, by ochłodzić się i orzeźwić w upalny letni dzień, jest łyk domowej gazowanej lemoniady. Nie musisz jednak kupować jej w butelkach, nosić ciężkich zgrzewek i przyczyniać się do zwiększenia ilości plastikowych śmieci. Wystarczy, że użyjesz saturatora SodaStream i samodzielnie nabąbelkujesz wodę.
Jak gazować wodę w domu?
Przygotowanie lemoniady gazowanej jest prostsze niż myślisz. Zacznij od nabąbelkowania wody. Najpierw jednak napełnij butelkę zimną wodą i umieść ją w wyznaczonym miejscu urządzenia. Następnie naciśnij przycisk lub dźwignię (w zależności od modelu saturatora, który posiadasz).
Przepis na klasyczną lemoniadę z cytryną
Początki istnienia lemoniady nie są dokładnie znane, jednak wiadomo, że ten napój cieszy się popularnością od co najmniej 1000 lat. Początkowo był to napój składający się z wody, cukru, cytryny i soku z cytryny oraz sody. Z biegiem czasu przepis ewoluował i pojawiły się nowe wariacje na temat klasycznej lemoniady, co dodatkowo zwiększyło zainteresowanie tym pysznym napojem i sprawiając, że pojawia się on na polskich stołach nie tylko w okresie letnim, ale przez cały rok.
Jaki jest najlepszy przepis na lemoniadę z cytryny? Przygotowanie lemoniady jest na tyle proste, że świetnie radzą sobie z tym nawet dzieci. Wystarczy przygotować składniki: umyć dokładnie 4 cytryny, a następnie wycisnąć z nich sok, najlepiej za pomocą specjalnej wyciskarki (ręcznej lub elektrycznej), aby jak najmniej zmarnować i pokroić ostatnią cytrynę na plasterki. Wodę przelać z butelki do odpowiednio dużego dzbanka, dodać do niej sok oraz wrzucić plasterki cytryny i wymieszać. W przypadku tego przepisu doskonałym wyborem będzie również woda mocniej gazowana.
Lemoniada z cytryną i miętą - orzeźwienie na ciepłe dni
Chcesz wprowadzić trochę urozmaicenia do podstawowego przepisu? Na ciepłe dni, a także jako napój do posiłków, sprawdzi się lemoniada z cytryną i miętą. Jak prezentuje się przepis na lemoniadę z cytryną i miętą? Przygotowanie lemoniady z cytryny z dodatkiem mięty zacznij od przygotowania składników. Z umytych cytryn wyciśnij sok, a jedną z nich pokrój na plasterki. Naturalną wodę mineralną Nałęczowianka przelej do dzbanka lub innego naczynia i wymieszaj z sokiem z cytryny oraz słodzikiem, jeśli go używasz.
Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?
Lemoniada z miodem - słodka alternatywa
Cierpki smak lemoniady może nie zachęcać dzieci do jej picia. Aby nieco osłodzić cytrynową kwaśność, można dodać do klasycznej lemoniady miodu. Jak przygotować taką lemoniadę? Najpierw rozpuść miód w odrobinie letniej wody. Koniecznie pamiętaj, aby woda nie miała temperatury wyższej niż 40 stopni - w wyższych temperaturach miód traci swoje właściwości. Umyj wszystkie cytryny. Z czterech wyciśnij sok, a ostatnią pokrój na plasterki. Wlej naturalną wodę mineralną Nałęczowianka do dzbanka lub karafki, dolej sok z cytryny oraz rozpuszczony miód, wrzuć plasterki cytryny i gotowe.
Cytrusowa wariacja - lemoniada z pomarańczą
Kolejną ciekawą wariacją na temat lemoniady jest jej cytrusowa wersja, w której cytrynie towarzyszy pomarańcza. Na początku umyj cytryny i pomarańcze, a następnie wyciśnij z nich sok. Po jednej sztuce zostaw, aby pokroić je w plasterki do dekoracji. Wlej naturalną wodę mineralną Nałęczowianka do dzbanka, dodaj sok z owoców oraz wybrany słodzik, jeśli używasz. Wymieszaj wszystko i na koniec dodaj plastry owoców.
Sekrety idealnej lemoniady
Kluczem do sukcesu w przygotowaniu najlepszej lemoniady jest jakość składników. Koniecznie wybieraj te najwyższej jakości, aby mieć pewność, że napój będzie nie tylko smaczny, ale również dostarczy Ci składników mineralnych i witamin, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Naturalna woda mineralna Nałęczowianka jest idealną bazą dla takiego napoju. Znajdziesz w niej kompozycję 7 składników mineralnych. Nie wpływają jednak one na jej smak, który pozostaje neutralny.
Woda z cytryną - poranny rytuał
Na pewno zdarzyło Ci się słyszeć o niemal niewiarygodnych korzyściach płynących z picia każdego ranka ciepłej wody z dodatkiem cytryny: można by odnieść wrażenie, że ostatnio robią to wszyscy i nie można włączyć telewizji śniadaniowej albo wejść do Internetu, aby nie trafić na tę informację. Picie każdego ranka wody z cytryną ma bardzo liczne zalety: od pomocy w zrzuceniu zbędnych kilogramów poprzez oczyszczenie skóry z niedoskonałości aż po wspomaganie pracy układu odpornościowego. Co więcej, trudno o łatwiejszy „zabieg” prozdrowotny: wystarczy, że z samego rana wyciśniesz połówkę cytryny do szklanki lekko ciepłej wody i wypijesz tak przygotowany napój. Tylko tyle! A może aż tyle?
Korzyści picia wody z cytryną
- Solidna dawka witaminy C z cytryny wzmacnia Twój układ odpornościowy, pomagając organizmowi ochronić się przed infekcją.
- To samo kwasowe środowisko, które utrzymuje infekcje na dystans, pomaga przyspieszyć i usprawnić procesy trawienne.
- Odpowiedni poziom nawodnienia organizmu to więcej energii, promienna cera, i sprawniejsza przemiana materii.
- Delikatnie odkażające właściwości soku cytrynowego pomagają zapobiegać rozwojowi w jamie ustnej tych bakterii, które odpowiedzialne są za nieprzyjemny zapach oddechu.
Wskazówki dotyczące spożywania wody z cytryną
Uważaj jednak: kwas z cytryny może uszkodzić szkliwo zębów! Najlepszym sposobem na picie wody z cytryną jest wypijanie jej przez słomkę, co ogranicza kontakt płynu ze szkliwem.
Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach
Lemoniada - napój z historią
Nie ma chyba nic bardziej orzeźwiającego, niż lemoniada! Ten aromatyczny napój na bazie owoców, często o słodko-cierpkim smaku, jest uwielbiany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Świetnie nadaje się do picia na co dzień, także do posiłków. Podawana w odpowiedni sposób doskonale sprawdzi się także podczas spotkań z bliskimi czy wystawnych przyjęć. Jak przygotować różne typy lemoniady? Jak ją dekoracyjnie serwować?
Lemoniada ma zaskakująco długą historię! Napojem z cytrusów z dodatkiem rozgniecionych daktyli lub miodu delektowano się w Egipcie przynajmniej 1000 lat temu. Dodawano do niej również pieprz czy miętę. W XVII wieku przedsiębiorcza firma z Francji postanowiła opatentować lemoniadę. Składała się ona z soku z cytryny, miodu i wody gazowanej, a sprzedawano ją przede wszystkim na ulicach do metalowych kubków. Niedługo potem w Europie zaczęły powstawać coraz lepsze automaty i sposoby na gazowanie wody, a wraz z nimi jak grzyby po deszczu wyrastały kolejne marki, produkujące cytrynowy napój, z których wiele funkcjonuje na rynku do dziś. Łącząc ją z kolei piwem uzyskano drink w stylu shandy.
Podstawowy przepis i wariacje
Do przyrządzenia podstawowej lemoniady potrzebne są trzy składniki: woda - najlepiej gazowana - sok cytrynowy i słodzik. Jest to doskonała baza do przyrządzania wszystkich innych napojów. Jak zrobić lemoniadę inaczej i zaskoczyć swoich gości? Domowa lemoniada może być dietetyczna. Wszystko zależy od sposobu jej posłodzenia. Zamiast białego czy brązowego cukru, a nawet kalorycznego miodu, warto dosypać ksylitol czy erytrol lub dodać stewię. W ten sposób uzyska się słodki, acz dietetyczny i zdrowy napój cytrynowy. Wybrane słodziwo najlepiej jest wcześniej rozpuścić w ciepłej lub gorącej przegotowanej wodzie, aby uzyskać syrop. Skoro o syropach mowa, są one doskonałym sposobem na zmianę smaku i aromatu napoju. Dzięki nim lemoniada w domu nie musi być nudna! W tym przypadku sprawdzą się butelkowane syropy, przeznaczone do kawy lub drinków.
Lemoniada domowa to rewelacyjny napój dla dzieci. Doskonale sprawdzi się podczas kinderparty, urodzinek i innych wydarzeń z udziałem najmłodszych. Aby owocowa woda była bardziej atrakcyjna, wystarczy dodać do niej na końcu kilka kropli barwnika spożywczego.
Sposoby serwowania
Lemoniada z arbuza, truskawek, pomarańczy czy grejpfruta - w każdym wydaniu aż prosi się o wyjątkowe serwowanie! Najlepsze do jej podania będą piękny szklany dzbanek lub oryginalna karafka, najlepiej z korkiem. Szczególnie latem im bardziej pękaty dzbanek do lemoniady, tym lepiej. Przed wlaniem napoju dobrze jest bowiem umieścić w nim jak najwięcej lodu. Obok dzbanka lub karafki powinny pojawić się szklanki. Szczególnie podczas imprezy można wybrać do serwowania te o najbardziej oryginalnych kształtach, przeznaczone do koktajli. Doskonale sprawdzą się tu również kieliszki do czerwonego wina lub szklanki do wina białego. Niezależnie od wyboru do głównego naczynia dobrze jest włożyć plastry wyszorowanych uprzednio cytrusów: cytryny, limonki lub grejpfruta. Można je również nabić na patyk do szaszłyków, aby przy nalewaniu napój się nie rozchlapywał. Nie tylko ozdobi, ale też poprawią aromat zawartości przez uwalniające się ze skórki substancje. Im ich więcej, tym lepiej - zarówno jeśli chodzi o smak, jak i estetykę podania. Przygotowując lemoniadę na eleganckie spotkania, warto również dodać do niej zioła. W szkle doskonale będą prezentowały się - wpływając także na smak - gałązki mięty, melisy, rozmarynu, bazylii, ale też np.
Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety
Im zimniejsza lemoniada, tym lepiej. Wakacje to doskonały moment na testowanie różnych wariantów domowej lemoniady. Warto poznać kilka przepisów, a także tworzyć swoje, miksując owoce według ich dostępności i własnych upodobań. Lemoniadę można po przygotowaniu przez kilkanaście godzin przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje zimna.
Przykładowe przepisy na lemoniadę
- Lemoniada miętowa: Cytrusy wyszorować, miętę opłukać. Wycisnąć sok z 4 cytryn, resztę pokroić w plastry. W osobnym naczyniu rozetrzeć miętę z cukrem i zalać gorącą wodą. Dokładnie wymieszać i poczekać, aż płyn ostygnie. Do dzbanka włożyć lód, wlać sok i przelać ostygnięty miętowy syrop. Zalać zimną wodą i dokładnie wymieszać.
- Lemoniada pomarańczowa: 3 pomarańcze i cytrynę obrać i pozbawić twardych błonek, pokroić na kawałki. Do kielicha blendera przełożyć obrane owoce, wlać ¼ wody i włożyć kostki lodu. Zblednować aż do pokruszenia lodu i dokładnego zmiażdżenia cytrusów. Do dzbanka włożyć pomarańczę pokrojoną na plasterki, wlać zawartość blendera i pozostałą wodę. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Lemoniada arbuzowa: Arbuza pokroić w kostkę i zamrozić. Po tym czasie wyjąć go i zblendować wraz z sokiem wyciśniętym z 1 cytryny i cukrem. Drugą cytrynę pokroić na plasterki i przełożyć do dzbanka. Wlać zawartość blendera i zimną wodę, całość zamieszać.
- Lemoniada truskawkowa: Sok z 2 cytryn wycisnąć i przelać do karafki. Mrożone truskawki zblendować wraz z cukrem na gładki mus. Wlać do soku z cytryny, zalać zimną wodą i dokładnie wymieszać.
- Lemoniada ogórkowa: Przez wyciskarkę wolnoobrotową lub sokowirówkę wycisnąć sok z ogórka i cytryn. Cukier rozpuścić w gorącej wodzie i poczekać, aż ostygnie. Do dzbanka włożyć lód, gałązki mięty i wlać soki z ogórka i cytryny oraz słodki syrop. Zalać zimną wodą i dokładnie wymieszać.
Woda z cytryną - fakty i mity
Banalny w przygotowaniu napój - woda z cytryną - zyskuje sobie liczne grono zwolenników, którzy każdego ranka zaczynają dzień od wypicia szklanki kwaśnej mikstury. Okazuje się, że na temat picia wody z cytryną panuje wiele opinii, które niekiedy są zupełnie nieprawdziwe. Sok z cytryny obfituje w kwas cytrynowy, czyli związek, który zapobiega wiązaniu się wapnia i powstawaniu nierozpuszczalnych kamieni nerkowych. Picie wody z cytryną może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie, urodę i dobre samopoczucie.
Jak pić wodę z cytryną?
Samo przygotowanie napoju jest banalnie proste. Do szklanki wody należy wycisnąć sok z połówki cytryny i zamieszać. Świetnie sprawdzają się też różnorodne dodatki, które urozmaicają smak napoju, np. miód, mięta, cynamon czy imbir. Zaleca się picie wody z cytryną rano, najlepiej tuż po przebudzeniu, a ok. pół godziny przed pierwszym posiłkiem.
Kiedy unikać wody z cytryną?
Panuje przekonanie, że woda z cytryną może szkodzić, ale wyłącznie w sytuacjach, gdy cierpimy na inne dolegliwości, np. żołądkowe. Z całą pewnością kwaśnym, cytrynowy nie jest zalecany osobom z wrażliwym żołądkiem, gdyż można go dodatkowo podrażnić.
Fakty i mity na temat wody z cytryną
- Mit: Woda z cytryną odchudza. Fakt: Woda z cytryną wspomaga walkę z dodatkowymi kilogramami, spowalniając wchłanianie cukrów i obniżając indeks glikemiczny.
- Fakt: Woda z cytryną na czczo może przyspieszyć perystaltykę jelit i pomóc przy zaparciach.
- Fakt: Cytryna dostarcza witaminy C, która uczestniczy w procesach budowania odporności.
- Fakt: Woda z cytryną pita regularnie może wpływać na spowolnienie procesów starzenia, zanik przebarwień i poprawę kondycji skóry.
- Mit: Cytryna zakwasza organizm. Fakt: Sok z cytryny, pomimo swojego kwaśnego smaku, należy do produktów mocno alkalizujących.
- Mit: Sok z cytryny rozpuszcza tłuszcz w potrawach. Fakt: Sok z cytryny nie ma takich właściwości.
- Fakt: Dla prawidłowej pamięci i koncentracji niezbędne jest prawidłowe nawadnianie mózgu oraz dostarczanie organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, w tym witaminy C.
- Mit: Woda z cytryną leczy raka. Fakt: Mimo tego, że nowotwór preferuje środowisko kwaśne, może występować również w zasadowym.
tags: #woda #lekko #gazowana #z #cytryną #przepis

