Saturatory do Wody Gazowanej: Kompleksowy Przewodnik po Rodzajach i Zastosowaniach

Woda gazowana cieszy się dużą popularnością, a saturatory do wody stają się coraz bardziej powszechne w gastronomii i gospodarstwach domowych. Pozwalają one na nalewanie orzeźwiającej wody gazowanej w dowolnej ilości i czasie, bez większego wysiłku.

Profesjonalne Dystrybutory Wody w Gastronomii i Domu

Na rynku dostępne są stołowe i podblatowe dystrybutory wody, systemy chłodzenia wodą, urządzenia do napojów gazowanych i podgrzewane karbonatory. Oferowane są również filtry do wody z kranu lub ekspresu do kawy, a także wydajne systemy filtrów bezpośrednio do podłączenia wody lub prysznica.

Ultranowoczesne Dystrybutory Wody i Urządzenia do Gazowania Wody

Jednym z popularnych produktów jest dozownik wody EDEN do wody schłodzonej lub niegazowanej. Urządzenia mikrofiltrowane, sterylizowane i opcjonalnie sterylizowane ozonem są specjalnie zaprojektowane dla branży gastronomicznej. Dystrybutor wody EDEN jest dostępny jako model stołowy lub podblatowy z godzinną wydajnością 60 l lub 120 l wody.

SODA ELEGANCE TOWER to urządzenie do wody lodowej i wody gazowanej. Sprężarka chłodząca zużywa minimalną ilość energii i dozuje od 18 l do 20 l wody lodowej na godzinę za pomocą dwóch kranów dozujących. SODA ELEGANCE TOWER jest dostarczany z zestawem przyłączeniowym i reduktorem ciśnienia.

Urządzenia z wodą sodową wydzielają schłodzoną wodę gazowaną, podczas gdy ciepły saturator pracuje w temperaturze pokojowej. Oferowane są gorące saturatory o wydajności od 90 l do 150 l wody sodowej na godzinę. Gorący karbonator ma tę przewagę nad urządzeniem z wodą sodową, że oszczędza energię z powodu braku jednostki chłodzącej.

Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?

Stołowy system chłodzenia wodą TIBER wykonany ze stali nierdzewnej został opracowany do profesjonalnego użytku w branży gastronomicznej. W standardowej wersji urządzenie dostarcza schłodzoną wodę sodową i niegazowaną o wydajności chłodzenia 65 l na godzinę i wydajności kranu 90 l na godzinę.

Zalety Saturatorów do Wody Gazowanej

Woda gazowana z saturatora sody jest szczególnie tania, zwłaszcza w porównaniu do drogiej markowej wody butelkowanej. Urządzenie działa na wodę z kranu, co jest ułamkiem ceny wody butelkowanej.

Kupując urządzenie do napojów gazowanych, należy wziąć pod uwagę jego przeznaczenie i związane z nim wymagania. Jeśli planowane jest użycie go w restauracji lub firmie, preferowany jest odpowiednio mocny saturator do napojów gazowanych.

Jak Działa Saturator do Napojów Gazowanych?

Istnieją różne rodzaje saturatorów do wody gazowanej, ale ich funkcjonalność jest zawsze dość podobna. Dwutlenek węgla jest po prostu pompowany do wody pod wysokim ciśnieniem, aby wytworzyć wodę gazowaną. Niewielka część dwutlenku węgla reaguje z wodą i staje się kwasem węglowym, który nadaje wodzie sodowej pożądaną żywotność.

Profesjonalni producenci saturatorów oferują nie tylko opcję nasycania wody gazem, ale także umożliwiają jej jednoczesne schładzanie. Stosuje się mokre lub suche chłodnice o różnych pojemnościach, aby nadać wodzie żądaną temperaturę.

Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach

Wybór Odpowiedniego Saturatora

Przy wyborze odpowiedniego urządzenia do napojów gazowanych ważna jest wydajność faktycznie wymagana w życiu codziennym. Oprócz czystej wydajności poboru należy również wziąć pod uwagę wydajność chłodniczą odpowiedniego urządzenia. W ofercie znajdują się modele o bardzo różnych poziomach wydajności - od mniejszych urządzeń, które mogą obsłużyć od około 20 do 25 litrów zimnej wody sodowej na godzinę, po saturatory o wydajności od 120 do nawet 150 litrów na godzinę.

Miejsce, w którym ma zostać ustawiona wytwórnia sody, również odgrywa rolę. Z tego powodu istnieją dystrybutory wody zarówno w postaci urządzeń wolnostojących, jak i do zabudowy pod blatem lub na blacie.

Koszty Dystrybutora do Napojów

Koszty zakupu saturatora sody mogą się znacznie różnić. Modele do użytku prywatnego są dostępne za mniej niż 100 euro, profesjonalne urządzenia zwykle kosztują co najmniej 10 razy tyle. Przeznaczenie powinno być decydujące o decyzji o zakupie, a koszty nabycia odgrywają ograniczoną rolę.

Higiena i Czyszczenie Saturatora

Nawet w urządzeniu do produkcji sody zarazki i bakterie mogą z czasem się osadzić. Ponadto prędzej czy później mogą wystąpić zwapnienia, które wpływają na smak wody i żywotność urządzenia do produkcji wody gazowanej. Dlatego ważne jest, aby regularnie dbać o czyszczenie automatu do napojów.

Filtrowana Woda dla Lepszego Smaku

Podczas przygotowywania wody sodowej zaleca się stosowanie odpowiedniego filtra do wody. Taki filtr może pomóc w redukcji bakterii i zanieczyszczeń, takich jak pozostałości pestycydów, w wodzie pitnej. Pomaga to nie tylko zapewnić dobry smak wodzie z urządzenia do produkcji sody, ale także pomaga maksymalnie zmniejszyć potencjalne zagrożenia dla zdrowia.

Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety

Woda Sodowa a Woda Mineralna

Woda mineralna to chroniony termin, którego nie można po prostu używać do gazowanej wody wodociągowej. Woda mineralna zawsze pochodzi z podziemnego źródła i zawiera dużą liczbę minerałów i pierwiastków śladowych. Z kolei termin woda sodowa może być używany do opisania różnych rodzajów wody stołowej, którą można również wytwarzać z prostej wody wodociągowej.

Kto Potrzebuje Saturatora do Napojów?

W branży gastronomicznej potężny saturator do napojów gazowanych jest często niezbędny i jest tak samo częścią wyposażenia, jak na przykład dystrybutor piwa. Saturatory napojów gazowanych nadają się również do użytku w studiach fitness, szpitalach, biurach i budynkach użyteczności publicznej.

Na Co Zwrócić Uwagę Przy Zakupie?

Decydując się na zakup saturatora do napojów gazowanych, należy wziąć pod uwagę kilka punktów:

  • Wymiary i budowa urządzenia
  • Pożądany zakres funkcji
  • Wydajność chłodnicza i pobór wody
  • Zakres, w jakim można ustawić temperaturę dozowania wody gazowanej
  • Specjalne wymagania, takie jak obecność zintegrowanego filtra wody

Charakterystyka Saturatora MT 30-UT Podblatowego

Saturator wody, dystrybutor wody gazowanej i system dozowania MT 30-UT podblatowy to system dla lokali gastronomicznych, oferujący jakość wody gazowanej. Dzięki systemowi Venturi oraz pojemnikowi karbonatora umieszczonemu w aluminiowym bloku, zawartość CO2 może sięgać aż 7,5 g/litr. Wydajność wynosi 100 litrów pęcherzyków na godzinę, a temperatura wody może być utrzymywana na poziomie od minimum 5°C do maksymalnie 25°C oraz wydawana jest w temperaturze od 3° do 9°C.

System MT 30-UT podblatowy waży 28kg i wykonany jest ze stali nierdzewnej. Przyłącza dla H2O i CO2 posiadają gwinty zewnętrzne G 3/8" lub G 1/2" BSF, a wyjścia są z gwintem zewnętrznym G 1/2" BSF. System dozowania wykorzystuje pompę rotacyjną, która zapewnia stabilną temperaturę roboczą i idealną wydajność.

Dane techniczne MT 30-UT:

  • Wydajność: 100 litrów gazowanej wody na godzinę
  • Wydajność chłodnicza: 38 litrów na godzinę (ΔT=10°C)
  • Temperatura wyjściowa: 3° do 9°C
  • Wymiary: 413x285x456mm
  • Ciśnienie robocze (H2O): 2,5 bara
  • Ciśnienie robocze (CO2): 3,5 - 5 barów
  • Temperatura H2O: 5°C do 25°C
  • Temperatura otoczenia: 5°C do 32°C
  • Pobór mocy: 420 W
  • Waga: 28 kg

Rollbar - Mobilny Bar Piwny

Rollbar to kompletny, mobilny bar piwny, który w jednej obudowie łączy nalewak, schładzarkę i miejsce na beczkę.

System KeyKeg

System KeyKeg to rozwiązanie do dystrybucji napojów, bazujące na technologii "Bag-in-Keg" (worek w kegu). Dobór odpowiedniej głowicy do kega jest kluczowy dla nalewania piwa i innych napojów z beczki.

BeerMatic Dual Tap

BeerMatic Dual Tap to zaawansowany dystrybutor piwa od japońskiej firmy Hoshizaki.

tags: #woda #gazowana #rollbar #rodzaje

Popularne posty: